ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 7 Μάη 2011
Σελ. /32
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΕΥΡΩΛΙΓΚΑ
ΠΑΟ - ΣΙΕΝΑ 77-69
Πλώρη για το έκτο... αστέρι

Την ευκαιρία να διεκδικήσει το 6ο ευρωπαϊκό τρόπαιο θα έχει ο Παναθηναϊκός μετά τη νίκη του επί της Σιένα με 77-69 στον πρώτο ημιτελικό του φάιναλ φορ της Ευρωλίγκας που διεξάγεται στη Βαρκελώνη. Στον τελικό της Κυριακής (17.30, ΝΕΤ) οι «πράσινοι» θα αντιμετωπίσουν τη Μακάμπι Τελ Αβίβ (οι δυο ομάδες επιβεβαίωσαν τα αρχικά προγνωστικά για το ζευγάρι του τελικού) ενώ στο μικρό τελικό θα κοντραριστούν Σιένα και Ρεάλ Μαδρίτης για την 3η θέση (14.30, ΝΕΤ).

Στο χτεσινό παιχνίδι οι «πράσινοι» κατάφεραν να αντεπεξέλθουν στη δυνατή (έως και αντιαθλητική αρκετές φορές) άμυνα της ιταλικής ομάδας και με τον Νικ Καλάθη, που πραγματοποίησε ένα από τα καλύτερα παιχνίδια του δίνοντας λύσεις επιθετικά, και τους Αντώνη Φώτση και Μάικ Μπατίστ, που αποτέλεσαν τα στηρίγματα μέσα στη ρακέτα (ιδιαίτερα στο β' μέρος), κατάφεραν σταδιακά μετά το μέτριο ξεκίνημα του πρώτου 10λεπτου να επιβάλουν το ρυθμό τους, να φτάσουν στο θετικό αποτέλεσμα.

Στην άλλη πλευρά, η δυνατή άμυνα των πρωταθλητών Ιταλίας, που τους κρατούσε στο παιχνίδι στο α' μέρος και ειδικότερα στο πρώτο 10λεπτο όταν είχαν τον πρώτο λόγο στο παιχνίδι, όπου κυριάρχησαν στα ριμπάουντ (19-8) και ήταν συνεχώς μπροστά στο σκορ (10-15, 17-24, 22-27) τους έγινε μπούμερανγκ στο β' ημίχρονο καθώς βασικά ατού φορτώθηκαν γρήγορα με φάουλ (Λαβρίνοβιτς, Μος, Ράκοβιτς). Αποτέλεσμα ήταν να γίνει πιο εύκολο το έργο των παικτών του Ζέλικο Ομπράντοβιτς που από τα μισά της τρίτης περιόδου έχτισαν μια διαφορά ασφαλείας (66-57, 68-61) ενώ έδειξαν και χαρακτήρα (χάρη και στην εμπειρία του Διαμαντίδη σε αυτό το σημείο) όταν η Σιένα έκανε την αντεπίθεσή της στα τελευταία λεπτά και μείωσε το σκορ σε 72-67.

Τα δεκάλεπτα: 17-21, 40-36, 56-47, 77-69.

Παναθηναϊκός: Περπέρογλου 5 (1), Μπατίστ 16, Φώτσης 14 (2), Σάτο 6 (1), Νίκολας 3 (1), Τσαρτσαρής 2, Διαμαντίδης 8 (1), Βουγιούκας 6, Καλάθης 17.

Σιένα: Μακ Κάλεμπ 7, Ζήσης 4, Χέρστον 12 (2), Καραρέτο 2, Ράκοβιτς 10, Λαβρίνοβιτς 7 (1), Καουκένας 13 (1), Ρες, Ακιντέλε 4, Γιάριτς, Στόουνρουκ 4, Μος 6.

ΜΑΚΑΜΠΙ ΤΕΛ ΑΒΙΒ - ΡΕΑΛ ΜΑΔΡΙΤΗΣ 82 - 63
Επιβεβαίωσε τα προγνωστικά

Τα προγνωστικά που την ήθελαν να δίνει παρουσία στο φετινό τελικό της Ευρωλίγκα επιβεβαίωσε με τον καλύτερο τρόπο χτες η Μακάμπι Τελ Αβίβ που, στο δεύτερο ημιτελικό, επικράτησε της Ρεάλ Μαδρίτης με 82 - 63. Η ομάδα του Τελ Αβίβ, παίζοντας καλύτερα στο β' μέρος άλλαξε το ρευστό σκηνικό του πρώτου ημιχρόνου - όταν οι Μαδριλένοι παρέμεναν κοντά στο σκορ (14 - 12, 28 - 24 ημιχρ.) και της είχαν δημιουργήσει αρκετά προβλήματα - και με κορυφαίους τους Πάργκο και Σχορτσιανίτη ξεδίπλωσε την ανωτερότητα της στον αγωνιστικό χώρο, μετατρέποντας σε παράσταση για ένα ρόλο τον ημιτελικό.

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ - SUPER LEAGUE
Πλέι οφ... σε βαριά σκιά

Υπό το βάρος όσων συνέβησαν μέσα στην εβδομάδα - μετά τα έκτροπα στον τελικό Κυπέλλου - ξεκινούν σήμερα τα πλέι οφ στο επαγγελματικό πρωτάθλημα της Super League. Με πρώτο έπαθλο το εισιτήριο για το χρυσοφόρο Champions League και ύστερα την καλύτερη δυνατή θέση για το Europa League. Στην πρεμιέρα θα αναμετρηθούν ΠΑΟΚ - Παναθηναϊκός (19.30, «Novasposrts 2») και AEK - Ολυμπιακός Βόλου (21.45, «Novasposrts 1»).

  • Για την 33η αγωνιστική, στη Football League, θα γίνουν αύριο (17.15) οι αναμετρήσεις: Παναιτωλικός - Διαγόρας (ΕΤ3), Ηλιούπολη - Εθνικός, Τρίκαλα - Ιωνικός, Αγροτικός Αστέρας - Πανθρακικός (ΕΤ3), Λεβαδειακός - Καλλιθέα, Πιερικός - ΟΦΗ («Conn-x TV» - Sport 2), Θρασύβουλος - Αναγέννηση Καρδίτσας, ΠΑΣ Γιάννινα - Εθνικός Αστέρας (ΕΤ3), Βέροια - Δόξα Δράμας (ΕΤ3).
  • Για την 30ή αγωνιστική στον πρώτο όμιλο και την 33η στο δεύτερο, της Football League 2, αύριο (17.00) θα αγωνιστούν: 1ος: Χανιά - Παναιγιάλειος, Βύζας - Ηρακλής Ψαχνών, Κόρινθος - Ασπρόπυργος, Πανηλειακός - Ρόδος, Παναχαϊκή - Πλατανιάς, ΠΑΟ Ρουφ - Χερσόνησος. Οι αναμετρήσεις Κεραυνός Κερατέας - Αίας Σαλαμίνας, Αγία Παρασκευή - Απόλλωνας δε θα γίνουν λόγω αποβολής των γηπεδούχων από το πρωτάθλημα. 2ος: Αετός Σκύδρας - Εθνικός Φιλιππιάδας, ΑΕ Ποντίων Κατερίνης - Ζάκυνθος, Εορδαϊκός - Δόξα Κρανούλας, Μακεδονικός - Μ. Αλέξανδρος Ηράκλειας, Φωκικός - Κοζάνη, Αναγέννηση Επανομής - Αναγέννηση Γιαννιτσών, Καλλονή - Ναυπακτιακός Αστέρας, Αναγέννηση Σερρών - Νίκη Βόλου (16.00). Ρεπό έχει ο Τύρναβος.
ΓΙΑ ΤΑ ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ ΣΤΟΝ ΤΕΛΙΚΟ ΚΥΠΕΛΛΟΥ
Συνεχίστηκαν οι απολογίες

Απολογήθηκαν χτες (η απόφαση αναμένεται τη Δευτέρα) - στην Πειθαρχική Επιτροπή της ΕΠΟ - ΑΕΚ, Ατρόμητος και ο Γ. Δώνης. Οι «κιτρινόμαυροι» δεν αρνήθηκαν όσα έγιναν στον τελικό, αλλά έριξαν τις ευθύνες στην (διοργανώτρια) Ομοσπονδία και την Αστυνομία. Υποστήριξαν πως δεν υπάρχει κάτι που μπορούσαν και δεν έκαναν, επικαλέστηκαν (μεταξύ άλλων) άρνηση ανάληψης του ελέγχου των δικών τους οπαδών και κανέναν έλεγχο (δείχνοντας άκοπα εισιτήρια) από τους αρμόδιους. Οι «μπλε» περιέγραψαν όσα βίωσαν, κατηγόρησαν τους σεκιούριτι σαν μπράβους της ΑΕΚ, την ΕΠΟ και τον Κάκο γιατί επέτρεψε να γίνει ο αγώνας...

  • Στο μεταξύ η ΟΠΑΠ ΑΕ αποφάσισε να μην καταβάλλει το πριμ Κυπέλλου σε ΑΕΚ (200.000 ευρώ), Ατρόμητο (100.000) και διοργανώτρια (300.000 ευρώ), αλλά να τα διαθέσει σε φιλανθρωπικούς σκοπούς. Επίσης υποστηρίζει ότι θα αναθεωρηθούν οι συμβάσεις με τις ΠΑΕ, την ΕΠΟ, τη Super League για να προστεθεί υψηλότερη ρήτρα βίας. Αν αυτό δε γίνει δεκτό, θα καταγγείλει την υφιστάμενη σύμβαση. Η ΠΑΕ ΑΕΚ αντέδρασε μιλώντας για «απόλυτη αυθαιρεσία και παραλογισμό της πολιτείας», παράνομες, αντισυμβατικές και «γελοίες κινήσεις εντυπωσιασμού», ενώ επιστολή διαμαρτυρίας στον Οργανισμό έστειλε και η ΕΠΟ.
Αυταπάτες ΣΥΝ...

Ενα ακόμα όνειρο (αυταπάτη) του ΣΥΝ γκρεμίστηκε (μετά τη σύσκεψη κυβερνητικών στελεχών, για την κατάσταση στο εμπορευματοποιημένο ποδόσφαιρο) από την αδυσώπητη πραγματικότητα. Το ΠΑΣΟΚ δεν θέλει - όπως προφανώς οι δυνάμεις του οπορτουνισμού νόμιζαν ότι θα συνέβαινε - να προχωρήσει σε «κάθαρση». Η σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε το Γραφείο Τύπου του ΣΥΝ είναι (ακόμα) ένα αποδεικτικό για την εικονική πραγματικότητα στην οποία κινείται. Ενα μνημείο αντιφάσεων και αποπροσανατολισμού.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, μπορεί να γίνει «κάθαρση» («απαιτεί συγκεκριμένα και ριζικά μέτρα») αλλά ΠΑΣΟΚ - ΝΔ δε θέλουν. Οπου «κάθαρση» σημαίνει εξωραϊσμός και βελτιωτικές κινήσεις του μοντέλου. Η κατεύθυνση του οποίου πάντως δεν αλλάζει. Κατά τους οπορτουνιστές, «η κυβέρνηση ομολογεί την ανυπαρξία πολιτικής για τον αθλητισμό». Τι βολική (για το ΠΑΣΟΚ) αθώωση.

Η κυβέρνηση (σύμφωνα με το ΣΥΝ) δεν ασκεί συνειδητά αντιλαϊκή πολιτική, απλά «δεν έχει πολιτική»... «Λεπτομέρεια», στις πολιτικές θέσεις του Τομέα Αθλητισμού του ΠΑΣΟΚ (Γενάρης 2010) αναφέρεται - μεταξύ άλλων - ως στόχος η λειτουργία του επαγγελματικού αθλητισμού «με όρους αγοράς» και η «διασφάλιση υγιούς ανταγωνισμού»...

Μιλάει για «εκφυλισμένο μοντέλο του εμπορευματοποιημένου ποδοσφαίρου». Δηλαδή, υπάρχει και μη εκφυλισμένο; Κατηγορεί την κυβέρνηση ότι «δεν είχε το θάρρος να πει ΟΡΙΣΤΙΚΟ ΤΕΛΟΣ στην κρατική χρηματοδότηση στις ΠΑΕ». Κατά το ΣΥΝ είναι ζήτημα θάρρους (παράλειψη να μην προτείνει σχετικές ασκήσεις απόκτησής του) και όχι ξεκάθαρη επιλογή...

Επίσης κατηγορεί το ΠΑΣΟΚ γιατί «δεν αποφασίζει τον ΠΛΗΡΗ ΔΙΑΧΩΡΙΣΜΟ του επαγγελματικού από το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο». Προφανώς «ξεχνάει» ότι όσα ζούμε (και) σήμερα - σε ερασιτεχνικό και εμπορευματοποιημένο ποδόσφαιρο - είναι αποτέλεσμα ακριβώς αυτού του διαχωρισμού. Ο οποίος έγινε συνειδητά για να στηριχτεί η επιχειρηματική δράση και η κερδοφορία των καπιταλιστών. Είναι μέγιστη αυταπάτη να ισχυρίζεσαι ότι (και) στον αθλητισμό μπορούν να υπηρετούνται και οι λαϊκές ανάγκες και τα κέρδη. Οπως απέδειξε και η ζωή, δεν υπήρξε ούτε και πρόκειται να υπάρξει.

Μια από τα ίδια και για τη Δημοκρατική Αριστερά. Η οποία πρεσβεύει ότι η κυβέρνηση «αποδείχτηκε ανίκανη να πάρει οποιοδήποτε αποτελεσματικό μέτρο καταπολέμησης της γηπεδικής βίας». Οπως η Θάτσερ ας πούμε;

Αυτά παθαίνουν οι «υπηρέτες δύο αφεντάδων». Προσπαθούν «να βρουν γωνία στο δεκάρικο» για να δικαιολογήσουν τις αυταπάτες, τις ουτοπίες και τις μεσοβέζικες επιλογές τους. Εξυπηρετώντας τελικά μόνο τον έναν «αφέντη» (σύστημα).


Γ. Κ.

MΠΑΣΚΕΤ - Α1

Το τελευταίο εισιτήριο για τα ημιτελικά της Α1 σφραγίζεται σήμερα το απόγευμα, καθώς στο «Αλεξάνδρειο» Αρης και Μαρούσι (17.00, ΝΟVA 3) θα παίξουν τον τρίτο μεταξύ τους αγώνα με το νικητή να είναι αυτός που θα προκριθεί στην τετράδα και θα αποτελέσει τον αντίπαλο του Ολυμπιακού. Οι δυο ομάδες είναι ισόπαλες με 1-1 στις νίκες, τις οποίες πέτυχαν στην έδρα του αντιπάλου. Υπενθυμίζεται ότι το άλλο ζευγάρι του τελικού είναι το Παναθηναϊκός - ΠΑΟΚ.

ΠΟΛΟ

Με τον Ολυμπιακό πλέον να έχει το πάνω χέρι μετά την πρώτη του νίκη εκτός έδρας επί της Βουλιαγμένης, διεξάγεται σήμερα ο δεύτερος τελικός του πρωταθλήματος στην Α1 γυναικών στον Πειραιά (15.00).

  • Το ντέρμπι κορυφής μεταξύ Βουλιαγμένης και Ολυμπιακού, που θα κρίνει την πρώτη θέση και το πλεονέκτημα έδρας στα πλέι-οφ, είναι το μοναδικό ενδιαφέρον παιχνίδι της 22ης και τελευταίας αγωνιστικής της κανονικής περιόδου στην Α1 πόλο των ανδρών. Αναλυτικά το πρόγραμμα: Λάρισα - ΠΑΟΚ, Παλ. Φάληρο - Καλαμάκι, Εθνικός - Παναθηναϊκός, ΝΕ Πατρών - ΝΟ Πατρών, Βουλιαγμένη - Ολυμπιακός, Χίος - Πανιώνιος. Ολα τα παιχνίδια θα αρχίσουν στις 19.00.
ΧΑΝΤΜΠΟΛ
Κόντρα «δικεφάλων»

Δύο δικέφαλοι, ένας αγώνας, ένας τίτλος. Σήμερα ολοκληρώνεται η τελική φάση της Α1 κατηγορίας ανδρών στο χάντμπολ και το ενδιαφέρον μονοπωλεί η αναμέτρηση ΠΑΟΚ - ΑΕΚ (15.00, ΕΤ1). Οι δύο ομάδες ισοβαθμούν στην κορυφή και απόψε μια θα στεφθεί πρωταθλήτρια. Η γηπεδούχος (για τρίτη συνεχόμενη) με νίκη ή ισοπαλία, η φιλοξενούμενη (για πρώτη) μόνο με νίκη. «Δρακόντεια» είναι τα μέτρα ασφαλείας. Στο άλλο παιχνίδι των πλέι οφ ΑΣΕ, Δούκας - Διομήδης Αργους (16.00) θα διεκδικήσουν την τρίτη θέση.

ΠΑΕ ΗΡΑΚΛΗΣ
Συνεχίζονται οι αντιδράσεις

Η απόρριψη του φακέλου αδειοδότησης του Ηρακλή από τη Δευτεροβάθμια Επιτροπή της ΕΠΟ έχει προκαλέσει αλυσιδωτές αντιδράσεις. Η κυανόλευκη ΠΑΕ, λοιπόν, εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία παραθέτει στοιχεία από ισολογισμούς ομάδων της Super League. Η ανακοίνωση αυτή έχει ως σκοπό να δείξει ότι κακώς δε χορηγήθηκε άδεια συμμετοχής στο Γηραιό. Από τα στοιχεία που δημοσιεύονται στην ανακοίνωση της ΠΑΕ Ηρακλής, προκύπτει ότι 6 ΠΑΕ έχουν αρνητική θέση, με βάση τα στοιχεία που δημοσιεύουν στους ισολογισμούς τους.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ