ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 6 Μάη 2011
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Πάνδημο «αντίο» στον Λάκη Σάντα

Διδαχή για τις νέες γενιές η ζωή και η δράση του, σημείωσε εκ μέρους του ΚΚΕ ο Ν. Σοφιανός, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

Ο Λάκης Σάντας

Eurokinissi

Ο Λάκης Σάντας
Τον αγωνιστή Λάκη Σάντα, που «έφυγε» από τη ζωή το περασμένο Σάββατο, αποχαιρέτησε χτες το απόγευμα, μέσα σε κλίμα συγκίνησης, πλήθος κόσμου και παλιοί συναγωνιστές. Η κηδεία του έγινε δημοσία δαπάνη από το Α' Νεκροταφείο Αθηνών και αποδόθηκαν τιμές από άγημα του στρατού. Το τελευταίο «αντίο» εκφώνησαν ο Μανώλης Γλέζος και η κόρη του Αλεξάνδρα. Η σορός του, σκεπασμένη με την ελληνική σημαία, είχε τεθεί σε λαϊκό προσκύνημα από το πρωί, στο παρεκκλήσι του Αγ. Ελευθερίου, στην Ιερά Μητρόπολη Αθηνών.

Το όνομα του Λάκη Σάντα συνδέθηκε με το κατέβασμα της χιτλερικής σημαίας από την Ακρόπολη, τη νύχτα της 30ής προς 31ης Μάη 1941, εγχείρημα που πραγματοποίησε μαζί με τον Μ. Γλέζο. Γεννήθηκε στις 22 Φλεβάρη 1922 στη Λευκάδα. Το 1934, η οικογένειά του εγκαταστάθηκε στην Αθήνα. Τελείωσε το γυμνάσιο το 1940 και στη συνέχεια σπούδασε στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Το 1942, εντάχθηκε στο ΕΑΜ και λίγο αργότερα στην ΕΠΟΝ. Βγήκε στο βουνό με τον ΕΛΑΣ και πήρε μέρος σε αρκετές μάχες στην Αιτωλοακαρνανία, στη Φθιώτιδα και στην Αττικοβοιωτία. Το 1944 τραυματίστηκε.

Το 1946 εξορίστηκε στην Ικαρία. Το 1947 φυλακίστηκε στην Ψυττάλεια, απ' όπου το 1948 στάλθηκε στη Μακρόνησο. Κατάφερε να διαφύγει στην Ιταλία και στη συνέχεια ζήτησε πολιτικό άσυλο στον Καναδά, όπου και έζησε μέχρι το 1962. Το 1963 επαναπατρίσθηκε στην Ελλάδα.

Εκ μέρους του ΚΚΕ, στην κηδεία παραβρέθηκε πολυμελής αντιπροσωπεία με επικεφαλής τον Νίκο Σοφιανό, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του Κόμματος, ο οποίος σημείωσε σε δήλωσή του: «Αποχαιρετούμε τον αγωνιστή της ΕΑΜικής Εθνικής Αντίστασης, τον αντάρτη του ΕΛΑΣ, τον Μακρονησιώτη. Η ανιδιοτέλεια, η σεμνότητα και το ήθος του χαρακτήρισαν όλη του τη ζωή και όλη του τη δράση και τίμησε τους αγώνες του λαού. Είναι διδαχή για τις νέες γενιές». Στην κηδεία του Λάκη Σάντα παραβρέθηκαν ακόμα ο πρωθυπουργός (από μερίδα του κόσμου εκφράστηκαν αποδοκιμασίες κατά την άφιξή του στο νεκροταφείο) και εκπρόσωποι όλων των κομμάτων.

Στη Λάρισα ο ΓΓ του Βραζιλιάνικου ΚΚ

Συναντήσεις με αντιπροσωπεία της ΝΕ Λάρισας του ΚΚΕ, με φορείς του κινήματος και ξενάγηση στο Μουσείο στα Αμπελάκια

Από τη συνάντηση με την ταξική διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Λάρισας
Από τη συνάντηση με την ταξική διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Λάρισας
Τη Λάρισα επισκέφτηκε χτες ο ΓΓ της ΚΕ του Βραζιλιάνικου ΚΚ, Ιβάν Πινιέιρο, ο οποίος βρίσκεται στην Ελλάδα προσκεκλημένος του ΚΚΕ. Στη συνάντηση που είχε το πρωί με αντιπροσωπεία της ΝΕ Λάρισας του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον γραμματέα της, Π. Σπήλιο, αναπτύχθηκε πλούσια συζήτηση για την κατάσταση που βιώνουν οι λαοί των δύο χωρών, εξαιτίας της επίθεσης που δέχονται από το κεφάλαιο και τις κυβερνήσεις που το υπηρετούν και αντάλλαξαν εμπειρίες από τη δράση των δύο ΚΚ, σε γραμμή πάλης για την ανατροπή του καπιταλισμού.

Στη συνέχεια, ο ΓΓ της ΚΕ του Βραζιλιάνικου ΚΚ επισκέφτηκε το Μουσείο Αμπελακίων Περιόδου 1940 - '49, όπου είχε την ευκαιρία να ενημερωθεί για την ιστορία του και να δει τα εκθέματα που περιλαμβάνει, από το σύνολο, σχεδόν, των αγώνων του λαού την περίοδο 1940 - '44, την εποποιία του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας και τους μετέπειτα αγώνες.

Το απόγευμα, μέσα σε συντροφικό κλίμα, πραγματοποιήθηκαν διαδοχικές συναντήσεις του Ιβάν Πινιέιρο με τις διοικήσεις του Εργατικού Κέντρου Λάρισας και της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων του νομού. Οι εκπρόσωποι των συνδικαλιστικών οργανώσεων αναφέρθηκαν στην ολομέτωπη επίθεσης που δέχονται τα δικαιώματα της εργατικής τάξης, της μικρομεσαίας αγροτιάς και των άλλων λαϊκών στρωμάτων στη χώρα μας, η οποία έγινε πιο σφοδρή με την καπιταλιστική κρίση.

Συζητήθηκε ακόμα η κατάσταση στο συνδικαλιστικό κίνημα και η δράση των αγωνιστικών συσπειρώσεων του ΠΑΜΕ, της ΠΑΣΥ, της ΠΑΣΕΒΕ, του ΜΑΣ, της ΟΓΕ, για την ισχυροποίηση της λαϊκής συμμαχίας και το δυνάμωμα της πάλης για την ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής και του συστήματος της εκμετάλλευσης.

ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΕΣ ΠΡΟΜΗΘΕΙΕΣ
Εκχώρηση των πάντων στις πολυεθνικές

Ανοίγει ο δρόμος για να κατασπαράξουν ολοκληρωτικά την εγχώρια αμυντική βιομηχανία

Την προσαρμογή στις ανάγκες και τις προτεραιότητες των πολυεθνικών μονοπωλίων της πολεμικής βιομηχανίας της ΕΕ σηματοδοτεί το σχέδιο νόμου που κατέθεσε στη Βουλή το υπουργείο Εθνικής Αμυνας με τίτλο «Δημόσιες συμβάσεις προμηθειών, έργων και υπηρεσιών στους τομείς της άμυνας και της ασφάλειας (εναρμόνιση με την οδηγία 2009/81/ΕΚ) - Ρύθμιση θεμάτων του υπουργείου Εθνικής Αμυνας». Σημειώνεται πως η Ελλάδα είναι η πρώτη χώρα της ΕΕ που σπεύδει να ενσωματώσει την εν λόγω κοινοτική οδηγία, προφανώς και λόγω της θέσης της στην κορυφή της πυραμίδας στους εισαγωγείς οπλικών συστημάτων ανάμεσα σε όλες τις χώρες της ΕΕ.

Μέσα από μια επίφαση κοινοβουλευτικού ελέγχου και «διαφάνειας», που καθιερώνεται στις στρατιωτικές προμήθειες, «εναρμονίζεται πλέον η εθνική με την κοινοτική νομοθεσία ώστε εξαλειφθούν οι εστίες τριβής με την ΕΕ και ιδίως με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή». Συγκεκριμένα, ανοίγουν διάπλατα οι πόρτες στις πολυεθνικές για να κατασπαράξουν την όποια εγχώρια αμυντική βιομηχανία. Στο σχέδιο νόμου αναφέρεται: «Καταργούνται οι έννοιες της Ελληνικής Βιομηχανικής Συμμετοχής (ΕΒΣ) και της Εγχώριας Προστιθέμενης Αξίας (ΕΠΑ) που γεννούν τριβές με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τη νομολογία του Δικαστηρίου της ΕΕ».

Ακόμα όμως και τα ερευνητικά προγράμματα των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων οδηγούνται στη στρούγκα των πολυεθνικών, καθώς «προβλέπεται η δυνατότητα των ενόπλων δυνάμεων να υλοποιούν προγράμματα έρευνας και ανάπτυξης αμυντικού χαρακτήρα, ιδίως μέσω των Διακρατικών Ολοκληρωμένων Προγραμμάτων Ερευνητικής και Αναπτυξιακής Συνεργασίας. Κεντρικός στόχος της προσπάθειας είναι η δημιουργία μιας Ενιαίας Ευρωπαϊκής Αμυντικής Αγοράς και η συγκέντρωση των πόρων για έρευνα και ανάπτυξη αντί του κατακερματισμού τους σε εθνικά προγράμματα».

ΣΚΑΝΔΑΛΟ «ΖΗΜΕΝΣ»
Στην Ολομέλεια το πόρισμα της εξεταστικής

Την ερχόμενη Παρασκευή θα συζητηθεί στην Ολομέλεια της Βουλής το πόρισμα της Εξεταστικής Επιτροπής που ασχολήθηκε με τη διερεύνηση του σκανδάλου της «ΖΗΜΕΝΣ», από τα «μαύρα ταμεία» της οποίας χρηματοδοτήθηκαν τόσο το ΠΑΣΟΚ, όσο και η ΝΔ, σύμφωνα με μαρτυρίες των εμπλεκομένων. Στη συνέχεια, για να συγκροτηθεί η λεγόμενη προανακριτική επιτροπή, απαιτείται αίτηση 30 τουλάχιστον βουλευτών.

Για το θέμα της «ΖΗΜΕΝΣ», χτες, στη Βουλή, ο υπουργός Επικρατείας Χ. Παμπούκης, απαντώντας σε σχετική Επίκαιρη Ερώτηση, είπε ότι η κυβέρνηση έχει προσλάβει ένα διεθνές νομικό γραφείο, το οποίο θα βοηθήσει «στη συγκρότηση των όποιων αξιώσεων υπάρχουν» από την ελληνική κυβέρνηση έναντι της «ΖΗΜΕΝΣ» για τη ζημιά που υπέστη το Ελληνικό Δημόσιο από τις «μίζες» που δόθηκαν για την υπογραφή συμβάσεων της γερμανικής πολυεθνικής με φορείς του Δημοσίου.

Εδωσε και μ' αυτόν τον τρόπο συνέχεια στην προσπάθεια της κυβέρνησης να αποπροσανατολίσει το λαό από την ουσία του σκανδάλου και τη συμμετοχή των αστικών κομμάτων σ' αυτό, αλλά και να καλλιεργήσει την εντύπωση ότι η πολυεθνική θα «τιμωρηθεί» για τις πρακτικές της, οι οποίες φύονται στο έδαφος του καπιταλιστικού ανταγωνισμού, που συνυπηρετούν με την πολιτική τους ΠΑΣΟΚ και ΝΔ.

Στο μεταξύ, ανακοινώθηκαν τα μέλη της λεγόμενης προανακριτικής επιτροπής που θα διερευνήσει τυχόν ποινικές ευθύνες του Α. Τσοχατζόπουλου για την υπόθεση των υποβρυχίων και θα υποβάλει το πόρισμά της μέχρι τις 6 Ιούνη. Εκ μέρους του ΚΚΕ στην επιτροπή μετέχει ο Α. Σκυλλάκος.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ