ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 6 Μάη 2011
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΛΙΒΥΗ
Αποφασίστηκε «ταμείο» αλλά όχι το πώς θα τροφοδοτηθεί

Συνεδρίασε η Ομάδα των «προθύμων» που μακελεύουν τον λιβυκό λαό

ΡΩΜΗ - ΤΡΙΠΟΛΗ._

Στη σύσταση ενός χρηματοδοτικού μηχανισμού στήριξης του αντικαθεστωτικού Εθνικού Συμβουλίου συμφώνησαν οι συμμετέχοντες στην Ομάδα Επαφής για τη Λιβύη που συνεδρίασε, χθες, για τρίτη φορά μετά από την έναρξη της ιμπεριαλιστικής επέμβασης στη χώρα. Βέβαια η αναγγελία της σύστασης του «ταμείου» αυτού δε συνοδεύτηκε και από συγκεκριμένες ανακοινώσεις για το πώς ακριβώς θα τροφοδοτηθεί αφού πολλές απόψεις διατυπώθηκαν, καμία, όμως, δεν καταλήχτηκε.

Στην ιταλική πρωτεύουσα βρέθηκαν, χθες, 22 υπουργοί Εξωτερικών (φυσικά δεν ήταν ούτε της Ρωσίας, ούτε της Κίνας) έξι αντιπρόσωποι διεθνών οργανισμών, όπως η ΕΕ, το ΝΑΤΟ, ο Οργανισμός Ισλαμικής Διάσκεψης ή ο Αραβικός Σύνδεσμος, και παρατηρητές, όπως η Αφρικανική Ενωση και η Παγκόσμια Τράπεζα. Οπως ανακοίνωσε μετά το πέρας του πρώτου γύρου των συνομιλιών, ο οικοδεσπότης Ιταλός υπουργός Εξωτερικών, οι «πρόθυμοι» αποφάσισαν να «βοηθήσουν» , έτσι ώστε να καλυφθούν οι άμεσες ανάγκες των αντικαθεστωτικών για τρόφιμα, φάρμακα, μισθούς στο δημόσιο τομέα και συντήρηση βασικών υποδομών. Το ίδιο το Εθνικό Συμβούλιο έχει υπολογίσει ότι οι υπάρχοντες πόροι του δεν αρκούν παρά μόνο μέχρι τα τέλη Μάη και ότι χρειάζεται 2 - 3 δισεκατομμύρια δολάρια.

Οπως όλα δείχνουν δύο είναι οι βασικές προτάσεις που τέθηκαν στο τραπέζι προς συζήτηση ως προς την τροφοδοσία του μηχανισμού. Από την μία είναι η πρόταση των ΗΠΑ που υποστηρίζει ότι θα πρέπει να δρομολογηθεί «νομικά» η αξιοποίηση των «παγωμένων» περιουσιακών στοιχείων του λιβυκού καθεστώτος σε διάφορα σημεία του πλανήτη. Από την άλλη είναι η πρόταση που κατέθεσε το Κατάρ, του οποίου ο πρωθυπουργός συμπροέδρευσε της συνόδου, και τάσσεται υπέρ της εξεύρεσης τρόπων διευκόλυνσης της αξιοποίησης του ενεργειακού πλούτου του τμήματος της χώρας που ελέγχεται από τους αντικαθεστωτικούς.

Οπως όλα έδειχναν, τελική απάντηση δεν επρόκειτο να δοθεί κατά τη χθεσινή σύνοδο, που συνεχίστηκε με επαφές μέχρι αργά το βράδυ. Πάντως, ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών, Αλέν Ζιπέ, υποστήριζε ότι, εντός των επόμενων βδομάδων, ο μηχανισμός «θα έχει τεθεί σε λειτουργία». Ο Ζιπέ, βέβαια, παραδέχτηκε ότι μέχρι να καταληχθεί ο τρόπος τροφοδότησης, «θα χρειαστούν δωρεές αλλά και δάνεια». Οπως έγινε γνωστό, το Κατάρ ήδη δεσμεύτηκε να χορηγήσει 500 εκατομμύρια δολάρια και το Κουβέιτ 180 εκατομμύρια δολάρια.

Από την άλλη, ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ουίλιαμ Χέιγκ αν και δήλωνε ότι τάσσεται υπέρ της άσκησης οποιασδήποτε επιπλέον πίεσης απέναντι στον Καντάφι, (π.χ. τρόπους πλήρους αποτροπής πώλησης πετρελαίου και εισαγωγής παραγώγων του) ξεκαθάρισε ότι η Βρετανία εκτός της ανθρωπιστικής βοήθειας και της βοήθειας σε στρατιωτικό μη πολεμικό υλικό που έχει υποσχεθεί ότι θα δώσει, δεν προτίθεται να συνεισφέρει με άλλα χρήματα. Εξίσου διστακτική εμφανίστηκε και η Ουάσιγκτον, η οποία έχει, ήδη, δεσμευτεί για 53 εκατομμύρια σε «ανθρωπιστική» βοήθεια και για 25 εκατομμύρια σε στρατιωτικό μη πολεμικό υλικό (αλεξίσφαιρα, κυάλια νυκτός κλπ.).

Φιάσκο αναγνώρισης και επανεμφάνιση της τουρκικής διπλωματίας

Στη σύνοδο, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Νταβούτογλου επανέλαβε ότι η χώρα του απεργάζεται ένα σχέδιο κατάπαυσης πυρός, το οποίο θα έχει ως χρονικό περιθώριο εφαρμογής τις 7 μέρες. Οπως έχει πολλάκις ανακοινωθεί, χωρίς όμως να έχει προχωρήσει τίποτε το συγκεκριμένο, το σχέδιο προβλέπει άμεση κατάπαυση πυρός, απόσυρση όλων των ενόπλων από τις πόλεις και διασφάλιση ανθρωπιστικών δρόμων. Το τουρκικό σχέδιο δεν προβλέπει τίποτε συγκεκριμένο ως προς το ποιος θα παραμείνει στην εξουσία στη Λιβύη, κάτι που ξεκαθάρισε, από την πλευρά της, η Χίλαρι Κλίντον, επιμένοντας ότι ο «Καντάφι θα πρέπει να φύγει αν είναι ο λιβυκός λαός να είναι ασφαλής».

Την ίδια ώρα, σύγχυση προκαλούνταν με τη δήλωση εκπροσώπων του Εθνικού Συμβουλίου ότι αναγνωρίστηκαν ως «μοναδικός νόμιμος εκπρόσωπος του λιβυκού λαού» και από τις Ισπανία, Δανία, Ολλανδία μετά τις Γαλλία, Ιταλία, Κατάρ, Γκάμπια. Και οι τρεις χώρες έσπευσαν να διαψεύσουν την αναγνώριση.

Σκηνές κόλασης με ξένους εργάτες

Κρεμασμένοι κυριολεκτικά από κάθε πλευρά του πλοίου που απέπλεε, προσπαθούσαν να γλιτώσουν από την κόλαση των μαχών ξένοι εργάτες και Λίβυοι τα ξημερώματα στο λιμάνι της Μιζράτα. Στόχος τους να επιβιβαστούν στο πλοίο του Οργανισμού Διεθνούς Μετανάστευσης, Red Star, το οποίο, αφού ξεφόρτωσε την ανθρωπιστική βοήθεια 18 τόνων που μετέφερε, επιβίβασε συνολικά 1138 άτομα για να τα μεταφέρει στη Βεγγάζη. Στην πλειοψηφία τους οι επιβαίνοντες ήταν ξένοι εργάτες, ξένοι δημοσιογράφοι και Λίβυοι τραυματίες. Ο Οργανισμός ετοιμάζει άλλη μία αποστολή στη Μιζράτα, όπου οι βομβαρδισμοί και οι μάχες συνεχίζονται όπως και στη Ζιντάν, στα δυτικά, όπου οι αντικαθεστωτικοί υποστηρίζουν ότι ΝΑΤΟική επιδρομή κατέστρεψε δύο ελικόπτερα των δυνάμεων Καντάφι.


ΗΠΑ
Ο Ομπάμα αξιοποιεί το «μύθο» Λάντεν

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Στο σημείο «Μηδέν», όπου βρίσκονταν οι δίδυμοι πύργοι στη Νέα Υόρκη, βρέθηκε χτες ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, προκειμένου να συνεχίσει το επικοινωνιακό «παιχνίδι» που ξεκίνησε με την εκτέλεση του Οσάμα Μπιν Λάντεν.

«Παιχνίδι» που του έχει αποφέρει άνοδο κατά 11 μονάδες στη δημοτικότητά του, το κυριότερο όμως, συμβάλλει τα μάλα στον επαναπροσδιορισμό σε νέα διευρυμένη βάση των ιμπεριαλιστικών στόχων. Επαναπροσδιορισμός εξαιτίας της αλλαγής τακτικής που έχει εδώ και καιρό σχεδιαστεί και δρομολογείται, αλλά πλέον εκτυλίσσεται στο σύνολό της με την εκτέλεση του Μπιν Λάντεν.

Εξάλλου ο Μπιν Λάντεν, ως «φόβητρο» εδώ και καιρό είχε χάσει την αξία του, παρ' όλα αυτά ως «φάντασμα» ή «μύθος» θα συνεχίσει να διαδραματίζει το ρόλο του, που ξεκίνησε ως πράκτορας της CIA το 1979. Ο άνθρωπος που οργάνωσε τους Μουτζαχεντίν στο Αφγανιστάν, κατόπιν τους διέσπειρε δημιουργώντας θύλακες του «ιερού πολέμου», εμπνεύσεως CIA, σε όλο το μουσουλμανικό κόσμο, και την 11η Σεπτέμβρη φυσικά «παρέδωσε στο πιάτο» το πρόσχημα για την έναρξη του «πολέμου κατά της τρομοκρατίας», του πολέμου κατά του Αφγανιστάν, του Ιράκ και όπου αλλού... Τώρα πλέον ο «μύθος» του, που διαιωνίζεται καθώς ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα στο δίκτυο CBS δήλωσε ότι ντοκουμέντα της επιχείρησης δε θα δοθούν στη δημοσιότητα για λόγους εθνικής ασφαλείας, θα συμβάλλει στη διεύρυνση του διαφοροποιημένου πια «πολέμου κατά της τρομοκρατίας». Που δε θα περιλαμβάνει μόνο αμιγώς πολεμικά μέτωπα και επιχειρήσεις αστραπή, βομβαρδισμούς και, το κυριότερο, μυστικές επιχειρήσεις. Νομιμοποιούνται ταυτόχρονα οι μυστικές φυλακές, τα βασανιστήρια και φυσικά το Γκουαντάναμο, αφού οι κρίσιμες πληροφορίες για την εύρεση του Μπιν Λάντεν εμφανίζονται να προήλθαν από κρατούμενο εκεί, που αποσπάστηκαν φυσικά με τις γνωστές... ανακριτικές μεθόδους.

Παραπέρα οι αποπροσανατολιστικές συζητήσεις περί της νομιμότητας ή όχι επιχειρήσεων, όπως αυτή της εκτέλεσης Λάντεν, ή παραινέσεις της ύπατης αρμοστή του ΟΗΕ για τα δικαιώματα του ανθρώπου, Νάβι Πιλάι, να δοθούν στη δημοσιότητα όλα τα υλικά της επιχείρησης, ελάχιστη σημασία έχουν, αφού επιχειρούν να κρύψουν ότι όλες οι ιμπεριαλιστικές δυνάμεις, μέσα στον ανταγωνισμό τους αξιοποιούν τον «αντιτρομοκρατικό» πόλεμο στην «κούρσα» για το ποιος θα κερδίσει μεγαλύτερο κομμάτι από τη λεία του φυσικού πλούτου ολόκληρων περιοχών και καλύτερη θέση στη γεωστρατηγική σκακιέρα.

Γκρίνια από το Πακιστάν

Μετά τη δήλωση άγνοιας για την επιχείρηση στο οχυρό του Οσάμα Μπιν Λάντεν, το Πακιστάν εμφανίζεται να αλλάζει τακτική «προειδοποιώντας» τις ΗΠΑ και άλλες χώρες, ότι η επανάληψη ανάλογων ενεργειών, χωρίς προηγούμενη ενημέρωση ή συνεργασία με τις αρχές του Ισλαμαμπάντ, θα έχει «καταστροφικές συνέπειες». Το πακιστανικό υπουργείο Εξωτερικών χαρακτήρισε την επιχείρηση Μπιν Λάντεν, «χωρίς άδεια μονομερή πράξη», απειλώντας και για διακοπή των σχέσεων με την Ουάσιγκτον εάν συνεχιστούν οι επιδρομές.

Η δήλωση του Πακιστάν, που κατά τα άλλα χαιρέτισε την εξόντωση του Μπιν Λάντεν, έρχεται μετά την εκδήλωση δυσαρέσκειας στο εσωτερικό της χώρας. Προκειμένου να κατευνάσει τις αντιδράσεις ο επικεφαλής του στρατού του Πακιστάν, Ασφάκ Παρβέζ Καγιάνι, ανακοίνωσε ότι ζητήθηκε από την Ουάσιγκτον να μειώσει τον αριθμό των στρατιωτών της στη χώρα.


ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Ενεργά στην «κούρσα» για τον πλούτο της Λιβύης

Η ελληνική κυβέρνηση, ακολουθώντας κατά γράμμα τους σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ κατά της Λιβύης προετοιμάζεται να προχωρήσει στην αναγνώριση των αντικαθεστωτικών που με έδρα τη Βεγγάζη επιδιώκουν τη διχοτόμηση του λιβυκού κράτους.

Οπως δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Δ. Δρούτσας από τη Ρώμη μετά τη συνεδρίαση της Ομάδας Επαφής για τη Λιβύη, «η Ελλάδα προετοιμάζει και θα στείλει άμεσα, μέσα στις επόμενες μέρες, ένα πλοίο με ανθρωπιστική βοήθεια, φαρμακευτικό υλικό και μια κινητή ιατρική μονάδα, η οποία θα εγκατασταθεί στη Βεγγάζη και θα συνοδεύεται και από μια ομάδα δικών μας διπλωματών, οι οποίοι θα αναλάβουν και το συντονιστικό έργο, το έργο αυτό συνδέσμου με τους αντικαθεστωτικούς στη Βεγγάζη».

Ο υπουργός Εξωτερικών, απαντώντας σε σχετική ερώτηση αν και αρνήθηκε ότι η Ελλάδα σκοπεύει να αναγνωρίσει κράτος της Βεγγάζης, παραδέχτηκε ότι επιδιώκει αναβαθμισμένη επαφή με τους αντικαθεστωτικούς: «Δεν πρόκειται για ένα τέτοιο βήμα (αναγνώρισης) και κανένας, ούτε εδώ στη συζήτηση και στην ομάδα επαφής, δε συζήτησε αυτό το θέμα. Είναι, όμως, σημαντικό, να μιλάμε με όλες τις πλευρές και για το λόγο αυτό θα προβούμε σε αυτό το βήμα, να στείλουμε μια ομάδα διπλωματών μας, όπως είπα, οι οποίοι θα αναλάβουν αυτό το έργο του συνδέσμου με τους αντικαθεστωτικούς».

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι με το πρόσχημα της ανθρωπιστικής βοήθειας οι Δυτικοί επιδρομείς έχουν ήδη δημιουργήσει στρατιωτικά προγεφυρώματα στο ανατολικό τμήμα της Λιβύης, με στόχο τη δρομολόγηση και παγίωση της διχοτόμησης της χώρας.

Σύμφωνα με τη δήλωση του υπουργού Εξωτερικών, κατά τη Συνάντηση της Ομάδας Επαφής, διαπιστώθηκε ότι «δε βλέπουμε πραγματικές εξελίξεις, δε βλέπουμε ένα τέλος της βίας και επιβεβαιωνόμαστε όλο και περισσότερο στην άποψη που εκφράσαμε εμείς, η Ελλάδα, από την πρώτη στιγμή, ότι δηλαδή δε θα δούμε τέλος της κρίσης μόνο με στρατιωτικά μέτρα. Είναι επιτακτική, πλέον, η ανάγκη, για σοβαρές, υπεύθυνες, συντονισμένες προσπάθειες για την εξεύρεση πολιτικής λύσης πάντα υπό την αιγίδα του ΟΗΕ».

Η δήλωση αυτή, όπως επισημαίνουν κύκλοι του ΥΠΕΞ, συνοψίζει το στόχο που έχει τεθεί από το ΝΑΤΟ για την παγίωση της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί σε στρατιωτικό επίπεδο και έχει de facto οδηγήσει στη διχοτόμηση της Λιβύης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ