ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 22 Μάη 2011
Σελ. /32
Εμπορικοί ανταγωνισμοί και νομισματικές συγκρούσεις κορυφής

Παπαγεωργίου Βασίλης

Πολλαπλασιάζονται και εντείνονται οι ανταγωνισμοί μεταξύ των μεγάλων καπιταλιστικών δυνάμεων. Τα νέα «επεισόδια» αφορούν στις σχέσεις Κίνας - Ευρωπαϊκής Ενωσης και λαμβάνουν χώρα στον εμπορικό τομέα, με τη μορφή επιβολής δασμών στις εισαγωγές. Ταυτοχρόνως, συνεχίζεται ο νομισματικός «πόλεμος» με στόχο την άνοδο των εξαγωγών μέσω της υποτίμησης των νομισμάτων.

ΤΗΝ ΠΕΡΑΣΜΕΝΗ ΤΡΙΤΗ η κυβέρνηση της Κίνας ανακοίνωσε την επιβολή δασμών στις εισαγωγές αμύλου πατάτας από την ΕΕ, υποστηρίζοντας ότι οι επιχειρήσεις της ΕΕ, που εξάγουν το συγκεκριμένο προϊόν στην Κίνα, απολαμβάνουν επιδοτήσεις από τις κυβερνήσεις των χωρών τους που φτάνουν το 11,19%.

Η κίνηση αυτή ήρθε πέντε μέρες μετά την απόφαση της ΕΕ να αυξήσει τους δασμούς στις κινεζικές εισαγωγές χαρτιού πολυτελείας τα επόμενα 5 χρόνια. Απόφαση που ελήφθη ως αντίμετρο στις αντίστοιχες επιδοτήσεις που απολαμβάνουν σήμερα οι εταιρείες παραγωγής χαρτιού της Κίνας.

ΠΡΟΣ ΤΟ ΠΑΡΟΝ ο εμπορικός ανταγωνισμός κινείται σε χαμηλά επίπεδα και η δασμολόγηση των επιδοτούμενων εξαγωγών επιβάλλεται σε μικρά τμήματα του διμερούς εμπορίου μεταξύ Κίνας και ΕΕ. Ομως, η ανάγκη των καπιταλιστών να αυξήσουν τα μερίδια των αγορών για τα προϊόντα τους οδηγεί σε ένταση που μπορεί να πάρει μεγάλες διαστάσεις. Θυμίζουμε ότι μια από τις μεγαλύτερες εμπορικές αντιπαραθέσεις, μεταξύ ΕΕ και ΗΠΑ, ξέσπασε τη δεκαετία του '90 με αφορμή τον «πόλεμο της μπανάνας».

Πέρυσι, η αξία των εμπορικών συναλλαγών μεταξύ της Κίνας και της ΕΕ ανήλθε στα 400 δισ. ευρώ.

Βεβαίως, οι Ευρωπαίοι είναι προσεκτικοί απέναντι στην Κίνα για έναν επιπλέον λόγο και αυτός είναι η απόφαση του Πεκίνου να αγοράζει «ευρωπαϊκό χρέος», δηλαδή ομόλογα υπερχρεωμένων χωρών της ΕΕ. Μια απόφαση που καθιστά την Κίνα πολύτιμο σύμμαχο στην προσπάθεια της ΕΕ για την έξοδο από την κρίση.

ΣΕ Ο,ΤΙ ΑΦΟΡΑ την ισοτιμία του γουάν, η Deutsche Bank προβλέπει πως θα ανατιμηθεί έναντι του δολαρίου με ετήσιο ρυθμό 7% έως 10% μέσα στους επόμενους τρεις μήνες, προκειμένου να περιοριστεί το κόστος των εισαγωγών. Σημαντική μερίδα Αμερικανών πολιτικών θεωρεί πως το κινεζικό νόμισμα πρέπει να ανατιμηθεί σε ποσοστό από 15% έως 40% για να εξισορροπηθούν οι ανισορροπίες της παγκόσμιας οικονομίας. Μέχρι στιγμής, το Πεκίνο έχει επιτρέψει την ανατίμησή του 5% από τον περασμένο Ιούνη. Σημειωτέον, πάντως, πως έρευνα που διεξήγαγε το Bloomberg μεταξύ 1.263 επενδυτών, διαπραγματευτών συναλλάγματος και αναλυτών, το 57% των ερωτηθέντων προβλέπει πως το 2016 το γουάν θα αποτελεί διεθνές αποθεματικό νόμισμα ισάξιο του δολαρίου, του ευρώ και του γιεν. Για την ίδια χρονιά, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προβλέπει πως η Κίνα θα αναδειχθεί πρώτη οικονομική υπερδύναμη παγκοσμίως εκτοπίζοντας τις ΗΠΑ, με μια οικονομία που θα φθάνει τα 19 τρισ. δολάρια έναντι των 18,8 τρισ. δολαρίων στα οποία εκτιμάται πως θα έχει φθάσει η αμερικανική.

Ο «μυστικός» πόλεμος του πετρελαίου

Η ύπαρξη ανταγωνισμών στον τομέα της Ενέργειας και ειδικότερα στον πετρελαϊκό τομέα είναι προφανής. Ωστόσο αυτός ο ανταγωνισμός δεν εκφράζεται μόνο στις δηλώσεις αξιωματούχων πάσης φύσεως. Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που αυτός ο ανταγωνισμός οξύνεται μέχρι την πολεμική αναμέτρηση. Γι' αυτό και είναι απολύτως σωστό το ότι: «Οι δρόμοι του πετρελαίου είναι ποτισμένοι με αίμα».

Ομως, υπάρχει και άλλη μια πτυχή σ' αυτήν την ιστορία, η μυστική διπλωματία και η δράση των ποικιλώνυμων υπηρεσιών. Σ' αυτήν την πτυχή αναφέρονται κάποια έγγραφα της αμερικανικής διπλωματίας που έφερε στο φως η γνωστή ιστοσελίδα WikiLeaks.

Σύμφωνα με τα έγγραφα αυτά, αμερικανικός δάκτυλος φέρεται να κατέβαλλε επί σειρά ετών πολλαπλές παρασκηνιακές προσπάθειες, ώστε να βάλει «φρένο» στην «ξέφρενη» πορεία της Ρωσίας για την κατάκτηση της ευρωπαϊκής αγοράς φυσικού αερίου. Μπροστά στο φόβο της παντοδυναμίας της «Gazprom», οι ΗΠΑ προσέφυγαν ακόμη και στην πρόσληψη ειδικών, προκειμένου να ανακόψουν την πορεία των διαφαινόμενων εξελίξεων.

Συγκεκριμένα, το 2007, η αμερικανική πρεσβεία στη Σλοβακία προσέλαβε συμβούλους ειδικούς επί ενεργειακών θεμάτων από το Τέξας και ξεκίνησε υπόγεια να κατευθύνει τις κινήσεις της σλοβακικής κυβέρνησης, ούτως ώστε να εξαγοράσει μέσω της σλοβακικής κρατικής εταιρείας πετρελαίου, της «Transpetrol», το 49% των μετοχών της «Yukos», δηλαδή μετοχικό κεφάλαιο της «Gazprom».

Απώτερος στόχος των ΗΠΑ ήταν ο έλεγχος της αγοράς και, κατά συνέπεια, της τιμής του πετρελαίου και του φυσικού αερίου σε παγκόσμιο επίπεδο, σημειώνει η αμερικανική εφημερίδα «Miami Herald», ενώ επισημαίνεται πως είναι πολλές οι περιπτώσεις που Αμερικανοί διπλωμάτες προκειμένου να απομακρύνουν τον κίνδυνο να πέσουν σε ανεπιθύμητα χέρια ενεργειακές πηγές άσκησαν πιέσεις σε κυβερνήσεις και πετρελαϊκές εταιρείες, ώστε η πολιτική τους να συνάδει με τα αμερικανικά γεωπολιτικά συμφέροντα. Μήπως και στην Ελλάδα;

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ - ΠΛΕΟΝΑΣΜΑ Επέστρεψε σε πλεόνασμα το εμπορικό ισοζύγιο της Eυρωζώνης το Μάρτη, αντανακλώντας τη συνεχιζόμενη ισχύ των μεγάλων εξαγωγικών οικονομιών της. Σύμφωνα με τη Eurostat, οι 17 χώρες του ευρώ εμφάνισαν το συγκεκριμένο διάστημα πλεόνασμα 2,8 δισ. ευρώ στις συναλλαγές τους με τον υπόλοιπο κόσμο, έναντι ελλείμματος 3 δισ. ευρώ που είχαν το Φλεβάρη. Ενα χρόνο πριν, το Μάρτη του 2010, το εμπορικό πλεόνασμα της Ευρωζώνης ήταν 2,7 δισ. ευρώ.

BOEING - AIRBUS Το υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ και η εταιρεία «Boeing» υποστήριξαν ότι η απόφαση του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου για το θέμα των κρατικών επιχορηγήσεων στην ευρωπαϊκή κοινοπραξία «Airbus» αποτελεί «νίκη» για την αμερικανική πλευρά. Στην απόφαση «διατυπώνεται η παραδοχή ότι γίνονταν κρατικές επιχορηγήσεις για πάνω από 40 χρόνια προς την "Airbus", που οπωσδήποτε ζημίωσαν τις ΗΠΑ, επειδή συρρίκνωσαν τα κέρδη και απέκλεισαν την "Boeing" από αεροπορικές αγορές ανά τον πλανήτη».

ΟΟΣΑ - ΗΛΙΚΙΩΜΕΝΟΙ Οι δαπάνες που συνδέονται με τη φροντίδα των εξαρτημένων ηλικιωμένων ατόμων θα διπλασιαστούν, ίσως ακόμη και θα τριπλασιαστούν στις χώρες του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) μέχρι το 2050. Το 2008 οι δαπάνες του τομέα αντιπροσώπευαν το 1,5% του ΑΕΠ των χωρών του ΟΟΣΑ. Ομως, ο Οργανισμός εκτιμά ότι οι δαπάνες «θα διπλασιαστούν, ακόμη και θα τριπλασιαστούν μέχρι το 2050», αφού την ίδια περίοδο ο πληθυσμός άνω των 80 ετών θα ανέβει από το 4% στο 10% του συνολικού πληθυσμού.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ