Κυριακή 22 Μάη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ο «μυστικός» πόλεμος του πετρελαίου

Η ύπαρξη ανταγωνισμών στον τομέα της Ενέργειας και ειδικότερα στον πετρελαϊκό τομέα είναι προφανής. Ωστόσο αυτός ο ανταγωνισμός δεν εκφράζεται μόνο στις δηλώσεις αξιωματούχων πάσης φύσεως. Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που αυτός ο ανταγωνισμός οξύνεται μέχρι την πολεμική αναμέτρηση. Γι' αυτό και είναι απολύτως σωστό το ότι: «Οι δρόμοι του πετρελαίου είναι ποτισμένοι με αίμα».

Ομως, υπάρχει και άλλη μια πτυχή σ' αυτήν την ιστορία, η μυστική διπλωματία και η δράση των ποικιλώνυμων υπηρεσιών. Σ' αυτήν την πτυχή αναφέρονται κάποια έγγραφα της αμερικανικής διπλωματίας που έφερε στο φως η γνωστή ιστοσελίδα WikiLeaks.

Σύμφωνα με τα έγγραφα αυτά, αμερικανικός δάκτυλος φέρεται να κατέβαλλε επί σειρά ετών πολλαπλές παρασκηνιακές προσπάθειες, ώστε να βάλει «φρένο» στην «ξέφρενη» πορεία της Ρωσίας για την κατάκτηση της ευρωπαϊκής αγοράς φυσικού αερίου. Μπροστά στο φόβο της παντοδυναμίας της «Gazprom», οι ΗΠΑ προσέφυγαν ακόμη και στην πρόσληψη ειδικών, προκειμένου να ανακόψουν την πορεία των διαφαινόμενων εξελίξεων.

Συγκεκριμένα, το 2007, η αμερικανική πρεσβεία στη Σλοβακία προσέλαβε συμβούλους ειδικούς επί ενεργειακών θεμάτων από το Τέξας και ξεκίνησε υπόγεια να κατευθύνει τις κινήσεις της σλοβακικής κυβέρνησης, ούτως ώστε να εξαγοράσει μέσω της σλοβακικής κρατικής εταιρείας πετρελαίου, της «Transpetrol», το 49% των μετοχών της «Yukos», δηλαδή μετοχικό κεφάλαιο της «Gazprom».

Απώτερος στόχος των ΗΠΑ ήταν ο έλεγχος της αγοράς και, κατά συνέπεια, της τιμής του πετρελαίου και του φυσικού αερίου σε παγκόσμιο επίπεδο, σημειώνει η αμερικανική εφημερίδα «Miami Herald», ενώ επισημαίνεται πως είναι πολλές οι περιπτώσεις που Αμερικανοί διπλωμάτες προκειμένου να απομακρύνουν τον κίνδυνο να πέσουν σε ανεπιθύμητα χέρια ενεργειακές πηγές άσκησαν πιέσεις σε κυβερνήσεις και πετρελαϊκές εταιρείες, ώστε η πολιτική τους να συνάδει με τα αμερικανικά γεωπολιτικά συμφέροντα. Μήπως και στην Ελλάδα;


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ