ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 17 Μάη 2011
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Κοινή πάλη κόντρα στα κυκλώματα που εκμεταλλεύονται ντόπιους και αλλοδαπούς

Αποσπάσματα από την παρέμβαση του Νίκου Σοφιανού στο Δημοτικό Συμβούλιο Αθήνας για την κατάσταση στο κέντρο της πρωτεύουσας

Παρέμβαση στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου της Αθήνας για την απαράδεκτη κατάσταση στο κέντρο της Αθήνας έκανε χτες ο Νίκος Σοφιανός, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και δημοτικός σύμβουλος Αθήνας. Στην παρέμβασή του ο Ν. Σοφιανός μεταξύ άλλων τόνισε:

«Το κέντρο της Αθήνας έχει παραδοθεί στο έλεος της δράσης κυκλωμάτων ναρκωτικών και πορνείας, αλλά και την εγκληματική δράση φασιστοειδών που καπηλευόμενοι τη δολοφονία του άτυχου 44χρονου εξαπέλυσαν πογκρόμ εναντίον αθώων μεταναστών. Συμπλήρωμα του σκηνικού τρομοκράτησης του λαού είναι και η δολοφονική επίθεση, Σάββατο μεσημέρι, ομάδας κουκουλοφόρων, με αποτέλεσμα τον τραυματισμό εργαζομένων, Ελλήνων και μεταναστών, στη λαϊκή αγορά των Εξαρχείων.

Από αυτήν την επικίνδυνη για το λαό κατάσταση και την υποβάθμιση - γκετοποίηση του κέντρου επωφελούνται μεγάλα συμφέροντα που ιδιοποιούνται πλέον ολόκληρα οικοδομικά τετράγωνα σε εξευτελιστικές τιμές. Αποκαλυπτικά είναι προς τούτο δημοσιεύματα στον Τύπο και σχετικές εκθέσεις υπηρεσιών.

Οι ευθύνες των κυβερνήσεων και όσων άλλων αποδέχονται τον ευρωμονόδρομο είναι τεράστιες, γιατί ψήφισαν και εφαρμόζουν τη Συνθήκη Σένγκεν και τον Κανονισμό Δουβλίνο II που μετέτρεψαν τη χώρα σε στρατόπεδο συγκέντρωσης και εγκλωβισμού μεταναστών. Στηρίζουν την πολιτική που οξύνει το μεταναστευτικό ζήτημα και τη συμμετοχή της χώρας στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους.

Οι εργαζόμενοι, αυτοαπασχολούμενοι και κάτοικοι του κέντρου πρέπει να οργανώσουν κοινή πάλη ενάντια στα κυκλώματα και τους μηχανισμούς εγκληματικής δράσης και ρατσιστικής βίας, στην πολιτική της κυβέρνησης και της δημοτικής αρχής, εμπνεόμενοι και από τη στάση της οικογένειας του δολοφονημένου που αντιτάχθηκε στα φασιστοειδή και άλλους που επιχείρησαν να εκμεταλλευτούν τον θάνατο και την κηδεία του ανθρώπου τους, αλλά και από τη στάση του μετανάστη εργαζόμενου στη λαϊκή των Εξαρχείων που με κίνδυνο της ζωής του έπεσε στη φωτιά για να σώσει την Ελληνίδα ανθοπώλη.

Να αγωνιστούν, ώστε να αντιμετωπιστούν αποφασιστικά εγκληματικά κυκλώματα και ρατσιστικές συμμορίες. Να δοθούν ταξιδιωτικά έγγραφα και να διευκολυνθεί η μετακίνηση σε άλλες χώρες της ΕΕ για όλους τους εγκλωβισμένους μετανάστες που επιθυμούν. Να δημιουργηθούν ανθρώπινοι και αξιοπρεπείς χώροι φιλοξενίας με δωρεάν σίτιση, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, διερμηνεία και νομική βοήθεια για τους άστεγους μετανάστες. Να νομιμοποιηθούν οι μετανάστες που ζουν και εργάζονται χρόνια στη χώρα μας, φορολογούνται, πληρώνουν ΦΠΑ, εισφορές στα ασφαλιστικά ταμεία. Να δοθεί άσυλο ή επικουρική διεθνής προστασία στους πρόσφυγες, να αποδοθούν ισότιμα εργασιακά, κοινωνικά και δημοκρατικά δικαιώματα στους ίδιους και τις οικογένειές τους. Να κλείσουν τα κέντρα που χορηγούν το ναρκωτικό υποκατάστατο της μεθαδόνης, να στηριχθούν και να αναπτυχθούν τα κέντρα πρόληψης της τοξικοεξάρτησης και οι θεραπευτικές κοινότητες απεξάρτησης. Να ματαιωθούν οι σχεδιασμοί παράδοσης του ιστορικού κέντρου της Αθήνας στην εκμετάλλευση του μεγάλου κεφαλαίου. Να ληφθούν μέτρα στήριξης των αυτοαπασχολούμενων, των μικρών εμπόρων και βιοτεχνών.

Η προστασία της ζωής, της σωματικής ακεραιότητας όλων των κατοίκων, Ελλήνων και μεταναστών, και όχι η καταστολή και η τρομοκράτησή τους, πρέπει να είναι αποκλειστική αρμοδιότητα μιας επαρκούς και ανάλογα εκπαιδευμένης αστυνομικής δύναμης. Η δημοτική αστυνομία και οι υπάλληλοι του δήμου δεν πρέπει να έχουν κανένα ρόλο σ' αυτό, γιατί δεν είναι αυτή η δουλειά τους.

Ειδικά ο Δήμος Αθηναίων να φροντίσει για την παρουσία της Δημοτικής Αστυνομίας στους δημόσιους δημοτικούς χώρους, όχι για καταστολή ή επιβολή προστίμων, αλλά αποτρεπτικά προς τη μικροεγκληματικότητα. Να μειωθούν άμεσα τουλάχιστον κατά 50% τα δημοτικά τέλη για τους αυτοαπασχολούμενους του κέντρου. Να παρθούν μέτρα ενάντια στην τωρινή εγκατάλειψη δημοτικών χώρων όπως πάρκων, αλσυλλίων, παιδικών χαρών. Να ξαναλειτουργήσουν δημοτικά ιατρεία που έκλεισαν και να ενισχυθούν όσα τώρα υπολειτουργούν».


ΤΑΞΙΚΑ ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ
Ενάντια στη διάσπαση και την τρομοκράτηση των εργατών

Συνέντευξη Τύπου, σήμερα, στα γραφεία του Συνδικάτου Επισιτισμού - Τουρισμού

Η κοινή και ταξικά προσανατολισμένη δράση των εργατών, ανεξάρτητα από καταγωγή, μπορεί να γυρίσει μπούμερανγκ σε όσους τους θέλουν φοβισμένους και διασπασμένους
Η κοινή και ταξικά προσανατολισμένη δράση των εργατών, ανεξάρτητα από καταγωγή, μπορεί να γυρίσει μπούμερανγκ σε όσους τους θέλουν φοβισμένους και διασπασμένους
Δράση με στόχο να αποκαλυφθούν τα αίτια της κατάστασης που διαμορφώνεται στο κέντρο της Αθήνας - όπου η δράση κυκλωμάτων ναρκωτικών, πορνείας, εκμετάλλευσης μεταναστών και συμμοριών απειλούν την ασφάλεια Ελλήνων και μεταναστών εργαζομένων - αναλαμβάνουν τα ταξικά συνδικάτα. Σε πλατιά σύσκεψη που έγινε την περασμένη Κυριακή, με τη μαζική συμμετοχή μεταναστών, υπογραμμίστηκε πως υπεύθυνη για την κατάσταση αυτή είναι η πολιτική που στηρίζει τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου, είτε, π.χ., μέσω των κυκλωμάτων πορνείας και διακίνησης ναρκωτικών, είτε μέσω της ανάπτυξης του λαθραίου εμπορίου από το οποίο πλουτίζουν μεγάλες εμπορικές και μεταφορικές εταιρείες. Αυτή η πολιτική ευθύνεται και για την έξαρση της εγκληματικότητας που μεγαλώνει την ανασφάλεια και τις απειλές για τη ζωή κάθε λαϊκής οικογένειας, ανεξάρτητα από την καταγωγή των μελών της, τονίστηκε. Ενώ επισημάνθηκε ότι έτσι εξυπηρετείται η διάσπαση και τρομοκράτηση των εργατών, ώστε να αποδυναμωθούν οι αγώνες τους και να υποταχθούν στη μοιρολατρία, να συμβιβαστούν με τη χειροτέρευση της ζωής τους και την πολιτική ΕΕ - ΠΑΣΟΚ - ΝΔ. Ακόμα, σημειώθηκε πως είναι ανάγκη, Ελληνες και μετανάστες να καταδικάσουν τις εγκληματικές ενέργειες από όπου κι αν προέρχονται.

Σήμερα, στις 12 το μεσημέρι, τα Συνδικάτα Οικοδόμων, Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων, Κλωστοϋφαντουργών και Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας θα δώσουν συνέντευξη Τύπου στα γραφεία του Συνδικάτου Εργατοϋπαλλήλων Επισιτισμού - Τουρισμού και Ξενοδοχείων Αττικής (Γλάδστωνος 3, Στοά Φέξη, Ομόνοια), με θέμα «Η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στο κέντρο της Αθήνας με την εγκληματική δράση συμμοριών, κυκλωμάτων και τις επιθέσεις ακροδεξιών οργανώσεων εναντίον αθώων μεταναστών». Ακόμα, το επόμενο διάστημα θα γίνει παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Εργασίας.

Ειδικό βάρος για τη σφυρηλάτηση της ταξικής ενότητας και αλληλεγγύης ανάμεσα σε όλους τους εργάτες, που μπορεί να γίνει όπλο άμυνας απέναντι στην τρομοκρατία και τη διάσπαση των εργαζομένων, αναλογεί στα ίδια τα συνδικάτα που καλούνται να αναπτύξουν αποφασιστικό άνοιγμα στους τόπους δουλειάς και κλάδους. Να γίνουν συζητήσεις σε βάθος με τους εργάτες. Να αναδειχθεί πόσο επιτακτική είναι σήμερα η οργάνωση και πάλη με ταξικό προσανατολισμό, η συσπείρωση γύρω από τη γραμμή του ΠΑΜΕ. Σ' αυτήν την κατεύθυνση, το επόμενο διάστημα θα κυκλοφορήσει και σχετική ανακοίνωση.

Αντίστοιχο κάλεσμα κοινής πάλης απευθύνει, με ανακοίνωσή της, και η ΟΕΦΣΕΕ.


ΔΗΜΟΣ ΑΘΗΝΑΙΩΝ
Σχέδια για «απομάκρυνση» προσφύγων και περιορισμό διαδηλώσεων

Το όραμά του για μια Αθήνα αστυνομοκρατούμενη παρουσίασε χτες ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης, σε συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της Αθήνας, λίγες ώρες πριν συναντηθεί με τον πρωθυπουργό ακριβώς για τα ζητήματα του κέντρου. Προτείνοντας από ανθρωποκυνηγητό προσφύγων του ιμπεριαλισμού έως περιορισμό των πορειών. Μεταξύ άλλων είπε χαρακτηριστικά:

«Οι επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης, ιδίως στο ιστορικό και εμπορικό κέντρο της πόλης, οξύνονται λόγω του παραεμπορίου, αλλά και των καθημερινών πορειών και διαδηλώσεων». Μίλησε για «βανδαλισμούς και την ρύπανση (...) με κάθε είδους συνθήματα και ζωγραφιές» (σ.σ: στο ίδιο τσουβάλι «γράφιτι» και πολιτικός αγώνας). Χαρακτήρισε στρατηγικό στόχο την «όχι άλλη εισροή παρανόμων μεταναστών στην πόλη». Ζήτησε «αστυνομικές παρεμβάσεις», όπως ότι «η δημοτική αστυνομία είναι έτοιμη να συμμετάσχει σε μικτά κλιμάκια με την ΕΛΑΣ. Τα κλιμάκια αυτά θα περιπολούν, κυρίως κατά τις βραδινές και νυκτερινές ώρες, σε γειτονιές της πόλης τις οποίες θα υποδείξει η ΕΛ.ΑΣ.». Επίσης, «καθιερώνεται και θα λειτουργήσει πιλοτικά μέσα στις επόμενες βδομάδες ο θεσμός του δημοτικού αστυνομικού της γειτονιάς, ο οποίος θα βρίσκεται σε διαρκή επαφή με τους κατοίκους, προκειμένου να τους βοηθά να έλθουν σε επαφή με τις αρμόδιες υπηρεσίες ασφαλείας».

Ζήτησε «αποτροπή παράνομης εισόδου στη χώρα αλλοδαπών πληθυσμών», να « ανασχεθεί η παράνομη είσοδος αλλοδαπών στη χώρα (...) Οσοι δεν χαρακτηρίζονται ως άτομα που χρήζουν διεθνούς προστασίας , επιστρέφουν στις χώρες τους (...) Να καταστεί σαφές προς πάσα κατεύθυνση ότι η παράνομη είσοδος στην Ελλάδα δεν διασφαλίζει ασυλία έναντι του νόμου (...) να αποτραπεί η μαζική κάθοδος στην Αθήνα όσων καταφέρουν να εισέλθουν παράνομα στη χώρα».

Ταυτόχρονα, να γίνει μαζικό φακέλωμα των αλλοδαπών με στόχο ουσιαστικά την αποπομπή τους: «Δεν επιτρέπεται να αγνοεί η Πολιτεία τον αριθμό αλλά και την ταυτότητα όσων διαμένουν στη χώρα, νομίμως ή παρανόμως αδιάφορο. Οι αλλοδαποί που δεν προσέρχονται οικειοθελώς να καταγραφούν, κρατούνται με σκοπό την άμεση απομάκρυνσή τους από τη χώρα».

Τέλος, με εκπεφρασμένη την αντίληψή του εδώ και χρόνια για περιορισμό διαδηλώσεων στο κέντρο όπως ζητούν οι μεγαλέμποροι, προανήγγειλε «εκπόνηση προσχεδίου νόμου για τις υπαίθριες συναθροίσεις». Οτι «για την αποτελεσματική άσκηση του δικαιώματος σε συνδυασμό με την άσκηση και των άλλων συνταγματικών δικαιωμάτων, καθώς και για τον προσδιορισμό των σχετικών υποχρεώσεων της αστυνομίας (...) Τετάρτη συνεδριάζει για πρώτη φορά, μετά από πρωτοβουλία του Δημάρχου, επιτροπή διακεκριμένων νομομαθών και καθηγητών Πανεπιστημίων η οποία θα εκπονήσει πρόταση, εντός των προσεχών λίγων μηνών».

Σε πολλά από τα παραπάνω η δημοτική αρχή έχει τη σύμφωνη γνώμη της αξιωματικής αντιπολίτευσης του Ν. Κακλαμάνη. Αύριο Τετάρτη συνεδριάζει πάλι το ΔΣ για τα ζητήματα του κέντρου, παίρνοντας υπόψη και τις χτεσινές κυβερνητικές εξαγγελίες.

  • Συγκέντρωση έξω από το δημαρχείο της Αθήνας έκαναν διάφορες εξωκοινοβουλευτικές οργανώσεις. Η συγκέντρωση ξεκίνησε περίπου στις δύο το μεσημέρι και ολοκληρώθηκε λίγο πριν τις 5 το απόγευμα όταν έληξε και το Δημοτικό Συμβούλιο.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ