ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 17 Μάη 2011
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Επίθεση κουκουλοφόρων στο αστυνομικό τμήμα Εξαρχείων

«Βούτυρο» στην επιδίωξη όσων προωθούν περισσότερη καταστολή

Η μηχανή που εξερράγη και προκάλεσε το σοβαρό τραυματισμό του 47χρονου
Η μηχανή που εξερράγη και προκάλεσε το σοβαρό τραυματισμό του 47χρονου
Επίθεση κουκουλοφόρων στο αστυνομικό τμήμα Εξαρχείων το Σάββατο 14 Μάη είχε σαν τελικό αποτέλεσμα να κινδυνεύσει σοβαρά η ζωή τριών ανθρώπων που βρίσκονταν εκείνη την ώρα στην παρακείμενη λαϊκή αγορά.

Το περιστατικό αυτό αποτελεί «βούτυρο στο ψωμί» της κυβέρνησης για την ακόμα μεγαλύτερη ενίσχυση της καταστολής, με σκοπό να χτυπήσει το εργατικό λαϊκό κίνημα. Ολα ξεκίνησαν στις 12.40, όταν περίπου 30 κουκουλοφόροι επιτέθηκαν με δεκάδες βόμβες μολότοφ εναντίον του Τμήματος των Εξαρχείων στην οδό Καλλιδρομίου. Στα ελάχιστα λεπτά που πέρασαν μέχρι να προσπαθήσουν να διαφύγουν, προκάλεσαν ζημιές σε 3 οχήματα (εκ των οποίων το ένα ανήκει στην Ασφάλεια), στην είσοδο του Τμήματος αλλά και σε 3 μοτοσικλέτες αστυνομικών. Μόλις τελείωσε η «καταδρομική» επιχείρηση έτρεξαν προς τη συμβολή των οδών Καλλιδρομίου και Χ. Τρικούπη, όπου βρισκόταν σε λειτουργία λαϊκή αγορά και εκεί επιτέθηκαν σε συμβατική μοτοσικλέτα της Ασφάλειας. Οι δύο αστυνομικοί που επέβαιναν σε αυτήν, την άφησαν και έφυγαν για να αποφύγουν τον τραυματισμό. Στη συνέχεια, οι άγνωστοι περιέλουσαν τη μηχανή με βενζίνη και της έβαλαν φωτιά. Από την πυρκαγιά εξερράγη το ντεπόζιτο του δίκυκλου με αποτέλεσμα τον τραυματισμό της 55χρονης γυναίκας που διατηρούσε πάγκο με λουλούδια στο σημείο εκείνο. Αμέσως έτρεξαν να τη βοηθήσουν δύο άνδρες, με αποτέλεσμα ένας 47χρονος να τραυματιστεί σοβαρά. Ο δεύτερος άνδρας νοσηλεύεται σε σταθερή κατάσταση στο ίδιο νοσοκομείο. Οι άγνωστοι χάθηκαν στα στενά των Εξαρχείων, ενώ η αστυνομία προχώρησε σε προσαγωγές τριών ατόμων, οι οποίοι αφέθηκαν ελεύθεροι αργότερα.

Η συγκεκριμένη επίθεση σημειώθηκε τρεις μέρες από τη δολοφονική επίθεση των δυνάμεων καταστολής εναντίον διαδηλωτών στις 11 Μάη στο κέντρο της Αθήνας που είχε ως αποτέλεσμα τον βαρύτατο τραυματισμό του 31χρονου, αλλά και τον τραυματισμό δεκάδων διαδηλωτών. Και δύο μέρες μετά την επίθεση φασιστοειδών εναντίον μεταναστών στη «Βαρβάκειο» από την οποία τραυματίστηκαν δεκάδες άνθρωποι.

Συμπαράσταση στους τραυματίες και τις οικογένειές τους

Τους τραυματίες (εργαζόμενους στη λαϊκή αγορά των Εξαρχείων) που βρίσκονται στο Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο Αθηνών «Γεώργιος Γεννηματάς», επισκέφτηκε την Κυριακή ο Νίκος Σοφιανός, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και δημοτικός σύμβουλος με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» στην Αθήνα.

Συζητώντας με μέλη των οικογενειών, φίλους και συναδέλφους τους, εξέφρασε τη συμπαράσταση και αλληλεγγύη του Κόμματος. Από τη συζήτηση με τους οικείους των δύο τραυματισμένων κι από όσα μετέφεραν στον Ν. Σοφιανό προκύπτει αβίαστα ότι η επίθεση - μέρα μεσημέρι, σε χώρο με ανθρώπους λαϊκούς, του μεροκάματου - ήταν οργανωμένη, επαγγελματικά σχεδιασμένη και προβοκατόρικη, με στόχο ακριβώς αυτό: να προκαλέσει θύματα. Ειπώθηκαν μαρτυρίες πως οι επιτιθέμενοι μετέβησαν στην περιοχή με τσεκούρια κι άλλο οπλισμό, σακίδια κι άρβυλα, άλλη μια ένδειξη πως κάποιοι χώροι, φαινομενικά μόνο αντικρουόμενοι, ουσιαστικά αλληλοτροφοδοτούνται.

Επικίνδυνες ελλείψεις για τη νοσηλεία των εγκαυματιών

Τραγική έλλειψη σε Μονάδες Εγκαυμάτων αντιμετωπίζει η χώρα μας, ενώ και πολύτιμα κρεβάτια στις ήδη υπάρχουσες παραμένουν κλειστά ή λειτουργούν οριακά εξαιτίας της έλλειψης προσωπικού. Το πρόβλημα αναδείχθηκε ξανά στην επικαιρότητα με αφορμή τον τραυματισμό των τριών στα Εξάρχεια.

Κάθε χρόνο στην Ελλάδα περίπου 800 άνθρωποι παθαίνουν βαριάς μορφής εγκαύματα και σύμφωνα με τους επιστήμονες το ένα τέταρτο αυτών, δηλαδή 200 άνθρωποι, πιθανά να χρειαστούν διασωλήνωση. Παρ' όλα αυτά στη χώρα υπάρχουν ελάχιστες μονάδες εγκαυμάτων. Ολόκληρη η Κρήτη και άλλες περιφέρειες της Ελλάδας δε διαθέτουν μονάδα εγκαυμάτων, ενώ και στην Αττική λειτουργεί μόλις μια μονάδα για τη νοσηλεία διασωληνωμένων εγκαυματιών στο Θριάσιο Νοσοκομείο.

Υπάρχουν ακόμα τρεις κλίνες στο Γενικό Κρατικό της Αθήνας που υποτυπωδώς έχουν διαμορφωθεί για τη νοσηλεία διασωληνωμένων εγκαυματιών και μια ακόμα μονάδα εγκαυμάτων στο ΚΑΤ που διαθέτει 10 κλίνες, αλλά δεν μπορεί να νοσηλεύσει διασωληνωμένους εγκαυματίες και έτσι για τη νοσηλεία των εγκαυματιών γίνεται αναζήτηση σε κοινές κλίνες ΜΕΘ στα νοσοκομεία της Αττικής. Μάλιστα, η μονάδα του ΚΑΤ αντιμετωπίζει, όπως και όλα τα δημόσια νοσοκομεία, μεγάλη έλλειψη σε γάντια, γάζες, μάσκες και άλλα υγειονομικά υλικά εξαιτίας των περικοπών στη χρηματοδότηση των νοσοκομείων απ' το κράτος, αλλά και ελλείψεις προσωπικού.

Σοβαρή έλλειψη προσωπικού αντιμετωπίζει και η μοναδική στη χώρα Μονάδα Εντατικής Θεραπείας Εγκαυματιών του Λάτσειου Κέντρου Εγκαυμάτων στο Θριάσιο. Το Λάτσειο Κέντρο Εγκαυμάτων ξεκίνησε να λειτουργεί δυόμισι χρόνια μετά τα εγκαίνιά του το Φλεβάρη του 2005 με τη μεταφορά προσωπικού απ' το ήδη μειωμένο προσωπικό του Θριάσιου Νοσοκομείου και με την πρόσληψη ελάχιστων συμβασιούχων. Σήμερα, λόγω της έλλειψης προσωπικού, λειτουργούν μόνο τα 5 απ' τα 8 κρεβάτια που διαθέτει η Μονάδα Εντατικής Θεραπείας για εγκαυματίες. Μάλιστα - με δεδομένο ότι η χώρα έχει τραγική ανεπάρκεια σε δημόσιες ΜΕΘ - στη ΜΕΘ Εγκαυμάτων νοσηλεύονται πολλές φορές και γενικά περιστατικά (πολυτραυματίες, εγκεφαλικά κ.ά.) και έτσι όταν κάποιος εγκαυματίας χρειαστεί νοσηλεία σε εξειδικευμένη ΜΕΘ, υπάρχει ο κίνδυνος να μην υπάρχει άδειο κρεβάτι. Μεγάλη έλλειψη σε νοσηλευτικό και ιατρικό προσωπικό αντιμετωπίζει και η Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας του Κέντρου Εγκαυμάτων.

Παραμένει σοβαρή αλλά ελεγχόμενη η κατάσταση του 31χρονου

Ελεγχόμενη παραμένει η κατάσταση της υγείας του 31χρονου διαδηλωτή Γιάννη Καυκά, που νοσηλεύεται διασωληνωμένος στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) του Γενικού Κρατικού Νοσοκομείου της Νίκαιας.

«Η κατάσταση του νοσηλευομένου βαρέως πάσχοντος τραυματία παραμένει ελεγχόμενη. Ως τώρα έχουν αποφευχθεί αξιόλογες επιπλοκές. Παραμένει διασωληνωμένος υπό φαρμακευτική καταστολή και μηχανικό αερισμό. Νέα αξονική τομογραφία θα διενεργηθεί σήμερα και θα ληφθούν αποφάσεις σχετικές με τη συνέχιση της θεραπείας», αναφέρει το ιατρικό ανακοινωθέν.

Επεισόδια στο Πολυτεχνείο

Μικρής έκτασης επεισόδια σημειώθηκαν τα ξημερώματα της Κυριακής έξω από το Πολυτεχνείο. Περίπου 50 άτομα άρχισαν τον πετροπόλεμο με αστυνομικούς επί της οδού Πατησίων, ενώ έβαλαν φωτιές στους κάδους της περιοχής. Τα επεισόδια κράτησαν μέχρι τις 8 το πρωί της Κυριακής ενώ δεν έγιναν προσαγωγές και συλλήψεις από την ΕΛ.ΑΣ.

Σε κρίσιμη κατάσταση ο 47χρονος άντρας

Σε κρίσιμη κατάσταση στη Μονάδα Εγκαυμάτων του νοσοκομείου «Γ. Γεννηματάς» εξακολουθεί να νοσηλεύεται ο 47χρονος άντρας που τραυματίστηκε το Σάββατο από την επίθεση κουκουλοφόρων με μολότοφ στο Αστυνομικό Τμήμα Εξαρχείων και τη λαϊκή αγορά της Καλλιδρομίου.

Ο 47χρονος, που προσπάθησε να βοηθήσει 55χρονη γυναίκα που εργαζόταν στη λαϊκή, έχει υποστεί εγκαύματα στο 40% της ολικής επιφάνειας του σώματός του (στο πρόσωπο, τα χέρια, τον κορμό και τα πόδια). Ο ασθενής διασωληνώθηκε και εισήχθη στη Μονάδα Εγκαυμάτων. Τη νύχτα του Σαββάτου παρουσίασε κάποια καρδιολογικά προβλήματα, τα οποία αντιμετωπίστηκαν.

Σύμφωνα με το νεότερο ιατρικό ανακοινωθέν, η υγεία του 47χρονου άνδρα είναι στάσιμη. «Ο ασθενής ανταποκρίνεται στη θεραπεία. Εγινε βρογχοσκόπηση η οποία έδειξε ευρήματα ήπιας εισπνευστικής βλάβης. Ο ασθενής παραμένει διασωληνωμένος με μηχανική υποστήριξη της αναπνοής. Η κατάστασή του συνεχίζει να είναι κρίσιμη» αναφέρει το ανακοινωθέν.

Στο νοσοκομείο, σε καλύτερη κατάσταση, εξακολουθούν να νοσηλεύονται σε θάλαμο της Πλαστικής Χειρουργικής και η 55χρονη γυναίκα και ένας ακόμα 48χρονος άντρας, κάτοικος της περιοχής. Η 55χρονη γυναίκα έχει εγκαύματα στο πρόσωπο και στα χέρια (στο 16% του σώματός της), ενώ ο 48χρονος άντρας έχει εγκαύματα στα χέρια και το δεξιό γλουτό (στο 10% του σώματός του). «Η εξέλιξη της υγείας της γυναίκας και του 48χρονου άνδρα είναι ικανοποιητική», αναφέρει το χτεσινό ανακοινωθέν.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Πάτημα για ενίσχυση της καταστολής

Σε σχόλιο που εξέδωσε το Σάββατο για την επίθεση κουκουλοφόρων στο Αστυνομικό Τμήμα Εξαρχείων, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει:

«Η επίθεση των κουκουλοφόρων στο Αστυνομικό Τμήμα Εξαρχείων προσφέρει πολύτιμες υπηρεσίες σε όλους εκείνους που θέλουν να δικαιολογήσουν και να ενισχύσουν την καταστολή, να φοβίσουν το λαό, για να εμποδίσουν τελικά την άνοδο του εργατικού λαϊκού κινήματος».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ