Τρίτη 17 Μάη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Επικίνδυνες ελλείψεις για τη νοσηλεία των εγκαυματιών

Τραγική έλλειψη σε Μονάδες Εγκαυμάτων αντιμετωπίζει η χώρα μας, ενώ και πολύτιμα κρεβάτια στις ήδη υπάρχουσες παραμένουν κλειστά ή λειτουργούν οριακά εξαιτίας της έλλειψης προσωπικού. Το πρόβλημα αναδείχθηκε ξανά στην επικαιρότητα με αφορμή τον τραυματισμό των τριών στα Εξάρχεια.

Κάθε χρόνο στην Ελλάδα περίπου 800 άνθρωποι παθαίνουν βαριάς μορφής εγκαύματα και σύμφωνα με τους επιστήμονες το ένα τέταρτο αυτών, δηλαδή 200 άνθρωποι, πιθανά να χρειαστούν διασωλήνωση. Παρ' όλα αυτά στη χώρα υπάρχουν ελάχιστες μονάδες εγκαυμάτων. Ολόκληρη η Κρήτη και άλλες περιφέρειες της Ελλάδας δε διαθέτουν μονάδα εγκαυμάτων, ενώ και στην Αττική λειτουργεί μόλις μια μονάδα για τη νοσηλεία διασωληνωμένων εγκαυματιών στο Θριάσιο Νοσοκομείο.

Υπάρχουν ακόμα τρεις κλίνες στο Γενικό Κρατικό της Αθήνας που υποτυπωδώς έχουν διαμορφωθεί για τη νοσηλεία διασωληνωμένων εγκαυματιών και μια ακόμα μονάδα εγκαυμάτων στο ΚΑΤ που διαθέτει 10 κλίνες, αλλά δεν μπορεί να νοσηλεύσει διασωληνωμένους εγκαυματίες και έτσι για τη νοσηλεία των εγκαυματιών γίνεται αναζήτηση σε κοινές κλίνες ΜΕΘ στα νοσοκομεία της Αττικής. Μάλιστα, η μονάδα του ΚΑΤ αντιμετωπίζει, όπως και όλα τα δημόσια νοσοκομεία, μεγάλη έλλειψη σε γάντια, γάζες, μάσκες και άλλα υγειονομικά υλικά εξαιτίας των περικοπών στη χρηματοδότηση των νοσοκομείων απ' το κράτος, αλλά και ελλείψεις προσωπικού.

Σοβαρή έλλειψη προσωπικού αντιμετωπίζει και η μοναδική στη χώρα Μονάδα Εντατικής Θεραπείας Εγκαυματιών του Λάτσειου Κέντρου Εγκαυμάτων στο Θριάσιο. Το Λάτσειο Κέντρο Εγκαυμάτων ξεκίνησε να λειτουργεί δυόμισι χρόνια μετά τα εγκαίνιά του το Φλεβάρη του 2005 με τη μεταφορά προσωπικού απ' το ήδη μειωμένο προσωπικό του Θριάσιου Νοσοκομείου και με την πρόσληψη ελάχιστων συμβασιούχων. Σήμερα, λόγω της έλλειψης προσωπικού, λειτουργούν μόνο τα 5 απ' τα 8 κρεβάτια που διαθέτει η Μονάδα Εντατικής Θεραπείας για εγκαυματίες. Μάλιστα - με δεδομένο ότι η χώρα έχει τραγική ανεπάρκεια σε δημόσιες ΜΕΘ - στη ΜΕΘ Εγκαυμάτων νοσηλεύονται πολλές φορές και γενικά περιστατικά (πολυτραυματίες, εγκεφαλικά κ.ά.) και έτσι όταν κάποιος εγκαυματίας χρειαστεί νοσηλεία σε εξειδικευμένη ΜΕΘ, υπάρχει ο κίνδυνος να μην υπάρχει άδειο κρεβάτι. Μεγάλη έλλειψη σε νοσηλευτικό και ιατρικό προσωπικό αντιμετωπίζει και η Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας του Κέντρου Εγκαυμάτων.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Συγκέντρωση αύριο για το εργοδοτικό έγκλημα με έναν νεκρό στη «Μotor Oil» (2023-09-20 00:00:00.0)
Επιτακτική ανάγκη η ενίσχυση του νοσοκομείου και των ΚΥ (2022-06-29 00:00:00.0)
Εφιάλτης δίχως τέλος για υγειονομικούς, ασθενείς και εργαζόμενους (2021-11-06 00:00:00.0)
Ορθώνουμε τοίχο στα σχέδιά τους (2021-04-10 00:00:00.0)
Σε κρίσιμη κατάσταση παραμένουν οι τέσσερις εγκαυματίες (2020-02-05 00:00:00.0)
Εγκληματικές ελλείψεις σε Μονάδες Εγκαυμάτων (2007-07-05 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ