Τρίτη 17 Μάη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΖΩΗ ΚΑΙ ΔΡΑΣΗ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Τίμησαν τον πρώτο νεκρό του Μάη του '36

Εκδήλωση την Κυριακή στο Ασβεστοχώρι, αφιερωμένη στον Τάσο Τούση

Από την πορεία προς το μνημείο, όπου έγινε κατάθεση στεφάνων
Από την πορεία προς το μνημείο, όπου έγινε κατάθεση στεφάνων
Εκδήλωση αφιερωμένη στον Τάσο Τούση, τον πρώτο νεκρό της μεγάλης εργατικής λαϊκής εξέγερσης του Μάη του '36, πραγματοποίησε την Κυριακή, στο Ασβεστοχώρι, η ΝΕ Υπαίθρου Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ. Η συγκέντρωση έγινε στο πάρκο απέναντι από την Κοινότητα Ασβεστοχωρίου. Μίλησε ο Οδυσσέας Μαάιτα, μέλος της ΕΠ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ. Η εκδήλωση πλαισιώθηκε καλλιτεχνικά από το συγκρότημα του ΠΑΜΕ, ενώ ακολούθησε πορεία προς το μνημείο που στήθηκε προς τιμή του Τάσου Τούση, του κομμουνιστή εργάτη - οδηγού από το Ασβεστοχώρι, όπου έγινε κατάθεση στεφάνων.

Το Μάη του '36, οι καπνεργάτες της Θεσσαλονίκης, κατέβηκαν σε απεργία διαρκείας με κυριότερο αίτημα την αύξηση των ημερομισθίων. Η απεργία τους επεκτάθηκε σε ολόκληρη τη χώρα. Στις 9 Μάη η απεργία στη Θεσσαλονίκη είχε γενικευθεί με τη συμμετοχή εργαζομένων από άλλους κλάδους. Μαζί με τους εργάτες κατέβηκαν σε απεργία διαμαρτυρίας και οι επαγγελματίες, οι βιοτέχνες και οι φοιτητές.

Οι χωροφύλακες από νωρίς το πρωί άρχισαν επιθέσεις εναντίων των εργατικών συγκεντρώσεων. Χτύπησαν στο ψαχνό και σε λίγο έπεσε νεκρός ο απεργός αυτοκινητιστής Τάσος Τούσης. Η εικόνα της μάνας να θρηνεί πάνω από το νεκρό γιο της, που δημοσιεύτηκε την επόμενη μέρα πρωτοσέλιδη στο «Ριζοσπάστη», ενέπνευσε το Γιάννη Ρίτσο να γράψει τον Επιτάφιο. Στη διάρκεια της ίδιας δολοφονικής επιδρομής της χωροφυλακής, σκοτώθηκαν 12 διαδηλωτές και τραυματίστηκαν περισσότεροι από 300.


«Αυτός ήταν ο Μάης του '36, ήταν ένα μάθημα γραμμένο με αίμα στο σχολείο της εργατικής τάξης», σημείωσε ο Ο. Μαάιτα, και πρόσθεσε: «Το Κόμμα μας, το ΚΚΕ, διακηρύσσει ότι η οικονομική καπιταλιστική κρίση αποτελεί τη δραματική ευκαιρία για το λαό να αξιοποιήσει την πείρα του και να προχωρήσει στην αντεπίθεση, στην ανατροπή της εξουσίας των μονοπωλίων. Να οικοδομήσει τη δική του Λαϊκή εξουσία και οικονομία».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ