Τρίτη 17 Μάη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Αλλαγές στον κανονισμό της Βουλής

Σε αλλαγές στον κανονισμό της προχώρησε χτες η Βουλή, προκειμένου αυτός να εναρμονιστεί με τις διατάξεις του νέου νόμου «περί ευθύνης υπουργών» που ψηφίστηκε πρόσφατα. Με τι αλλαγές, η Βουλή αποκτά τη δυνατότητα, πριν από την απόφαση για διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης, να αναθέσει σε τριμελές γνωμοδοτικό συμβούλιο δικαστικών τον νομικό έλεγχο των στοιχείων της κατηγορίας κατά πρώην υπουργού, την αξιολόγηση της ουσιαστικής τους βασιμότητας και την υποβολή σχετικής γνωμοδότησης στην Ολομέλεια. Σε κάθε περίπτωση, η τελική απόφαση παίρνεται από την Ολομέλεια της Βουλής.

Η νέα διάταξη θα ισχύσει στην περίπτωση που κατατεθεί πρόταση για τη λεγόμενη προανακριτική για το σκάνδαλο της ΖΗΜΕΝΣ, ενώ δεν ίσχυσε για το σκάνδαλο των υποβρυχίων, γιατί όταν αποφασίστηκε η προανακριτική, ο νέος νόμος δεν είχε δημοσιευτεί στην «Εφημερίδα της Κυβέρνησης».

Επίσης, με τις χτεσινές αλλαγές, δίνεται η δυνατότητα στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εξοπλιστικών Προγραμμάτων και Συμβάσεων να προχωράει στη διενέργεια ένορκης εξέτασης και να συλλέγει πληροφορίες και έγγραφα για όποια υπόθεση κρίνει και να καλεί πρόσωπα για εξέταση. Η παραπάνω επιτροπή θα ασχοληθεί με την πορεία υλοποίηση της σύμβασης για τα τέσσερα υποβρύχια εκτός του σκέλους που αφορά τον Α. Τσοχατζόπουλο, για τον οποίο ασχολείται ήδη η σχετική προανακριτική. Εκφράζοντας επιφυλάξεις για ορισμένες διατάξεις των αλλαγών ο εισηγητής του ΚΚΕ Αντ. Σκυλλάκος ψήφισε «παρών».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ