Τετάρτη 20 Σεπτέμβρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΟΡΙΝΘΟΣ
Συγκέντρωση αύριο για το εργοδοτικό έγκλημα με έναν νεκρό στη «Μotor Oil»

Στις 9 π.μ. στα δικαστήρια, όπου εκδικάζεται το δυστύχημα

Μετά από σχεδόν τέσσερα χρόνια, αύριο Πέμπτη εκδικάζεται στα δικαστήρια στην Κόρινθο το εργατικό δυστύχημα που σημειώθηκε το βράδυ της Παρασκευής 31 Γενάρη 2020 στα διυλιστήρια της «Motor Oil» στους Αγίους Θεοδώρους, με τραγική συνέπεια τον θάνατο του εργαζόμενου Φίλιππου Παππά και τον σοβαρό τραυματισμό τριών ακόμα εργαζομένων.

Η έκρηξη είχε σημειωθεί εκείνο το βράδυ γύρω στις 22.30 σε χώρο που λειτουργεί ως ιατρείο - αποδυτήρια στο διυλιστήριο. Από την έκρηξη τραυματίστηκαν βαριά τέσσερις εργαζόμενοι, ένας νοσοκόμος 37 ετών και τρεις εργάτες 55, 38 και 41 ετών.

Τα θύματα, που ήταν τραυματίες - εγκαυματίες, μεταφέρθηκαν στα Νοσοκομεία «Θριάσιο» και «Γεννηματάς» σε σοβαρή κατάσταση και διασωληνώθηκαν, καθώς έφεραν εκτεταμένα και βαθιά εγκαύματα. Επειδή μάλιστα δεν υπήρχαν κρεβάτια ΜΕΘ για όλους τους εγκαυματίες στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας Εγκαυμάτων του «Θριασίου», δύο από τους τέσσερις εγκαυματίες παρέμειναν εκτός ΜΕΘ για ένα 24ωρο και νοσηλεύονταν σε Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας (ΜΑΦ), η οποία βέβαια δεν μπορεί να ανταποκριθεί στη βαρύτητα των περιστατικών.

Δυστυχώς ένας από τους τέσσερις τραυματίες, ο Φίλιππος Παππάς, κατέληξε ύστερα από δέκα και πλέον μήνες νοσηλείας στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας.

Αμεση ήταν τότε η αντίδραση από το κλαδικό Συνδικάτο Εργαζομένων Ενέργειας Αττικής, Βοιωτίας, Εύβοιας και Κορίνθου, που την επόμενη μέρα, μαζί με αντιπροσωπείες άλλων σωματείων από την Κόρινθο και την Αττική, πραγματοποίησε εξόρμηση στην πύλη του διυλιστηρίου της «Motor Oil» απαιτώντας μέτρα προστασίας της υγείας και της ζωής των εργαζομένων. Παράλληλα, σε ανακοίνωσή του σημείωνε πως «στις εργασίες συντήρησης που γίνονται τις τελευταίες βδομάδες υπήρχαν και άλλα περιστατικά, τα οποία ευτυχώς δεν οδήγησαν σε σοβαρό τραυματισμό», γεγονός που επιβεβαιώνει ότι «μπροστά στο κέρδος των εργοδοτών η υγεία και η ασφάλεια των εργατών έρχονται σε δεύτερη μοίρα». Απαιτούσε «να διαλευκανθούν πλήρως οι αιτίες» του δυστυχήματος και να γίνει «άμεση παρέμβαση του Κέντρου Πρόληψης Επαγγελματικού Κινδύνου (ΚΕΠΕΚ) στην επιχείρηση».

Τη συμπαράστασή του στην οικογένεια εκφράζει το Συνδικάτο Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών των νομών Αργολίδας και Κορινθίας, που καλεί σε συγκέντρωση στα δικαστήρια αύριο το πρωί στις 9 π.μ.«Γνωρίζουμε από πρώτο χέρι ότι η εντατικοποίηση της εργασίας, οι ατέλειωτες ώρες δουλειάς με τα εξαντλητικά δωδεκάωρα οδηγούν στο σακάτεμα των εργαζομένων, ακόμα και σε θανατηφόρα εργατικά ατυχήματα», σημειώνει στο κάλεσμά του, θυμίζοντας το πρόσφατο εργοδοτικό έγκλημα στο εργοστάσιο της ΕΒΓΑ στην Αθήνα, όταν «συνάδελφός μας μετά από 15 συνεχόμενα δωδεκάωρα άφησε την τελευταία του πνοή πάνω στη μηχανή».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ