ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 18 Μάη 2011
Σελ. /40
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΠΑΣΕΒΕ
Οργανωμένη αντίσταση και κοινή πάλη

Αγωνιστικό κάλεσμα με αφορμή τις εργασίες της Συνέλευσης του ΚΕΚ ΓΣΕΒΕΕ

Την τακτική της «καταγραφής των προβλημάτων» και των «διορθωτικών προτάσεων» από την πλειοψηφία της διοίκησης της ΓΣΕΒΕΕ, καταγγέλλει η Γραμματεία της Πανελλαδικής Αντιμονοπωλιακής Συσπείρωσης ΕΒΕ (ΠΑΣΕΒΕ), με αφορμή τη Συνέλευση του ΚΕΚ της ΓΣΕΒΕΕ. Η Γραμματεία επισημαίνει:

«Πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 14/5 η εκλογική συνέλευση του ΚΕΚ της ΓΣΕΒΕΕ. Η παράταξη της "Αντιμονοπωλιακής Συσπείρωσης" που υποστηρίζει τις θέσεις της ΠΑΣΕΒΕ, κρίνοντας τη συνολική 15χρονη λειτουργία του ΚΕΚ αποφάσισε να μη συμμετέχει στις εκλογικές διαδικασίες και κατάθεσε αναλυτική δήλωση για τη στάση της.

Η ΠΑΣΕΒΕ, το επόμενο διάστημα, θα δημοσιοποιήσει τη συνολική της πρόταση για την εκπαίδευση, την κατάρτιση και την αντιμετώπιση των πραγματικών αναγκών των αυτοαπασχολούμενων που προκύπτουν από την εξέλιξη της τεχνολογίας.

Την Κυριακή 15/5 παραβρέθηκε και ο Διοικητής του ΟΑΕΕ. Τα όσα ειπώθηκαν επιβεβαίωσαν τη δύσκολη θέση τόσο των αυτοαπασχολούμενων, όσο και του Ταμείου. Κατάσταση που έχουν οδηγήσει οι αντιασφαλιστικές πολιτικές των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ και ΝΔ μέσα στα πλαίσια της εφαρμοζόμενης ευρωενωσιακής πολιτικής και που έχει επιδεινώσει η καπιταλιστική κρίση.

Στο ΔΣ της ΓΣΕΒΕΕ επίσης, έγινε συζήτηση για την κατάσταση των "αυτοαπασχολούμενων". Η συζήτηση αυτή επιβεβαίωσε την πάγια θέση της συμβιβαστικής πλειοψηφίας του ΔΣ:

  • "Καταγραφή" των προβλημάτων.
  • "Διορθωτικές προτάσεις" μέσα στα πλαίσια της εφαρμοζόμενης πολιτικής.
  • Επίκληση των αντικειμενικών και υποκειμενικών δυσκολιών, που με τη στάση τους οι ίδιοι έχουν διαμορφώσει, στο συνδικαλιστικό κίνημα.

Κάτω από την πίεση που δέχονται απ' τους αυτοαπασχολούμενους ότι...

"Δεν πάει άλλο!... Κάντε κάτι", η πρότασή τους για "ενημέρωση των ΕΒΕ μέσα από τα ΜΜΕ με τις "θέσεις" της ΓΣΕΒΕΕ",αντικειμενικά έρχεται να καλύψει την παντελή έλλειψη διάθεσης από μέρους τους για αγωνιστική διεκδικητική δράση.

Η ΠΑΣΕΒΕ στα πλαίσια της 3μηνης καμπάνιάς της που βρίσκεται σε εξέλιξη, καλεί κάθε αυτοαπασχολούμενο να βγάλει και απ' αυτά τα γεγονότα τα συμπεράσματά του.

Καμία κυβέρνηση, καμία συμβιβασμένη συνδικαλιστική ηγεσία δεν μπορεί ούτε θέλει να δώσει λύση στα προβλήματα που οδηγούν τους αυτοαπασχολούμενους ΕΒΕ στην ανεργία.

Καλούμε τους αυτοαπασχολούμενους:

  • Να συσπειρωθούν στα σωματεία τους με τις αγωνιστικές αντιμονοπωλιακές δυνάμεις.
  • Να καταδικάσουν τη συμβιβαστική στάση της ηγεσίας της ΓΣΕΒΕΕ.
  • Να πυκνώσουν τις τάξεις της ΠΑΣΕΒΕ με το ολοκληρωμένο πλαίσιο πάλης που έχει διαμορφώσει.

Η μόνη διέξοδος είναι: Η οργανωμένη αντίσταση και η ενιαία πάλη με το λαϊκό κίνημα για την ανατροπή συνολικά της πολιτικής των μονοπωλίων που μας αφανίζει και οδηγεί τα άλλα λαϊκά στρώματα στην εξαθλίωση».

ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ
Δωρεάν ταξίδια για να... πειστούν

Στην Ιταλία στέλνει κατοίκους της Πέρδικας η ΔΕΠΑ προκειμένου να κάμψει τις αντιδράσεις τους στην κατασκευή αγωγού φυσικού αερίου

Δωρεάν ταξίδι στην Ιταλία για να πειστούν οι κάτοικοι της Πέρδικας (Ηγουμενίτσα) που αντιδρούν στην κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου ITGI στην περιοχή τους, διοργανώνει η εταιρεία ΔΕΠΑ που έχει την ευθύνη κατασκευής. Στόχος τους είναι να κάμψουν τις αντιδράσεις των κατοίκων, προβάλλοντας την «αναγκαιότητα» και «χρησιμότητα» του έργου.

Με τη συνδρομή της δημοτικής αρχής του ΠΑΣΟΚ μοιράζει προσκλήσεις για επίσκεψη στην Ιταλία, στη χώρα όπου μαζί με την Ελλάδα και την Τουρκία, οι κυβερνήσεις αποφάσισαν την κατασκευή και λειτουργία του αγωγού για να εξυπηρετηθούν τα ισχυρά μονοπωλιακά συγκροτήματα, που λυμαίνονται το χώρο της ενέργειας.

Επιχείρηση με ταξίδι κατοίκων της Πέρδικας στην Ιταλία έγινε και το 2008, αλλά και προς τη Θεσσαλονίκη το Φλεβάρη του 2011. Στόχος να διαφημιστεί το... οικονομικό όφελος από τέτοια έργα και να αποσπαστεί η κοινωνική συναίνεση, όταν είναι γνωστό πως η κατασκευή του αγωγού ITGI υπηρετεί αποκλειστικά και μόνο την κερδοφορία των ευρωπαϊκών μονοπωλίων με εναλλακτικές πηγές ενέργειας, στο φόντο της όξυνσης των ιμπεριαλιστικών αντιπαραθέσεων.

Πρόκειται για συνεχιζόμενες προσπάθειες για να καταλαγιάσουν οι λαϊκές αντιδράσεις, σε μια περιοχή κατεξοχήν τουριστική, με πλούσιο φυσικό κάλλος, όπου προβλέπεται η διέλευση του αγωγού και κατασκευή μονάδας συμπίεσης φυσικού αερίου, με συνέπειες στην τουριστική δραστηριότητα και στο περιβάλλον, ελλοχεύοντας παράλληλα σοβαρούς κινδύνους από την εμπλοκή της χώρας στις ιμπεριαλιστικές αντιπαραθέσεις για έλεγχο των σημείων παραγωγής και των κέντρων κατανάλωσης της ενέργειας.

Και όλα αυτά όταν, κάτω, βέβαια, από τη λαϊκή αντίδραση και πίεση, υπάρχει απόφαση του δημοτικού συμβουλίου Ηγουμενίτσας που τάσσεται κατά της κατασκευής του αγωγού φυσικού αερίου στην περιοχή.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
Εμπαίζουν με τη «φοροδιαφυγή»

Με την ξαναζεσταμένη σούπα, για τον περιορισμό της επίσημης φοροδιαφυγής, η κυβέρνηση επιχειρεί να θολώσει το τοπίο ενόψει και της σφοδρής αντιλαϊκής κλιμάκωσης που ετοιμάζουν από τις αμέσως επόμενες μέρες. Το υπουργείο Οικονομικών δημοσιοποίησε χτες τις τάχα επικαιροποιημένες «εκθέσεις προόδου» που δημοσιοποιούν ανά μήνα και που αφορούν στον απολογισμό και τις δράσεις που προγραμματίζουν για το επόμενο διάστημα.

Στις άμεσες προτεραιότητες βάζουν και τη σύνταξη μελέτης σχετικά με την αποδοτικότητα του φορολογικού νόμου, μαγειρεύοντας την καρατόμηση του σημερινού αφορολόγητου για μισθωτούς - συνταξιούχους, την καρατόμηση των χορηγούμενων εκπτώσεων με βάση τις αποδείξεις λιανικής που συγκεντρώνουν τα νοικοκυριά κ.ά. Στις δράσεις για τη φοροδιαφυγή βάζουν μέχρι και την εφαρμογή διάταξης του τελευταίου φορολογικού νόμου σχετικά με την καθιέρωση «φορολογικού πιστοποιητικού» δηλαδή για τον τάχα «έλεγχο» μεγάλων επιχειρήσεων (ΑΕ κ.ά.) από ιδιώτες - ελεγκτές χωρίς την «ενοχλητική» παρουσία του φοροελεγκτικού μηχανισμού που έχει στη διάθεσή του το υπουργείο Οικονομικών.

ΟΓΚΟΣ ΛΙΑΝΙΚΩΝ ΠΩΛΗΣΕΩΝ
Κατρακύλα 13,4% στο α' δίμηνο

Στο 9,2% η πτώση για τα κάθε είδους καταστήματα τροφίμων

Σε ρυθμούς εντατικής κατρακύλας συνέχισε και για το α' δίμηνο (Γενάρης - Φλεβάρης) του 2011 ο τζίρος των καταστημάτων λιανικών πωλήσεων, σε μια εξέλιξη που αντανακλά την κάθετη πτώση των λαϊκών εισοδημάτων και της κατανάλωσης.

Σύμφωνα με τα στοιχεία από τη στατιστική υπηρεσία (ΕΛΣΤΑΤ) ο όγκος των πωλήσεων (σταθερές τιμές) συρρικνώθηκε σε ποσοστό 13,4% με το «δείκτη κύκλου εργασιών (τζίρος σε τρέχουσες τιμές) να κάνει βουτιά στο 8,8%. Χαρακτηριστικό είναι και το γεγονός ότι σήμερα η μάζα των πωλήσεων καταγράφει πτώση πάνω από 10% σε σχέση με τα προ εξαετίας επίπεδα (έτους 2005), που αποτελεί και το έτος βάσης για την κατάρτιση του στατιστικού δείκτη. Σε ανάλογη διαδικασία βύθισης συνεχίζουν και όλοι οι βασικοί δείκτες μέτρησης της οικονομικής δραστηριότητας, εξέλιξη που προαναγγέλλει την αδιάλειπτη συνέχεια και την παραπέρα όξυνση της καπιταλιστικής κρίσης. Τα σπασμένα φορτώνονται και στους αυτοαπασχολούμενους και μικροεπαγγελματίες που βλέπουν τους τζίρους τους να εξανεμίζονται με αποτέλεσμα τα μαζικά λουκέτα και με την οριστική έξοδο από το πεδίο της «ανταγωνιστικότητας» σε όφελος των ισχυρών επιχειρήσεων.

Στο α' δίμηνο του 2011, ο όγκος των πωλήσεων από τα κάθε είδους καταστήματα τροφίμων εμφανίζει πτώση 9,2%. Στα καταστήματα καυσίμων και λιπαντικών αυτοκινήτων η κατρακύλα φτάνει στο 22% και στην κατηγορία «λοιπά καταστήματα» στο 15,5%.

Σε ό,τι αφορά τις επιμέρους κατηγορίες, η υποχώρηση του όγκου λιανικών πωλήσεων διαμορφώνεται: Μεγάλα καταστήματα τροφίμων (σούπερ μάρκετ): 6,6%, τρόφιμα - ποτά - καπνός: 17,4%, ένδυση - υπόδηση: 20,3%, έπιπλα - οικιακά είδη - εξοπλισμός: 22,8%, φαρμακευτικά - καλλυντικά: 19,1%, βιβλία - χαρτικά: 5%. Μοναδική εξαίρεση αποτελούν οι πωλήσεις από τα πολυκαταστήματα που εμφανίζουν αύξηση 6,8%.

ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗ
Προσοχή στις διαφημίσεις οζονοθεραπείας

Σε διερεύνηση της βασιμότητας των ισχυρισμών των διαφημίσεων σχετικά με θεραπευτικές ιδιότητες του όζοντος, προχωράει η Γενική Γραμματεία Καταναλωτή μετά από ερωτήσεις που έχουν υποβληθεί σχετικά με ενδεχόμενη παραπλάνηση των καταναλωτών και με δεδομένο ότι το τελευταίο διάστημα παρατηρείται έντονη προβολή τέτοιων διαφημιστικών καταχωρήσεων για την προώθηση συσκευών οζονοποίησης και μεθόδων οζονοθεραπείας με τον ισχυρισμό ότι θεραπεύει παθήσεις που άπτονται διαφόρων τομέων.

Η Γενική Γραμματεία Καταναλωτή έχει ζητήσει από τις υπηρεσίες του υπουργείου Υγείας την επιστημονική τεκμηρίωση ή μη τέτοιων ισχυρισμών και αναμένεται η έκδοση σχετικής γνωμοδότησης από το Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας. Μέχρι την έκδοση της γνωμοδότησης προτείνει στους καταναλωτές να είναι ιδιαίτερα επιφυλακτικοί ως προς τη χρήση των συγκεκριμένων προϊόντων και να συμβουλεύονται τους γιατρούς τους. Θεωρητικά, εφόσον διαπιστωθεί ότι τα περί θεραπευτικών ιδιοτήτων που επικαλούνται οι σχετικές διαφημίσεις είναι αναληθή, θα πρέπει να επιβληθούν οι προβλεπόμενες κυρώσεις.

Ανακαλούνται φορτηγά NISSAN

Aνακαλούνται φορτηγά NISSAN μοντέλο D40 για έλεγχο αρχικά και για αντικατάσταση των ζαντών σε δεύτερη φάση. Η ανάκληση αφορά στην ελληνική αγορά 6.968 οχήματα παραγωγής από 1 Ιούνη 2005 μέχρι 3 Ιούλη 2008. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στο τηλέφωνο 210 3489.438.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ