Τετάρτη 18 Μάη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΟΓΚΟΣ ΛΙΑΝΙΚΩΝ ΠΩΛΗΣΕΩΝ
Κατρακύλα 13,4% στο α' δίμηνο

Στο 9,2% η πτώση για τα κάθε είδους καταστήματα τροφίμων

Σε ρυθμούς εντατικής κατρακύλας συνέχισε και για το α' δίμηνο (Γενάρης - Φλεβάρης) του 2011 ο τζίρος των καταστημάτων λιανικών πωλήσεων, σε μια εξέλιξη που αντανακλά την κάθετη πτώση των λαϊκών εισοδημάτων και της κατανάλωσης.

Σύμφωνα με τα στοιχεία από τη στατιστική υπηρεσία (ΕΛΣΤΑΤ) ο όγκος των πωλήσεων (σταθερές τιμές) συρρικνώθηκε σε ποσοστό 13,4% με το «δείκτη κύκλου εργασιών (τζίρος σε τρέχουσες τιμές) να κάνει βουτιά στο 8,8%. Χαρακτηριστικό είναι και το γεγονός ότι σήμερα η μάζα των πωλήσεων καταγράφει πτώση πάνω από 10% σε σχέση με τα προ εξαετίας επίπεδα (έτους 2005), που αποτελεί και το έτος βάσης για την κατάρτιση του στατιστικού δείκτη. Σε ανάλογη διαδικασία βύθισης συνεχίζουν και όλοι οι βασικοί δείκτες μέτρησης της οικονομικής δραστηριότητας, εξέλιξη που προαναγγέλλει την αδιάλειπτη συνέχεια και την παραπέρα όξυνση της καπιταλιστικής κρίσης. Τα σπασμένα φορτώνονται και στους αυτοαπασχολούμενους και μικροεπαγγελματίες που βλέπουν τους τζίρους τους να εξανεμίζονται με αποτέλεσμα τα μαζικά λουκέτα και με την οριστική έξοδο από το πεδίο της «ανταγωνιστικότητας» σε όφελος των ισχυρών επιχειρήσεων.

Στο α' δίμηνο του 2011, ο όγκος των πωλήσεων από τα κάθε είδους καταστήματα τροφίμων εμφανίζει πτώση 9,2%. Στα καταστήματα καυσίμων και λιπαντικών αυτοκινήτων η κατρακύλα φτάνει στο 22% και στην κατηγορία «λοιπά καταστήματα» στο 15,5%.

Σε ό,τι αφορά τις επιμέρους κατηγορίες, η υποχώρηση του όγκου λιανικών πωλήσεων διαμορφώνεται: Μεγάλα καταστήματα τροφίμων (σούπερ μάρκετ): 6,6%, τρόφιμα - ποτά - καπνός: 17,4%, ένδυση - υπόδηση: 20,3%, έπιπλα - οικιακά είδη - εξοπλισμός: 22,8%, φαρμακευτικά - καλλυντικά: 19,1%, βιβλία - χαρτικά: 5%. Μοναδική εξαίρεση αποτελούν οι πωλήσεις από τα πολυκαταστήματα που εμφανίζουν αύξηση 6,8%.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ