Τετάρτη 18 Μάη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΟΣΔΕ
Νέες αυθαιρεσίες με τις δηλώσεις

Να πληρώσουν και φέτος τα παράνομα χαράτσια του ΟΣΔΕ (Ολοκληρωμένο Σύστημα Διαχείρισης Επιδοτήσεων) υποχρεώνονται οι αγροτοκτηνοτρόφοι σε πολλές περιοχές της χώρας. Η όλη κατάσταση αποδεικνύει τον κατάφωρο εμπαιγμό των αγροτοκτηνοτρόφων από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων που είχε εξαγγείλει ότι οι δηλώσεις ΟΣΔΕ θα γίνουν χωρίς καμία χρηματική επιβάρυνση. Υποτίθεται ότι έγινε και διαγωνισμός όπου το έργο ανέλαβε η ΠΑΣΕΓΕΣ έναντι 28 εκατ. ευρώ. Ομως, πολλές Ενώσεις Αγροτικών Συνεταιρισμών σε διάφορες περιοχές της χώρας επιβάλλουν χαράτσι για την υποβολή της δήλωσης ΟΣΔΕ, την οποία υποχρεώνονται να κάνουν οι αγροτοκτηνοτρόφοι, προκειμένου να λάβουν τις επιδοτήσεις που δικαιούνται.

Ενα τέτοιο παράδειγμα αποτελεί η Ενωση Συνεταιρισμών Λάρισας. Επέβαλε βαρύ «χαράτσι» για τη δήλωση ΟΣΔΕ στους αγρότες της περιοχής, προκαλώντας τις διαμαρτυρίες και τις αντιδράσεις τους. Ο τιμοκατάλογος που ανακοινώθηκε από την ΕΑΣ είναι «τσουχτερός», καθώς οι παραγωγοί καλούνται να πληρώσουν από 30 μέχρι και 220 ευρώ(!) για κάθε δήλωση. Καλούμενος να απαντήσει στο ερώτημα γιατί άλλες Ενώσεις Συνεταιρισμών - και στην περιοχή της Θεσσαλίας - παραλαμβάνουν τις αιτήσεις δωρεάν και προκειμένου να δικαιολογήσει την «εφόρμηση στην τσέπη των αγροτών», ο πρόεδρος της ΕΑΣ είπε ότι στη Λάρισα υπάρχουν πολλές αλλαγές στα αγροτεμάχια, με αποτέλεσμα τα συνεργεία της Ενωσης που έχουν αναλάβει να φέρουν σε πέρας τις διαδικασίες, να έχουν πολλή δουλειά!

Η ΠΑΣΥ καλεί τους αγρότες να μην πληρώνουν το «χαράτσι» για τον ΟΣΔΕ στην Ενωση και να ζητήσουν από τα συνεργεία της ΕΑΣ να παραλάβουν δωρεάν τις αιτήσεις τους, ενώ, με δήλωσή του στον τοπικό Τύπο, ο Γ. Θεοδωρόπουλος, μέλος του ΔΣ του ΟΠΕΚΕΠΕ, υποστηρίζει ότι «η διαδικασία για τους αγρότες είναι δωρεάν και σε καμιά περίπτωση οι Ενώσεις δεν δικαιούνται να ζητήσουν χρήματα από τον παραγωγό».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ