ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 18 Μάη 2011
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΤΡΟΪΚΑ - ΠΛΟΥΤΟΚΡΑΤΙΑ
Επικεντρώνουν σε γενικευμένες ιδιωτικοποιήσεις

Εξελίξεις και ανακατατάξεις στην ιμπεριαλιστική πυραμίδα προβλέπει έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας

Στο παρασκήνιο της καπιταλιστικής κρίσης, μαίνεται ο πόλεμος για το ποια οικονομία και ποιο νόμισμα θα επικρατήσει παγκόσμια

Eurokinissi

Στο παρασκήνιο της καπιταλιστικής κρίσης, μαίνεται ο πόλεμος για το ποια οικονομία και ποιο νόμισμα θα επικρατήσει παγκόσμια
Τις εξελίξεις στην παγκόσμια καπιταλιστική οικονομία δίνει με ανάγλυφο τρόπο η έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας για τις προοπτικές της παγκόσμιας ανάπτυξης, όπου διατυπώνεται η πρόβλεψη ότι μέχρι το 2025 θα έχει έλθει το τέλος της κυριαρχίας του δολαρίου, καθώς μέχρι τότε οι αναδυόμενες οικονομίες της Βραζιλίας, της Κίνας, της Ινδίας, της Ινδονησίας, της Ν. Κορέας και της Ρωσίας θα αντιπροσωπεύουν το μεγαλύτερο μέρος της παγκόσμιας ανάπτυξης.

Σύμφωνα με την έκθεση, οι αναδυόμενες οικονομίες θα έχουν μέσο ρυθμό ανάπτυξης από το 2011 έως το 2025 της τάξης του 4,7% ενώ οι αναπτυγμένες οικονομίες 2,3%. Το πιθανότερο σενάριο για την Παγκόσμια Τράπεζα είναι η ύπαρξη ενός πολύ - νομισματικού συστήματος, το οποίο θα έχει ως επίκεντρο το δολάριο, το ευρώ και το γουάν, με το τελευταίο να έχει σημαντικότερο ρόλο λόγω του μεγέθους της Κίνας και της ταχύτατης διεθνοποίησης των επιχειρήσεών της.

Στο φόντο αυτών των προβλέψεων, που αντανακλούν τις αλλαγές στην ιμπεριαλιστική πυραμίδα και τους ανταγωνισμούς που αυτές πυροδοτούν, οι τοποθετήσεις των εκπροσώπων της ΕΕ και των αστικών κυβερνήσεων των κρατών μελών της ευρωένωσης, κινούνται στην κατεύθυνση λήψης επιπρόσθετων αντιλαϊκών μέτρων και επίσπευσης του προγράμματος των ιδιωτικοποιήσεων στην Ελλάδα, στον απόηχο και των συμβουλίων Γιούρογκρουπ και ΕΚΟΦΙΝ.

Ο πρόεδρος της ΕΕ, Χέρμαν Βαν Ρομπάι, ξεκαθάρισε ότι τα αντιλαϊκά μέτρα βρίσκονται στην ατζέντα όλων των κρατών μελών, αναδεικνύοντας ότι αποτελούν απαιτήσεις στρατηγικού χαρακτήρα του κεφαλαίου και όχι «φάρμακο» για το χρέος και τα ελλείμματα. Οπως είπε, μιλώντας στο Πεκίνο σε αξιωματούχους της κινεζικής κυβέρνησης, «όλα τα κράτη της ΕΕ βρίσκονται σε διαδικασία μείωσης των δημοσιονομικών ελλειμμάτων τους. Τα πιο ευάλωτα κράτη έχουν δρομολογήσει αποφασιστικά μέτρα για έξοδο από την κρίση». Παράλληλα, υπενθύμισε πως «παρότι τα εν λόγω κράτη (σ.σ. Ελλάδα, Ιρλανδία, Πορτογαλία) χρήζουν δυσανάλογα μεγάλης δημοσιότητας σε διεθνές επίπεδο, αθροιστικά αναλογούν σε ποσοστό που δεν ξεπερνά το 6% του ΑΕΠ της ευρωζώνης».

Σύμφωνα εξάλλου με τη Γαλλίδα υπουργό Οικονομικών, Κριστίν Λαγκάρντ, «διαπιστώνονται καθυστερήσεις των ιδιωτικοποιήσεων στην Ελλάδα και αυτό πρέπει να αλλάξει»... Ο Εβαλντ Νοβότνι, μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΕΚΤ, ξεκαθαρίζει ότι μια ήπια αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους δεν είναι στα χαρτιά, αλλά «αυτό που σίγουρα βρίσκεται υπό συζήτηση είναι το θέμα του χρόνου διάρκειας του προγράμματος και, υπό κάποιες συνθήκες, του επιτοκίου». Σημειώνει ακόμα ότι «η Ελλάδα πρέπει να συνεχίσει να κάνει με τρόπο μαζικό και συνεπή τη δουλειά που πρέπει ακόμα να γίνει. Αυτό έχει να κάνει πρωτίστως με το ευρύ πρόγραμμα των αποκρατικοποιήσεων».

Από την πλευρά της, η Γερμανίδα καγκελάριος, Ανγκελα Μέρκελ, επαναλαμβάνει την αντίθεσή της στο ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους πριν το 2013, οπότε τίθεται σε λειτουργία ο μόνιμος Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας. Πάντως, σύμφωνα με το πρακτορείο «Reuters», ο υφυπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Γκέοργκ Ασμουσεν, σημειώνει ότι αν τα μέτρα που θα πάρει η ελληνική κυβέρνηση κριθούν ανεπαρκή, τότε οι ιδιώτες κάτοχοι ομολόγων θα πρέπει να αποδεχθούν σε εθελοντική βάση μια αναδιάρθρωση.

Ετοιμο το επόμενο «πακέτο»

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, σοσιαλδημοκράτης Πέερ Στάινμπρικ, ζητάει μια «ήπια» αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, με την εθελοντική συμμετοχή ιδιωτών πιστωτών, καθώς εκτιμά ότι, διαφορετικά, «θα χρειάζεται η μια αναδιάρθρωση μετά την άλλη». Την ίδια στιγμή, η υφυπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Λάελ Μπράιναρντ, μιλώντας στη γερμανική εφημερίδα «Frankfurter Allgemeine Zeitung», σημειώνει ότι «το ΔΝΤ, η Κομισιόν και οι χώρες της ευρωζώνης έχουν συμφωνήσει με την κυβέρνηση της Αθήνας ένα σταθμισμένο πακέτο μέτρων. Ολα συνηγορούν στη συνέχιση της στήριξης στα μέτρα της ελληνικής κυβέρνησης».

Σε δημοσίευμα της εφημερίδας «Tageszeitung» τονίζεται ότι «η Ελλάδα πρέπει να αξιοποιήσει τη δημόσια περιουσία της» και διατυπώνεται ξανά η παραίνεση προς την ελληνική κυβέρνηση να βγάλει στο σφυρί «ό,τι έχει και δεν έχει». Σύμφωνα με το δημοσίευμα, «η Αθήνα χρειάζεται πάλι ρευστό (...) Η Αθήνα χρειάζεται χρήμα και μάλιστα άμεσα. Εάν τον Ιούνιο δεν εκταμιευθεί η επόμενη δόση ύψους 12 δισεκατομμυρίων ευρώ, τότε ο υπ. Οικονομικών δεν μπορεί τον Ιούλιο να πληρώσει τους μισθούς και τις συντάξεις, ούτε ασφαλώς να αναχρηματοδοτήσει το ομολογιακό χρέος. Τότε η Ελλάδα ενδέχεται να οδηγηθεί σε στάση πληρωμών. Εάν όμως οι Ελληνες βρεθούν μπροστά στο δίλημμα: να κηρύξουν χρεοκοπία ή να βάλουν ενέχυρο την Ακρόπολη, θα επιλέξουν αμέσως τη χρεοκοπία».

Τέλος, δημοσίευμα της «New York Times» καταγράφει προσωπικές μαρτυρίες Ελλήνων που αντιμετωπίζουν πρόβλημα επιβίωσης και επισημαίνεται ότι υπάρχουν αναλυτές που εκτιμούν ότι μια κοινωνική έκρηξη «βρίσκεται προ των πυλών».

ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ WIKILEAKS ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
Ενδοϊμπεριαλιστικά παιχνίδια με αιχμή τη βίζα

Μια ακόμη ένδειξη των ισχυρών ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών που μαίνονται στο παρασκήνιο και της προσπάθειας που καταβάλλουν χώρες που βρίσκονται χαμηλότερα στην ιμπεριαλιστική πυραμίδα, όπως η Ελλάδα, να διασφαλίσουν τα συμφέροντα της ντόπιας αστικής τάξης, επιλέγοντας μ' αυτό το κριτήριο τις συμμαχίες και τις ιμπεριαλιστικές κολεγιές, δίνουν τα τηλεγραφήματα της αμερικάνικης πρεσβείας.

Τελευταίο παράδειγμα, τα όσα αποκαλύπτει ο ιστότοπος Wikileaks και δημοσιεύονται στον Τύπο («Τα Νέα») σχετικά με το ελληνικό βέτο για την ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ και την αντίδραση της κυβέρνησης Μπους, η οποία καθυστέρησε την ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραμμα κατάργησης της βίζας για όσους επιθυμούν να ταξιδέψουν στις ΗΠΑ, σαν απάντηση στην άρνηση της κυβέρνησης Καραμανλή στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι (2008) να δεχτεί την τυπική ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ.

Στο σχετικό τηλεγράφημα (29 Απρίλη 2009), ο Ντάνιελ Σπέκχαρντ, τότε πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Αθήνα, γράφει μεταξύ άλλων: «Η οργή της κυβέρνησης Μπους για το ελληνικό βέτο στο ΝΑΤΟ τον Απρίλιο του 2008 για την αίτηση της "Δημοκρατίας της Μακεδονίας", λόγω του ονόματος, επιβράδυνε την υποψηφιότητα της Ελλάδας για το πρόγραμμα. Η Ελλάδα δεν ήταν ανάμεσα στις έξι ευρωπαϊκές χώρες και τη Νότια Κορέα που προσκλήθηκαν στο πρόγραμμα τον Οκτώβριο του 2008, ένα βήμα που ερμηνεύθηκε στην Ελλάδα ως πολιτική "τιμωρία"».

Σύμφωνα με την εφημερίδα, προκύπτει ακόμη ότι ενώ η ελληνική κυβέρνηση ψήφισε το Σεπτέμβρη του 2009 με αμερικανική πίεση μια σειρά «αμφιλεγόμενων νομικά συμφωνιών» - όπως τις χαρακτηρίζει η Ντ. Μπακογιάννη - για ανταλλαγή στοιχείων και έκδοση εγκληματιών, εντούτοις δεν κατάφερε να αποσπάσει σαν αντάλλαγμα την κατάργηση της βίζας.

ΑΣΤΙΚΑ ΚΟΜΜΑΤΑ
Παζαρεύουν το μερτικό τους στη συναίνεση

Την προωθημένη πολιτική συναίνεση κλίνουν σε όλες τις πτώσεις τα αστικά κόμματα και ταυτόχρονα παζαρεύουν το καθένα για τον εαυτό του μεγαλύτερο μερτικό στη διαχείριση του αστικού συστήματος. «Συναίνεση σε κάποιες πτυχές μιας ρεαλιστικής πολιτικής μπορεί ενδεχομένως να υπάρξει. Η συναίνεση όμως με πρόσωπα που χρεώνονται αλλεπάλληλες αποτυχίες στην υλοποίηση του όποιου προγράμματος προφανώς καθίσταται απαγορευτική», δήλωσε χτες εκ μέρους του ΛΑ.Ο.Σ. ο Κ. Αϊβαλιώτης, ζητώντας επί της ουσίας αλλαγές προσώπων σε κυβερνητικό επίπεδο για να στηρίξει πιο επιθετικά την πολιτική του ΠΑΣΟΚ.

Ανεπιφύλακτη στήριξη στα νέα βάρβαρα μέτρα ζητά και η Ντ. Μπακογιάννη, επαναλαμβάνοντας την έκκλησή της για «εθνική συνεννόηση». «Φτάσαμε στο έσχατο σημείο του εξευτελισμού, να μας θυμίζουν οι ξένοι ότι τα προβλήματά μας είναι εθνικά και όχι κομματικά. Είναι λοιπόν ώρα να πούμε ένα μεγάλο "ναι" στην εθνική συνεννόηση, χωρίς υποσημειώσεις, χωρίς αστερίσκους και να σταθούμε επιτέλους στο ύψος των περιστάσεων», ήταν η δήλωση που έκανε χτες, διεκδικώντας θέση στην πρώτη γραμμή του μετώπου υπέρ της πλουτοκρατίας.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς Φώτης Κουβέλης δήλωσε ότι το πρόβλημα του κόμματός του είναι η «αόριστη και απολίτικη συναίνεση» και ζήτησε «ένα μήνυμα όλων των πολιτικών δυνάμεων που αξιώνουν αλλαγή πορείας. Ενα κοινό μήνυμα προς τους εταίρους της Ευρωπαϊκής Ενωσης».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ