Τετάρτη 18 Μάη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΤΡΟΪΚΑ - ΠΛΟΥΤΟΚΡΑΤΙΑ
Επικεντρώνουν σε γενικευμένες ιδιωτικοποιήσεις

Εξελίξεις και ανακατατάξεις στην ιμπεριαλιστική πυραμίδα προβλέπει έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας

Στο παρασκήνιο της καπιταλιστικής κρίσης, μαίνεται ο πόλεμος για το ποια οικονομία και ποιο νόμισμα θα επικρατήσει παγκόσμια

Eurokinissi

Στο παρασκήνιο της καπιταλιστικής κρίσης, μαίνεται ο πόλεμος για το ποια οικονομία και ποιο νόμισμα θα επικρατήσει παγκόσμια
Τις εξελίξεις στην παγκόσμια καπιταλιστική οικονομία δίνει με ανάγλυφο τρόπο η έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας για τις προοπτικές της παγκόσμιας ανάπτυξης, όπου διατυπώνεται η πρόβλεψη ότι μέχρι το 2025 θα έχει έλθει το τέλος της κυριαρχίας του δολαρίου, καθώς μέχρι τότε οι αναδυόμενες οικονομίες της Βραζιλίας, της Κίνας, της Ινδίας, της Ινδονησίας, της Ν. Κορέας και της Ρωσίας θα αντιπροσωπεύουν το μεγαλύτερο μέρος της παγκόσμιας ανάπτυξης.

Σύμφωνα με την έκθεση, οι αναδυόμενες οικονομίες θα έχουν μέσο ρυθμό ανάπτυξης από το 2011 έως το 2025 της τάξης του 4,7% ενώ οι αναπτυγμένες οικονομίες 2,3%. Το πιθανότερο σενάριο για την Παγκόσμια Τράπεζα είναι η ύπαρξη ενός πολύ - νομισματικού συστήματος, το οποίο θα έχει ως επίκεντρο το δολάριο, το ευρώ και το γουάν, με το τελευταίο να έχει σημαντικότερο ρόλο λόγω του μεγέθους της Κίνας και της ταχύτατης διεθνοποίησης των επιχειρήσεών της.

Στο φόντο αυτών των προβλέψεων, που αντανακλούν τις αλλαγές στην ιμπεριαλιστική πυραμίδα και τους ανταγωνισμούς που αυτές πυροδοτούν, οι τοποθετήσεις των εκπροσώπων της ΕΕ και των αστικών κυβερνήσεων των κρατών μελών της ευρωένωσης, κινούνται στην κατεύθυνση λήψης επιπρόσθετων αντιλαϊκών μέτρων και επίσπευσης του προγράμματος των ιδιωτικοποιήσεων στην Ελλάδα, στον απόηχο και των συμβουλίων Γιούρογκρουπ και ΕΚΟΦΙΝ.

Ο πρόεδρος της ΕΕ, Χέρμαν Βαν Ρομπάι, ξεκαθάρισε ότι τα αντιλαϊκά μέτρα βρίσκονται στην ατζέντα όλων των κρατών μελών, αναδεικνύοντας ότι αποτελούν απαιτήσεις στρατηγικού χαρακτήρα του κεφαλαίου και όχι «φάρμακο» για το χρέος και τα ελλείμματα. Οπως είπε, μιλώντας στο Πεκίνο σε αξιωματούχους της κινεζικής κυβέρνησης, «όλα τα κράτη της ΕΕ βρίσκονται σε διαδικασία μείωσης των δημοσιονομικών ελλειμμάτων τους. Τα πιο ευάλωτα κράτη έχουν δρομολογήσει αποφασιστικά μέτρα για έξοδο από την κρίση». Παράλληλα, υπενθύμισε πως «παρότι τα εν λόγω κράτη (σ.σ. Ελλάδα, Ιρλανδία, Πορτογαλία) χρήζουν δυσανάλογα μεγάλης δημοσιότητας σε διεθνές επίπεδο, αθροιστικά αναλογούν σε ποσοστό που δεν ξεπερνά το 6% του ΑΕΠ της ευρωζώνης».

Σύμφωνα εξάλλου με τη Γαλλίδα υπουργό Οικονομικών, Κριστίν Λαγκάρντ, «διαπιστώνονται καθυστερήσεις των ιδιωτικοποιήσεων στην Ελλάδα και αυτό πρέπει να αλλάξει»... Ο Εβαλντ Νοβότνι, μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΕΚΤ, ξεκαθαρίζει ότι μια ήπια αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους δεν είναι στα χαρτιά, αλλά «αυτό που σίγουρα βρίσκεται υπό συζήτηση είναι το θέμα του χρόνου διάρκειας του προγράμματος και, υπό κάποιες συνθήκες, του επιτοκίου». Σημειώνει ακόμα ότι «η Ελλάδα πρέπει να συνεχίσει να κάνει με τρόπο μαζικό και συνεπή τη δουλειά που πρέπει ακόμα να γίνει. Αυτό έχει να κάνει πρωτίστως με το ευρύ πρόγραμμα των αποκρατικοποιήσεων».

Από την πλευρά της, η Γερμανίδα καγκελάριος, Ανγκελα Μέρκελ, επαναλαμβάνει την αντίθεσή της στο ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους πριν το 2013, οπότε τίθεται σε λειτουργία ο μόνιμος Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας. Πάντως, σύμφωνα με το πρακτορείο «Reuters», ο υφυπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Γκέοργκ Ασμουσεν, σημειώνει ότι αν τα μέτρα που θα πάρει η ελληνική κυβέρνηση κριθούν ανεπαρκή, τότε οι ιδιώτες κάτοχοι ομολόγων θα πρέπει να αποδεχθούν σε εθελοντική βάση μια αναδιάρθρωση.

Ετοιμο το επόμενο «πακέτο»

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, σοσιαλδημοκράτης Πέερ Στάινμπρικ, ζητάει μια «ήπια» αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, με την εθελοντική συμμετοχή ιδιωτών πιστωτών, καθώς εκτιμά ότι, διαφορετικά, «θα χρειάζεται η μια αναδιάρθρωση μετά την άλλη». Την ίδια στιγμή, η υφυπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Λάελ Μπράιναρντ, μιλώντας στη γερμανική εφημερίδα «Frankfurter Allgemeine Zeitung», σημειώνει ότι «το ΔΝΤ, η Κομισιόν και οι χώρες της ευρωζώνης έχουν συμφωνήσει με την κυβέρνηση της Αθήνας ένα σταθμισμένο πακέτο μέτρων. Ολα συνηγορούν στη συνέχιση της στήριξης στα μέτρα της ελληνικής κυβέρνησης».

Σε δημοσίευμα της εφημερίδας «Tageszeitung» τονίζεται ότι «η Ελλάδα πρέπει να αξιοποιήσει τη δημόσια περιουσία της» και διατυπώνεται ξανά η παραίνεση προς την ελληνική κυβέρνηση να βγάλει στο σφυρί «ό,τι έχει και δεν έχει». Σύμφωνα με το δημοσίευμα, «η Αθήνα χρειάζεται πάλι ρευστό (...) Η Αθήνα χρειάζεται χρήμα και μάλιστα άμεσα. Εάν τον Ιούνιο δεν εκταμιευθεί η επόμενη δόση ύψους 12 δισεκατομμυρίων ευρώ, τότε ο υπ. Οικονομικών δεν μπορεί τον Ιούλιο να πληρώσει τους μισθούς και τις συντάξεις, ούτε ασφαλώς να αναχρηματοδοτήσει το ομολογιακό χρέος. Τότε η Ελλάδα ενδέχεται να οδηγηθεί σε στάση πληρωμών. Εάν όμως οι Ελληνες βρεθούν μπροστά στο δίλημμα: να κηρύξουν χρεοκοπία ή να βάλουν ενέχυρο την Ακρόπολη, θα επιλέξουν αμέσως τη χρεοκοπία».

Τέλος, δημοσίευμα της «New York Times» καταγράφει προσωπικές μαρτυρίες Ελλήνων που αντιμετωπίζουν πρόβλημα επιβίωσης και επισημαίνεται ότι υπάρχουν αναλυτές που εκτιμούν ότι μια κοινωνική έκρηξη «βρίσκεται προ των πυλών».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Νέα μέτρα είτε με επιμήκυνση, είτε με «κούρεμα» (2012-09-26 00:00:00.0)
Η πλουτοκρατία χειροκροτεί τα μέτρα της κυβέρνησης (2011-05-25 00:00:00.0)
Καθ' οδόν στην αναδιάρθρωση εν μέσω ανταγωνισμών (2011-04-28 00:00:00.0)
Αντικειμενική εξέλιξη η ελεγχόμενη χρεοκοπία (2011-04-19 00:00:00.0)
Ανησυχία για «αλυσιδωτές αντιδράσεις» στην ΕΕ (2011-04-15 00:00:00.0)
Σενάρια για ελεγχόμενη χρεοκοπία μέσα στο 2011 (2010-12-30 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ