Τετάρτη 18 Μάη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΕΣ ΕΞΑΓΓΕΛΙΕΣ ΓΙΑ ΑΝΑΠΛΑΣΕΙΣ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ
Μόνο ωφελημένο το μεγάλο κεφάλαιο

Με σκούρο χρώμα είναι το 46% των ιδιωτικών περιουσιών της περιοχής Κεραμεικού - Μεταξουργείου, που αποτελείται από κενά οικόπεδα ή υποβαθμισμένα κτίρια. Ολόκληρα τετράγωνα που τα ορέγονται μεγάλα συμφέροντα
Με σκούρο χρώμα είναι το 46% των ιδιωτικών περιουσιών της περιοχής Κεραμεικού - Μεταξουργείου, που αποτελείται από κενά οικόπεδα ή υποβαθμισμένα κτίρια. Ολόκληρα τετράγωνα που τα ορέγονται μεγάλα συμφέροντα
Τα μέτρα που εξήγγειλε προχτές η κυβέρνηση για «αναβάθμιση και ανάπλαση περιοχών» δεν εξυπηρετούν τις ανάγκες των εργατικών λαϊκών οικογενειών. Ειδικά οι γειτονιές που διαφημίζουν ότι θα αναβαθμίσουν, έχουν σε μεγάλο βαθμό περάσει στον έλεγχο μεγάλων επιχειρηματικών συμφερόντων και κυκλωμάτων, που μετά και τις προχτεσινές κυβερνητικές εξαγγελίες τρίβουν τα χέρια τους.

Συγκεκριμένα:

1. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Πεταλωτής θριαμβολογούσε χτες ότι «παρέχουμε σημαντικά κίνητρα, φορολογικά και άλλα (...) Με φορολογική απαλλαγή για το κόστος αποκατάστασης κτιρίων, με μείωση φόρου μεταβίβασης, με την έκπτωση μισθώματος για την εγκατάσταση γραφείων (...) Παρέχουμε τα εργαλεία για την πολεοδομική ανάπλαση του κέντρου, σε σύγχρονες κατευθύνσεις, με την ανάπλαση των πλατειών του Αγίου Παντελεήμονα και Αττικής, με την πιλοτική εφαρμογή αποκατάστασης της περιοχής Γερανίου» κλπ.

2. Από το υπουργείο Περιβάλλοντος διαφημίζεται ότι γίνεται: Μελέτη - Ερευνα της υφιστάμενης κατάστασης στην περιοχή Γεράνι γύρω από την Ομόνοια (21 οικοδομικά τετράγωνα που περικλείονται από την πλατεία Ομονοίας και τις οδούς Αθηνάς, Ευριπίδου, Επικούρου και Πειραιώς). Ανάπλαση με διεύρυνση των πλατειών Αγίου Παντελεήμονα και Αττικής και τμημάτων της ευρύτερης περιοχής. Δημιουργία ασφαλούς άνετης διαδρομής πεζών κατά μήκος της οδού Αγορακρίτου που συνδέει τις 2 πλατείες, στο πλαίσιο του προγράμματος «Αττική - Αθήνα 2014». Στην πλατεία Θεάτρου, μετά την ολοκλήρωση αρχιτεκτονικού διαγωνισμού, ανατίθεται η μελέτη και ακολουθεί η υλοποίηση του έργου.

3. Δίνονται οικονομικά κίνητρα για όσους επιθυμούν να παραμείνουν ή να εγκατασταθούν στις περιοχές Γεράνι, Κεραμεικός, Μεταξουργείο. Ειδικότερα, για το Γεράνι (πλατεία Ομόνοιας - Πειραιώς - Αθηνάς - Ευριπίδου - Επίκουρου) προβλέπεται ότι θα παρέχονται φορολογικές απαλλαγές ίσες με το 80% του κόστους αποκατάστασης των κατοικιών, με χρόνο απόσβεσης της φοροαπαλλαγής τα 10 χρόνια και για έργα κόστους μέχρι 600 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο. Αντίστοιχες ρυθμίσεις, αλλά με διαφορετικά ποσοστά κόστους ανά τετραγωνικό μέτρο προβλέπονται για τα ισόγεια καταστήματα, τους κοινόχρηστους χώρους και τις όψεις των οικοδομών, καθώς και για τα ακίνητα που χρησιμοποιούνται ως γραφεία. Επιπλέον, προβλέπεται για μια πενταετία διπλή έκπτωση μισθώματος για επαγγελματίες παροχής υπηρεσιών που θα εγκαταστήσουν τα γραφεία τους στην περιοχή.

Για την αποκατάσταση και τον εκσυχρονισμό των διατηρητέων κτιρίων, ισχύουν οι ανάλογες ρυθμίσεις που ανακοινώθηκαν για τις κατοικίες (έκπτωση κάθε χρόνο το 1/10 της δαπάνης αποκατάστασης και μέχρι κόστος 2.000 ευρώ το τ.μ.). Για τις αγοροπωλησίες ακινήτων και για διάστημα δύο χρόνια, προβλέπεται η μείωση του φόρου μεταβίβασης από 10% σε 3%.

Εχουν κάνει το κουμάντο τους οι επιχειρηματίες

Αυτά τα μέτρα αφορούν κυρίως μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα που το προηγούμενο διάστημα έχουν τοποθετηθεί ακριβώς εκεί, στις περιοχές που επικεντρώνει η κυβέρνηση. Ηδη, από τις 27/6/2009, η αντιπρόεδρος του Συλλόγου Μεσιτών Αθήνας, Μίνα Χαρμπαλή, δήλωνε στην εφημερίδα «Τα ΝΕΑ»: «Μεγαλοκατασκευαστές και εφοπλιστές έχουν ήδη προβεί σε αγορές στην πλατεία Θεάτρου και στις γύρω περιοχές, εκμεταλλευόμενοι την πτώση στις τιμές των ακινήτων (...) Εάν λυθεί το πρόβλημα με τους μετανάστες, οι τιμές θα εκτιναχθούν στα ύψη, αφού αυτό το κομμάτι της Αθήνας έχει από τα μεγαλύτερα πλεονάσματα σε κτιριακό δυναμικό».

Σε αυτό το πλαίσιο φαίνεται να αναπτύχθηκε μεγάλο παζάρι πέριξ της πλατείας Θεάτρου. Από τις αρχές του 2010, ο τότε νομάρχης Αθήνας, νυν περιφερειάρχης Αττικής, Γ. Σγουρός, έλεγε ότι εντός του 2011 θα μετεγκατασταθούν στην πλατεία οι υπηρεσίες της Νομαρχίας, στο κτίριο της Διπλαρείου Σχολής. Από τότε ακόμα, γίνονταν εκτιμήσεις ότι η επισκεψιμότητα της περιοχής θα ανέβει κατά 800.000 άτομα το χρόνο, με ό,τι αυτό συνεπάγεται καταρχάς για τα επαγγελματικά ακίνητα της περιοχής. Κατά πληροφορίες, μεγαλοκατασκευαστής αγόρασε έγκαιρα ακίνητα στην πλατεία υπολογίζοντας σε εκτόξευση της αξίας τους όταν η περιοχή αναπλαστεί, με δημόσιο μάλιστα χρήμα.

Και στις άλλες περιοχές που υπόσχεται η κυβέρνηση αναβάθμιση, πρόλαβαν να μπουν μεγάλα οικονομικά συμφέροντα:

  • Στο Μεταξουργείο κατασκευάζονται νέες κατοικίες για να προσελκύσουν μεσαία κι υψηλότερα εισοδήματα. Ενδεικτικά, ο όμιλος ΓΕΚ - ΤΕΡΝΑ ολοκλήρωσε συγκρότημα 6.500 τ.μ., 40 πολυτελών κατοικιών στην οδό Μυλλέρου σε ιδιόκτητο οικόπεδό του (πιθανολογούμε ότι αγόρασε τη γη πολύ πολύ φθηνότερα από την τιμή που πουλά). Οι επιχειρηματίες ήδη από το 2008 είχαν προχωρήσει σε σύναψη προσυμφώνων μεταβίβασης, για το 50% του συγκροτήματος.
  • Στο Βοτανικό, επίσης, δραστηριοποιούνται μεγάλα συμφέροντα. Δίπλα στον πολυχώρο «Αθηναΐς» ο όμιλος ΜΑΜΙΔΑΚΗ κατασκευάζει συγκρότημα πολυτελών κατοικιών (τα λεγόμενα λοφτ), το «Αthinais Τower Lofts». Το κόστος αγοράς υπολογίζεται να ξεπερνά τα 5.000 ευρώ/τ.μ.
  • Στα Κάτω Πετράλωνα η ΓΝΩΜΩΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ «αναδιαμορφώνει» σε πολυτελείς κατοικίες (συγκρότημα «Thission Lofts») διατηρητέο βιομηχανικό κτίριο στην Πειραιώς.
  • Και άλλες εταιρείες έχουν προχωρήσει σε αντίστοιχες επενδύσεις, όπως η «Alpha Land Development», με τέσσερα συγκροτήματα πέριξ της «Τεχνόπολης» στο Γκάζι.
Για τον ΟΚΑΝΑ

Προαποφασισμένα μέτρα παρουσίασε η κυβέρνηση σχετικά με τη λειτουργία των μονάδων υποκατάστασης του ΟΚΑΝΑ.

Συγκεκριμένα, ανακοινώθηκε: η άμεση λειτουργία 3 νέων μονάδων υποκατάστασης του ΟΚΑΝΑ στους προαύλιους χώρους των Νοσοκομείων «Αττικό», «Ελπίς» και «ΚΑΤ», 800 θέσεων συνολικά, με σκοπό «να μειωθεί η λίστα αναμονής». Η μετατροπή των νοσοκομειακών προαύλιων χώρων σε... κρατικές πιάτσες, είναι έτσι κι αλλιώς αντιεπιστημονική εξέλιξη, που επανειλημμένα στο παρελθόν έχουν απορρίψει επιστημονικοί και κοινωνικοί φορείς, καθώς ιατρικοποιεί το πρόβλημα των ναρκωτικών, στερεί από χιλιάδες νέους ανθρώπους το δικαίωμα στην απεξάρτηση, μοιράζοντας απλόχερα συντήρηση της εξάρτησης μέσω των ήδη επιβαρυμένων νοσοκομείων.

Τα προγράμματα υποκατάστασης δεν έχουν λόγο ύπαρξης πέρα από τη βοήθεια που μπορούν να προσφέρουν μόνο σε μια μικρή κατηγορία εξαρτημένων, όπως αυτούς που απέτυχαν σε άλλα προγράμματα και πάσχουν από ανίατες ασθένειες (π.χ. AIDS).

Παράλληλα, η κυβέρνηση χρησιμοποιεί ως στάχτη στα μάτια τις παρεμβάσεις πρόληψης που ασκεί το ΚΕΘΕΑ, τις οποίες όμως, αντί να τις χρηματοδοτεί γενναία και να ενισχύονται οικονομικά τα «στεγνά» προγράμματα και τα Κέντρα Πρόληψης για επιπλέον δράσεις, τις αφήνει στο έλεος των χορηγών (όπως στην περίπτωση του Πρότυπου Κέντρου Αμεσης Πρόσβασης Κοινωνικής Φροντίδας του ΚΕΘΕΑ).

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Φορολογικά κίνητρα στο μεγάλο κεφάλαιο (2011-10-04 00:00:00.0)
Μονάδες υποκατάστασης στις αυλές των νοσοκομείων! (2011-02-19 00:00:00.0)
Ιδιωτικοποιείται η χορήγηση υποκατάστατων (2009-07-24 00:00:00.0)
Μέρα αγώνα για τους εργαζόμενους στα Κέντρα Πρόληψης (2008-06-27 00:00:00.0)
Ευρω-υποταγή στις ουσίες (2004-11-16 00:00:00.0)
Προτεραιότητα στα υποκατάστατα (2002-01-26 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ