Τρίτη 4 Οχτώβρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 33
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΕΝΤΡΟ ΑΘΗΝΑΣ
Φορολογικά κίνητρα στο μεγάλο κεφάλαιο

Η κυβέρνηση την ίδια στιγμή που φορολογεί ακόμη και τους ανέργους, με διατάξεις του πολεοδομικού νομοσχεδίου που έχει κατατεθεί στη Βουλή από το ΥΠΕΚΑ, χορηγεί σημαντικά φορολογικά κίνητρα και απαλλαγές σε επιχειρηματικούς ομίλους και μεμονωμένους επιχειρηματίες για να αναπτύξουν κερδοφόρες μπίζνες με ακίνητα στο κέντρο της Αθήνας και με πρόσχημα την ανάπλαση των υποβαθμισμένων αυτών περιοχών!

Αξίζει να αναφέρουμε ότι χρόνια τώρα στο κέντρο της Αθήνας δρουν κυκλώματα που το γκετοποιούν, απαξιώνουν τα ακίνητα τα οποία στη συνέχεια τα καρπώνονται με εξευτελιστικές τιμές, ενώ τώρα με όχημα τα προγράμματα αστικών αναπλάσεων που εξήγγειλε η κυβέρνηση, παράλληλα με τα φορολογικά κίνητρα που θα τους παρασχεθούν θα τα ανακαινίσουν και θα αποκομίσουν τεράστιες υπεραξίες. Αλλωστε και το ίδιο το το ΥΠΕΚΑ με χτεσινή του ανακοίνωση παραδέχεται ότι ένας από τους στόχους των διατάξεων είναι η «μεγαλύτερη κινητοποίηση ιδιωτικών πόρων». Ειδικότερα τα κίνητρα αφορούν στην αποκατάσταση κτιρίων στις περιοχές Γεράνι, Κεραμεικός και Μεταξουργείο με:

α) Μείωση φόρου εισοδήματος, ανάλογα με το κόστος αποκατάστασης και εκσυγχρονισμού των κτιρίων που χρησιμοποιούνται ως κατοικίες, ισόγεια καταστήματα ή γραφεία, των κοινόχρηστων χώρων και των όψεων αυτών, καθώς και των διατηρητέων κτηρίων που βρίσκονται στις περιοχές αυτές, συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ στις περιπτώσεις που δεν παρέχεται δικαίωμα έκπτωσης. Συγκεκριμένα, η έκπτωση φόρου για τις εταιρείες που θα κάνουν τις ανακαινίσεις στις ιδιοκτησίες τους ανέρχεται στο 80% του κόστους αποκατάστασης.

β) Εφαρμογή μειωμένου συντελεστή φόρου μεταβίβασης, για τις αγοραπωλησίες των ακινήτων αυτών. Συγκεκριμένα, ο φόρος μεταβίβασης για τις αγοραπωλησίες ακινήτων στις περιοχές αυτές μειώνεται στο 3% από 10% που ισχύει σήμερα.

Θυμίζουμε ότι ο «Ρ» έχει, ήδη, γράψει για τη δραστηριότητα εταιρειών που είτε ανακατασκευάζουν ακίνητα, όπως παλιά εργοστάσια, είτε οικοδομούν σε οικόπεδα που αγόρασαν. Π.χ., στο Μεταξουργείο ο όμιλος ΓΕΚ - ΤΕΡΝΑ ολοκλήρωσε συγκρότημα 40 πολυτελών κατοικιών. Στο Βοτανικό, ο όμιλος ΜΑΜΙΔΑΚΗ έχει αντίστοιχο συγκρότημα. Στα Κάτω Πετράλωνα, η ΓΝΩΜΩΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ «αναδιαμορφώνει» σε πολυτελείς κατοικίες δύο διατηρητέα βιομηχανικά κτίρια. Η ALPHA LAND DEVELOPMENT έχει τέσσερα τέτοια συγκροτήματα στο Γκάζι. Λίγο παραδίπλα, σε Κεραμεικό και Μεταξουργείο, η εταιρεία «Ανάπτυξη Ακινήτων Oliaros» φέρεται να έχει αποκτήσει δεκάδες ακίνητα στην περιοχή που περικλείεται από τις οδούς Πειραιώς, Ιερά Οδό, Κωνσταντινουπόλεως, Αχιλλέως και Δεληγιώργη, συνολικής επιφάνειας 500 στρεμμάτων. Ολοι αυτοί θα κάνουν τις χρυσοφόρες μπίζνες τους και με δημόσιο χρήμα και φοροαπαλλαγές που θα πληρώσει ο λαός...

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ετοιμάζεται για αγοραία «αξιοποίηση» (2012-10-24 00:00:00.0)
Κομμένος και ραμμένος για το μεγάλο κεφάλαιο (2012-03-01 00:00:00.0)
Μόνο ωφελημένο το μεγάλο κεφάλαιο (2011-05-18 00:00:00.0)
Πάλι λόγια περί του «Ακροπόλ - Παλλάς» (2006-07-29 00:00:00.0)
Νομοσχέδιο «αχταρμάς» (2003-10-22 00:00:00.0)
Επιχειρηματίες με χρήματα του λαού (2002-02-12 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ