Τετάρτη 18 Μάη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΑΣΤΙΚΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ
Ομολογίες για τις δυσκολίες διαχείρισης της κρίσης

Πυκνώνουν οι φωνές από την πλευρά των αστών που ζητούν πιο επιθετική συναίνεση ανάμεσα στα κόμματα του κεφαλαίου

Οι αστοί και τα κόμματά τους ομολογούν ότι θέλουν μεγαλύτερη συναίνεση για να τσακίσουν το λαό. Ανυπακοή και ισχυρό ΚΚΕ για να μην περάσουν τα σχέδιά τους
Οι αστοί και τα κόμματά τους ομολογούν ότι θέλουν μεγαλύτερη συναίνεση για να τσακίσουν το λαό. Ανυπακοή και ισχυρό ΚΚΕ για να μην περάσουν τα σχέδιά τους
Πλατφόρμα για πιο επιθετική συναίνεση στη σφαγή του λαού διαμορφώνει το πολιτικό προσωπικό της άρχουσας τάξης, με την αρωγή της ΕΕ και στόχο την επιτάχυνση της εφαρμογής των αντιλαϊκών μέτρων του μεσοπρόθεσμου προγράμματος σταθερότητας και των ιδιωτικοποιήσεων.

Οι «παροτρύνσεις» του επιτρόπου Οικονομικών της ΕΕ, Ολι Ρεν, για την επίτευξη «ευρύτερης συναίνεσης» ανάμεσα στο ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ, που πρέπει να αποτυπωθεί με «δημόσια και ξεκάθαρη τοποθέτηση» και την «προσυπογραφή του προγράμματος» από την αξιωματική αντιπολίτευση, έδωσαν το έναυσμα για να στηθεί ένα δικομματικό αλισβερίσι, στο όνομα της αναζήτησης ευρύτερης συνεννόησης. Η κυβέρνηση ανέβαλε για μια ακόμα φορά την κατάθεση του μεσοπρόθεσμου προγράμματος, το οποίο αναμένεται να κατατεθεί πλέον στη Βουλή στα τέλη Μάη, αφού θα συμπληρωθεί με νέα, ακόμα πιο βάρβαρα μέτρα και αναζητά την ανοιχτή πλέον στήριξη της ΝΔ για την εφαρμογή του.

Τις πληροφορίες που έφεραν την ΕΕ να ζήτησε την «έγγραφη δέσμευση» και της ΝΔ στο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα, προκειμένου να εκταμιεύσει την 5η δόση του δανείου, διέψευσε χτες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γ. Πεταλωτής. Δεν υπάρχει θέμα «έγγραφων απαιτήσεων συναίνεσης των κομμάτων», υποστήριξε, και δήλωσε «αισιόδοξος» για την έγκαιρη καταβολή της επόμενης δόσης του δανείου από ΕΕ και ΔΝΤ: «Κανένα θέμα επιβολής δεν υπάρχει από τρίτους. Είναι θέμα ευθύνης, εμείς, οι κύριες πολιτικές δυνάμεις, να αντιληφθούμε την εικόνα της χώρας και να προωθήσουμε τις λύσεις που χρειάζονται», είπε χαρακτηριστικά.

Την ίδια στιγμή, ωστόσο, σημείωσε ότι η κυβέρνηση έχει απευθύνει «διαρκή πρόσκληση για συναίνεση» και κάλεσε τη ΝΔ «να εκμεταλλευτεί τη διαδικασία στη Βουλή, όταν θα συζητείται το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα», το οποίο, όπως ανέφερε, «θα περιλαμβάνει πλήρες σχέδιο αποκρατικοποιήσεων», και να δείξει «εμπράκτως την συναίνεσή της, καταθέτοντας προτάσεις για την επίτευξη των στόχων της χώρας». Η συναίνεση, σημείωσε ο Γ. Πεταλωτής, «είναι μία απαραίτητη εσωτερική διαδικασία πουπρέπει να αναδείξουμε».

Ο ίδιος, προχωρώντας σε κάλεσμα εθνικής συστράτευσης, σημείωσε: «Η ΝΔ αλλά και οι υπόλοιπες πολιτικές δυνάμεις έχουν πολλές ευκαιρίες να δείξουν τη συναίνεση στην πράξη, χωρίς να εγκαταλείπουν φυσικά τις ιδιαίτερες προσεγγίσεις τους». Κυβερνητικές πηγές σημείωναν ότι οι βασικοί πυλώνες που μπορεί να προσφέρει συναίνεση η ΝΔ είναι το σχέδιο των αποκρατικοποιήσεων, η προώθηση των διαρθρωτικών ανατροπών και η μείωση των δημοσίων υπάλληλων. Με δεδομένο ότι ο Αντ. Σαμαράς έχει προσυπογράψει την εφαρμογή των συγκεκριμένων μέτρων και μάλιστα έχει εγκαλέσει την κυβέρνηση για «καθυστέρηση» στην υλοποίησή τους, ανοίγει το δρόμο για εξασφάλιση συναίνεσης, σημείωναν οι ίδιες πηγές.

Αδύναμη μια μονοκομματική κυβέρνηση

Την ίδια ώρα, η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Ε. Παναρίτη, φανερώνοντας ποια είναι η πραγματική βάση πάνω στην οποία τα κόμματα της πλουτοκρατίας επιζητούν πιο επιθετική συναίνεση, σημείωσε (ραδιόφωνο ΝΕΤ): «Αυτή τη στιγμή, και γι' αυτό η συναίνεση είναι σημαντική, πρέπει να κάνουμε μεγάλες προσπάθειες για να φέρουμε τα πάνω κάτω στη δομή του κράτους, στη δομή του δημόσιου τομέα. Γιατί τελικά εκεί είναι το πρόβλημά μας. Δεν είναι το πρόβλημα, να κόψουμε λίγο τους μισθούς, να κόψουμε λίγο τις συντάξεις και όχι λίγο, πολύ. Το θέμα μας είναι να πάψουμε να έχουμε τα ελλείμματα τα οποία δημιουργούν ατυπικότητες στον κόσμο, ατυπικότητες στην αγορά, ατυπικότητα στην κοινωνία»!

Κυβέρνηση συνεργασίας ΠΑΣΟΚ - ΝΔ ζήτησε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Γ. Φλωρίδης, μιλώντας προχτές βράδυ στον ΣΚΑΪ. «Μία μονοκομματική κυβέρνηση δεν μπορεί να τα βγάλει πέρα, θέλει πολιτική στήριξη», ομολόγησε ο Γ. Φλωρίδης, και σημείωσε: «Αν κάναμε πολιτική συμφωνία, θα ηρεμούσαμε και την κοινωνία, η οποία είναι στη μέση αντιπαράθεσης. Ολοι είναι εναντίον όλων». Ο ίδιος, δείχνοντας το ταξικό πρόσημο της κυβέρνησης συνεργασίας, τόνισε ότι πρέπει να εφαρμόσει ένα πρόγραμμα που θα «αφαιρεθούν όλα τα εμπόδια για την επιχειρηματικότητα»!


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ