Τετάρτη 18 Μάη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Απολογισμός έργου ενώπιον της πλουτοκρατίας

Στο συνέδριο του «Εκόνομιστ» μίλησε χτες ο Γ. Παπανδρέου

«Πογκρόμ» απολύσεων σε βάρος των δημοσίων υπαλλήλων, δραστικές περικοπές κοινωνικών επιδομάτων και φοροαπαλλαγών, σαρωτικές ιδιωτικοποιήσεις, κλείσιμο δημοσίων οργανισμών, επιτάχυνση των αναδιαρθρώσεων, που θα ενισχύσουν την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων και επιβολή «πρόσθετων μέτρων όπου χρειαστεί», προανήγγειλε χτες ο Γ. Παπανδρέου, μιλώντας στο συνέδριο του «Εκόνομιστ» στο Λαγονήσι.

Με ακροατήριο τους εκπρόσωπους της ντόπιας και ξένης πλουτοκρατίας, ο πρωθυπουργός περιέγραψε τους στόχους του μεσοπρόθεσμου προγράμματος σταθερότητας, καλώντας το σύνολο των αστικών κομμάτων σε «εθνική συνεννόηση». Η «εθνική συνεννόηση» είναι «εθνική ανάγκη», ανέφερε ο Γ. Παπανδρέου και απευθυνόμενος στους εκπρόσωπους του μεγάλου κεφαλαίου ξεκαθάρισε ότι θα λάβει «κάθε πρόσθετο μέτρο που χρειάζεται ώστε να συνεχιστεί η πορεία εξόδου της ελληνικής οικονομίας από την ύφεση».

Την ίδια στιγμή που τα λαϊκά στρώματα στενάζουν κάτω από τη βαρβαρότητα της εφαρμοζόμενης πολιτικής, ο πρωθυπουργός, σαν γνήσιος πολιτικός εκπρόσωπος της αστικής τάξης, διαβεβαίωσε τους κεφαλαιοκράτες ότι «υπάρχουν ενδείξεις ότι η χώρα βγαίνει από την ύφεση». Δήλωσε ακόμα αποφασισμένος να εφαρμόσει μέχρι κεραίας το πρόγραμμα της κυβέρνησης, κάνοντας λόγο για «επανάσταση».

Σ' αυτή την κατεύθυνση, παρουσιάζοντας τμήμα των μέτρων του μεσοπρόθεσμου προγράμματος, εξήγγειλε:

  • Μείωση των δημοσίων υπαλλήλων μέχρι το 2015 κατά 150 χιλιάδες, με λήξεις συμβάσεων, «εθελούσιες εξόδους» και συνταξιοδοτήσεις.
  • Συγχώνευση και κλείσιμο δημόσιων οργανισμών, που θα συνδεθεί με την κατάργηση θέσεων εργασίας.
  • Επανεξέταση όλων των κοινωνικών επιδομάτων και των φοροαπαλλαγών που χορηγούνται από κράτος, με στόχο τη δραστική περικοπή τους, με τη θέσπιση αυστηρών κριτηρίων.
  • Αποκρατικοποιήσεις ύψους 50 δισ. ευρώ και δραστική μείωση του ποσοστού του Δημοσίου στον ΟΤΕ, στη ΔΕΗ, στον ΟΠΑΠ, στην ΕΥΔΑΠ και στα λιμάνια.
  • Κίνητρα για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας και της ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας, της ναυτιλίας (δηλαδή των εφοπλιστών) και του τουρισμού (των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων).
Ολα για τα μονοπώλια

Ο πρωθυπουργός έκανε ιδιαίτερη αναφορά στη μείωση του ελλείμματος κατά 5 μονάδες του ΑΕΠ, στο πλήθος των αντεργατικών μεταρρυθμίσεων που ψήφισε η κυβέρνηση, στη μείωση κατά 82.000 θέσεων στο Δημόσιο έως τώρα, στο άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων, στους νόμους που στήριξαν την επιχειρηματικότητα και το «φαστ - τρακ», για να τονίσει ότι αποτελούν τη βάση για έξοδο από την ύφεση.

Ουσιαστικά προπαγάνδισε όλα τα φιλομονοπωλιακά μέτρα που προώθησε η κυβέρνηση, τα οποία, όπως είπε, σε συνδυασμό με την αύξηση των εξαγωγών, τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας και την άνοδο του ΑΕΠ κατά 0,8% στο πρώτο τρίμηνο του 2011, είναι «στοιχεία» και «ενδείξεις εξόδου από την ύφεση». Δηλαδή «στοιχεία» για την ενίσχυση των επιχειρηματικών ομίλων που ανακάμπτουν από την κρίση, με την εργατική λαϊκή οικογένεια να βουλιάζει βαθύτερα στη φτώχεια. Ο πρωθυπουργός, μάλιστα, εντελώς προκλητικά, αναγνώρισε ότι «για τις μεταρρυθμίσεις που έγιναν κάθε Ελληνας έπραξε προσωπικές και μεγάλες θυσίες».

Δεν παρέλειψε επίσης να επιτεθεί σε όποιον αντιστέκεται στα μέτρα και τη στρατηγική που τα επιβάλλει, κάνοντας λόγο για «συντεχνίες», τονίζοντας ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να «πάει μπροστά». Ο πρωθυπουργός απέρριψε το σενάριο της αναδιάρθρωσης του δημόσιου χρέους.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε, τέλος, στις σχέσεις της Ελλάδας με τον αραβικό κόσμο, την Τουρκία και το Ισραήλ, συνδέοντας την εξωτερική πολιτική της χώρας με τα συμφέροντα της ντόπιας πλουτοκρατίας και τους σχεδιασμούς των ιμπεριαλιστικών κέντρων. Σημείωσε χαρακτηριστικά ότι η Ελλάδα μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο με τους αγωγούς στον ενεργειακό εφοδιασμό της Ευρώπης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ