Πέμπτη 28 Απρίλη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΕ - ΕΥΡΩΖΩΝΗ - ΕΛΛΑΔΑ
Καθ' οδόν στην αναδιάρθρωση εν μέσω ανταγωνισμών

Ισχυρές μερίδες της πλουτοκρατίας πιέζουν ώστε η ελεγχόμενη πτώχευση να γίνει τώρα και όχι αργότερα

Τη ζημιά από την ελεγχόμενη καταστροφή κεφαλαίων υπολογίζουν τα μονοπώλια και απαιτούν νέα αντιλαϊκά μέτρα για να καλύψουν τη χασούρα

EUROKINISSI

Τη ζημιά από την ελεγχόμενη καταστροφή κεφαλαίων υπολογίζουν τα μονοπώλια και απαιτούν νέα αντιλαϊκά μέτρα για να καλύψουν τη χασούρα
Πυκνώνουν οι παρεμβάσεις εκπροσώπων της πλουτοκρατίας που «σπρώχνουν» την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους «εδώ και τώρα», καθώς εκτιμούν ότι το κόστος για τα μονοπώλια που εκπροσωπούν θα είναι μικρότερο τώρα, απ' ό,τι αργότερα. Σ' αυτήν την κατεύθυνση αξιοποιείται και η νέα άνοδος σε επίπεδα - ρεκόρ των επιτοκίων στα κρατικά ομόλογα στη δευτερογενή αγορά, όπως και στα ασφάλιστρα για την κάλυψη κινδύνου. Το επιτόκιο για τον 5ετή τίτλο εκτινάχτηκε στο 22,5%, ενώ οι διαφορές αποδόσεων με τα ισχυρά κράτη της ευρωζώνης («σπρεντ») διαμορφώνονται πάνω από το 13% (1.300 μονάδες βάσης).

«Προτροπές» στην κατεύθυνση της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους κάνει ο διευθύνων σύμβουλος της Pacific Investment Managment Company (Pimco), Μοχάμεντ Ελ Εριάν, σημειώνοντας, σε άρθρο του στη γερμανική εφημερίδα «Handelsblatt», ότι η Ελλάδα θα χρειαστεί άμεσα μια κατά προτίμηση εθελοντική αναδιάρθρωση. Ο ίδιος επικρίνει το πρόγραμμα δανειοδότησης της Ελλάδας από την ΕΕ και το ΔΝΤ, σημειώνοντας ότι «το να προσθέτουμε επιπλέον χρέος στο ήδη υπάρχον, δεν αποτελεί μακροπρόθεσμη λύση».

Στο ίδιο πνεύμα, η γερμανική εφημερίδα «Die Welt» σημειώνει ότι «οι κορυφαίοι Ευρωπαίοι πολιτικοί ξέρουν πολύ καλά πόσο λίγες εναλλακτικές λύσεις υπάρχουν αυτή τη στιγμή για την Ελλάδα και την ΕΕ» και υπογραμμίζει πως «η χώρα θα μπορούσε να αναδιαρθρώσει το χρέος της και να το μειώσει δραστικά, όχι ασφαλώς χωρίς ρίσκα. Πάλι θα κινδύνευαν τράπεζες, πάλι θα έπρεπε οι φορολογούμενοι να συμβάλουν στη σταθεροποίησή τους. Η Ελλάδα θα είχε όμως τότε τη δυνατότητα με μια συνετή πολιτική να κάνει μια καινούρια αρχή».

Λέει, δηλαδή, ξεκάθαρα ότι το κόστος της όποιας αναδιάρθρωσης και της χασούρας που συνεπάγεται για το τραπεζικό - και όχι μόνο - κεφάλαιο, θα το επωμιστεί ο λαός, μέσα από νέα αντιλαϊκά μέτρα και αύξηση της φορολογίας. Ως μονόδρομο παρουσιάζει την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους και το γερμανικό περιοδικό «Der Spiegel», σημειώνοντας ότι ένα τέτοιο χρέος μπορεί να εξυπηρετηθεί είτε με υψηλότατους ρυθμούς ανάπτυξης ή με αναδιάρθρωση.

Την ίδια ώρα, οι εκπρόσωποι των μονοπωλίων ήδη κάνουν τους υπολογισμούς τους για το πώς θα επιμεριστεί το κόστος της αναδιάρθρωσης στις διάφορες μερίδες της πλουτοκρατίας. Οπως επισημαίνει, μιλώντας στους «Financial Times», ο Ραλφ Πρόισερ, επικεφαλής ερευνών ευρωπαϊκών επιτοκίων της BofA-Merrill Lynch, «η πιθανότητα εθνικής στάσης πληρωμών έχει αυξηθεί κατακόρυφα στις περιφερειακές οικονομίες. Είναι πιο σημαντικό από ποτέ να κάνουμε αντιστάθμιση σε αυτούς τους κινδύνους».

Κριτική στη στάση της ΕΚΤ να ξορκίζει την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους ασκεί η γερμανική «Frankfurter Allgemeine Zeitung». Σε δημοσίευμά της σημειώνεται: «Είναι αναφαίρετο δικαίωμα της ΕΚΤ να αντιτάσσεται στην αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, πόσο μάλλον που ως κάτοχος μεγάλων αποθεμάτων ελληνικών ομολόγων δεν μπορεί πια να έχει τη φήμη του ανεξάρτητου παρατηρητή της ευρωπαϊκής αγοράς ομολόγων. Αλλά το να προσπαθεί να προκαλέσει πανικό για μια ενδεχόμενη αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους φαίνεται αυτή ακριβώς τη στιγμή ανεύθυνο».

Από την πλευρά του, ο Κοινοτικός επίτροπος Ολι Ρεν επαναλαμβάνει ότι δεν υπάρχει κανένα σχέδιο για αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, ακόμα και μετά τα τελευταία στοιχεία που έδειξαν μεγαλύτερο του αναμενόμενου το έλλειμμα για το 2010. Σύμφωνα με τον Ο. Ρεν, τα τελευταία μεγέθη για το έλλειμμα δείχνουν ότι είναι «υψηλό, αλλά από την άλλη πλευρά είναι απολύτως πραγματικό. Γνωρίζουμε πλέον την κατάσταση στα δημόσια οικονομικά της Ελλάδας».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ