ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 19 Μάη 2011
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΘΑΝΑΣΗΣ ΠΑΦΙΛΗΣ
Κατήγγειλε τις «αξιολογήσεις» σε βάρος των εργαζομένων

Να κρύψει πως η κυβέρνηση μεθοδεύει απολύσεις στο Δημόσιο προσπάθησε ο υπουργός Εσωτερικών

Ετοιμάζονται απολύσεις στο δημόσιο τομέα κατήγγειλε χτες στη Βουλή ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης, τοποθετούμενος στη συζήτηση του νομοσχεδίου για την «Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση» που ολοκληρώνεται σήμερα στη Βουλή. Λίγο νωρίτερα ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης επιχείρησε να «θολώσει τα νερά» στο θέμα των επικείμενων απολύσεων, λέγοντας ότι δε θα γίνουν, πλην όμως πρέπει μειωθεί δραστικά το μισθολογικό κόστος στο Δημόσιο.

Από τη μεριά του ο υπουργός Εσωτερικών επέλεξε να διαφημίσει τη μείωση του μισθολογικού κόστους που πέτυχε η κυβέρνηση. Παρουσίασε ως ...σωτήρια την πολιτική συρρίκνωσης των υπηρεσιών του Δημοσίου, λέγοντας πως «δε θα γίνει καμία απόλυση στο Δημόσιο, γιατί πετύχαμε μία τεράστια μείωση του μισθολογικού κόστους, γιατί σταματήσαμε πάνω από 30.000 Stage, γιατί μειώσαμε κατά 75.000 τον αριθμό των συμβασιούχων που μέχρι το 2009 κάθε χρόνο προσλαμβάνονταν στο δημόσιο και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, κόστους άνω του 1.300.000.000 ευρώ». Υποστήριξε στη συνέχεια ότι η Ελλάδα δε θα κατάφερνε να δανειστεί, αν «όλο αυτό το διάστημα εμείς δεν είχαμε μειώσει δραστικά τον αριθμό των ανθρώπων που μισθοδοτούνται από το Δημόσιο», ο οποίος είπε «έφθανε στα επίπεδα των εκατόν πενήντα χιλιάδων».

Η λογική της κυβέρνησης, αλλά και το υπό συζήτηση νομοσχέδιο αποτελούν προπομπό απολύσεων στο Δημόσιο, τόνισε ανταπαντώντας ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης. Οπως χαρακτηριστικά ανέφερε, «με πλάγιο τρόπο μπαίνουν τα καινούρια θέματα που έχετε συμφωνήσει με το μνημόνιο και που είναι και στο πρόγραμμά σας. Και αφορούν και την αύξηση των ωρών εργασίας, αφορούν και τις απολύσεις στο Δημόσιο, παρότι ο κ. Ραγκούσης είπε ότι δε θα γίνουν απολύσεις στο Δημόσιο. Εμείς σημειώνουμε ότι όταν λέει "δε θα γίνουν", να προετοιμάζεται ο κόσμος για το πώς θα "φάει" τις νέες απολύσεις». Συνέχισε λέγοντας ότι «κάνετε το πρώτο βήμα: Αφού έχουμε πλεονάζον προσωπικό, να πάει μέσα από τον ΑΣΕΠ. Με ποια κριτήρια θα αξιολογηθεί και πώς; Κι έτσι θα ανοίξει ο δρόμος των απολύσεων μέσα από τις μετατάξεις του ΑΣΕΠ. Και στοχεύετε να μειώσετε το δημόσιο τομέα κατά 150.000, όπως γράφεται και μάλλον είναι αλήθεια». Ειδικά για την τοπική διοίκηση ο Θ. Παφίλης επισήμανε ότι «όλες οι Νομαρχίες και οι Περιφέρειες έχουν κενές θέσεις σε ζωτικούς τομείς που αφορούν την εξυπηρέτηση του πολίτη. Τι κάνετε τώρα εσείς, λοιπόν; Κάνετε ένα κόλπο. Κυριολεκτικά κόλπο! Λέτε: "Δεν θα κάνουμε απολύσεις, αλλά θα δούμε αν πλεονάζει προσωπικό". Και πώς το χειρίζεστε; Κόβετε τη χρηματοδότηση από τους δήμους και λέτε: "Θα σου δώσω να πληρώνεις εκατόν πενήντα". "Μα, έχω διακόσιους". Τους υπόλοιπους πενήντα τους βγάζετε πλεονάζοντες».

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ
Κινητοποίηση ενάντια στα κυβερνητικά σχέδια

Την αντίθεσή τους στις νομοθετικές ρυθμίσεις που προωθεί η κυβέρνηση για την αύξηση του ωραρίου, τις μετατάξεις και άλλα εξέφρασαν οι εργαζόμενοι στους ΟΤΑ που συμμετείχαν στη χτεσινή απεργία του κλάδου και οι συνάδελφοί τους στους άλλους κλάδους του Δημοσίου, για τους οποίους η πλειοψηφία της ΑΔΕΔΥ είχε κηρύξει τρίωρη στάση εργασίας. Από τη μεριά της η κυβέρνηση έστειλε για άλλη μια φορά τις δυνάμεις καταστολής να χτυπήσουν διαδηλωτές.

Στην Αθήνα οι ταξικές συνδικαλιστικές δυνάμεις πραγματοποίησαν συγκέντρωση στην Ομόνοια. Ακολούθησε πορεία μετά από μια μικρή καθυστέρηση λόγω ξαφνικής βροχής στο κέντρο της Αθήνας. Η συγκέντρωση των ταξικών δυνάμεων ενώθηκε με τους απεργούς που είχαν ξεκινήσει από την πλατεία Καραϊσκάκη και στη συνέχεια πορεύτηκαν προς τη Βουλή. Το μπλοκ των ταξικών δυνάμεων καλούσε τους εργαζόμενους να μη δεχθούν να πληρώσουν την κρίση των κεφαλαιοκρατών και να οργανώσουν ταξικούς αγώνες απαντώντας στη βάρβαρη επίθεση που δέχονται. Χαρακτηριστικό ήταν το σύνθημα που έγραφε το πανό του Συνδικάτου Εργαζομένων ΟΤΑ Αττικής: «Το χρέος δεν είναι των εργατών, είναι τα κέρδη των καπιταλιστών». Επίσης, οι ίδιοι οι απεργοί στο ταξικό μπλοκ φώναξαν συνθήματα όπως: «Ενιαία δημόσια προσχολική αγωγή - δεν είναι αποθήκες οι παιδικοί σταθμοί», «Γονείς και εργαζόμενοι όλοι μια γροθιά - ανθρώπινες συνθήκες για όλα τα παιδιά», «Δουλειά για όλους, μόρφωση, υγεία - την κρίση να πληρώσει η πλουτοκρατία» και άλλα.

Στη Βουλή την πορεία των απεργών «υποδέχθηκαν» για άλλη μια φορά οι δυνάμεις καταστολής. Στις προσπάθειες μπλοκ διαδηλωτών να περάσουν μέσα από κάθετες οδούς στην Ακαδημίας για να φθάσουν στο υπουργείο Εσωτερικών οι δυνάμεις καταστολής τους ψέκασαν με χημικά. Το ίδιο σκηνικό επαναλήφθηκε στη Βουλή όπου γύρισαν οι διαδηλωτές, με αποτέλεσμα να χτυπηθεί στο κεφάλι και στα πλευρά ο πρόεδρος της ΠΟΠ ΟΤΑ, Π. Βελέντζας, ο οποίος διακομίστηκε αρχικά στο «Ιπποκράτειο» και στη συνέχεια στον «Ερυθρό Σταυρό». Το χτύπημα των διαδηλωτών και τον αυταρχισμό της κυβέρνησης καταδίκασε το Συνδικάτο Εργαζομένων ΟΤΑ Αττικής.

Συγκέντρωση έγινε και στη Θεσσαλονίκη, στο Αγαλμα του Βενιζέλου, και πορεία μέχρι τη Γενική Γραμματεία Μακεδονίας - Θράκης. Στην κορυφή της πορείας τέθηκαν οι βρεφονηπιοκόμοι των δημοτικών παιδικών σταθμών, για τους οποίους προβλέπεται επιμήκυνση του ημερήσιου ωραρίου κατά δύο ώρες.

ΚΛΩΣΤΗΡΙΑ ΚΙΛΚΙΣ
Απεργία ενάντια στην εκ περιτροπής εργασία

Στο πλευρό των εργαζομένων η ΟΕΚΙΔΕ

Σαρανταοχτάωρη απεργία πραγματοποιούν από χθες οι εργαζόμενοι των «Κλωστηρίων Κιλκίς» του ομίλου «Ελληνική Υφαντουργία» του Ακκά, απαιτώντας από την εργοδοσία να μη θέσει σε εφαρμογή νέο πρόγραμμα εκ περιτροπής εργασίας και να τους εξοφλήσει τα δεδουλευμένα που τους οφείλει. Η απεργία ξεκίνησε χθες και θα λήξει αύριο Παρασκευή στις 2 το μεσημέρι.

Οι 150 εργαζόμενοι των «Κλωστηρίων Κιλκίς» εργάστηκαν εκ περιτροπής το πρώτο τρίμηνο του 2011. Η επιχείρηση δεσμεύθηκε να μην επιβάλει ξανά το μέτρο, όμως μόλις πριν λίγες μέρες ανακοίνωσε στους εργαζόμενους ότι θα πρέπει το εργοστάσιο να μείνει κλειστό μία βδομάδα κάθε μήνα από το Μάιο μέχρι και τον Ιούλιο. Επικαλούμενη έλλειψη ρευστότητας, πρώτων υλών και παραγγελιών, επιχειρεί να μειώσει κατά 25% τους μισθούς των εργαζομένων ενώ ταυτόχρονα ακόμη τους οφείλει μέρος της εξόφλησης του Απρίλη.

Τη συμπαράσταση και αλληλεγγύη της στο σωματείο και στους εργαζόμενους των «Κλωστηρίων Κιλκίς» εκφράζει με ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία Εργατοϋπαλλήλων Κλωστοϋφαντουργίας Ιματισμού - Δέρματος Ελλάδας (ΟΕΚΙΔΕ).

«Οι εργαζόμενοι στους κλάδους μας και γενικότερα, δεν έχουμε άλλο δρόμο από αυτόν της παρεμπόδισης εφαρμογής στην πράξη των βάρβαρων νομοθετημάτων, με τα οποία εξόπλισαν την εργοδοσία οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ τώρα και της ΝΔ» σημειώνει. «Κάθε υποχώρηση θα αυξάνει την επιθετικότητα της εργοδοσίας. Στο στόχαστρό τους, εδώ και χρόνια, είναι η κατάργηση του 5ήμερου - 8ωρου, η υπονόμευση των ΣΣΕ, κάθε συλλογικής κατάκτησης και δικαιώματος των εργαζομένων. Αποδεικνύεται ότι δεν είναι προσωρινά. Οπου εφαρμόστηκαν, στους κλάδους μας κι αλλού, έχουν παγιωθεί και ούτε αντιμετωπίζουν τη γάγγραινα της ανεργίας (ήδη έχει ξεπεράσει το 20%)» εξηγεί και θυμίζει ότι οι εργοδότες του κλάδου αξιώνουν μείωση των εργοδοτικών εισφορών κατά 50% προς το ΙΚΑ, δηλαδή βούλιαγμα των ταμείων και αναθεώρηση του διευθυντικού δικαιώματος για να αποφασίζουν, με το έτσι θέλω, για την παραπέρα ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων και επιβολή των ειδικών επιχειρησιακών συμβάσεων, την κατάργηση κάθε δικαιώματος που έχει κατακτήσει η εργατική τάξη με πολύχρονους και αιματηρούς αγώνες». Η Ομοσπονδία τονίζει πως θα 'ναι στο πλευρό των εργαζομένων και καλεί σε πάλη «για έναν άλλο δρόμο ανάπτυξης, που θα στηρίζεται στις παραγωγικές δυνατότητες της χώρας και θα υπηρετεί τις δικές μας ανάγκες και όχι τα κέρδη των βιομηχάνων».

«WIND»
Απεργούν ενάντια στις απολύσεις

Νέα 48ωρη απεργία ξεκίνησαν χτες οι εργαζόμενοι στη «Wind» ενάντια στις απολύσεις που έχουν γίνει το τελευταίο διάστημα. Την απόφαση για απεργία έχει πάρει το επιχειρησιακό σωματείο και ανάλογη απόφαση πήρε το κλαδικό Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Τηλεπικοινωνιών - Πληροφορικής Αττικής (ΣΕΤΗΠ), στηρίζοντας τον αγώνα των εργαζομένων.

Το ΣΕΤΗΠ καταγγέλλει την «Wind» για τον απεργοσπαστικό μηχανισμό που έστησε για δεύτερη φορά σε συνεργασία με την «Teleperformance». Συγκεκριμένα σε ανακοίνωσή του αναφέρει ότι το ΔΣ του ΣΕΤΗΠ σε κοινό έλεγχο χτες με την Επιθεώρηση Εργασίας στην επιχείρηση «Teleperformance» διαπιστώθηκε «να εργάζονται 17 εργαζόμενοι της επιχείρησης "Wind" (...) Εκαναν μάλιστα προσπάθεια να αποκρύψουν τον απεργοσπαστικό μηχανισμό, δίνοντας εντολή στους εργαζόμενους να αποχωρήσουν, πριν προλάβει να φτάσει ο έλεγχος στο χώρο που είχε στηθεί ο απεργοσπαστικός μηχανισμός».

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΜΠΟΡΟΫΠΑΛΛΗΛΩΝ ΑΘΗΝΑΣ
Συνέλευση την Κυριακή

Σε μαζική συμμετοχή στη γενική συνέλευση, την Κυριακή 22 Μάη, στις 10 το πρωί καλεί τους εργαζόμενους ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας. Η συνέλευση θα γίνει στα γραφεία του σωματείου (Αγ. Φιλοθέης 5Β, πλ. Μητροπόλεως) με θέμα την οργάνωση του κλάδου για τη διεκδίκηση υπογραφής ικανοποιητικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ