ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 19 Μάη 2011
Σελ. /40
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
Περισσεύουν 150.000 δημόσιοι υπάλληλοι
  • Η κυβέρνηση αποκαλύπτει το σχέδιό της για αθρόες απολύσεις στο Δημόσιο
  • «Σφαγή» στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων, για να έρθουν πιο κοντά στα μεροκάματα του ιδιωτικού τομέα

Η «στεγνή» απόλυση 150.000 υπαλλήλων του δημόσιου τομέα τα επόμενα 4 χρόνια, σε συνδυασμό με τη δραστική μείωση των αποδοχών όσων παραμείνουν, ώστε... αυτές να προσεγγίσουν τα επίπεδα του ιδιωτικού τομέα και η επιβολή για το 2011 μέτρων που ξεπερνούν τα 6 δισ. ευρώ (!), είναι δύο μόνο από τις νέες εγκληματικές επιλογές της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, η οποία, σε συνεργασία με την τρόικα, εμφανίζεται αποφασισμένη να σπάσει τη ραχοκοκαλιά του ελληνικού λαού, προκειμένου να βγει αλώβητη από την οικονομική κρίση η μεγαλοαστική τάξη της χώρας και παράλληλα να υπερασπιστεί με κάθε μέσο και κάθε τρόπο την παραμονή του ελληνικού καπιταλισμού στην Ευρωζώνη.

Σε ό,τι αφορά στο περιβόητο Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής της περιόδου 2012 - 2015, το οποίο συμπυκνώνει μέτρα απύθμενης βαρβαρότητας, που απειλούν να γυρίσουν τους εργαζόμενους στην εποχή των σπηλαίων, αναμένεται να ανακοινωθεί στις αρχές της επόμενης βδομάδας.

Απερίφραστα και κυνικά ο υπουργός Οικονομικών, μιλώντας στο συνέδριο του «Εκόνομιστ», εξ ονόματος των συμφερόντων της ολιγαρχίας, ανακοίνωσε τις προθέσεις της κυβέρνησης να απολύσει 150.000 υπαλλήλους του δημόσιου τομέα τα επόμενα 4 χρόνια, αριθμός που αντιστοιχεί στο 20% των σημερινών υπηρετούντων.

Θα γίνουν απολύσεις

Ο Γ. Παπακωνσταντίνου ανέφερε επί λέξει: «Αυτή η μείωση θα γίνει μέσα από το να μην προσλαμβάνει κανένας παρά ελάχιστο προσωπικό για τις αποχωρήσεις που έχει, θα γίνει μέσα από τη μείωση των συμβάσεων ορισμένου χρόνου, θα γίνει μέσα από μια προσπάθεια εθελούσιας αποχώρησης. Ομως, ταυτόχρονα, δεν μπορούμε πια να προχωρήσουμε χωρίς να σκεφτόμαστε και το γεγονός ότι όταν κλείνουν, συρρικνώνονται, συγχωνεύονται Δημόσιοι Οργανισμοί, μπορεί να υπάρξουν και απολύσεις».

Και ο υπουργός συνέχισε: «Είναι προφανές ότι δεν είναι αυτός ο στόχος μας αλλά είναι εξίσου προφανές ότι η λογική των αυτομάτων μετατάξεων όταν κλείνει ένας Οργανισμός, ή όταν συρρικνώνεται, ή όταν συγχωνεύεται δεν μπορεί πια να αποδώσει. Θα υπάρξει λοιπόν μια προσπάθεια αξιολόγησης, απορρόφησης του προσωπικού που χρειάζεται αλλά μόνο του προσωπικού το οποίο χρειάζεται».

Η θέση αυτή αποτελεί ένα επιπλέον βήμα προς τη βαρβαρότητα. Αποδεικνύεται παράλληλα ότι η εφαρμογή του μνημονίου μοιάζει με τους κύκλους του καρχαρία, πριν επιτεθεί και κατασπαράξει το θύμα του.

Εξομοίωση προς τα κάτω

Το κακό όμως δεν περιορίζεται εδώ καθώς, μέσω του ενιαίου μισθολογίου, θα επέλθουν νέες δραστικές μειώσεις μισθών. Κομψά κομψά ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι «ταυτόχρονα με το νέο μισθολόγιο, το οποίο ολοκληρώνεται τους επόμενους μήνες, θα πάμε σε ένα πιο ορθολογικό τρόπο αμοιβών στο δημόσιο τομέα που καταργεί σημερινές ανισότητες, που φέρνει τις αποδοχές πιο κοντά σε αυτές του ιδιωτικού τομέα και ταυτοχρόνως ένα μισθολόγιο το οποίο επιβραβεύει την προσπάθεια και την παραγωγικότητα».

Ηταν όμως ο ίδιος ο οποίος - υποκριτικά - ανέφερε πρωτύτερα στην ομιλία του ότι στα μέτρα που θα ληφθούν δεν περιλαμβάνονται οριζόντιες μειώσεις μισθών!

Συνολικά ο ελληνικός λαός κυριολεκτικά θα στενάξει, καθώς τις επόμενες μέρες η κυβέρνηση θα ανακοινώσει συμπληρωματικά μέτρα για το 2011, που ξεπερνούν τα 6 δισ. ευρώ! Αρχικά μιλούσαν για «νέες παρεμβάσεις» ύψους 3 δισ. ευρώ, οι οποίες εν μια νυκτί, μετά τη συνεδρίαση του Γιούρογκρουπ και τις νέες συμφωνίες κυβέρνησης - τρόικας, υπερδιπλασιάστηκαν...

Αυτά, ωστόσο, είναι μια πρώτη - πικρή - γεύση για το 2011.

Για την περίοδο 2012 - 2015 θα ανακοινωθεί την επόμενη βδομάδα το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής, το οποίο έχουν αποφασίσει να εφαρμόσουν, έστω και αν χρειαστεί να μην αφήσουν πέτρα πάνω σε πέτρα.

Η ειρωνεία της υπόθεσης είναι ότι η κυβέρνηση, στα πλαίσια των ευρύτερων συναινέσεων που αναζητά, θα καταθέσει το φονικό αυτό πρόγραμμα σε «δημόσιο διάλογο».

Οσο για τα νέα καταιγιστικά μέτρα που θα περιέχει, ο υπουργός Οικονομικών απλώς μας προϊδέασε λέγοντας ότι «θα πάμε σε μια πραγματική αξιολόγηση Οργανισμών, Υπηρεσιών του Δημοσίου για να κρατηθούν αυτοί που είναι πραγματικά χρήσιμοι για τον Ελληνα πολίτη και όχι επειδή κάποτε δημιουργήθηκαν και επειδή αναπαράγουν μια λειτουργία χωρίς να αποδίδουν πραγματικό αποτέλεσμα». Εξαγγέλλουν, δηλαδή, πογκρόμ κλεισίματος Οργανισμών και μαζικών απολύσεων.

Πέραν τούτου - εκτός από τον ήδη αποφασισμένο σφαγιασμό των μισθών στο δημόσιο τομέα - έχουν αποφασίσει να ρίξουν στην πυρά και τις φορολογικές εκπτώσεις δαπανών, κάτι που θα οδηγήσει σε κατακόρυφη άνοδο της φορολογικής επιβάρυνσης.

Στα πλαίσια των διεργασιών και των διαγκωνισμών που γίνονται ανάμεσα στα κόμματα της ολιγαρχίας για την εφαρμογή του βαρύτατου αυτού αντιλαϊκού προγράμματος, ο υπουργός Οικονομικών ανακοίνωσε ότι τις επόμενες μέρες θα καλέσουν την αξιωματική αντιπολίτευση σε μια συζήτηση «για να διαμορφώσουμε από κοινού ένα πλαίσιο γύρω από τις μεγάλες αλλαγές που χρειάζεται η ελληνική κοινωνία». Αναζητώντας συνενόχους στο απεχθές και αποτρόπαιο έγκλημα υποστήριξε επίσης ότι η «προσπάθεια» - βάρβαρα δηλαδή μέτρα - δεν είναι υπόθεση της κυβέρνησης και του κόμματος που τη στηρίζει, αλλά «είναι υπόθεση της ελληνικής κοινωνίας(!) και πρέπει να είναι υπόθεση και όλων των πολιτικών δυνάμεων».

ΔΙΕΘΝΕΣ ΝΟΜΙΣΜΑΤΙΚΟ ΤΑΜΕΙΟ - ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ
Πλάτες στην κυβέρνηση, απειλές στους εργαζόμενους

Ακόμα βαθύτερη θα είναι η κρίση το 2011, λέει ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ

Την κινδυνολογία επιστράτευσε ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ στην τρόικα Π. Τόμσεν, προκειμένου να καμφθούν οι λαϊκές αντιδράσεις στα νέα βάρβαρα μέτρα που αναμένεται να εξαγγείλει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ το προσεχές διάστημα. Εκανε, επίσης, την εκτίμηση ότι η μείωση του ΑΕΠ φέτος θα είναι χαμηλότερη κατά 1% σε σχέση με τις αρχικές προβλέψεις! Δηλαδή, η συρρίκνωση της οικονομικής δραστηριότητας, η μείωση του ΑΕΠ, θα κυμανθεί και φέτος μεταξύ του 4 και 4,5%.

Μιλώντας στο συνέδριο του «Economist», απερίφραστα ανέφερε ότι «το πρόγραμμα δεν θα μείνει σε τροχιά, χωρίς την αποφασιστική αναθέρμανση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων τους επόμενους μήνες. Εάν δεν δούμε αυτή την αναθέρμανση, νομίζω ότι το πρόγραμμα θα εκτροχιαστεί...».

Συγκεκριμενοποιώντας τα πεδία των νέων αντιλαϊκών παρεμβάσεων, υποστήριξε ότι «χρειάζεται σημαντική επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων στο δημόσιο τομέα. Αν δε γίνει αυτό, το έλλειμμα δεν πρόκειται να υποχωρήσει κάτω από το 10%». Σε άλλο σημείο της ομιλίας του, έκανε λόγο για την ανάγκη «περαιτέρω μεταρρυθμίσεων» στους τομείς της Υγείας και στο μισθολογικό κόστος των δημοσίων υπαλλήλων, ενώ ζήτησε να προχωρήσουν οι «μεταρρυθμίσεις» στο Ασφαλιστικό και το Φορολογικό, ισχυριζόμενος ότι τα φορολογικά βάρη ( προφανώς των επιχειρήσεων) είναι σήμερα «πολύ υψηλά».

Από την πλευρά του, το μέλος του ΔΣ της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας J. Stark ομολόγησε κυνικά ότι «η μερική απώλεια εθνικής κυριαρχίας αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της πραγματικότητας από τη συμμετοχή μίας χώρας στο κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα».

Φυσικά, τάχθηκε υπέρ της άμεσης εφαρμογής των νέων σκληρών μέτρων, τα οποία, μάλιστα, θα πρέπει να είναι «εμπροσθοβαρή». Ειδικότερα, ανέφερε ότι «τα μέτρα τα οποία επιβάλλουν τα προγράμματα αρωγής στις δημοσιονομικά αδύναμες χώρες πρέπει να εφαρμοστούν ένα προς ένα», ενώ, παράλληλα, ζήτησε την «πλήρη συμμόρφωση» στις πολιτικές που συναποφασίζουν και εφαρμόζουν κυβέρνηση και τρόικα. Στο ίδιο μήκος κύματος, υποστήριξε ότι η υλοποίηση «φιλόδοξων και εμπροσθοβαρών διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων» είναι κύριας σημασίας και συνιστούν «ευθύνη των κυβερνήσεων».

Παίρνοντας θέση στη διαπάλη που έχει ξεσπάσει στους κύκλους της διεθνούς ολιγαρχίας σχετικά με το θέμα της αναδιάρθρωσης του ελληνικού κρατικού χρέους, ανέφερε ότι «αυτή η ιστορία της αναδιάρθρωσης ξεκινά από το Λονδίνο και τη Νέα Υόρκη πιθανότατα επειδή οι άνθρωποι έχουν τη μύτη τους μέσα στα βιβλία παραγγελιών(!)», ενώ πρόσθεσε ότι οι πηγές αυτές (δηλαδή οι χρηματιστές του Λονδίνου και της Νέας Υόρκης) προωθούν συστηματικά όλες τις δηλώσεις προς την κατεύθυνση της αναδιάρθρωσης, γιατί η πλειονότητά τους έχει λάβει θέσεις στην αγορά υπέρ μιας τέτοιας εξέλιξης... Εχουν ποντάρει, δηλαδή, στην αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους.

Πρόκειται για τα γνωστά στοιχήματα, στα οποία επιδίδονται οι ανά τον κόσμο χρηματιστές, οι οποίοι στη συγκεκριμένη περίπτωση έχουν στοιχηματίσει υπέρ της χρεοκοπίας της ελληνικής οικονομίας.

ΤΙΜΕΣ ΚΑΥΣΙΜΩΝ
Αναπροσαρμόζεται το πλαφόν

Συνεχίζοντας την προσπάθεια αποπροσανατολισμού των λαϊκών νοικοκυριών από τις πραγματικές αιτίες της ακρίβειας στα καύσιμα και τις ευθύνες που φέρει η ίδια η κυβέρνηση για την κερδοσκοπική δράση των μονοπωλίων της διύλισης και εμπορίας καυσίμων, το υπουργείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας ανακοίνωσε χτες ότι διατηρεί το πλαφόν στην τιμή της βενζίνης σε 13 νομούς και το αναπροσαρμόζει. Ετσι, το πλαφόν μειώνεται κατά 2 λεπτά, δεδομένου ότι μειώθηκαν και οι διεθνείς τιμές και οι τιμές διυλιστηρίου. Οι νέες τιμές που ισχύουν από χτες τα μεσάνυχτα είναι:

  • Για το Νομό Δωδεκανήσου ανώτατη τιμή χονδρικής 1,634 ευρώ το λίτρο, ανώτατη λιανικής 1,704 ευρώ.
  • Νομός Λασιθίου ανώτατη χονδρική 1,698 και ανώτατη λιανική 1,768 ευρώ.
  • Νομός Ρεθύμνης ανώτατη χονδρική 1,684 ευρώ, ανώτατη λιανική 1,754 ευρώ.
  • Νομός Σάμου ανώτατη χονδρική 1,644 και ανώτατη λιανική 1,714 ευρώ το λίτρο.
  • Νομός Χίου ανώτατη χονδρική 1,649 ευρώ το λίτρο, ανώτατη λιανική 1,719 ευρώ.
  • Νομός Γρεβενών ανώτατη λιανική 1,716 ευρώ/λίτρο.
  • Νομός Εβρου ανώτατη λιανική 1,716 ευρώ/λίτρο.
  • Νομός Ευρυτανίας 1,725 ευρώ/λίτρο.
  • Νομός Κέρκυρας 1,745 ευρώ/λίτρο.
  • Νομός Κεφαλληνίας 1,749 ευρώ/λίτρο.
  • Νομός Κυκλάδων 1,705 ευρώ/λίτρο.
  • Νομός Λέσβου 1,702 ευρώ/λίτρο.
  • Νομός Φωκίδας 1,715 ευρώ/λίτρο.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ