Πέμπτη 19 Μάη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΔΙΕΘΝΕΣ ΝΟΜΙΣΜΑΤΙΚΟ ΤΑΜΕΙΟ - ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ
Πλάτες στην κυβέρνηση, απειλές στους εργαζόμενους

Ακόμα βαθύτερη θα είναι η κρίση το 2011, λέει ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ

Την κινδυνολογία επιστράτευσε ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ στην τρόικα Π. Τόμσεν, προκειμένου να καμφθούν οι λαϊκές αντιδράσεις στα νέα βάρβαρα μέτρα που αναμένεται να εξαγγείλει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ το προσεχές διάστημα. Εκανε, επίσης, την εκτίμηση ότι η μείωση του ΑΕΠ φέτος θα είναι χαμηλότερη κατά 1% σε σχέση με τις αρχικές προβλέψεις! Δηλαδή, η συρρίκνωση της οικονομικής δραστηριότητας, η μείωση του ΑΕΠ, θα κυμανθεί και φέτος μεταξύ του 4 και 4,5%.

Μιλώντας στο συνέδριο του «Economist», απερίφραστα ανέφερε ότι «το πρόγραμμα δεν θα μείνει σε τροχιά, χωρίς την αποφασιστική αναθέρμανση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων τους επόμενους μήνες. Εάν δεν δούμε αυτή την αναθέρμανση, νομίζω ότι το πρόγραμμα θα εκτροχιαστεί...».

Συγκεκριμενοποιώντας τα πεδία των νέων αντιλαϊκών παρεμβάσεων, υποστήριξε ότι «χρειάζεται σημαντική επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων στο δημόσιο τομέα. Αν δε γίνει αυτό, το έλλειμμα δεν πρόκειται να υποχωρήσει κάτω από το 10%». Σε άλλο σημείο της ομιλίας του, έκανε λόγο για την ανάγκη «περαιτέρω μεταρρυθμίσεων» στους τομείς της Υγείας και στο μισθολογικό κόστος των δημοσίων υπαλλήλων, ενώ ζήτησε να προχωρήσουν οι «μεταρρυθμίσεις» στο Ασφαλιστικό και το Φορολογικό, ισχυριζόμενος ότι τα φορολογικά βάρη ( προφανώς των επιχειρήσεων) είναι σήμερα «πολύ υψηλά».

Από την πλευρά του, το μέλος του ΔΣ της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας J. Stark ομολόγησε κυνικά ότι «η μερική απώλεια εθνικής κυριαρχίας αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της πραγματικότητας από τη συμμετοχή μίας χώρας στο κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα».

Φυσικά, τάχθηκε υπέρ της άμεσης εφαρμογής των νέων σκληρών μέτρων, τα οποία, μάλιστα, θα πρέπει να είναι «εμπροσθοβαρή». Ειδικότερα, ανέφερε ότι «τα μέτρα τα οποία επιβάλλουν τα προγράμματα αρωγής στις δημοσιονομικά αδύναμες χώρες πρέπει να εφαρμοστούν ένα προς ένα», ενώ, παράλληλα, ζήτησε την «πλήρη συμμόρφωση» στις πολιτικές που συναποφασίζουν και εφαρμόζουν κυβέρνηση και τρόικα. Στο ίδιο μήκος κύματος, υποστήριξε ότι η υλοποίηση «φιλόδοξων και εμπροσθοβαρών διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων» είναι κύριας σημασίας και συνιστούν «ευθύνη των κυβερνήσεων».

Παίρνοντας θέση στη διαπάλη που έχει ξεσπάσει στους κύκλους της διεθνούς ολιγαρχίας σχετικά με το θέμα της αναδιάρθρωσης του ελληνικού κρατικού χρέους, ανέφερε ότι «αυτή η ιστορία της αναδιάρθρωσης ξεκινά από το Λονδίνο και τη Νέα Υόρκη πιθανότατα επειδή οι άνθρωποι έχουν τη μύτη τους μέσα στα βιβλία παραγγελιών(!)», ενώ πρόσθεσε ότι οι πηγές αυτές (δηλαδή οι χρηματιστές του Λονδίνου και της Νέας Υόρκης) προωθούν συστηματικά όλες τις δηλώσεις προς την κατεύθυνση της αναδιάρθρωσης, γιατί η πλειονότητά τους έχει λάβει θέσεις στην αγορά υπέρ μιας τέτοιας εξέλιξης... Εχουν ποντάρει, δηλαδή, στην αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους.

Πρόκειται για τα γνωστά στοιχήματα, στα οποία επιδίδονται οι ανά τον κόσμο χρηματιστές, οι οποίοι στη συγκεκριμένη περίπτωση έχουν στοιχηματίσει υπέρ της χρεοκοπίας της ελληνικής οικονομίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ