Πέμπτη 19 Μάη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΒΙΟΜΗΧΑΝΟΙ ΒΟΡΕΙΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
Θυγατρικές των επιχειρήσεων τα πανεπιστήμια

Νέες αξιώσεις των μεγαλοεπιχειρηματιών

Στις γνωστές αξιώσεις του για νέα φορολογικά κίνητρα, επιδοτήσεις των εργοδοτικών εισφορών και άλλα παρόμοια, ο Σύνδεσμος Βιομηχάνων Βόρειας Ελλάδας, πρόσθεσε τώρα και νέες, μέσα από τις οποίες απαιτεί την πλήρη υποταγή των ΑΕΙ και ΤΕΙ στην υπηρεσία στήριξης της ανταγωνιστικότητας του κεφαλαίου.

Στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, που έδωσε χτες ο Πρόεδρος του ΣΒΒΕ Γ. Πέντζος για την παρουσίαση της κατάταξης της Ελλάδας στη διεθνή ανταγωνιστικότητα, και εξειδικεύοντας πώς εννοούν οι βιομήχανοι τη σύνδεση των επιχειρηματιών με τα ανώτερα και ανώτατα ιδρύματα ζήτησε:

  • Να συμπεριληφθούν στα κριτήρια εξέλιξης των μελών ΔΕΠ, ο αριθμός των νέων επιχειρήσεων και των νέων θέσεων εργασίας που δημιουργήθηκαν ως αποτέλεσμα της ερευνητικής τους διαδικασίας.
  • Η ενίσχυση ερευνητικών εργαστηρίων να γίνεται με βάση την παραγωγή αξιοποιήσιμου ερευνητικού αποτελέσματος από εθνικές επιχειρήσεις.
  • Να θεσμοθετηθεί η επιβράβευση, με υψηλά κίνητρα, του επιχειρηματικού ρίσκου επενδύσεων τεχνολογικής καινοτομίας στις επιχειρήσεις.

Κατά τα άλλα, επικαλέστηκε αύξηση του εργατικού κόστους κατά 20% στην 6ετία 2006 - 2011, παρά τη μηδενική αύξηση των κατώτατων αποδοχών το 2011. Μείωση του τζίρου του 2010 κατά 10%, σε σχέση με το 2009, και μείωση του δείκτη άμεσης ρευστότητας των επιχειρήσεων κατά 35%, σε σχέση με το 2007. Για τα κέρδη των δεκάδων δισεκατομμυρίων που καρπώθηκαν τις δύο τελευταίες δεκαετίας, όπως είναι φυσικό δεν είπε κουβέντα.

Παράλληλα, αξίωσε η μείωση των εργοδοτικών εισφορών κατά 25% να ισχύσει από 1η Ιανουαρίου 2011, ενίσχυση της ρευστότητας των μεταποιητικών επιχειρήσεων, ενεργοποίηση του νέου αναπτυξιακού νόμου, κατάργηση μη ανταποδοτικών τελών και τροποποίηση ανταποδοτικών τελών προς τους ΟΤΑ, κλπ.

Επίσης, ζήτησε να καταβληθούν οι οφειλές του Δημοσίου προς τις επιχειρήσεις μέλη του ΣΒΒΕ που υπολογίζονται σε περίπου 500 εκατ. ευρώ, και συγκεκριμένα: 150 εκατ. ευρώ στις επιχειρήσεις της Θράκης, ως επιχορήγηση 12% του κόστους εργασίας. 110 εκατ. ευρώ στις βορειοελλαδικές επιχειρήσεις από μη αποπληρωμή επενδύσεων - κυρίως του αναπτυξιακού νόμου. 90 εκατ. ευρώ από επιστροφή ΦΠΑ προς τους εξαγωγείς. 120 εκατ. ευρώ, από τις προμήθειες και έργα που εκτελέστηκαν για λογαριασμό του Δημοσίου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ