Πέμπτη 19 Μάη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΠΑΚΕΤΟ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕΩΝ
Πεσκέσι σε κεφαλαιοκράτες και μεγαλοπιστωτές

Τράπεζες και ισχυρά μονοπώλια σε ρόλο κυβερνητικού «συμβούλου». Νέες «τοποθετήσεις» αποφάσισε η Διυπουργική Επιτροπή

Την πρόσληψη και το διορισμό νέας σοδειάς κυβερνητικών συμβούλων ενόψει των ιδιωτικοποιήσεων - μαμούθ αποφάσισε χτες η Διυπουργική Επιτροπή Αναδιαρθρώσεων και Αποκρατικοποιήσεων. Μια χούφτα από μονοπώλια πλάι σε αυτούς που ήδη έχουν πιάσει «δουλειά» αναλαμβάνουν το ρόλο του κράχτη στο σχεδιαζόμενο έγκλημα, την εκχώρηση στα μονοπώλια άπλετου ζωτικού χώρου, κρατικής περιουσίας με φιλέτα δημόσιας γης, νευραλγικές υποδομές, δίκτυα, βασικούς και συγκεντρωμένους κλάδους της οικονομίας. Για το σφυρί ετοιμάζουν και το κοίτασμα φυσικού αερίου «Νότια Καβάλα» και είναι απόλυτα βέβαιο ότι θα συνεχίσουν με τον ορυκτό πλούτο της χώρας.

Πέρα από τις χτεσινές αποφάσεις τους για νέες προσλήψεις συμβούλων, η κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ σε αγαστή συνεργασία με τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς ετοιμάζει τη σύσταση εταιρίας - ομπρέλα, κάτω από την οποία θα χωρέσουν δημόσιες επιχειρήσεις και άλλα «κομμάτια» από τον προσφερόμενο πλούτο, για την παροχή πρόσθετων εγγυήσεων στους μεγαλοπιστωτές και τις άλλες μερίδες της κεφαλαιοκρατίας.

Το πακέτο με τις ιδιωτικοποιήσεις για τα 50 δισ. ευρώ είναι αναπόσπαστο τμήμα της ενιαίου στρατηγικού σχεδιασμού τους απέναντι στο λαό. Πηγαίνει χέρι - χέρι με τα νέα πακέτα σε φόρους, την καρατόμηση δαπανών, τη μείωση των μισθών, τη μαζική ανεργία και φτώχεια, μαζί με την καταστροφή υπερσυσσωρευμένων κεφαλαίων που θα πάρει και τη μορφή κουρέματος του κρατικού χρέους. Να σημειωθεί πως η χρηματιστηριακή αξία (τέλος Απρίλη 2011) για το σύνολο των εισηγμένων επιχειρήσεων στο χρηματιστήριο της Αθήνας διαμορφώνεται στα 54,7 δισ. ευρώ, ποσό που συνεχίζει να συμπιέζεται λόγω της συνεχιζόμενης κατρακύλας.

Το ξεπούλημα

Οι χτεσινές αποφάσεις της κυβέρνησης αφορούν στο διορισμό συμβούλων για τις παρακάτω ιδιωτικοποιήσεις:

ΟΠΑΠ: Για τη διερεύνηση της δυνατότητας πώλησης του ποσοστού που έχει το Δημόσιο και τη χρονική επέκταση της σύμβασης επιλέγονται οι: Deutsche Bank, London Branch και Εθνική Τράπεζα.

Κρατικά Λαχεία: Για την παραχώρηση όλων των δικαιωμάτων του Δημοσίου: Credit Suisse και Eurobank.

Οργανισμός Διεξαγωγής Ιπποδρομιών Ελλάδος (ΟΔΙΕ): Για τη διερεύνηση της δυνατότητας πώλησης: Εμπορική Τράπεζα - Credit Agricole, δηλαδή ο γαλλικός τραπεζικός όμιλος. Να σημειωθεί ότι για τον ΟΔΙΕ ενδιαφέρεται ο επίσης γαλλικός όμιλος PUM.

Ελληνική Βιομηχανία Οχημάτων (ΕΛΒΟ): Σύμβουλοι για την πώληση οι Societe Generale - Γενική Finance.

Ελληνικοί Αυτοκινητόδρομοι ΑΕ: Πωλούν από τώρα και τα μελλοντικά δικαιώματα του Δημοσίου (τιτλοποίηση) που προέρχονται από συμβάσεις παραχώρησης οδικών αξόνων (Μωρέας, Νέα οδός, Ολυμπία οδός, Αυτοκινητόδρομοι Αιγαίου, Κεντρική Οδός, Γέφυρα, Εγνατία, Αττική οδός κ.ά.). Επιλέγονται οι: Ernst & Young, Rothschild & Sons LTD και Barclays Bank.

Κοίτασμα Φυσικού Αερίου «Νότια Καβάλα»: Για την πώληση μετοχών και δικαιωμάτων επί του κοιτάσματος: HSBC Bank και EFG Eurobank Equities.

Φάσμα Συχνοτήτων: Για την «αξιοποίηση» των δικαιωμάτων του Δημοσίου, επιλέγονται τεχνικοί σύμβουλοι: Analysys Mason Limited και Aegis Systems LTD. Πρόκειται για συχνότητες που μένουν ελεύθερες μετά τη μετατροπή τηλεοπτικού σήματος από αναλογικό σε ψηφιακό.

Ακίνητα: Η «δουλειά» αφορά στο «σύνολο της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου», για την «καταγραφή, αποτύπωση και καταμέτρηση των ακινήτων, τον προσδιορισμό του ιδιοκτησιακού και νομικού καθεστώτος» ακόμη για τις «επιτρεπόμενες», μέχρι σήμερα, και τις «επιθυμητές χρήσεις», τον «χρονικό ορίζοντα θεσμικών παρεμβάσεων προκειμένου να καταστούν ώριμα προς αξιοποίηση», στην κυριολεξία δηλαδή δε σκοπεύουν να αφήσουν πέτρα πάνω στην πέτρα, με χρήσεις γης και διαδικασίες «φαστ τρακ» που βολεύουν τα κοράκια τους «επενδυτές». Επιλέγονται οι τράπεζες: Εθνική, Alpha, Eurobank, Επενδυτική, Εμπορική, Πειραιώς, Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, Αττικής και Αγροτική.

Ηδη με προηγούμενες κυβερνητικές αποφάσεις έχουν διοριστεί ιδιώτες - σύμβουλοι στις εταιρείες: Ελληνικό ΑΕ, ΟΣΕ, ΔΕΠΑ, Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα, Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών.

Στο πλαίσιο της συγκεκριμένης αντιλαϊκής κλιμάκωσης δρομολογούν και τα παρακάτω:

Ενέργεια: Πέρα από τη ΔΕΠΑ μεθοδεύουν την εκχώρηση ζωτικού χώρου στα μονοπώλια με την εκποίηση ποσοστών σε ΔΕΗ, ΕΛΠΕ (όπου ήδη έχει πατήσει γερά πόδι ο όμιλος Λάτση) και ΛΑΡΚΟ.

Υδρευση: Αφορά στο ξεπούλημα των ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ, για τις οποίες ενδιαφέρονται ευρωενωσιακά και ντόπια μονοπώλια. Είναι γνωστό το ενδιαφέρον της γαλλικής «Suez Environement», όπως και του ομίλου Μπόμπολα ήδη από την εποχή της κυβέρνησης ΝΔ.

Επικοινωνίες: Η παραπέρα μετοχοποίηση του ΟΤΕ, όπου τον πρώτο λόγο έχει ο σημερινός μεγαλομέτοχος, το γερμανικό μονοπώλιο «Ντόιτσε Τέλεκομ». Στα ΕΛΤΑ ετοιμάζονται να μπάσουν λεγόμενο «στρατηγικό επενδυτή».

Αλλες υποδομές: Ετοιμάζουν «συμβάσεις παραχώρησης» για 11 περιφερειακά λιμάνια και 850 μαρίνες, περιφερειακά αεροδρόμια κ.ά.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ