ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 19 Μάη 2011
Σελ. /40
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ
Αγωνιστικό «ΟΧΙ» στο «χαράτσι» του ΕΛΓΑ!

Κινητοποιήσεις, χτες, σε πολλές περιοχές της χώρας, με πρωτοβουλία της ΠΑΣΥ

Αποψη από τη χτεσινή κινητοποίηση των μικρομεσαίων αγροτών, στα γραφεία του ΕΛΓΑ στη Λάρισα
Αποψη από τη χτεσινή κινητοποίηση των μικρομεσαίων αγροτών, στα γραφεία του ΕΛΓΑ στη Λάρισα
Με αγωνιστικές κινητοποιήσεις που πραγματοποίησαν, χτες, σε πολλές περιοχές της χώρας, οι μικρομεσαίοι αγρότες διατράνωσαν την αποφασιστικότητά τους να παλέψουν σκληρά ενάντια στο νέο νόμο για την αγροτική ασφάλιση, που τους επιβάλλει νέο «βαρύ χαράτσι» για τον ΕΛΓΑ.

Μ' αυτό το νόμο που ψήφισε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, τα ασφάλιστρα για τον ΕΛΓΑ εκτοξεύονται στα ύψη, χωρίς, μάλιστα, να παρέχεται εγγύηση πλήρους ασφαλιστικής κάλυψης σε περίπτωση ζημιάς.

Ταυτόχρονα, με αυθαίρετο και εκβιαστικό τρόπο, υποχρεώνονται οι γεωργοί και κτηνοτρόφοι, μαζί με τις αιτήσεις για την ενεργοποίηση των δικαιωμάτων της Ενιαίας Ενίσχυσης, καθώς και για τη σύνταξη του Μητρώου Αγροτών, να υπογράψουν χρέωση λογαριασμού - εξουσιοδότηση προς τον ΕΛΓΑ, προκειμένου να εισπράξει από τους τραπεζικούς λογαριασμούς τους τις ασφαλιστικές εισφορές.

Αν δεν το κάνουν, στέλνονται στην Εφορία, καθώς - όπως αναφέρεται στα σχετικά χαρτιά που λαμβάνουν - «σε περίπτωση μη καταβολής της ειδικής υπέρ ΕΛΓΑ ασφαλιστικής εισφοράς», τότε «το οφειλόμενο ποσό αποστέλλεται για βεβαίωση και είσπραξη στη ΔΟΥ και εισπράττεται σύμφωνα με τις διατάξεις περί είσπραξης δημοσίων εσόδων»!

Οι πολύμορφες χτεσινές κινητοποιήσεις που έγιναν μετά από πρωτοβουλία της Πανελλαδικής Γραμματείας της ΠΑΣΥ, ανέδειξαν την απόφαση του αγροτικού κόσμου να μην υποκύψει στον κυβερνητικό εκβιασμό και να μην υπογράψει τις εξουσιοδοτήσεις στον ΕΛΓΑ, απαιτώντας:

  • Να μην ισχύσει ο νόμος - έκτρωμα.
  • Να παγώσουν οι διαδικασίες για το «χαράτσι» και, φέτος, να ισχύσει μεταβατικό στάδιο, που το ύψος της ασφαλιστικής εισφοράς να ανέρχεται στα περσινά επίπεδα.
  • ΕΛΓΑ, κρατικό φορέα, με επαρκή χρηματοδότηση, που θα αποζημιώνει στο 100% των ζημιών από όλους τους φυσικούς κινδύνους και τις νόσους.
Στη Θεσσαλία

Στη Θεσσαλία, κινητοποιήσεις πραγματοποιήθηκαν σε Λάρισα και Τρίκαλα.

Στη Λάρισα, συγκεντρώθηκαν έξω από τα γραφεία του ΕΛΓΑ μικρομεσαίοι αγρότες από τους νομούς Λάρισας, Καρδίτσας και Μαγνησίας και προχώρησαν σε κατάληψη του κτιρίου. Αντιπροσωπεία των Ενωτικών Ομοσπονδιών Αγροτικών Συλλόγων συναντήθηκε με τον προϊστάμενο της Περιφερειακής Διεύθυνσης του ΕΛΓΑ, Δ. Λαζαρόπουλο, στον οποίο και επέδωσαν υπόμνημα όπου δηλώνεται η αντίθεσή τους στο νέο άδικο κανονισμό του ΕΛΓΑ, με πάνω από 1.000 υπογραφές.

Στη συνέχεια η αντιπροσωπεία είχε συνάντηση με τους εργαζόμενους του καταστήματος, οι οποίοι εδώ και 50 μέρες απέχουν από την εκτιμητική διαδικασία αντιδρώντας στις δραστικές περικοπές των κονδυλίων για τα οδοιπορικά.

Οπως τόνισε μιλώντας στους εργαζόμενους ο Β. Μπούτας, πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας, ο αγώνας τους πρέπει να είναι κοινός με τους μικρομεσαίους αγρότες ενάντια στην κοινή αιτία των προβλημάτων τους, που είναι η αντιαγροτική πολιτική των ελληνικών κυβερνήσεων και της ΕΕ.

Στην κινητοποίηση παραβρέθηκε αντιπροσωπεία της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Λάρισας, με επικεφαλής τον πρόεδρό της Τ. Τσιαπλέ, εκφράζοντας τη συμπαράστασή της στον αγώνα της μικρομεσαίας αγροτιάς.

Στα Τρίκαλα, η συγκέντρωση έγινε έξω από την Περιφερειακή Ενότητα, (Αντιπεριφέρεια), του νομού.

Πελοπόννησος

Στην Πάτρα αγροτοκτηνοτρόφοι του νομού έδωσαν μαζικό «παρών» χτες στο αγωνιστικό κάλεσμα της ΠΑΣΥ. Πραγματοποιήθηκε παράσταση διαμαρτυρίας στο περιφερειακό γραφείο του ΕΛΓΑ, όπου επιδόθηκε το ψήφισμα της ΠΑΣΥ και έγινε και συμβολική κατάληψη για περισσότερο από μία ώρα.

Στην Τρίπολη αγροτοκτηνοτρόφοι από τους νομούς Αρκαδίας, Αργολίδας, Λακωνίας και Μεσσηνίας πραγματοποίησαν χτες το πρωί παράσταση διαμαρτυρίας στο περιφερειακό γραφείο του ΕΛΓΑ, όπου επέδωσαν ψήφισμα της ΠΑΣΥ και προχώρησαν σε συμβολική κατάληψη του κτιρίου.

Στον Πύργο οι αγροτοκτηνοτρόφοι του νομού που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της ΠΑΣΥ πραγματοποίησαν χτες παράσταση διαμαρτυρίας στα γραφεία του ΟΠΕΚΕΠΕ. Κατέθεσαν το ψήφισμα της ΠΑΣΥ και πρόταξαν το θέμα του απαράδεκτου εκβιασμού που συντελείται σε βάρος των αγροτοκτηνοτρόφων, αφού αν αρνηθούν να υποβάλουν τη δήλωση εκτροφής - καλλιέργειας του ΕΛΓΑ, τότε δε γίνεται δεκτή και η δήλωση ΟΣΔΕ, πράγμα που σημαίνει ότι δεν μπορούν να πάρουν και την επιδότηση που δικαιούνται.

Στην Κρήτη

Στα Χανιά οι αγροτοκτηνοτρόφοι μετά από κάλεσμα της Γραμματείας Χανίων της ΠΑΣΥ και των αγροτικών συλλόγων Κάινας, Αρμένων, Μήθυμνας, Μεσκλών, Παλαιών Ρουμάτων και Γαβαλοχωρίου, συγκεντρώθηκαν στην Αγιά στη Διεύθυνση Γεωργίας και ΟΠΕΚΕΠΕ. Οι αγρότες αναρτίζοντας πανό της ΠΑΣΥ και φωνάζοντας συνεχώς συνθήματα διαμαρτυρήθηκαν για το νέο χαράτσι καταγγέλλοντας ότι είναι παράνομο. Μάλιστα μετά από πιέσεις ήρθαν σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον διευθυντή του παραρτήματος Κρήτης του ΟΠΕΚΕΠΕ Γ. Κοκκινάκη ο οποίος αναγκάστηκε να ομολογήσει ότι δεν είναι υποχρεωτικό, αλλά και να αναδιπλωθεί λέγοντας ότι δεν έχει δοθεί σχετική εντολή παρά το γεγονός ότι στους αγρότες δίνεται ως αναγκαστικό ώστε να μπορούν να πάρουν την επιδότηση. Το γεγονός αυτό προκάλεσε τις έντονες αντιδράσεις άλλων αγροτών που βρίσκονταν εκεί για να φτιάξουν τα χαρτιά τους. Στη συνέχεια οι αγρότες πραγματοποίησαν παράσταση διαμαρτυρίας στην Ενωση Γεωργικών Συνεταιρισμών Κισσάμου.

Κινητοποίηση της ΠΑΣΥ έγινε και στο Ηράκλειο με παράσταση διαμαρτυρίας έξω από τα γραφεία του ΕΛΓΑ στις 10.30 το πρωί.

Στη Μακεδονία

Στην Κοζάνη οι αγροτοκτηνοτρόφοι του νομού πραγματοποίησαν χτες μαζική συγκέντρωση έξω από το περιφερειακό γραφείο του ΕΛΓΑ, απαιτώντας να καταργηθεί το χαράτσι που έχει επιβληθεί σε βάρος τους. Παρέμειναν εκεί για αρκετή ώρα και παρέδωσαν το ψήφισμα της ΠΑΣΥ με τις υπογραφές πολλών εκατοντάδων αγροτοκτηνοτρόφων της περιοχής. Δήλωσαν ακόμα πως δε θα σταματήσουν τον αγώνα ενάντια στην φοροεισπρακτική πολιτική του ΕΛΓΑ.

Στη Νάουσα επίσης χτες το απόγευμα έγινε ενημερωτική συγκέντρωση της ΠΑΣΥ για το θέμα του ΕΛΓΑ, των τσουχτερών εισφορών και των ανύπαρκτων αποζημιώσεων, στην πλατεία Καρατάσου. Στη συγκέντρωση χαιρέτισε ο Αλ. Ουγκρίνος, μέλος της Πανελλαδικής Γραμματείας της ΠΑΣΥ και μίλησε ο Π. Γιώγας, μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής Αγροτικών Συλλόγων Νομού Πέλλας.

Στη Λαμία

Στη Λαμία οι δυνάμεις της ΠΑΣΥ πραγματοποίησαν χτες παράσταση διαμαρτυρίας στην Περιφέρεια Ανατολικής Στερεάς. Στη διάρκεια της κινητοποίησης κατατέθηκε το ψήφισμα της ΠΑΣΥ στον Αντιπεριφερειάρχη Θ. Στάικο, ο οποίος κλήθηκε να πάρει θέση στο πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί από τα εκβιαστικά χαράτσια του ΕΛΓΑ, ενώ επίσης επισημάνθηκαν και τα οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν σχετικά οι ελαιοπαραγωγοί της περιοχής, από την άσχημη κατάσταση που έχει δημιουργηθεί σε βάρος τους.


ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Αντιλαϊκές αυξήσεις στα εισιτήρια του ΟΣΕ

Ερώτηση του ΚΚΕ στη Βουλή

Οι υπέρογκες αυξήσεις στις τιμές των εισιτηρίων που επέβαλε η διοίκηση του ΟΣΕ υλοποιώντας τις σχετικές αποφάσεις του αρμόδιου υπουργείου είναι το θέμα της Ερώτησης που κατέθεσαν προς τον υπουργό Υποδομών - Μεταφορών και Δικτύων οι βουλευτές του ΚΚΕ Αντ. Σκυλλάκος και Απ. Νάνος.

Στο κείμενο της Ερώτησης οι βουλευτές του ΚΚΕ επισημαίνουν:

«Νέο μεγάλο χαράτσι σε βάρος των μετακινούμενων με το τρένο επέβαλε πρόσφατα ο ΟΣΕ, με τη σύμφωνη γνώμη του αρμόδιου Υπουργείου. Συγκεκριμένα η τιμή του εισιτηρίου για Λάρισα - Θεσσαλονίκη με τον προαστιακό αυξήθηκε από 10 σε 14 ευρώ και με επιστροφή από 16 σε 22,5 ευρώ, δηλαδή υπήρξαν αυξήσεις 40%! Στις ενδιάμεσες διαδρομές οι αυξήσεις φτάνουν το 100%.

Συγκεκριμένα: Λάρισα - Νέοι Πόροι (Πλαταμώνας) από 2 σε 4 ευρώ (αύξηση 100%), Λάρισα - Ραψάνη από 2 σε 3 ευρώ (αύξηση 50%), Λάρισα - Κατερίνη από 5 σε 7,5 ευρώ (αύξηση 50%).

Πρόκειται για βάναυση "κλοπή" εισοδήματος ιδιαίτερα από τα λαϊκά στρώματα που κατεξοχήν χρησιμοποιούν το τρένο. Πλήττονται κυρίως όσοι μετακινούνται σε καθημερινή βάση για λόγους εργασιακούς ή άλλους. Επίσης, κατά το τελευταίο διάστημα, καταργήθηκαν δύο δρομολόγια Λάρισας - Καλαμπάκας και 4 δρομολόγια Παλαιοφαρσάλων - Καλαμπάκας».

Καταλήγοντας, οι βουλευτές του ΚΚΕ ρωτούν τον αρμόδιο υπουργό «γιατί πάρθηκαν οι παραπάνω αποφάσεις, που έχουν σαφώς αντιλαϊκό χαρακτήρα, και αν πρόκειται το Υπουργείο να τις επανεξετάσει;»...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ