ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 19 Μάη 2011
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Στη σαπίλα του συστήματος η προσωπικότητα παίζει δεύτερο ρόλο

Δήλωση της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ για τις επικείμενες εκλογές στη Γαλλία, με αφορμή την «υπόθεση Στρος Καν»

Για τις προεδρικές εκλογές στη Γαλλία, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Με την ευκαιρία ένα σχόλιο για ένα απ' όσα μονοπωλούν τις ειδήσεις. Ακουσα τις εξής βαθυστόχαστες εκτιμήσεις για τις γαλλικές εκλογές. Οτι τώρα που κατά κάποιο τρόπο εκτέθηκε ή θα εκτεθεί ο πιθανός υποψήφιος πρόεδρος Στρος Καν, τώρα δυναμώνει η δυνατότητα να κερδίσει ο Σαρκοζί, πολύ περισσότερο που κυοφορεί και τέκνο! Δηλαδή, πετάνε στα μούτρα του γαλλικού λαού ότι τα κριτήρια της ψήφου είναι τέτοια. Εμείς, αν ήμασταν εκεί θα λέγαμε μαύρο και στους "σοσιαλιστές", μαύρο και στο κόμμα του Σαρκοζί. Ανεξαρτήτως, αν θέλετε, των προσωπικών τους χαρακτηριστικών και ιδιαιτεροτήτων. Δηλαδή, ο εργάτης ειδικά, αυτός που έχει μικρομάγαζο, πρέπει κυριολεκτικά να τους φτύνει κατάμουτρα, πολιτικά, όχι μόνο τα κόμματα, αλλά και αυτούς που υποστηρίζουν ότι κριτήριο ψήφου μπορεί να γίνουν τέτοια επιδερμικά γεγονότα. Γιατί, πραγματικά, σε σχέση με τη σαπίλα του συστήματος, οι προσωπικότητες παίζουν ένα δεύτερο ρόλο. Και ο πιο ηθικός, όταν υπηρετεί αυτό το σύστημα, δεν μπορεί να μείνει ανέπαφος απ' τη σαπίλα».

ΗΠΑ - ΥΠΟΘΕΣΗ ΝΤΟΜΙΝΙΚ ΣΤΡΟΣ-ΚΑΝ
Παζάρια σε κάθε επίπεδο

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.--

Η στιγμή της διαδοχής «πλησιάζει» για τον επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Ντομινίκ Στρος - Καν, καθώς οι πιέσεις για παραίτησή του ολοένα και αυξάνονται. Την ίδια στιγμή ο Στρος - Καν εξακολουθεί να παραμένει από την Τρίτη στις φυλακές του Ράικερς Αϊλαντ στη Νέα Υόρκη μέχρι και αύριο τουλάχιστον, οπότε θα παρουσιαστεί σε δικαστήριο ενόρκων, που θα αποφασίσει εάν θα παραπεμφθεί ή όχι σε δίκη με την κατηγορία ότι στις 14 Μάη επιτέθηκε και επιχείρησε να βιάσει καμαριέρα στο ξενοδοχείο που διέμενε. Το «σίριαλ» της κράτησής του και του συμβολικού χειρισμού της όλης υπόθεσης συνεχίστηκε και χτες με «πληροφορίες» περί της κατάστασης της ψυχικής του υγείας και τους φόβους μήπως... αυτοκτονήσει. Επίσης, με τις διαμαρτυρίες των Γάλλων σοσιαλδημοκρατών περί «διαπόμπευσης» του Στρος - Καν από τις ΗΠΑ καθώς και με τις διεργασίες που γίνονται εντός της Γαλλίας στο Σοσιαλιστικό Κόμμα, αφού ο επικεφαλής του ΔΝΤ προαλειφόταν για υποψήφιός του στις προεδρικές εκλογές του 2012. Πάντως, είναι χαρακτηριστικό ότι δημοσκοπήσεις στη Γαλλία δείχνουν πως το 57% πιστεύει ότι ο Στρος - Καν «έπεσε θύμα σκευωρίας».

Απ' την άλλη έχει αρχίσει και η κούρσα διαδοχής στο ΔΝΤ. «Είναι σημαντικό για το Διοικητικό Συμβούλιο του ΔΝΤ να τοποθετήσει επισήμως κάποιον, για μία μεταβατική περίοδο, ώστε να λειτουργήσει ως γενικός διευθυντής», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Τίμοθι Γκάιτνερ, δείχνοντας με έμμεσο τρόπο την πόρτα εξόδου στον Ντομινίκ Στρος - Καν, καθώς, όπως τόνισε, «είναι φανερό πλέον ότι δεν είναι σε θέση να διευθύνει το ΔΝΤ». Η δήλωση Γκάιτνερ συνιστά την πρώτη επίσημη δήλωση Αμερικανών αξιωματούχων για την υπόθεση και ακολουθεί αυτές των Ευρωπαίων που πρώτοι άνοιξαν το χορό των πιέσεων, επικεντρώνοντας ωστόσο στο ζήτημα «του επόμενου επικεφαλής που θα πρέπει να είναι Ευρωπαίος».

Επισήμως ο Λευκός Οίκος στήριξε ανοιχτά το θεσμό αλλά απέφυγε να πάρει θέση για το αν ο διάδοχος του Στρος - Καν πρέπει ή όχι να είναι Ευρωπαίος, θέση που συμβάλλει στην όξυνση των αντιθέσεων που εκδηλώνονται και αφορούν στις θέσεις κυρίως της Βραζιλίας, της Ινδίας και της Κίνας για την αλλαγή του στάτους κβο, που από το 1946 θέλει τον επικεφαλής του ΔΝΤ να είναι Ευρωπαίος. Η θέση της αμερικανικής κυβέρνησης θεωρείται «πολύ σημαντική», καθώς οι ΗΠΑ είναι ο μεγαλύτερος μέτοχος του Ταμείου.

Η Ιαπωνία, δεύτερη τη τάξει χώρα - μέτοχος του ΔΝΤ, εκτιμά ότι είναι πολύ νωρίς να συζητήσει την αντικατάσταση του Ντομινίκ Στρος - Καν, σύμφωνα με τις δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου, Γιουκίο Εντάνο. Περίπου ανάλογη η θέση και της Βρετανίας, που, κατά τον υπουργό Εξωτερικών, Γουίλιαμ Χέιγκ, «δεν έχει λάβει ακόμη θέση», αν και ο πρωθυπουργός, Ντέιβιντ Κάμερον, έχει ταχθεί υπέρ του ενδεχόμενου η θέση του επικεφαλής να μην είναι από την Ευρώπη...

ΣΥΡΙΑ
Κλιμακώνονται πιέσεις και αντιπαραθέσεις

Σύροι που συγκεντρώνονται στα σύνορα με το Λίβανο
Σύροι που συγκεντρώνονται στα σύνορα με το Λίβανο
ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΜΟΣΧΑ._

Την επιβολή επιπλέον κυρώσεων κατά της συριακής ηγεσίας προανήγγειλε η αμερικανική ηγεσία, ενθυμούμενη επιλεκτικά τα «ανθρώπινα δικαιώματα». Την ίδια ακριβώς στιγμή, ο Ρώσος Πρόεδρος Ντμίτρι Μεντβέντεφ επαναλάμβανε ότι η Μόσχα δεν πρόκειται να υποστηρίξει την οποιαδήποτε διεθνή απόφαση που θα «αφήνει το περιθώριο για παρέμβαση στα εσωτερικά της Συρίας», φέρνοντας, απροκάλυπτα, στο προσκήνιο τα ιμπεριαλιστικά συμφέροντα που συγκρούονται στο ευρύτερο πεδίο της Μέσης Ανατολής και επιδιώκουν να αξιοποιήσουν το ξέσπασμα λαϊκής δυσαρέσκειας στη Συρία στη βάση αντικειμενικών προβλημάτων για να προωθήσουν τους δικούς τους στόχους.

Αμερικανικές πηγές διέρρεαν, χθες, το απόγευμα ότι είτε νωρίς σήμερα είτε κατά την ομιλία του για την ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής, ο Πρόεδρος Ομπάμα θα εξειδικεύσει τις νέες κυρώσεις, που, αυτή τη φορά, θα στοχεύουν και τον Πρόεδρο Μπάσαρ αλ Ασαντ, ο οποίος, προς το παρόν, δεν έχει θιγεί από κανένα κύμα κυρώσεων. Οι ίδιες πηγές υποστήριζαν ότι οι ΗΠΑ, ήδη, καλούν τον Ασαντ ή «να προχωρήσει σε δημοκρατική μετάβαση ή να φύγει». Από την άλλη, ο Ρώσος Πρόεδρος επέμενε ότι «πρέπει να δοθεί περισσότερος χρόνος στον Πρόεδρο Ασαντ να τακτοποιήσει τα ζητήματα της χώρας του», αναγνωρίζοντας ότι θα πρέπει σειρά αιτημάτων των διαδηλωτών να εισακουστούν. Ο Μεντβέντεφ άδραξε την ευκαιρία για να υπενθυμίσει και ότι «η Ρωσία είναι πολύ δυσαρεστημένη με τον τρόπο που αξιοποιήθηκε η απόφαση για τη Λιβύη» για να καταλήξει ότι «ορισμένες τέτοιες αποφάσεις ο καθένας της ερμηνεύει όπως θέλει».

Στο μεταξύ εντός της χώρας, συνεχίζονται οι εκκαθαριστικές επιχειρήσεις του στρατού, τις οποίες η συριακή ηγεσία δεν έχει διαψεύσει αλλά τις χαρακτηρίζει προσπάθεια «αντίδρασης στα εγκλήματα ενόπλων συμμοριών». Οσον αφορά στον απολογισμό των επιχειρήσεων αυτών, η Δαμασκός επισήμως δεν κάνει σχόλια. Νομικοί ανθρωπιστικής οργάνωσης υποστήριζαν, χθες, ότι οι επιχειρήσεις συνεχίζονταν στην Ταλ Κάλαχ, κοντά στα σύνορα με το βόρειο Λίβανο, όπου συνολικά έχουν σκοτωθεί 27 άνθρωποι, και ανεβάζουν το συνολικό απολογισμό σε περίπου 850 νεκρούς και περισσότερους από 8000 συλληφθέντες. Ο Πρόεδρος Ασαντ, πάντως, χθες, μιλώντας σε εκπροσώπους τοπικής αυτοδιοίκησης, φέρεται να μίλησε για «σοβαρά λάθη των δυνάμεων καταστολής λόγω έλλειψης εκπαίδευσης» και ανήγγειλε τη σύσταση ειδικού σώματος για την αντιμετώπιση διαδηλώσεων!

ΣΕΡΒΙΑ - ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
Ζυμώσεις για «συμφωνίες»...

BΡΥΞΕΛΛΕΣ.-- «Αισιόδοξες» για την επίτευξη συμφωνίας σε ορισμένα τουλάχιστον από τα θέματα διαλόγου που γίνεται υπό την εποπτεία της ΕΕ στις Βρυξέλλες εμφανίστηκαν χτες οι αντιπροσωπείες Σέρβων και Κοσσοβάρων Αλβανών διαπραγματευτών, καθώς το Βελιγράδι εμφανίζεται πλέον διατεθειμένο να βάλει κι άλλο νερό στο κρασί του αφήνοντας κατά μέρους τη διεκδίκηση του Κοσσυφοπεδίου...

Οι δύο πλευρές εκτίμησαν ως πιθανή και «ρεαλιστική» την επίτευξη συμφωνίας για τη ρύθμιση ζητημάτων που αφορούν στο κτηματολόγιο και στην έκδοση πιστοποιητικών γέννησης. Ωστόσο, η επικεφαλής των Κοσσοβάρων Αλβανών Εντίτα Ταχίρι πίεσε και για την επίτευξη συμφωνίας και σε άλλα ζητήματα, όπως η ελευθερία κίνησης πολιτών, εμπορίου και ενέργειας μην αποκλείοντας σε επόμενο (πέμπτο κατά σειρά) γύρο συνομιλιών με τους Σέρβους διαπραγματευτές να τεθούν προς συζήτηση και νέα ζητήματα, όπως οι αγνοούμενοι, η παιδεία και τα μνημεία πολιτιστικής κληρονομιάς.

Στο μεταξύ, ο αντιπρόεδρος της σερβικής κυβέρνησης και υπουργός Εσωτερικών Ιβιτσα Ντάσιτς επανέφερε το ζήτημα του καθεστώτος στο Κοσσυφοπέδιο, δηλώνοντας ότι «δεν είναι ρεαλιστικό» να αναμένει κανείς τη διατήρηση της σερβικής κυριαρχίας στο προτεκτοράτο και ότι «η μόνη πιθανή συμβιβαστική λύση είναι η διαίρεση του εδάφους»...

Τέλος, το ειδησεογραφικό ηλεκτρονικό δίκτυο «Αlbeu News» μετέδωσε χτες ότι το Κοσσυφοπέδιο θα έχει υψηλού επιπέδου εκπροσώπηση σε «διεθνείς μηχανισμούς» και θα είναι ισότιμο με τους συμμετέχοντες σε «ποικίλες διεθνείς συνδιασκέψεις». Αυτό εμφανίστηκε ως αποτέλεσμα της συνάντησης του υπουργού Δικαιοσύνης των Κοσσοβάρων Αλβανών Χαϊρεντίν Κούτσι με τον Τζέφρι Απερσον, εκπρόσωπο της «Διοίκησης Διεθνούς Συνδέσμου Δικαστηρίων» και του «Εθνικού Κέντρου Πολιτειακού Δικαστηρίου των ΗΠΑ» (IACA/NCSC).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ