Πέμπτη 19 Μάη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ - ΥΠΟΘΕΣΗ ΝΤΟΜΙΝΙΚ ΣΤΡΟΣ-ΚΑΝ
Παζάρια σε κάθε επίπεδο

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.--

Η στιγμή της διαδοχής «πλησιάζει» για τον επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Ντομινίκ Στρος - Καν, καθώς οι πιέσεις για παραίτησή του ολοένα και αυξάνονται. Την ίδια στιγμή ο Στρος - Καν εξακολουθεί να παραμένει από την Τρίτη στις φυλακές του Ράικερς Αϊλαντ στη Νέα Υόρκη μέχρι και αύριο τουλάχιστον, οπότε θα παρουσιαστεί σε δικαστήριο ενόρκων, που θα αποφασίσει εάν θα παραπεμφθεί ή όχι σε δίκη με την κατηγορία ότι στις 14 Μάη επιτέθηκε και επιχείρησε να βιάσει καμαριέρα στο ξενοδοχείο που διέμενε. Το «σίριαλ» της κράτησής του και του συμβολικού χειρισμού της όλης υπόθεσης συνεχίστηκε και χτες με «πληροφορίες» περί της κατάστασης της ψυχικής του υγείας και τους φόβους μήπως... αυτοκτονήσει. Επίσης, με τις διαμαρτυρίες των Γάλλων σοσιαλδημοκρατών περί «διαπόμπευσης» του Στρος - Καν από τις ΗΠΑ καθώς και με τις διεργασίες που γίνονται εντός της Γαλλίας στο Σοσιαλιστικό Κόμμα, αφού ο επικεφαλής του ΔΝΤ προαλειφόταν για υποψήφιός του στις προεδρικές εκλογές του 2012. Πάντως, είναι χαρακτηριστικό ότι δημοσκοπήσεις στη Γαλλία δείχνουν πως το 57% πιστεύει ότι ο Στρος - Καν «έπεσε θύμα σκευωρίας».

Απ' την άλλη έχει αρχίσει και η κούρσα διαδοχής στο ΔΝΤ. «Είναι σημαντικό για το Διοικητικό Συμβούλιο του ΔΝΤ να τοποθετήσει επισήμως κάποιον, για μία μεταβατική περίοδο, ώστε να λειτουργήσει ως γενικός διευθυντής», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Τίμοθι Γκάιτνερ, δείχνοντας με έμμεσο τρόπο την πόρτα εξόδου στον Ντομινίκ Στρος - Καν, καθώς, όπως τόνισε, «είναι φανερό πλέον ότι δεν είναι σε θέση να διευθύνει το ΔΝΤ». Η δήλωση Γκάιτνερ συνιστά την πρώτη επίσημη δήλωση Αμερικανών αξιωματούχων για την υπόθεση και ακολουθεί αυτές των Ευρωπαίων που πρώτοι άνοιξαν το χορό των πιέσεων, επικεντρώνοντας ωστόσο στο ζήτημα «του επόμενου επικεφαλής που θα πρέπει να είναι Ευρωπαίος».

Επισήμως ο Λευκός Οίκος στήριξε ανοιχτά το θεσμό αλλά απέφυγε να πάρει θέση για το αν ο διάδοχος του Στρος - Καν πρέπει ή όχι να είναι Ευρωπαίος, θέση που συμβάλλει στην όξυνση των αντιθέσεων που εκδηλώνονται και αφορούν στις θέσεις κυρίως της Βραζιλίας, της Ινδίας και της Κίνας για την αλλαγή του στάτους κβο, που από το 1946 θέλει τον επικεφαλής του ΔΝΤ να είναι Ευρωπαίος. Η θέση της αμερικανικής κυβέρνησης θεωρείται «πολύ σημαντική», καθώς οι ΗΠΑ είναι ο μεγαλύτερος μέτοχος του Ταμείου.

Η Ιαπωνία, δεύτερη τη τάξει χώρα - μέτοχος του ΔΝΤ, εκτιμά ότι είναι πολύ νωρίς να συζητήσει την αντικατάσταση του Ντομινίκ Στρος - Καν, σύμφωνα με τις δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου, Γιουκίο Εντάνο. Περίπου ανάλογη η θέση και της Βρετανίας, που, κατά τον υπουργό Εξωτερικών, Γουίλιαμ Χέιγκ, «δεν έχει λάβει ακόμη θέση», αν και ο πρωθυπουργός, Ντέιβιντ Κάμερον, έχει ταχθεί υπέρ του ενδεχόμενου η θέση του επικεφαλής να μην είναι από την Ευρώπη...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ