Πέμπτη 19 Μάη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΔΙΕΘΝΗ
ΥΕΜΕΝΗ
Νέο ναυάγιο στη διαμεσολάβηση του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου;

Από τις διαδηλώσεις στην Υεμένη οι οποίες συνεχίζονται
Από τις διαδηλώσεις στην Υεμένη οι οποίες συνεχίζονται
ΣΑΝΑ'Α.--

Αναχώρησε, αργά χτες το βράδυ, από την πρωτεύουσα της Υεμένης ο Αμπντουλατίφ αλ Ζαγιάν, επικεφαλής του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου (Μπαχρέιν, Σ. Αραβία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Κατάρ, Ομάν, Κουβέιτ), χωρίς να έχει υπογραφεί συμφωνία αποκλιμάκωσης της πολιτικής κρίσης που σοβεί στη χώρα εδώ και τρεις μήνες. Η εξέλιξη αυτή υποσκάπτει το αισιόδοξο κλίμα που μετέφεραν τα ειδησεογραφικά πρακτορεία, λίγο νωρίτερα, όταν ο Ζαγιάν φερόταν να διασφαλίζει τη συναίνεση τόσο του Προέδρου, Αλί Αμπντουλάχ Σάλεχ, όσο και των κομμάτων της κοινοβουλευτικής αντιπολίτευσης.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η πρόταση του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου προβλέπει ότι ο Σάλεχ θα μεταβιβάσει την εξουσία στον αντιπρόεδρό του σε 30 μέρες και ότι σε 60 μέρες θα πραγματοποιηθούν εκλογές, στη βάση νομοθεσίας που θα προωθήσει μια κυβέρνηση εθνικής ενότητας. Ο Σάλεχ λαμβάνει εγγυήσεις αμνηστίας και μάλιστα μπορεί να παραμείνει επικεφαλής του κόμματός του. Η τελευταία αυτή πρόβλεψη έχει προκαλέσει την οργή τμήματος των διαδηλωτών, που αρνούνται να σταματήσουν τις κινητοποιήσεις αν δεν τιμωρηθεί ο Σάλεχ, ο οποίος πριν λίγες μέρες είχε υπαναχωρήσει από την υπογραφή συμφωνίας την τελευταία στιγμή.

Στις διαβουλεύσεις καθοριστικό ρόλο φαίνεται ότι διαδραματίζουν και οι πιέσεις ΗΠΑ και ΕΕ στον Σάλεχ, που βλέποντας ότι ο επί δεκαετίες (στην ηγεσία της Υεμένης από το 1978) καλός τους σύμμαχος, που συνεργάστηκε με ισλαμιστικές δυνάμεις για να συνθλίψει κάθε φωνή αντίστασης, δεν μπορεί πλέον να ελέγξει τη χώρα, η οποία, όμως, είναι σε εξαιρετικά σημαντική γεωστρατηγική θέση. Ετσι, ιδιαίτερα οι ΗΠΑ έχουν, ήδη, αρχίσει επαφές με δυνάμεις της αντιπολίτευσης, οι οποίες, στην πλειονότητά τους, έδωσαν διαπιστευτήρια καλής συνεργασίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ