ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 19 Μάη 2011
Σελ. /40
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΣΕΓΑΣ
Αντίθετος στην εμπορευματοποίηση του ΕΑΚ Αγίου Κοσμά

Δριμεία επίθεση εξαπέλυσε χτες ο ΣΕΓΑΣ κατά της διοίκησης του ΕΑΚ Αγίου Κοσμά, την οποία κατηγορεί για παντελή απραξία, μετατροπή των εγκαταστάσεων σε επιχείρηση επειδή ζητά χρήματα για τη χρήση τους από τις αθλητικές ομοσπονδίες, κάτι που αποτελεί πλήγμα τόσο για τις ομοσπονδίες όσο και για τους αθλητές των εθνικών ομάδων. Η Ομοσπονδία στίβου κατηγορεί επίσης τη διοίκηση για τη μη συντήρηση των εγκαταστάσεων, που έχουν αφεθεί στην τύχη τους, ενώ τονίζει ότι δεν υπάρχουν αυτά τα χρήματα που ζητά από την ίδια και τους αθλητές της κι έτσι δε θα καταβληθούν. Τέλος, καλεί τη διοίκηση του Αγίου Κοσμά να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της, διαφορετικά τα μέλη της να παραιτηθούν, αφού όπως επισημαίνει η παρουσία τους εκεί εξελίσσεται σε βλαπτική για όλους.

«...οι εγκαταστάσεις προπονητικές και ξενοδοχειακές έχουν αφεθεί στην τύχη τους εδώ και πολύ καιρό, γιατί η καθαριότητα και η συντήρησή τους βρίσκονται στο έλεος του χρόνου, της χρήσης και των καιρικών συνθηκών, τα ατυχήματα και τα επεισόδια είναι καθημερινό φαινόμενο, η θέρμανση, η αποχέτευση και οι λοιπές υποδομές δεν λειτουργούν και συνολικά οι χώροι κάθε άλλο παρά εθνική αθλητική εγκατάσταση θυμίζουν», αναφέρει μεταξύ άλλων η ανακοίνωση της Ομοσπονδίας Στίβου.

Η ανακοίνωση του ΣΕΓΑΣ καταλήγει πως «ούτε ο ίδιος ούτε οι αθλητές του είναι σε θέση να καταβάλουν τέτοια ποσά και καλεί τη διοίκηση του Αγίου Κοσμά να μας αφήσουν τουλάχιστον ήσυχους, ώστε να ολοκληρωθεί απρόσκοπτα η τρέχουσα αθλητική περίοδος και στη συνέχεια ας κάνουν ό,τι νομίζουν».

Θα αθλούνται μόνο οι έχοντες

Ας σημειωθεί ότι στην πρόσφατη έρευνα του «Ρ» για τα αθλητικά κέντρα που υπάγονται στην ΓΓΑ, είχε γίνει εκτεταμένη αναφορά στα προβλήματα του Αγ. Κοσμά με κυρίαρχο την εγκατάλειψη των περισσοτέρων εγκαταστάσεων και τους κινδύνους που δημιουργούνται όπως και για την πρόθεση των αρμοδίων (κυβέρνηση διοίκηση του ΕΑΚ) να το μετατρέψουν σε επιχείρηση, βάζοντας οικονομικό χαράτσι σε όσους κάνουν χρήση των εγκαταστάσεων. Και βέβαια θα πρέπει να τονιστεί ότι εκτός των περιπτώσεων που αναφέρονται στην ανακοίνωση του ΣΕΓΑΣ (χρήση από ομοσπονδίες και αθλητές των εθνικών ομάδων) το ζήτημα είναι ακόμη μεγαλύτερο, αφού αφορά και τα λαϊκά στρώματα και τους εργαζομένους. Πλέον το πρόβλημα που υπήρχε για τα εργατικά στρώματα μέχρι σήμερα από την ανυπαρξία ολοκληρωμένων αθλητικών προγραμμάτων για μαζική άθληση ή της έλλειψης ικανοποιητικού ωραρίου χρήσης των εγκαταστάσεων βολικό για τους εργαζομένους εξαιτίας διαφόρων αιτιών (όπως π.χ. ο μη ικανοποιητικός αριθμό γυμναστών) τώρα γίνεται ακόμη μεγαλύτερο, αφού η χρήση των εγκαταστάσεων με την επιβολή οικονομικού αντιτίμου γίνεται απαγορευτική.

SUPER LEAGUE - ΠΛΕΪ ΟΦ - ΠΑΟΚ - ΑΕΚ 2 - 1
Νίκη πρωτιάς

Ο ΠΑΟΚ κέρδισε την ΑΕΚ χθες στην Τούμπα για την 4η αγωνιστική των πλέι οφ, με 2 - 1 (29' Γκαρσία, 37' πεν. Βιτόλο - 14' Σκόκο) και επέστρεψε στην κορυφή του βαθμολογικού πίνακα. Ετσι απέκτησε αυτός το δικαίωμα να κρατάει στα πόδια των παιχτών του την τύχη του. Η ΑΕΚ (για να επιστρέψει στην πρώτη θέση και να πάρει το εισιτήριο για τα προκριματικά του Champions League) καλείται πλέον να κερδίσει τις δύο εναπομείνασες αναμετρήσεις, αλλά περιμένει και να μην κερδίσει ο ΠΑΟΚ τον Παναθηναϊκό.

Ηταν μια δίκαιη νίκη για τους γηπεδούχους, που έδειξαν χαρακτήρα, πάθος και τα κατάφεραν με ανατροπή. Οι φιλοξενούμενοι μπήκαν δυνατά, απέκτησαν τον έλεγχο και προηγήθηκαν με έξοχο γκολ του Σκόκο. Εχασαν κάποιες ακόμα ευκαιρίες και στην συνέχεια και τα ηνία. Ο ΠΑΟΚ αντέδρασε, έγινε κυρίαρχος και όχι μόνο ισοφάρισε, αλλά προηγήθηκε πριν ολοκληρωθεί το ημίχρονο.

Αποβλήθηκαν λανθασμένα ο Μάκος (έπρεπε να αποβληθεί ο Γεωργέας) και πολύ σωστά ο Γκαρσία που υποδύθηκε τον πυγμάχο!.. Κάκιστη η διαιτησία του Κωνσταντινέα. Μεταξύ άλλων, δεν υπέδειξε πέναλτι που έκανε ο Μανωλάς, αργότερα υπέδειξε στον Σάχα που δεν το έκανε, ενώ αγνόησε πέναλτι υπέρ της ΑΕΚ στο 89' (χέρι Αθανασιάδη).

Η βαθμολογία πλέον είναι ΠΑΟΚ 9, ΑΕΚ 8, Παναθηναϊκός 7, Ολυμπιακός Βόλου 3. Την Πέμπτη αγωνιστική θα παίξουν Παναθηναϊκός - ΠΑΟΚ, Ολυμπιακός Βόλου - ΑΕΚ.

  • Τα έντονα παράπονα που έχουν στην ΑΕΚ, για τα δρώμενα στην Τούμπα, οδήγησαν σε ανακοίνωση με βαρείς χαρακτηρισμούς. Μεταξύ άλλων, γίνεται λόγος για «σκηνικό αηδίας, ντροπής και δυσωδίας», καταπάτηση κάθε έννοιας δικαίου και ισονομίας, «Superleague των «λίγων» και των «παραρτημάτων του ενός», «ΕΠΟ των ανύπαρκτων και "επαγγελματίες" σε εντεταλμένες υπηρεσίες». Για κυνηγητό και εναντίωση όλων στην ΑΕΚ μίλησε και ο Χιμένεθ.
ΠΑΟ - ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΒΟΛΟΥ 3 - 0
Εμεινε «ζωντανός»

Ο Παναθηναϊκός κέρδισε για πρώτη φορά εφέτος τον Ολυμπιακό Βόλου (3 - 0) και με την πρώτη του νίκη στα πλέι οφ - έστω και στην 4η αγωνιστική - έμεινε στη διεκδίκηση για την κατάκτηση της πρωτιάς στο μίνι τουρνουά με φόντο τα προκριματικά του Τσάμπιονς Λιγκ. Λουίς Γκαρσία (27'), Σισέ (57') και Κατσουράνης (84') οι σκόρερ στο άδειο ΟΑΚΑ σε μια αναμέτρηση με δύο αποβολές (Κατσουράνης - Σολάκης).

Και οι δύο προπονητές (Φερέιρα και Κατσαβάκης) μετά το τέλος του αγώνα παραδέχτηκαν ότι έγινε ένα ανοικτό ματς και όποιος θα έβαζε πρώτος γκολ θα είχε τον πρώτο λόγο. Οσον αφορά τον Φερέιρα σε ερώτηση αν θα παραμείνει στην ομάδα είπε «Αυτό είναι θέμα της διοίκησης, εγώ όμως θέλω να παραμείνω και να συνεχίσω το έργο μου».

ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ: Τζόρβας, Μπουμσόνγκ, Καντέ, Νίνης (83΄ Καραγκούνης), Σισέ (90+'Σιμάο), Λέτο, Γκαρσία (62΄ Μαρίνος), Σίλβα, Βύντρα, Κατσουράνης, Σπυρόπουλος.

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΒΟΛΟΥ: Γιακούποβιτς, Ντολεζάι (62΄ Νέμεθ), Τομάς, Μαρτίν (72΄ Μητρόπουλος), Μπρέσκα (78΄ Ψυχογιός), Αλβαρέζ, Σανκαρέ, Ακόστα, Ζέλεσι, Ζαραδούκας, Σολάκης.

ΜΠΑΣΚΕΤ - Α1
Ωρα ημιτελικών

Στο τελευταίο στάδιο πριν τις - εκτός απροόπτου - μεταξύ τους αναμετρήσεις που θα κρίνουν τον τίτλο του φετινού πρωταθλητή της Α1 μπαίνουν από σήμερα Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός που αγωνίζονται στους πρώτους αγώνες για την ημιτελική φάση των πλέι οφ με αντιπάλους τον Αρη (17.00 ΝΕΤ ) στο ΣΕΦ και ΠΑΟΚ (19.00 ΕΤ1) στο ΟΑΚΑ. «Ερυθρόλευκοι/ και «πράσινοι» έχουν στόχο να καθαρίσουν όσο το δυνατόν νωρίτερα την πρόκριση στον τελικό (χρειάζονται δύο νίκες, ενώ έχουν το πλεονέκτημα έδρας σε περίπτωση τρίτου παιχνιδιού). Μετά τη μεταξύ τους αναμέτρηση για τον τελικό που έληξε με την τρίτη για φέτος (αφού προηγήθηκαν και οι δυο για το πρωτάθλημα) επικράτηση του Ολυμπιακού, πλέον οι δυο αντίπαλοι μπαίνουν με διαφορετική ψυχολογία στη σημερινή διαδικασία.

  • Αναστάτωση προκλήθηκε στο χώρο του μπάσκετ από τη δημοσιοποίηση κάποιων οικονομικών στοιχείων του ΕΣΑΚΕ, που ήθελαν τον πρόεδρο της διοργανώτριας αρχής της Α1 να χρεώνει καφέδες, εφημερίδες, ακόμη και τα έξοδα της ομάδας του ΠΑΟΚ στη διαμονή στην Αθήνα, στο λογαριασμό του ΕΣΑΚΕ. Ο κ. Οικονομίδης απάντησε με επίσημη ανακοίνωση στην οποία αφήνει αιχμές για τα κίνητρα όσων έφεραν το θέμα στην επιφάνεια και δηλώνει πως όλες οι κινήσεις του γίνονται υπό καθεστώς διαφάνειας και με τη σύμφωνη γνώμη των σωματείων της Α1.
ΦΙΦΑ
Να σώσει το προϊόν της

Αφού τα πράγματα έχουν φθάσει στο απροχώρητο όσον αφορά τα κυκλώματα που δραστηριοποιούνται στο χώρο του παράνομου στοιχήματος και των στημένων αγώνων και μπροστά στο ενδεχόμενο απαξίωσης του προϊόντος (ποδόσφαιρο) με συνέπεια την εμπορική του αποτυχία, η ΦΙΦΑ αποφάσισε να ανακοινώσει νέα μέτρα καταπολέμησης του φαινομένου. Ετσι, όπως ανακοινώθηκε, η Παγκόσμια Συνομοσπονδία προχωράει στη στελέχωση μία ειδικής ομάδας με έδρα τη Σιγκαπούρη, η οποία θα έχει ως στόχο να συμβάλει στην καταπολέμηση των κυκλωμάτων στημένων αγώνων μέσω σωστής ενημέρωσης των ποδοσφαιριστών. Σε συνεργασία με την Ιντερπόλ, η συγκεκριμένη ομάδα θα εκπαιδεύει παίκτες, αλλά και όλους τους εμπλεκόμενους στο χώρο του ποδοσφαίρου για τους κινδύνους που κρύβουν για τις καριέρες τους τέτοια κυκλώματα και η συμμετοχή τους σε αυτά. «Το οργανωμένο έγκλημα στο οποίο περιλαμβάνονται και τα στημένα παιχνίδια στο ποδόσφαιρο είναι παγκόσμιο και οργανωμένο. Το ποδόσφαιρο έχει το σεβασμό όλων παγκοσμίως και είναι ευρέως διαδομένο για να μην το προστατεύουμε», τόνισε ο επικεφαλής Ασφαλείας της FIFA, Κρις Ιτον, στο περιθώριο της παρουσίασης του εγχειρήματος. Οπως διευκρίνισαν οι άνθρωποι της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας, η συγκεκριμένη ομάδα δε θα έχει αποστολή καταστολής, αλλά πρόληψης μέσω της ενημέρωσης και της σωστής αθλητικής παιδείας στους νέους παίκτες.

Πάντως, κανείς δε θα πρέπει να ξεχνάει ότι η ίδια η Παγκόσμια Συνομοσπονδία Ποδοσφαίρου με τα όσα εφάρμοσε τόσα χρόνια στο χώρο του ποδοσφαίρου είναι από τους κύριους υπευθύνους της εμπορευματοποίησης του ποδοσφαίρου και της μετατροπής του σε μέσο κέρδους για μια σειρά εμπλεκόμενους (πολυεθνικές, επιχειρηματίες, χορηγοί). Και μέρος αυτού του οικοδομήματος αποτελεί και το στήσιμο αγώνων ή το κυνήγι του εύκολου κέρδους μέσω στοιχημάτων.

Ποινές σε Τρίκαλα, Αναγέννηση Καρδίτσας

Με αφαίρεση δύο βαθμών και μηδενισμό σε όλα τα ματς που θα δώσουν από εδώ και στο εξής, μέχρι να εξοφλήσουν τις οφειλές τους, τιμώρησε το Τακτικό Διαιτητικό Δικαστήριο της ΕΠΟ τις ΠΑΕ Τρίκαλα και Αναγέννηση Καρδίτσας. Οι ομάδες θα προσφύγουν στο ανώτερο δικαστήριο και αν εξοφλήσουν τις οφειλές του ούτε «γάτα - ούτε ζημιά». Αυτό είναι το επαγγελματικό ποδόσφαιρο...

Συνάντηση Πιλάβιου με Μαρινάκη

Οι πρόεδροι ΕΠΟ, Σοφ. Πιλάβιος, και Super League, Β. Μαρινάκης, θα συναντηθούν σήμερα με αντικείμενο τις προτάσεις των ΠΑΕ προς την ΕΠΟ για την «πάταξη» της γηπεδικής βίας. Βασική πρόταση - όπως προέκυψε από το ΔΣ του αστικού Συνεταιρισμού - των επιχειρηματιών του ποδοσφαίρου είναι να μην αυστηροποιηθούν οι ποινές για τις εταιρείες τους. Πρεσβεύουν ότι πρέπει να παραμείνει το καθεστώς (ουσιαστικά ατιμωρησίας) που έχει θεσπίσει - μετά από απαίτησή τους - η ΕΠΟ. Και να εξεταστούν άλλα «μέτρα» διαχείρισης του φαινομένου. Τα οποία σε αρκετές περιπτώσεις εξυπηρετούν και τους ΠΑΕάρχες. Π.χ., η αύξηση των αρμοδιοτήτων που θα έχουν οι εταιρείες ιδιωτικής ασφάλειας που χρησιμοποιούν.

ΓΙΟΥΡΟΠΑ ΛΙΓΚ

Η Πόρτο αναδείχθηκε πρωταθλήτρια στο Γιουρόπα Λιγκ αφού κέρδισε στον τελικό την Μπράγκα με 1 - 0. Το γκολ πέτυχε στο 44' ο Φαλκάο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ