ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 19 Μάη 2011
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Συμπόρευση με το ΠΑΣΟΚ πίσω από τις εντυπώσεις

Διαβεβαιώνει με κάθε αφορμή ότι «κρατάει τα μπόσικα» στην εφαρμογή των μέτρων που έχει ανάγκη η πλουτοκρατία

ΠΑΣΟΚ και ΝΔ ζητάνε από το λαό και τη νεολαία να βάλουν το κεφάλι τους στον ντορβά και να συναινέσουν στη σφαγή των δικαιωμάτων τους. Η διέξοδος για το λαό βρίσκεται στην ήττα της πολιτικής τους

Eurokinissi

ΠΑΣΟΚ και ΝΔ ζητάνε από το λαό και τη νεολαία να βάλουν το κεφάλι τους στον ντορβά και να συναινέσουν στη σφαγή των δικαιωμάτων τους. Η διέξοδος για το λαό βρίσκεται στην ήττα της πολιτικής τους
Φραστικές επιθέσεις κατά των αξιωματούχων της ΕΕ που «εκβιάζουν για συναίνεση» εξαπέλυσε δημαγωγικά ο Αντ. Σαμαράς, ενώ την ίδια στιγμή συνεχίζει να βάζει γερές πλάτες στην εφαρμοζόμενη αντιλαϊκή πολιτική και να σπρώχνει για να επιτευχθεί η συναίνεση σε πιο προωθημένη βάση. Η δήθεν οργισμένη και εν πολλοίς υποκριτική αντίδραση του προέδρου της ΝΔ στην παρέμβαση των Βρυξελλών για συναίνεση, με αφορμή τις τελευταίες δηλώσεις των Ζ. Γιούνκερ και Ο. Ρεν, γίνεται κυρίως για λόγους εντυπώσεων και αποσκοπεί στην ενίσχυση του ρόλου του κόμματός του ως αναχώματος του αστικού πολιτικού συστήματος για τον εγκλωβισμό της λαϊκής δυσαρέσκειας.

«Σύνταγμα, θεσμοί και αξιοπρέπεια, επιβάλλουν να υπενθυμίζουμε προς κάθε κατεύθυνση, ότι και κυβέρνηση υπάρχει και αντιπολίτευση υπάρχει και η κοινοβουλευτική δημοκρατία παραμένει ισχυρή σε αυτόν τον τόπο, που λέγεται Ελλάδα», ήταν η δήλωση που έκανε χτες το πρωί ο Αντ. Σαμαράς για να απαντήσει στις δηλώσεις που είχαν κάνει την προηγούμενη μέρα ο πρόεδρος του Γιούρογκρουπ Ζ. Γιούνκερ και ο επίτροπος Ο. Ρεν, αξιώνοντας τη συναίνεση όλων των αστικών κομμάτων για να περάσουν τα νέα αντιλαϊκά μέτρα.

Ακόμα πιο οξύς εμφανίστηκε αργότερα ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος, ο οποίος δικαιολογώντας την αντίδραση του προέδρου της ΝΔ, δε δίστασε να ισχυριστεί ότι «οι δηλώσεις που έγιναν χθες στις Βρυξέλλες, ουσιαστικά καταργούσαν και την κυβέρνηση και την αντιπολίτευση». Ταυτόχρονα, όμως, ο Γ. Μιχελάκης άφησε να διαφανούν οι πραγματικές επιδιώξεις του προέδρου της ΝΔ, λέγοντας πως η δήλωση του ήταν «δήλωση εθνικού ηγέτη και όχι αρχηγού κόμματος»...

Την ίδια στιγμή η ηγεσία της ΝΔ καλεί την κυβέρνηση να εγκαταλείψει τα προσχήματα -όπως τα χαρακτηρίζει- για έλλειψη συναίνεσης και να προχωρήσει στην υλοποίηση της αντιλαϊκής πολιτικής της, διαμηνύοντας σαφώς ότι η ίδια θα συνεχίσει να βάζει πλάτες. Απαντώντας στην έκκληση του πρωθυπουργού για «εθνική συνεννόηση και συναίνεση», ο Γ. Μιχελάκης αναρωτήθηκε με νόημα: «Η έλλειψη συνεννόησης είναι αυτή που έχει εμποδίσει την κυβέρνηση να εφαρμόσει την πολιτική της; Η έλλειψη συνεννόησης είναι αυτή που έχει εμποδίσει την κυβέρνηση να προχωρήσει σε αποκρατικοποιήσεις; Η έλλειψη συνεννόησης είναι αυτό που έχει εμποδίσει την κυβέρνηση να περιορίσει τις δαπάνες;».

Από την άλλη η ΝΔ επιχειρεί να λανσάρει τη δική της πρόταση για «επανεκκίνηση της οικονομίας» ως βάση για τη συναίνεση, διαβεβαιώνοντας ότι στην περίπτωση που η κυβέρνηση συμπεριλάβει στο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα προτάσεις από το «Ζάππειο 2», η ΝΔ θα τα ψηφίσει, αλλά δε θα υπερψηφίσει το νομοσχέδιο επί της αρχής.

Κλίμα υπέρ της συναίνεσης με την κυβέρνηση καλλιεργούν την ίδια στιγμή μια σειρά στελέχη της ΝΔ. Ο τομεάρχης Ανάπτυξης Κ. Χατζηδάκης κάλεσε την κυβέρνηση «να εκμεταλλευτεί τη στάση της ΝΔ, έτσι ώστε να διαμορφωθεί ένα καινούργιο τοπίο στον τόπο». Επισήμανε μάλιστα ότι «οι θέσεις της ΝΔ γενικότερα διευκολύνουν την κυβέρνηση, διότι είναι εξαιρετικά σπάνιο, αν όχι πρωτοφανές στον τόπο αυτό να βγει κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και να λέει πάγωμα των προσλήψεων για 3 χρόνια».

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο Κυρ. Μητσοτάκης εκτίμησε ότι «διαμορφώνεται ένα πεδίο συνεννόησης σε κάποιους κεντρικούς στόχους», αναφέροντας ως τέτοιους ένα επιθετικό πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων και τη δραστική μείωση του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων.

Στοιχίζονται και οι άλλοι «πρόθυμοι»

«Σαφώς και υπάρχει κυβέρνηση, αντιπολίτευση και κοινοβουλευτισμός στην Ελλάδα. Το κακό όμως για τους κυρίους Παπανδρέου και Σαμαρά είναι το ότι σε όλες τις δημοσκοπήσεις, ένα ποσοστό των ερωτωμένων, που ανέρχεται στο 80% περίπου, πιστεύει ότι αυτοί δεν ασκούν σωστά το ρόλο τους», σχολίασε τα περί συναίνεσης ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ., Γ. Καρατζαφέρης, ζητώντας να επαληθευτεί ο ρόλος του Κοινοβούλιου ως «χώρος προτάσεων και συνεννόησης». Μιλώντας το βράδυ στο «Μέγκα», ζήτησε κυβέρνηση συνεργασίας ανάμεσα σε ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΛΑ.Ο.Σ., Μπακογιάννη και Κουβέλη, με «συνεννόηση σε μίνιμουμ πρόγραμμα και στα πρόσωπα που θα το υλοποιήσουν».

Εκκληση για εθνική συνεννόηση απηύθυνε και η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας, Ντ. Μπακογιάννη, λέγοντας ότι «κυβέρνηση και αντιπολίτευση είναι κατώτεροι των προσδοκιών, εάν δεν συνειδητοποιήσουν ότι αυτό το οποίο απαιτεί ο ελληνικός λαός είναι εθνική συνεννόηση για την έξοδο από την κρίση». Την εκτίμηση ότι συναίνεση δεν μπορεί να επιβληθεί «διότι καμιά πολιτική δύναμη δεν προτίθεται να εκχωρήσει την πολιτική της θέση για τα ζητήματα της οικονομίας και της χώρας σε ένα γενικό και αόριστο κλίμα συναίνεσης», εξέφρασε ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς, Φ. Κουβέλης, ζητώντας επί της ουσίας η προσέγγιση μεταξύ των αστικών δυνάμεων να γίνει με άλλους όρους.


ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ
Καταθέτει διαπιστευτήρια ικανού διαχειριστή

Κατάπτυστες και προκλητικές οι προτάσεις για την αντιμετώπιση της ανεργίας

Σε ημερίδα που συνδιοργάνωσαν στην Αθήνα ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ και η ευρωομάδα GUE/NGL, με θέμα «Κρίση - Ανεργία και διάλυση των εργασιακών σχέσεων σε Ελλάδα και ΕΕ», μίλησε χτες ο Αλ. Τσίπρας, από το βήμα της οποίας ανήγαγε ξανά το δημόσιο χρέος και την αντιμετώπισή του σε κυρίαρχο πολιτικό ζήτημα και παρότρυνε την κυβέρνηση να ζητήσει συναίνεση από το λαό «για να εκβιάσει τους πιστωτές και να μετατρέψει την ελληνική κρίση σε ευρωπαϊκή κρίση».

Ο πρόεδρος του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ εκτίμησε ότι «το περίφημο Μνημόνιο, το οποίο επιβλήθηκε στην Ελλάδα, έχει αποτύχει ολοκληρωτικά», αθωώνοντας έτσι την κυβέρνηση και την ντόπια πλουτοκρατία, που το συνυπέγραψαν και κρύβοντας σκόπιμα ότι με βάση αυτό το μνημόνιο η αστική τάξη ενίσχυσε τη θέση της, με τις αντεργατικές και αντιασφαλιστικές ανατροπές που προωθήθηκαν. Γι' αυτές τις αντεργατικές ανατροπές φτιάχτηκε το μνημόνιο, και όχι για τα ελλείμματα και τα χρέη, όπως παπαγαλίζουν όλα τα αστικά κόμματα και ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ.

Σε άλλο σημείο, ισχυρίστηκε ότι «η κρίση αυτή όμως, παρά το γεγονός ότι ήταν σημαντική η κρίση χρέους, ήταν διαχειρίσιμη» από τις αστικές κυβερνήσεις, αλλά «είχαμε την ατυχία να έχουμε έναν πρωθυπουργό που το έβαλε στα πόδια κι έναν άλλον που, μόλις ανέλαβε (...) παραδόθηκε στις αγορές, στις απαιτήσεις και τις πιέσεις των πιστωτών». Σύμφωνα με τον ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και ΝΔ είναι επιζήμιοι για το λαό, όχι επειδή υπηρετούν τη στρατηγική του κεφαλαίου, αλλά επειδή «δεν είχαν το σθένος να χτυπήσουν το χέρι στο τραπέζι και να υπερασπιστούν το δημόσιο συμφέρον»!

Ο Αλ. Τσίπρας είπε ακόμα ότι η Ελλάδα πρέπει να διεκδικήσει «ουσιαστική στήριξη» από την ΕΕ και εκτίμησε ότι «ο κ. Παπανδρέου εξελίσσεται στη μεγαλύτερη απογοήτευση των μεταπολιτευτικών χρόνων» επειδή «δεν έχει την ελάχιστη ευθιξία, αφού δεν μπορεί, να οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές, να παραιτηθεί». Αναπαράγοντας τα επικίνδυνα και αθωωτικά για τα αστικά κόμματα και την ντόπια πλουτοκρατία ιδεολογήματα περί «κατοχής» και «εξάρτησης», ζήτησε από τον Γ. Παπανδρέου «να αρνηθεί τις πιέσεις και τον εξευτελισμό στον οποίον υποβάλλουν τον ελληνικό λαό και την κυβέρνηση οι υπάλληλοι του ΔΝΤ».

Φανερώνοντας το αντιδραστικό περιεχόμενο της διακυβέρνησης που οραματίζεται και προπαγανδίζει, χαρακτήρισε «υπερόπλο» τη συμμετοχή της χώρας στην ευρωζώνη και χρέωσε στο ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ ανικανότητα στο «να έχουν το σθένος και την αξιοπρέπεια να διεκδικήσουν τα δικαιώματα του δημόσιου συμφέροντος, του λαού και να διαπραγματευτούν», ζητώντας «να φύγει το γρηγορότερο η κυβέρνηση», για να έρθει προφανώς μια επόμενη, το ίδιο επιζήμια για το λαό.

Κοροϊδία των ανέργων

Αναφερόμενος στην ανεργία, αρκέστηκε σε διαπιστώσεις περί «κραχ ανεργίας», κρύβοντας τις πραγματικές αιτίες που εδράζονται στον καπιταλιστικό τρόπο παραγωγής και στις αντιθέσεις του. Σαν αντίδοτο, πρότεινε «την ανάπτυξη δομών κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας», με τερτίπια που χρησιμοποιεί και το αστικό σύστημα για να συγκαλύψει την πραγματική ανεργία και να τσακίσει τις σχέσεις εργασίας, όπως «εταιρείες Συνεταιρισμένης εργασίας που έχουν δημιουργηθεί στο παρελθόν, ήδη από την δεκαετία του '80 ως αντίβαρο στην αποβιομηχάνιση και την οικονομική κρίση».

Χωρίς να αρθρώσει κουβέντα για την ανάγκη πραγματικής προστασίας των ανέργων, ο Αλ. Τσίπρας είπε ότι μέσω αυτών των εταιρειών, «οι εργαζόμενοι διέσωσαν τις θέσεις εργασίας τους, εδραιώνοντας παράλληλα ένα πρωτότυπο μοντέλο επιχείρησης», καθώς «οι συνεταιρισμοί και εταιρείες συνεταιρισμένης εργασίας έχουν διαπιστωμένα καλύτερες οικονομικές επιδόσεις, καλύτερες συνθήκες απασχόλησης, μικρότερες εναλλαγές στην σύνθεση του εργατικού δυναμικού». Με τον ίδιο στόχο, πρότεινε «αυτοοργάνωση των πολιτών για δομές αλληλεγγύης όπως συνεταιριστικά καφενεία, ανταλλακτικά παζάρια, κοινωνικά παντοπωλεία ή κοινωνικά ιατρεία».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ