ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 20 Μάη 2011
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΕΝΤΡΟ ΑΘΗΝΑΣ
Περιοδείες του ΚΚΕ σε πλατεία Αμερικής και Σεπόλια

Από τη χτεσινή περιοδεία του Ν. Σοφιανού στην πλατεία Αμερικής
Από τη χτεσινή περιοδεία του Ν. Σοφιανού στην πλατεία Αμερικής
Περιοδεία στην περιοχή γύρω από την πλατεία Αμερικής, στην οδό Λευκωσίας έως την πλατεία Καλλιγά, πραγματοποίησε χτες το απόγευμα αντιπροσωπεία του Κόμματος, με επικεφαλής τον Νίκο Σοφιανό, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και δημοτικό σύμβουλο Αθήνας. Αλλη μια περιοδεία σε μια λαϊκή γειτονιά του κέντρου, η οποία στενάζει από την πολιτική που γεννά φτώχεια, ανεργία, υποαπασχόληση, λουκέτα για τους μικρομεσαίους, προσφυγιά, συνολικά υποβάθμιση στη ζωή όλων των ανθρώπων του μόχθου.

Κάτοικοι αυτοαπασχολούμενοι, μισθωτοί της περιοχής περιέγραψαν μια εικόνα ζοφερή της καθημερινότητάς τους:

«Κλείνουμε ως τα τέλη του μήνα, έδιωξα 3 υπαλλήλους, εφορία, περαίωση, εγκληματικότητα, πολυκαταστήματα, παρεμπόριο, όλα συντελούν στο να εξαφανιστούμε οι μικρομεσαίοι. Ηδη, άρχισε η δράση κυκλωμάτων που υποβαθμίζουν ακίνητα και μετά τα παίρνουν κοψοχρονιά και εδώ. Μεγάλο μέρος του κόσμου δεν πήγε να ψηφίσει στις τελευταίες εκλογές, αλλά και η αποχή δεν είναι λύση. Μας αυτοχρίστηκε η "Χρυσή Αυγή" προστάτης των πολιτών, εκεί καταντήσαμε», μερικές από τις πιο χαρακτηριστικές φράσεις των όσων ειπώθηκαν.

Από την πλευρά του, ο Ν. Σοφιανός τόνισε ότι κυβέρνηση, ΕΕ, όλα τα κόμματα της πλουτοκρατίας ετοιμάζουν καινούργιο πακέτο αντιλαϊκών μέτρων για να γονατίσουν τα πλατιά λαϊκά στρώματα. Επισήμανε ότι η απαράδεκτη κατάσταση που επικρατεί στο κέντρο της Αθήνας δε δημιουργήθηκε από μόνη της, αλλά είναι αποτέλεσμα των πολιτικών που εφαρμόστηκαν όλα αυτά τα χρόνια. Συμπλήρωσε ότι οι κυβερνήσεις δεν εννοούν να πάρουν μέτρα, ώστε να απεγκλωβίσουν τους μετανάστες που σήμερα αναγκαστικά μένουν εδώ, να τους χορηγηθούν ταξιδιωτικά έγγραφα και να ταξιδέψουν όπου θέλουν, καθώς ένα τέτοιο μέτρο προϋποθέτει ρήξη με την ΕΕ. Συνέχισε λέγοντας ότι έχουν εξίσου μεγάλη ευθύνη, καθώς αφήνουν τα κυκλώματα που τους εκμεταλλεύονται να αλωνίζουν.

Στα Σεπόλια

Για τη δραματική κατάσταση που βιώνουν οι αυτοαπασχολούμενοι και επαγγελματοβιοτέχνες και στην περιοχή των Σεπολίων, συζήτησε χτες βράδυ μαζί τους ο Στέλιος Λάμπρου, μέλος της ΚΕΟΕ της ΚΕ του ΚΚΕ και δημοτικός σύμβουλος Αθήνας με τη «Λαϊκή Συσπείρωση». «Γύρω από εμένα υπήρχαν μέχρι πρότινος τρία μαγαζιά και τώρα έχω μείνει μόνος. Αν δεν αλλάξει η κατάσταση, δεν ξέρω για πόσο θα αντέξω ακόμα», σημείωσε ένας ιδιοκτήτης βιβλιοπωλείου. Είναι χαρακτηριστικό ότι σχεδόν σε όλα τα καταστήματα που περιόδευσε η αντιπροσωπεία δεν υπήρχαν πελάτες ή υπήρχε μόνο ένας. Παράλληλα, διαπίστωνε κανείς, στον πιο εμπορικό δρόμο της περιοχής, πάρα πολλά κλειστά καταστήματα. «Μόνο τα πάγια έξοδα, μας έχουν πνίξει. Για πελάτες ούτε λόγος. Από τη στιγμή που οι εργαζόμενοι δεν έχουν λεφτά, πώς να έρθουν σε εμάς να ψωνίσουν;», επισήμανε μικρομαγαζάτορας.

«Οι μικρομεσαίοι έχουν άμεσο συμφέρον να συμμαχήσουν με τους εργαζόμενους ενάντια στο μέτωπο του μεγάλου κεφαλαίου και των πολυεθνικών, γιατί, ακριβώς, αν οι εργαζόμενοι δεν έχουν λεφτά και ικανοποιητικούς μισθούς ή είναι άνεργοι δε θα μπορούν να αγοράσουν και εσείς από την πλευρά σας δεν θα μπορείτε να σταθείτε», τόνισε ο Στ. Λάμπρου. Επιπρόσθετα, ενημέρωσε τους μικροεπαγγελματίες και για την πρόταση των δημοτικών συμβούλων του ΚΚΕ στο προχθεσινό δημοτικό συμβούλιο, για την ανάγκη άμεσης μείωσης των δημοτικών τελών κατά 50% στους μικρομαγαζάτορες, την οποία δεν αποδέχτηκαν ούτε η δημοτική αρχή (ΠΑΣΟΚ) ούτε η «αξιωματική» αντιπολίτευση (ΝΔ), με το αιτιολογικό ότι δεν υπάρχει τρόπος να καλυφθούν τα χρήματα. «Εμείς τότε προτείναμε - ανέφερε ο Στ. Λάμπρου - η χρηματική απώλεια που επικαλείστε να καλυφτεί από αύξηση στα τέλη των μεγάλων εμπορικών καταστημάτων, σούπερ μάρκετ και των τραπεζών, αλλά όπως ήταν φυσικό δε συμφώνησαν».

ΑΙΜΑΤΗΡΗ ΣΥΜΠΛΟΚΗ ΣΤΗΝ ΠΕΥΚΗ
Συνεχίζονται οι έρευνες

Συνεχίζονται οι αστυνομικές έρευνες σχετικά με την προχτεσινή ένοπλη συμπλοκή στην Πεύκη. Χτες, η Αστυνομία διέρρεε ότι έγινε ταυτοποίηση του ατόμου που τραυματίστηκε και πως ο 21χρονος τραυματίας (που νοσηλεύεται στον «Ερυθρό Σταυρό» με τραύματα στο γλουτό και στην κνήμη) δεν έχει απασχολήσει τις διωκτικές αρχές στο παρελθόν. Το γεγονός πως κατά τη διάρκεια της συμπλοκής δεν είχε επάνω του στοιχεία, όπως κλειδιά, ταυτότητα και κινητό τηλέφωνο, καθιστούσε δύσκολη την ταυτοποίησή του.

Το όπλο που φέρεται να βρέθηκε στην κατοχή του αποδείχθηκε (σ.σ. μετά από εργαστηριακές εξετάσεις) πως δεν έχει χρησιμοποιηθεί σε αξιόποινες πράξεις. Παράλληλα, οι έρευνες στρέφονται και στον εντοπισμό του δεύτερου ατόμου που ήταν μαζί με τον 21χρονο και που κατάφερε να εξαφανιστεί χρησιμοποιώντας το περιπολικό της Αμεσης Δράσης. Στο όχημα έγινε έρευνα για να εντοπιστούν ίχνη του άλλου ατόμου, που, όπως διέρρεε η Αστυνομία, έχει τραυματιστεί.

Κοντά στο σημείο της συμπλοκής στην Πεύκη, εντοπίστηκαν χθες δύο ακόμα κλεμμένα οχήματα, ένα βαν και μία μοτοσικλέτα, που είχαν κλαπεί από την περιοχή της Κυψέλης, πριν από περίπου 20 μέρες.

Ομαλά και χωρίς προβλήματα εξελίσσεται η υγεία των δυο αστυνομικών 24 και 26 ετών, που τραυματίστηκαν προχτές το απόγευμα και νοσηλεύονται στο νοσοκομείο «ΚΑΤ».

ΠΕΚΑΜ
Εκδήλωση τιμής στη Μακρόνησο

Η Πανελλήνια Ενωση Κρατουμένων Αγωνιστών Μακρονήσου (ΠΕΚΑΜ) πραγματοποιεί, την Κυριακή 29 Μάη 2011, εκδήλωση Τιμής και Μνήμης στον Ιστορικό Τόπο της Μακρονήσου. Η μετακίνηση θα γίνει με το πλοίο «Μαρμάρι Εξπρές» από το λιμάνι του Λαυρίου με αναχώρηση στις 8.45 το πρωί και επιστροφή, από το Μακρονήσι, στη 1.00 το μεσημέρι. Πούλμαν της ΠΕΚΑΜ θα αναχωρήσει για το Λαύριο από την πλατεία Κάνιγγος, ώρα 7 π.μ. Για συμμετοχή, τηλ. 2103247820.

Εκλογοαπολογιστική ΣΦΕΑ 1967 -'74

Καλούνται τα μέλη του Συνδέσμου Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων Αντιστασιακών 1967-1974 στη χρονιάτικη τακτική γενική συνέλευση και στις αρχαιρεσίες για την εκλογή νέου Διοικητικού Συμβουλίου και Εξελεγκτικής Επιτροπής που πραγματοποιείται στην αίθουσα Ελευθερίας, του κτιρίου Μουσείου Αντιδικτατορικής Δημοκρατικής Αντίστασης, στο Πάρκο Ελευθερίας στην Αθήνα (στάση ΜΕΤΡΟ Μέγαρο Μουσικής), την Κυριακή 29 Μάη 2011 ή, λόγω έλλειψης απαρτίας, οπωσδήποτε, την Κυριακή 5 Ιούνη 2011, στις 10.30 πμ.

Υπενθυμίζεται ότι οι υποψηφιότητες για το ΔΣ και την ΕΕ υποβάλλονται εγγράφως στον γενικό γραμματέα του Συνδέσμου, το αργότερο, 2 μέρες πριν τη Γενική Συνέλευση.

Σε γειτονιές της πόλης

Συνεχίζονται τις επόμενες μέρες οι περιοδείες σε περιοχές του κέντρου της Αθήνας που διοργανώνουν οι Κομματικές Οργανώσεις της Α' Αθήνας, με επικεφαλής τον Νίκο Σοφιανό, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και δημοτικό σύμβουλο Αθήνας.

Συγκεκριμένα:

  • Σήμερα Παρασκευή 20 Μάη, στις 6 μ.μ., στην πλατεία Κολιάτσου, στην Πατησίων και στο Πάρκο ΦΙΞ.
  • Αύριο Σάββατο 21 Μάη, στην περιοχή του Αγίου Παύλου.

Επίσης, θα γίνουν περιοδείες με επικεφαλής τον Στέλιο Λάμπρου, μέλος της ΚΕΟΕ της ΚΕ του ΚΚΕ και δημοτικό σύμβουλο Αθήνας με τη «Λαϊκή Συσπείρωση». Συγκεκριμένα:

  • Σήμερα Παρασκευή 20 Μάη, στις 6.30 μ.μ., στην Ακαδημία Πλάτωνος.
  • Αύριο Σάββατο 21 Μάη, στις 11 π.μ., στα Πετράλωνα.
Δύο συλλήψεις για τη δολοφονία Μ. Καντάρη

Δύο άτομα συνελήφθησαν χθες, μετά από επιχείρηση της ΕΛ.ΑΣ., σε κτίριο στο κέντρο της Αθήνας και σύμφωνα με την Αστυνομία φέρονται να είναι οι δράστες της δολοφονίας του 44χρονου Μανώλη Καντάρη, που έγινε στην 3ης Σεπτεμβρίου και Ηπείρου τα ξημερώματα της 10ης Μάη. Οπως ανακοινώθηκε από την Αστυνομία, οι δύο άνδρες είναι Αφγανοί, ηλικίας 27 και 20 ετών, και φέρονται να έχουν ομολογήσει την πράξη τους. Μάλιστα, στην ανακοίνωση της Αστυνομίας, αναφέρεται ότι την βιντεοκάμερα του άτυχου 44χρονου την πούλησαν έναντι 120 ευρώ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, είχε προηγηθεί η προσαγωγή περίπου 40 ατόμων από εγκαταλελειμμένο κτίριο στο κέντρο της Αθήνας και ανάμεσά τους ήταν και οι δύο δράστες της δολοφονίας. Στη συνέχεια, οδηγήθηκαν στη ΓΑΔΑ, όπου και οι τελευταίοι συνελήφθησαν, ενώ αναζητείται ο τρίτος άνδρας, πακιστανικής καταγωγής, που εμπλέκεται στην υπόθεση.

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Ανακοίνωσε περιοχές για τα κέντρα κράτησης μεταναστών

Τα κέντρα κράτησης και υποδοχής μεταναστών που θα λειτουργήσουν σε διάφορες περιοχές της χώρας ανακοίνωσε χτες το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.

Τα κέντρα αυτά θα βρίσκονται στις εξής περιοχές: Κέντρα κράτησης: Σπάρτη, Μερσινίδι Χίου, Ελληνικό (παλιά κρατητήρια), Π. Ράλλη, Ασπρόπυργο, Βένα Ροδόπης, Φυλάκιο Εβρου, στο στρατόπεδο Ψαρογιάννη στην Αιτωλοακαρνανία (Στάνος), στην Καρωτή Εβρου (πρώην στρατόπεδο Φιλιρίδη).

Στο Φυλάκιο αξιοποιείται παρακείμενη δημόσια έκταση για την εγκατάσταση λυόμενων κατασκευών που θα χρησιμοποιηθούν ως κέντρο πρώτης υποδοχής, ενώ εξετάζονται τρεις προτάσεις ιδιωτών για Κέντρο Κράτησης, εκτός της πόλης της Ηγουμενίτσας.

Κέντρα υποδοχής: Βαθύ Σάμου, νέα κρατητήρια του Ελληνικού. Στην Αμυγδαλέζα θα υπάρχει κέντρο πρώτης υποδοχής ανηλίκων.

Στην Ορεστιάδα, εξετάζεται πρόταση ιδιώτη με στόχο τη δημιουργία Πολυδύναμου Κέντρου, όπου θα συστεγάζονται Υπηρεσία Ασύλου, Κέντρο Πρώτης Υποδοχής, Διοίκηση του Frontex , οι υπηρεσίες της Αστυνομικής Διεύθυνσης Ορεστιάδας και η Πυροσβεστική Υπηρεσία Ορεστιάδας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ