ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 1 Νοέμβρη 2000
Σελ. /40
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΓΓΑ - ΕΠΑΕ - ΕΠΟ
Για γέλια και για κλάματα...

«Μέχρι στιγμής δε φαίνεται να επιδεικνύουν την απαιτούμενη σοβαρότητα», δήλωσε χτες ο υφυπουργός Αθλητισμού, Γιώργος Φλωρίδης, αναφερόμενος στην ΕΠΑΕ. Λίγο αργότερα όμως, έστω και ακούσια, οι κουβέντες του συμπεριέλαβαν και τους υφισταμένους του... Πιο συγκεκριμένα το γ.γ. Αθλητισμού, Γιάννη Σγουρό. Γιατί; Εστειλε έγγραφο στην ΕΠΑΕ, μετά από εισήγηση της ΔΕΑΒ και αίτημα της αστυνομίας καλώντας τη να μη δώσει εισιτήρια στην ΑΕΚ για το σαββατιάτικο ντέρμπι με τον Ολυμπιακό. Ως εδώ καλά, εκτός από μια «λεπτομέρεια». Η «κιτρινόμαυρη» ΠΑΕ έχει ήδη παραλάβει και πουλήσει περίπου 4.500 εισιτήρια!...

Πέρα πάντως, από το τραγελαφικό της υπόθεσης, υπάρχει και το σοβαρό. Η πολιτεία ζητάει από τη λίγκα να καλύψει τη δική της αδυναμία και ολιγωρία. Οι κυβερνητικές εξαγγελίες περί μέτρων πάταξης της βίας (όπου περιλαμβανόταν ως μέτρο η απαγόρευση οργανωμένης μετακίνησης οπαδών) έμειναν λόγια. Δεν υπήρξε νομοθετική ρύθμιση. Αν υποτεθεί λοιπόν, ότι η ΕΠΑΕ ικανοποιούσε το αίτημα της ΓΓΑ, τότε σε απλά ελληνικά θα ήταν παράνομη. Και το κυριότερο για μια ακόμα φορά η πολιτεία εκχωρεί το έργο της στους επιχειρηματίες - παράγοντες. Ζήτημα συνήθειας. Αυτή απλά προΐσταται...

Κατά τ' άλλα η κόντρα εντυπώσεων καλά κρατεί. Χτες ο υπουργός Πολιτισμού, Θ. Πάγκαλος, «κάλυψε» το συνεργάτη του υφυπουργό, Γ. Φλωρίδη, στη διαμάχη με την ΕΠΑΕ. Ανέφερε ότι η λίγκα «έκανε μια σειρά από λάθη. Αυτή η διαδρομή δεν οδηγεί πουθενά. Είναι γνωστό ότι το ποδόσφαιρο χρηματοδοτείται γενναία από το δημόσιο, δηλαδή τον ελληνικό λαό, και είναι αδιανόητο να χρηματοδοτεί κάποιους το δημόσιο όταν αυτοί θεωρούν ότι είναι κράτος εν κράτει και παίρνουν αποφάσεις αδικαιολόγητες». Το πρόβλημα όμως είναι μόνο, τι θεωρούν; Ποιος τους έδωσε το δικαίωμα να συμπεριφέρονται έτσι και ποιος τους χρηματοδοτεί; Φυσικά η κυβέρνηση και ας «ξέχασε» να το πει ο υπουργός. Οσο για τον υφυπουργό, αυτός κωλύεται μόνο επειδή δεν «επιδεικνύουν μια στοιχειώδη σοβαρότητα. Εφόσον επιδείξουν, διάλογος θα υπάρξει»...

  • Η αβλεψία (;) της ΕΠΟ θέτει ουσιαστικά σε αμφισβήτηση τη δευτεροβάθμια επιτροπή επίλυσης οικονομικών διαφορών. Χτες θα εκδικαζόταν η προσφυγή του Πανιωνίου κατά του προπονητή Μ. Κατσαβάκη. Ομως ο δικηγόρος των «κυανέρυθρων», Π. Καϊμακάμης, κατέθεσε αίτημα εξαίρεσης των 4ων από τα 5 μέλη της επιτροπής. Στηριζόμενος στο άρθρο 52 παρ. ΣΤ του κώδικα πολιτικής δικονομίας, με την επιφύλαξη του άρθρου 53 (απαγορεύεται αίτηση εξαίρεσης όλων) επικαλέστηκε υπόνοιες μεροληψίας. Το πρόβλημα είναι ότι οι αρμόδιοι δεν προνόησαν να υπάρχουν αναπληρωματικοί, άρα δεν μπορούσε να εξεταστεί η αίτηση... Επίσης η ΕΠΟ δε φρόντισε να ζητήσει από το Εφετείο την αντικατάσταση του προέδρου της επιτροπής ο οποίος προήχθη σε Αρεοπαγίτη. Η υπόθεση αναβλήθηκε για τις 14 Νοέμβρη.
  • Επανέρχονται στην Εθνική Ελλάδας Μαχλάς και Κωνσταντινίδης για το φιλικό με τη Σλοβακία.

Γ. ΚΑΝΤΖΙΛΙΕΡΗΣ

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ
Σαλονικιώτικο ντέρμπι

Ετοιμοι για την πρώτη μεγάλη «κόντρα» της χρονιάς δηλώνουν Αρης και ΠΑΟΚ...

Sportidea

Ετοιμοι για την πρώτη μεγάλη «κόντρα» της χρονιάς δηλώνουν Αρης και ΠΑΟΚ...
Μετά από αναβολές επί αναβολών και εκτός συγκλονιστικού απροόπτου (άλλωστε, αν και είμαστε στην αρχή έχουν δει πολλά τα μάτια μας) διεξάγεται σήμερα το πρώτο ντέρμπι της νέας χρονιάς. Τα βλέμματα λοιπόν στρέφονται στη Θεσσαλονίκη, όπου ο Αρης φιλοξενεί τον ΠΑΟΚ στο ανακαινισμένο γήπεδο Χαριλάου (17.00, ΣΟΥΠΕΡΣΠΟΡΤ).

Οσον αφορά στους γηπεδούχους αυτό είναι το πρώτο παιχνίδι μετά από αρκετό καιρό απραξίας, αφού το πρωτάθλημα είχε διακοπεί, ενώ, ως γνωστόν, ο Αρης δεν έχει ευρωπαϊκές υποχρεώσεις όπως ο αντίπαλός του. Για το λόγο αυτό ο Μπάμπης Τεννές φοβάται την κατάσταση στην οποία θα είναι οι παίκτες του μετά την πολυήμερη αγωνιστική απραξία, τονίζει ότι ευχή όλων είναι να παιχτεί καλό ποδόσφαιρο και οι δυο ομάδες να δείξουν την αξία τους.

Στον αγωνιστικό τομέα, τώρα, τα προβλήματα που απασχολούν τον Μπ. Τεννέ, εκτός της αγωνιστικής απραξίας, είναι η απουσία του Μάριου Χριστοδούλου εξαιτίας τραυματισμού αλλά και η αμφίβολη συμμετοχή του Κώστα Λουμπούτη, που τραυματίστηκε στην προπόνηση της Κυριακής.

Για τον ΠΑΟΚ αρχίζει μια βδομάδα δύσκολη, αφού μετά τον αγώνα με τους «κίτρινους» ακολουθεί ο αγώνας ρεβάνς με την Ουντινέζε για το Κύπελλο ΟΥΕΦΑ. Σε δήλωσή του ο Ντούσαν Μπάγεβιτς δε θέλησε να αναφερθεί σε λεπτομέρειες αλλά αντίθετα τόνισε ότι πρέπει να επικρατήσει η λογική και να μην υπάρξουν έκτροπα: «Εύχομαι να παιχτεί καλό ποδόσφαιρο σε ένα ντέρμπι όπως είναι αυτό μεταξύ Αρη και ΠΑΟΚ, δύο ομάδων που έχουν δείξει ότι έχουν δυνατότητες. Να κερδίσει αυτός που θα είναι ο καλύτερος και ο πιο δυνατός. Περιμένω οι φίλαθλοι των δύο ομάδων να σταθούν με κατανόηση και αξιοπρέπεια στις εξέδρες». Στα αγωνιστικά ο «Ντούσκο» θα στερηθεί των υπηρεσιών του Κόφι Αμπονσά, ο οποίος μετέβη στην Γκάνα για προσωπική υπόθεση (πέθανε το νεογέννητο παιδί του) καθώς και του Γεωργιάδη, που είναι με την Εθνική Ελπίδων. Τη θέση του πρώτου θα πάρει ο Δημήτρης Χασιώτης.

ΑΕΚ
Χωρίς φόβο στο ΟΑΚΑ

Ο τολμών νικά; Ισως, αλλά για τον Γιάννη Παθιακάκη τολμών ίσον και αδύνατος. Και όσον αφορά την ομάδα του, την ΑΕΚ, στον αγώνα ντέρμπι με τον Ολυμπιακό το Σάββατο δεν τίθεται θέμα τόλμης, αλλά δυνατότητας. Και όπως πιστεύει ο Ελληνας τεχνικός, η Ενωση έχει τη δυνατότητα να πάρει θετικό αποτέλεσμα στο ΟΑΚΑ, δείχνοντας παράλληλα ότι έχει απόλυτη εμπιστοσύνη στις δυνατότητες της ομάδας και εμφανίστηκε. «Η ΑΕΚ θα πάει να κερδίσει. Σε όλα τα παιχνίδια θα παίζει για τη νίκη είτε μέσα είτε έξω. Δεν τίθεται θέμα τόλμης. Η ΑΕΚ ούτε κομπλεξική είναι ούτε φοβισμένη. Σεβόμαστε κάθε αντίπαλο, δεν υποτιμούμε κανέναν, αλλά από εκεί και πέρα θα κάνουμε το παιχνίδι μας. Τολμηρός είναι κάποιος όταν προσπαθεί να διεκδικήσει κάτι από έναν ανώτερο αντίπαλο. Ο Ολυμπιακός δεν είναι καλύτερη ομάδα από εμάς. Εμείς θέλουμε να παρουσιάσουμε καλή ομάδα και να μείνει ο κόσμος ευχαριστημένος από την απόδοση και από την προσπάθεια».

Οσον αφορά στη σύνθεση της ομάδας, ο προπονητής του «Δικεφάλου» δήλωσε: «Δε σκέφτομαι ν' αλλάξω την ομάδα. Η ΑΕΚ είναι μία καινούρια ομάδα και χρειάζεται αγώνες για να "δέσει", ώστε οι παίκτες να παρουσιάσουν ομοιογένεια στο παιχνίδι τους και να έχουν εμπιστοσύνη μεταξύ τους. Αγωνιστικά αυτό υπάρχει αλλά με τα παιχνίδια θα βελτιωθεί. Κάθε παιχνίδι βοηθά τους νέους να μπουν περισσότερο στη νοοτροπία μας. Ετσι δημιουργείται ένα "πιστεύω" που μπορεί να βοηθήσει την ομάδα να ξεπεράσει κάθε δύσκολη στιγμή. Ο Πέτκοφ ακόμη δεν είναι έτοιμος. Θα είναι μαζί μας και κατά τη διάρκεια της εβδομάδας θα δούμε πώς θα πάει».

Πάντως για το θέμα των διεθνών με την Ενόπλων (Τσάρτας, Καψής, Δέλλας) ο Παθιακάκης ξεκαθάρισε ότι εάν αυτοί δεν μπορέσουν να επιστρέψουν μέχρι την Παρασκευή, η ΑΕΚ θα ζητήσει αναβολή του παιχνιδιού, ενώ επισήμανε ότι οι απουσίες των τριών σίγουρα τον βγάζουν εκτός...

ΠΑΟ
«Ουδέν πρόβλημα»

Τέλος καλό όλα καλά δείχνουν να είναι τα πράγματα στον Παναθηναϊκό μετά το επεισόδιο που δημιουργήθηκε μεταξύ του τεχνικού Αγγελου Αναστασιάδη και του Πάολο Σόουζα (τον έδιωξε από την προπόνηση). Μετά τη συνάντηση του παίκτη με τον πρόεδρο της ομάδας Αγγελο Φιλιππίδη, το επεισόδιο θεωρείται λήξαν χωρίς να επιβληθεί κάποιο πρόστιμο στον παίκτη για την ενέργειά του να μη χαιρετήσει τον Γκαγιέτο τη στιγμή που τον αντικαθιστούσε στο παιχνίδι με τον ΟΦΗ. Ο πρόεδρος της ομάδας δε θέλησε να δώσει συνέχεια στο θέμα, ενόψει της κρίσιμης αναμέτρησης με τη Γιουβέντους για το Τσάμπιονς Λιγκ. Οπως σχολίασε στέλεχος της ΠΑΕ η συζήτηση ήταν ιδιαίτερα εποικοδομητική και σκοπός τώρα είναι να κρατηθούν ισορροπίες.

Προς Λονδίνο ο Ερικσον

Οι άσχημες εμφανίσεις της Εθνικής Αγγλίας τα τελευταία χρόνια στις διεθνείς διοργανώσεις ανάγκασε τους «φλεγματικούς Εγγλέζους» να καταρρίψουν ένα χρόνιο ταμπού τους, προκειμένου να βγει η ομάδα από το αδιέξοδο. Ετσι, για πρώτη φορά στην ιστορία της, η Εθνική Αγγλίας θα έχει ξένο προπονητή και, συγκεκριμένα, τον Σουηδό Σβεν Γκοραν Ερικσον. Σύμφωνα με πληροφορίες, η Αγγλική Ομοσπονδία συμφώνησε σε όλα με τον τεχνικό της Λάτσιο, προκειμένου να αναλάβει τη «γηραιά Αλβιόνα» από τον Ιούλη του 2001.

ΒΟΛΕΪ
Στο «Κατσάνειο» τα βλέμματα

Ενα ντέρμπι κορυφής, που θα κρίνει το σκηνικό στο ρετιρέ της βαθμολογίας, περιλαμβάνει σήμερα η 3η αγωνιστική στην Α1 ανδρών. Ο Ηρακλής αντιμετωπίζει τον Ολυμπιακό σε μια «επανάληψη» του περσινού τελικού Κυπέλλου. Το παιχνίδι στο Κατσάνειο θα γίνει κεκλεισμένων των θυρών, λόγω της τιμωρίας που εκτίει ο Ηρακλής για τα επεισόδια των οπαδών του στους τελικούς του περυσινού Πρωταθλήματος κόντρα στον Ολυμπιακό. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει και το παιχνίδι της Ορεστιάδας με την ΑΕΚ. Το πρόγραμμα αναλυτικά: 15.30 Παναθηναϊκός - Πανελλήνιος, 19.00 Ορεστιάδα - ΑΕΚ, 19.00 ΕΑΠ - Ολυμπιάδα, 19.00 Ιωνικός Νίκαιας - ΠΑΟΚ, 19.00 Ηρακλής - Ολυμπιακός, 19.30 Αρης Θεσσαλονίκης - Αρης Νίκαιας.

ΜΠΑΣΚΕΤ
Προσοχή στους Βέλγους

Προσοχή στη Σαρλερουά προκειμένου να μη βρεθούν προ απροόπτου έχει συστήσει στους παίκτες του ο Ντούσαν Ιβκοβιτς ενόψει του σημερινού τρίτου αγώνα της ΑΕΚ (ΟΑΚΑ 19.00) στην Ευρωλίγκα της ULEB. Ο Ντούσαν Ιβκοβιτς τόνισε ότι σκοπός της ομάδας του είναι να συνεχίσει το νικηφόρο σερί που έχει τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρώπη (τέσσερα στα τέσσερα) αλλά αυτό για να επιτευχθεί θα πρέπει οι παίκτες του να δείξουν τη δέουσα προσοχή στους Βέλγους.«Θέλει προσοχή για να μην πάθουμε ό,τι η Εφές Πίλσεν την πρώτη αγωνιστική που πήγε στην Οστάνδη σαν φαβορί και έφυγε ηττημένη».

Με το οικονομικό πρόβλημα να είναι αυτό που απασχολεί τους παίκτες, ο ΠΑΟΚ αντιμετωπίζει σήμερα για την ίδια διοργάνωση τη Φρανκφούρτη (Θέρμη 20.30). Ουσιαστικά από σήμερα οι παίκτες του ΠΑΟΚ μπορούν να κάνουν προσφυγή αφού υπάρχει καθυστέρηση στα δεδουλευμένα τους. Εντούτοις, κάτι ο σημερινός αγώνας κάτι το επικείμενο ντέρμπι του Σαββάτου με τον Αρη και οι παίκτες αποφάσισαν να κάνουν υπομονή μια βδομάδα ακόμα.

Με έντονο προβληματισμό μετά τη νέα ήττα από τον Πανιώνιο ο Ηρακλής δοκιμάζει τις δυνάμεις του σήμερα στην Ιταλία αντιμετωπίζοντας τη Σκαβολίνι για τη ΣΟΥΠΡΟΛΙΓΚΑ της ΦΙΜΠΑ (21.30 ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ TV).

  • Ντέρμπι έβγαλε η κλήρωση της 1ης αγωνιστικής στη δεύτερη φάση του Κυπέλλου Ελλάδας, αφού θα τεθούν αντιμέτωποι ο Ολυμπιακός και το Περιστέρι. Το υπόλοιπο πρόγραμμα που οι αγώνες θα διεξαχθούν στις 3 του Γενάρη: Αρης-Π.Φάληρο, Ηρακλής-Μίλωνας, ΑΕΚ-Δάφνη, Λάρισα-Μαρούσι, Ολυμπιακός-Περιστέρι, ΠΑΟΚ-Ηράκλειο, Νήαρ Ηστ-Πανιώνιος, Μακεδονικός-Παναθηναϊκός.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ