ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 24 Μάη 2011
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΝΙΣΧΥΜΕΝΟ ΤΟ ΑΚΕΛ ΑΠΟ ΤΙΣ ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ
Σημαντικό αποτέλεσμα μέσα σε δύσκολες συνθήκες

Δηλώσεις από τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δ. Χριστόφια, και τον ΓΓ της ΚΕ του ΑΚΕΛ, Α. Κυπριανού

ΛΕΥΚΩΣΙΑ.--

Ανοδο των ποσοστών του ΑΚΕΛ, που ανέβασε τις έδρες του στη Βουλή από 18 σε 19 και το ποσοστό του στο 32,67%, έδειξαν οι βουλευτικές εκλογές στην Κυπριακή Δημοκρατία, που πραγματοποιήθηκαν την Κυριακή. Πρώτο κόμμα αναδείχθηκε το ΔΗΣΥ, με 20 έδρες (34,27%), ακολουθεί το ΔΗΚΟ με 9 έδρες (15,77%), η ΕΔΕΚ, 5 έδρες (8,93%), το ΕΥΡΩΚΟ, 2 έδρες (3,88%) και οι Οικολόγοι με 1 έδρα (2,21%). Ιδιαίτερα υψηλά για τα κυπριακά δεδομένα ήταν και τα ποσοστά της αποχής, που έφτασαν το 21,25%, προκαλώντας προβληματισμό τόσο στην κυβέρνηση όσο και στα κόμματα.

Σε δηλώσεις του, μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δημήτρης Χριστόφιας, υπογράμμισε ότι «το ψηλό, για τα δεδομένα της Κύπρου, ποσοστό αποχής πρέπει να απασχολήσει όλους», λέγοντας ότι δεν είναι υγιές φαινόμενο για το πολιτικό σύστημα. Ο Κύπριος Πρόεδρος σημείωσε ότι «η επόμενη μέρα των βουλευτικών εκλογών βρίσκει το λαό μας αντιμέτωπο με τις ίδιες σοβαρές προκλήσεις, που υπήρχαν και πριν από τη διεξαγωγή των εκλογών», προκρίνοντας το Κυπριακό, το οποίο παραμένει άλυτο, λόγω της «παρελκυστικής στάσης της τουρκικής πλευράς», όπως είπε, ξεκαθαρίζοντας ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει την «τιτάνια προσπάθεια για επίλυση» της κατοχής, «πάντα με συνέπεια σε αρχές και με την επίδειξη του απαραίτητου ρεαλισμού».

Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, Αντρος Κυπριανού, αναφερόμενος στα ποσοστά του κόμματος υπογράμμισε ότι «όχι μόνο δεν έχασε ποσοστά ή καταποντίστηκε, αλλά αντιθέτως έχει καταφέρει μέσα σε αυτές τις πολύ δύσκολες και αντίξοες συνθήκες να αυξήσει τα ποσοστά του», επισημαίνοντας πως κατάφερε να πετύχει το στόχο που είχε καθορίσει κατά απόλυτο τρόπο. Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ ευχαρίστησε τόσο τους οπαδούς και τα μέλη του κόμματος όσο και την ΕΔΟΝ, η οποία, όπως τόνισε, διαδραμάτισε «σημαντικότατο πολιτικό ρόλο», εκφράζοντας παράλληλα την ανησυχία του για τα υψηλά ποσοστά αποχής, τα οποία, όπως είπε το ΑΚΕΛ, θα μελετήσει με προσοχή για να διαγνώσει τους ακριβείς λόγους.

ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑΤΑ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗΣ ΠΡΕΣΒΕΙΑΣ
Καθοριστική η Σούδα στα ιμπεριαλιστικά σχέδια

Οι ΗΠΑ επιχαίρουν για την επί της ουσίας συμμετοχή των ελληνικών κυβερνήσεων στο μακέλεμα λαών της περιοχής

Οι Αμερικανονατοϊκοί και οι ντόπιοι σύμμαχοί τους, νιώθουν στο σβέρκο τους την πίεση από το αντιιμπεριαλιστικό κίνημα στην Ελλάδα
Οι Αμερικανονατοϊκοί και οι ντόπιοι σύμμαχοί τους, νιώθουν στο σβέρκο τους την πίεση από το αντιιμπεριαλιστικό κίνημα στην Ελλάδα
Με την αξιολόγηση πιθανών στόχων για «τρομοκρατικές» επιθέσεις στην Ελλάδα ασχολείται η νέα «παρτίδα» των τηλεγραφημάτων από την αμερικανική πρεσβεία στην Αθήνα, που διαρρέει ο ιστότοπος Wikileaks και δημοσιεύονται στον Τύπο («Νέα»).

Ξεχωριστό ενδιαφέρον έχουν οι αναφορές στη βάση της Σούδας, η οποία στα αμερικανικά τηλεγραφήματα χαρακτηρίζεται «μείζονος σημασίας υποδομή εφοδιασμού και υποστήριξης των αμερικανικών δυνάμεων που πλέουν στη Μεσόγειο, κυρίως προς και από τη Μέση Ανατολή», φανερώνοντας την επικίνδυνη για το λαό εμπλοκή της χώρας στα ιμπεριαλιστικά σχέδια που εξυφαίνονται στην περιοχή, αλλά και την επί της ουσίας στήριξη των ελληνικών κυβερνήσεων στο μακέλεμα των λαών στην ευρύτερη γειτονιά μας.

Σύμφωνα με τα τηλεγραφήματα, μία επίθεση ή φυσική καταστροφή, συμβατικού ή μη χαρακτήρα, «θα μπορούσε πιθανώς να έχει σημαντικές, αλλά όχι καταστροφικές βραχυπρόθεσμες επιπτώσεις στις επιχειρήσεις των ΗΠΑ και των συμμαχικών δυνάμεων στο Ιράκ και στο Αφγανιστάν», αλλά και «στις στρατιωτικές επιχειρήσεις των ΗΠΑ στη Μεσόγειο, ειδικότερα του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού και της Αεροπορίας». Με άλλα λόγια, οι Αμερικανοί ομολογούν ότι στα σχέδιά τους η Σούδα έχει αναντικατάστατο ρόλο και ότι χωρίς τη συμβολή της, θα ήταν δύσκολο να επιτύχουν οι ιμπεριαλιστικές αποστολές στην ευρύτερη περιοχή.

Σε απόρρητο, μάλιστα, τηλεγράφημα την άνοιξη του 2008, σημειώνεται ότι αν και η συμμετοχή της Ελλάδας στο Ιράκ και στο Αφγανιστάν θεωρείται περιορισμένη, οι ελληνικές συνεισφορές σε άλλες σημαντικές πρωτοβουλίες για τον λεγόμενο «πόλεμο Κατά της Τρομοκρατίας» είναι ουσιώδεις και δεν πρέπει να παραβλεφθούν. Ο πρέσβης των ΗΠΑ Ντ. Σπέκχαρντ υπενθυμίζει ότι όταν η Τουρκία αρνήθηκε να επιτρέψει στις ΗΠΑ και τις συμμάχους τους να επιχειρήσουν από βάσεις εντός τουρκικού εδάφους κατά τη διάρκεια της εισβολής στο Ιράκ, η αμερικανική Πολεμική Αεροπορία μετέφερε 6KC-135 τάνκερ από το Ιντσιρλίκ στο αεροδρόμιο της Σούδας, όπου οι Ελληνες βοήθησαν στον εφοδιασμό τους με καύσιμα.

Σημειώνει ακόμα ότι για τις επίγειες δυνάμεις των ΗΠΑ, το συγκρότημα του λιμανιού της Σούδας και το αεροδρόμιο επέτρεψαν στο 4ο Μηχανοκίνητο Τμήμα Πεζικού να μετακινηθεί από το Βορρά στο Νότο εγκαίρως για την έναρξη του πολέμου. Ο Αμερικανός διπλωμάτης εκφράζει την ικανοποίησή του για την προσφορά της Ελλάδας στις ιμπεριαλιστικές αποστολές, και γίνεται ιδιαίτερα αποκαλυπτικός όταν περιγράφει την πλήρη αντίθεση του ελληνικού λαού στην ιμπεριαλιστική πολιτική των ΗΠΑ και των ντόπιων κυβερνήσεων.

Γράφει σχετικά ο Σπέκχαρντ: «Αν και είναι εξόχως καλό να τους ευχαριστούμε κατ' ιδίαν σε συναντήσεις, το ελληνικό κοινό αίσθημα τίθεται σθεναρά κατά του πολέμου κι έτσι η βοήθεια που μας παρέχει η Ελλάδα στη Σούδα και με τις συχνές μεταφορτώσεις πυρομαχικών είναι θέματα τα οποία θα ήθελαν να κρατηθούν μυστικά, αποφεύγοντας οποιαδήποτε δημόσια αναγνώριση».

Νέες δημοσκοπήσεις

Δυο νέες δημοσκοπήσεις παρουσιάστηκαν από τον Τύπο την Κυριακή, εντείνοντας την εκλογολογία και καλλιεργώντας ταυτόχρονα κλίμα συναίνεσης. Σύμφωνα με δημοσκόπηση της RASS για το «Παρόν της Κυριακής», στην πρόθεση ψήφου το ΠΑΣΟΚ συγκεντρώνει 24,5%, η ΝΔ 23,6%, το ΚΚΕ 7,5%, ο ΛΑ.Ο.Σ. 5,4%, ο ΣΥΡΙΖΑ 3,1%, οι Οικολόγοι Πράσινοι 3,2%, η Δημοκρατική Αριστερά 1,8% και η Δημοκρατική Συμμαχία 1,9%. Η αδιευκρίνιστη ψήφος διαμορφώνεται στο 22,1%. Στη δημοσκόπηση της MRB για τη «Real News», το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ ισοψηφούν στο 21,5% και ακολουθούν ΚΚΕ 8,1%, ΛΑ.Ο.Σ. 6%, ΣΥΡΙΖΑ 4,1%, Οικολόγοι - Πράσινοι 3,2%, ΔΗΜΑΡ 2,3%, ΔΗΣΥ 2%. Αλλο κόμμα δηλώνει ότι θα ψηφίσει το 3,9% και η αδιευκρίνιστη ψήφος φθάνει το 26,1%. Στην εκτίμηση ψήφου, ΠΑΣΟΚ και ΝΔ συγκεντρώνουν 31,8% αντιστοίχως, το ΚΚΕ 9,5%, ο ΛΑ.Ο.Σ. 7,1%, ο ΣΥΡΙΖΑ 4,8% και οι ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ 3,8%.

Συγχαρητήριο μήνυμα από την Αλέκα Παπαρήγα

Συγχαρητήριο μήνυμα προς τον ΓΓ της ΚΕ του ΑΚΕΛ Α. Κυπριανού απέστειλε χτες η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα. Το μήνυμα έχει ως εξής:

«Αγαπητέ σύντροφε,

Συγχαίρουμε τα μέλη και στελέχη του ΑΚΕΛ για το θετικό αποτέλεσμα που σημείωσε το κόμμα σας στις χτεσινές βουλευτικές εκλογές με αύξηση του ποσοστού, των ψήφων και των εδρών του.

Αυτό το αποτέλεσμα συνιστά σημαντικό πολιτικό γεγονός, γιατί επιτεύχθηκε σε δύσκολες συνθήκες παγκόσμιας καπιταλιστικής κρίσης, καθώς και σφοδρής επίθεσης εναντίον του ΑΚΕΛ από τις άλλες πολιτικές δυνάμεις, για τις θέσεις του αρχών ενάντια στο ΝΑΤΟικό κατασκεύασμα του "Συνεταιρισμού για την Ειρήνη" και για μια βιώσιμη και αποτελεσματική λύση του Κυπριακού προβλήματος.

Με την ευκαιρία, θέλουμε, για άλλη μια φορά, να σας διαβεβαιώσουμε ότι το ΚΚΕ παραμένει αλληλέγγυο στον αγωνιζόμενο Κυπριακό λαό. Θα συνεχίσει να στηρίζει με αποφασιστικότητα τις θέσεις για μια Κύπρο ενιαία, ανεξάρτητη, σε μια ομοσπονδιακή, διζωνική, δικοινοτική λύση, με μία και μόνη κυριαρχία και διεθνή προσωπικότητα, χωρίς ξένες βάσεις και στρατεύματα, κοινή πατρίδα των Τουρκοκυπρίων και Ελληνοκυπρίων, χωρίς ξένους εγγυητές και προστάτες.

Αλέκα Παπαρήγα

ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ