Τρίτη 24 Μάη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑΤΑ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗΣ ΠΡΕΣΒΕΙΑΣ
Καθοριστική η Σούδα στα ιμπεριαλιστικά σχέδια

Οι ΗΠΑ επιχαίρουν για την επί της ουσίας συμμετοχή των ελληνικών κυβερνήσεων στο μακέλεμα λαών της περιοχής

Οι Αμερικανονατοϊκοί και οι ντόπιοι σύμμαχοί τους, νιώθουν στο σβέρκο τους την πίεση από το αντιιμπεριαλιστικό κίνημα στην Ελλάδα
Οι Αμερικανονατοϊκοί και οι ντόπιοι σύμμαχοί τους, νιώθουν στο σβέρκο τους την πίεση από το αντιιμπεριαλιστικό κίνημα στην Ελλάδα
Με την αξιολόγηση πιθανών στόχων για «τρομοκρατικές» επιθέσεις στην Ελλάδα ασχολείται η νέα «παρτίδα» των τηλεγραφημάτων από την αμερικανική πρεσβεία στην Αθήνα, που διαρρέει ο ιστότοπος Wikileaks και δημοσιεύονται στον Τύπο («Νέα»).

Ξεχωριστό ενδιαφέρον έχουν οι αναφορές στη βάση της Σούδας, η οποία στα αμερικανικά τηλεγραφήματα χαρακτηρίζεται «μείζονος σημασίας υποδομή εφοδιασμού και υποστήριξης των αμερικανικών δυνάμεων που πλέουν στη Μεσόγειο, κυρίως προς και από τη Μέση Ανατολή», φανερώνοντας την επικίνδυνη για το λαό εμπλοκή της χώρας στα ιμπεριαλιστικά σχέδια που εξυφαίνονται στην περιοχή, αλλά και την επί της ουσίας στήριξη των ελληνικών κυβερνήσεων στο μακέλεμα των λαών στην ευρύτερη γειτονιά μας.

Σύμφωνα με τα τηλεγραφήματα, μία επίθεση ή φυσική καταστροφή, συμβατικού ή μη χαρακτήρα, «θα μπορούσε πιθανώς να έχει σημαντικές, αλλά όχι καταστροφικές βραχυπρόθεσμες επιπτώσεις στις επιχειρήσεις των ΗΠΑ και των συμμαχικών δυνάμεων στο Ιράκ και στο Αφγανιστάν», αλλά και «στις στρατιωτικές επιχειρήσεις των ΗΠΑ στη Μεσόγειο, ειδικότερα του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού και της Αεροπορίας». Με άλλα λόγια, οι Αμερικανοί ομολογούν ότι στα σχέδιά τους η Σούδα έχει αναντικατάστατο ρόλο και ότι χωρίς τη συμβολή της, θα ήταν δύσκολο να επιτύχουν οι ιμπεριαλιστικές αποστολές στην ευρύτερη περιοχή.

Σε απόρρητο, μάλιστα, τηλεγράφημα την άνοιξη του 2008, σημειώνεται ότι αν και η συμμετοχή της Ελλάδας στο Ιράκ και στο Αφγανιστάν θεωρείται περιορισμένη, οι ελληνικές συνεισφορές σε άλλες σημαντικές πρωτοβουλίες για τον λεγόμενο «πόλεμο Κατά της Τρομοκρατίας» είναι ουσιώδεις και δεν πρέπει να παραβλεφθούν. Ο πρέσβης των ΗΠΑ Ντ. Σπέκχαρντ υπενθυμίζει ότι όταν η Τουρκία αρνήθηκε να επιτρέψει στις ΗΠΑ και τις συμμάχους τους να επιχειρήσουν από βάσεις εντός τουρκικού εδάφους κατά τη διάρκεια της εισβολής στο Ιράκ, η αμερικανική Πολεμική Αεροπορία μετέφερε 6KC-135 τάνκερ από το Ιντσιρλίκ στο αεροδρόμιο της Σούδας, όπου οι Ελληνες βοήθησαν στον εφοδιασμό τους με καύσιμα.

Σημειώνει ακόμα ότι για τις επίγειες δυνάμεις των ΗΠΑ, το συγκρότημα του λιμανιού της Σούδας και το αεροδρόμιο επέτρεψαν στο 4ο Μηχανοκίνητο Τμήμα Πεζικού να μετακινηθεί από το Βορρά στο Νότο εγκαίρως για την έναρξη του πολέμου. Ο Αμερικανός διπλωμάτης εκφράζει την ικανοποίησή του για την προσφορά της Ελλάδας στις ιμπεριαλιστικές αποστολές, και γίνεται ιδιαίτερα αποκαλυπτικός όταν περιγράφει την πλήρη αντίθεση του ελληνικού λαού στην ιμπεριαλιστική πολιτική των ΗΠΑ και των ντόπιων κυβερνήσεων.

Γράφει σχετικά ο Σπέκχαρντ: «Αν και είναι εξόχως καλό να τους ευχαριστούμε κατ' ιδίαν σε συναντήσεις, το ελληνικό κοινό αίσθημα τίθεται σθεναρά κατά του πολέμου κι έτσι η βοήθεια που μας παρέχει η Ελλάδα στη Σούδα και με τις συχνές μεταφορτώσεις πυρομαχικών είναι θέματα τα οποία θα ήθελαν να κρατηθούν μυστικά, αποφεύγοντας οποιαδήποτε δημόσια αναγνώριση».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αναβαθμίζουν την παρουσία τους στη Σούδα; (2013-05-03 00:00:00.0)
Αναβαθμίζουν την παρουσία τους στη Σούδα; (2013-05-03 00:00:00.0)
Υπόγεια κόντρα ΗΠΑ - Ρωσίας (2011-10-07 00:00:00.0)
Τα κανάλια της μυστικής διπλωματίας (2011-03-23 00:00:00.0)
Αμερικανική προεκλογική «συμπάθεια» (2008-07-02 00:00:00.0)
Τα σύννεφα του πολέμου (2002-08-08 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ