ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 24 Μάη 2011
Σελ. /40
ΥΓΕΙΑ
ΚΑΡΥΣΤΟΣ
Κινητοποίηση ενάντια στο κλείσιμο του νοσοκομείου

Με μια πρωτοφανή μαζική μαχητική συγκέντρωση στο κατάμεστο «Γιοκάλειο Πνευματικό Κέντρο» και τον εξωτερικό χώρο που κατακλύστηκε, οι εργατικές - λαϊκές οικογένειες της Καρύστου καταδίκασαν το σχεδιασμό της κυβέρνησης για το κλείσιμο του νοσοκομείου της πόλης και την υποβάθμισή του σε Κέντρο Υγείας και διατράνωσαν τη θέλησή τους να συνεχίσουν αποφασιστικά τον αγώνα.

Στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας που οργάνωσε η «Επιτροπή Αγώνα του Γενικού Νοσοκομείου Καρύστου», με τη συμμετοχή του δήμου, Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων και άλλων μαζικών φορέων της περιοχής, δόθηκε αποφασιστικό μήνυμα που τονίζει: «Κάτω τα χέρια από το νοσοκομείο, ο λαός της Καρύστου δικαιούται και απαιτεί σύγχρονες και δωρεάν υπηρεσίες Υγείας».

Μέσα από τις εισηγήσεις και τις παρεμβάσεις που έγιναν αποδείχτηκε ότι το κλείσιμο του νοσοκομείου θα στοιχίσει την απώλεια ανθρώπινων ζωών, αφού η χιλιομετρική απόσταση των 130 χιλιομέτρων από το Νοσοκομείο Χαλκίδας (2,5 ώρες), το κακό οδικό δίκτυο της περιοχής, αλλά και η απόσταση από τα χωριά της Περιφέρειας Καρύστου (ΚΑΒΟ ΝΤΟΡΟ) άλλες δυο ώρες δεν επιτρέπουν ούτε σκέψη για κλείσιμο του νοσοκομείου.

Στη συγκέντρωση μίλησε η Κούλα Βρανά, στέλεχος του ΚΚΕ και υποψήφια δήμαρχος Καρύστου με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», η οποία καταδίκασε τον κυβερνητικό σχεδιασμό για το κλείσιμο του νοσοκομείου, ανέδειξε το δικαίωμα του λαού για αποκλειστικά δημόσιο, δωρεάν σύστημα Υγείας και καυτηρίασε τις πολιτικές ευθύνες του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ για την υποβάθμιση και την εμπορευματοποίηση της Υγείας. Η Κούλα Βρανά κάλεσε το λαό της Καρύστου σε μαζική συμμετοχή στον αγώνα και στην κλιμάκωσή του τις επόμενες μέρες, προτείνοντας το συντονισμό της δράσης με τους εργαζόμενους της Κύμης, της Χαλκίδας και της ευρύτερης περιοχής.

Ο Γιώργος Μαρίνος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, τόνισε ότι η ανάπτυξη και η πολιτική που γεννάνε την ανεργία, μειώνουν τους μισθούς και τις συντάξεις, καταργούν εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα ευθύνονται και για τα χάλια στο οδικό δίκτυο, την εγκατάλειψη της περιοχής, τα προβλήματα στις υπηρεσίες Υγείας.

Η θέση για το κλείσιμο των Νοσοκομείων Καρύστου και Κύμης, ο σχεδιασμός για τις συγχωνεύσεις κλινικών και η γενικότερη υποβάθμιση που σημαδεύει το σχέδιο του καθηγητή Λιαρόπουλου, το οποίο είναι σχέδιο του υπουργείου Υγείας, εντάσσεται στα πλαίσια υλοποίησης της αντιλαϊκής κυβερνητικής πολιτικής για ακόμα μεγαλύτερη περικοπή των κρατικών δαπανών για τις δημόσιες μονάδες Υγείας που υποφέρουν ήδη από την χρόνια υποχρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Ο Γιώργος Μαρίνος κατήγγειλε την προσπάθεια εφησυχασμού που καλλιεργούν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, σημείωσε ότι πρέπει να αποφευχθεί η σύνδεση της ύπαρξης του νοσοκομείου με την οικονομική του κατάσταση, αφού το νοσοκομείο είναι δικαίωμα του λαού και μετέφερε στους συγκεντρωμένους ότι το ΚΚΕ θα αγωνιστεί με όλες του τις δυνάμεις, μαζί με το λαό, όχι μόνο για να μην κλείσει το Νοσοκομείο Καρύστου, αλλά να αναβαθμιστεί, να καλυφθούν οι κενές θέσεις σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, να εφοδιαστεί με σύγχρονα τεχνολογικά μέσα και να παρέχει δωρεάν υπηρεσίες.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
«Δημόσια δωρεάν Πρόνοια και Ειδική Αγωγή»

Στιγμιότυπο από την παρέμβαση
Στιγμιότυπο από την παρέμβαση
Δυναμική παρέμβαση σε σύσκεψη του υπουργείου Υγείας, που έγινε στη Θεσσαλονίκη με εκπροσώπους των προνοιακών ιδρυμάτων, πραγματοποίησε το πρωί του Σαββάτου η Γραμματεία ΠΑΜΕ Υγείας - Πρόνοιας Θεσσαλονίκης. Κάλεσε τους ανάπηρους και τις οικογένειές τους σε αντίσταση κι αγώνα ενάντια στην αντιλαϊκή αντιαναπηρική πολιτική της κυβέρνησης, που στηρίζεται από τη ΝΔ και τα άλλα κόμματα του ευρωμονόδρομου και πετσοκόβει τα δικαιώματά τους.

Στη σύσκεψη παρουσιάστηκε γενικά ο σχεδιασμός του υπουργείου να προχωρήσει σε συγχωνεύσεις και καταργήσεις προνοιακών ιδρυμάτων, στο όνομα της εξοικονόμησης χρημάτων και δήθεν της καλύτερης λειτουργίας τους.

Ανάπηροι και γονείς ΑμΕΑ στάθηκαν έξω από την αποθήκη στο Λιμάνι, όπου έγινε η σύσκεψη, άνοιξαν πανό και φώναζαν συνθήματα. Στη συνέχεια μπήκαν στο χώρο της σύσκεψης και διάβασαν την ανακοίνωση της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα Αναπήρων (ΣΕΑΝ), με την οποία, μεταξύ άλλων, καλούν σε αγώνα για:

Δημόσια και δωρεάν Υγεία - Πρόνοια - Ειδική Αγωγή. Απαγόρευση κάθε επιχειρηματικής δράσης στους ευαίσθητους κοινωνικούς τομείς.

Οχι στις περικοπές στο εισόδημα των ΑμΕΑ και των εργαζομένων γενικότερα.

Να δοθεί η απαραίτητη κρατική χρηματοδότηση για το σύνολο των αναγκών τους για τη λειτουργία αυτών των ιδρυμάτων.

Να σταματήσουν οι γονείς να πληρώνουν στα διάφορα ιδρύματα και κέντρα Ειδικής Αγωγής και Αποκατάστασης και να προχωρήσει άμεσα η δημοσιοποίησή τους, γιατί η προστασία του παιδιού, των ΑμΕΑ και των ηλικιωμένων πρέπει να είναι κρατική ευθύνη και υποχρέωση και να παρέχεται από δημόσιες και δωρεάν υπηρεσίες σε όσους τις έχουν ανάγκη.

Καμία πληρωμή για φάρμακα και θεραπείες.

Να αποκτήσουν δικό τους σχολείο τα 185.000 παιδιά με αναπηρίες και μαθησιακές δυσκολίες που βρίσκονται εκτός εκπαιδευτικής διαδικασίας.

Να καταβληθούν άμεσα όλα τα δεδουλευμένα όλων των εργαζομένων στις υπηρεσίες πρόνοιας, ιδρύματα, κέντρα ειδικής αγωγής και στα προγράμματα «βοήθεια στο σπίτι» και να εξασφαλιστεί η από εδώ και πέρα κανονική τους μισθοδοσία. Να μην απολυθεί κανένας εργαζόμενος στις παραπάνω προνοιακές υπηρεσίες και να μονιμοποιηθούν όλοι.

ΕΘΝΙΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΜΕΤΑΜΟΣΧΕΥΣΕΩΝ
Νομοσχέδιο εμπορευματοποίησης της δωρεάς οργάνων

Τον ορατό κίνδυνο εμπορευματοποίησης των μεταμοσχεύσεων με το ήδη κατατεθειμένο νομοσχέδιο στη Βουλή επισημαίνει, με χτεσινή ανακοίνωσή του, το Διοικητικό Συμβούλιο του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων (ΕΟΜ), που αποτελεί και τον κύριο φορέα μεταμοσχεύσεων στα πλαίσια του δημόσιου συστήματος Υγείας.

Εν πρώτοις, ο ΕΟΜ διαμαρτύρεται, γιατί ουδέποτε κλήθηκε να συμμετάσχει στη σύνταξη του νομοσχεδίου, ενώ εκφράζει την αντίθεσή του στα εξής σημεία του νομοσχεδίου:

  • Τη διεύρυνση του κύκλου των δοτών για ζώσες μεταμοσχεύσεις (άρθρο 8), καθώς «ενέχει τον ορατό κίνδυνο της εμπορευματοποίησης». «Είμαστε αντίθετοι με την επέκταση της δωρεάς σε άτομα με συναισθηματικό δεσμό, διότι θεωρούμε ότι είναι αδύνατον με οποιοδήποτε τρόπο να κριθεί με αξιοπιστία η ύπαρξή του», υπογραμμίζει ο ΕΟΜ.
  • Την εικαζόμενη συναίνεση, γιατί και σε «χώρες που είναι νομοθετημένη, όπως στην Ισπανία, στην πράξη δε χρησιμοποιείται και δεν αφαιρούνται ποτέ όργανα χωρίς τη σύμφωνη γνώμη των συγγενών». «Με δεδομένες τις αντιρρήσεις που έχουν ήδη εκφρασθεί από την κοινωνία, θα επηρεαστεί αρνητικά η δωρεά οργάνων», υποστηρίζει ο ΕΟΜ.
  • Τη δημιουργία Οργανισμών Αφαίρεσης Οργάνων, γιατί η αφαίρεση των οργάνων διεθνώς «γίνεται από τις ομάδες των Μεταμοσχευτικών Κέντρων και σε καμία περίπτωση από τρίτους, οι οποίοι μάλιστα εργάζονται σε ιδιωτικά νοσηλευτήρια».

Και η ανακοίνωση του ΕΟΜ καταλήγει: «Επισημαίνουμε ότι η αύξηση των μεταμοσχεύσεων, που αποτελεί το κύριο μέλημα του ΕΟΜ, μπορεί να επιτευχθεί μόνο με την ενίσχυση του Οργανισμού και των δομών που στηρίζουν τη μεταμόσχευση στο πλαίσιο του Εθνικού Συστήματος Υγείας».

Με ανακοίνωσή του, το υπουργείο Υγείας υποστηρίζει ότι η συμμετοχή του ΕΟΜ διασφαλίστηκε μέσω ημερίδας στην οποία συμμετείχε και ότι αύριο ο ΕΟΜ θα παραστεί στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής, όπου και άλλοι φορείς θα διατυπώσουν τις απόψεις τους.

Τελικά, η αύξηση των μεταμοσχεύσεων σχετίζεται άμεσα με την πάλη για Υγεία αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν. Κύριο είναι ο αποκλεισμός με οποιονδήποτε τρόπο της οικονομικής συναλλαγής και η διαδικασία απόδειξης του εγκεφαλικού θανάτου να είναι πλήρως επιστημονικά κατοχυρωμένη.

«ΑΣΚΛΗΠΙΕΙΟ» ΒΟΥΛΑΣ
Ανοδος των ταξικών δυνάμεων

Ανοδο του ποσοστού παρουσίασε ο «Ενωτικός Αγωνιστικός Συνδυασμός Ασκληπιείου Βούλας» (ΕΑΣΑΒ) στις εκλογές που έγιναν Τετάρτη και Πέμπτη στο «Ασκληπιείο» της Βούλας.

Στις εκλογές ψήφισαν 697, βρέθηκαν 656 έγκυρα και 41 άκυρα - λευκά ψηφοδέλτια. Ο ΕΑΣΑΒ πήρε 79 ψήφους για το ΔΣ του σωματείου των εργαζομένων βγάζοντας μια έδρα και ανεβάζοντας το ποσοστό του σε 13% από 9,9% που ήταν στις προηγούμενες εκλογές. Ο ΕΑΣΑΒ εξέλεξε και έναν αντιπρόσωπο για την ΠΟΕΔΗΝ (ποσοστό περίπου 15%).

Η ΠΑΣΚΕ πήρε 208 ψήφους και έβγαλε τρεις έδρες για το ΔΣ και εξέλεξε τέσσερις αντιπροσώπους για την ΠΟΕΔΗΝ. Η ΔΑΚΕ πήρε 156 ψήφους και τρεις έδρες και εξέλεξε τρεις αντιπροσώπους για την ΠΟΕΔΗΝ. Η παράταξη «Κίνηση Εργαζομένων Ασκληπιείου Βούλας» πήρε 213 ψήφους και τέσσερις έδρες για το ΔΣ και εξέλεξε τρεις αντιπροσώπους για την ΠΟΕΔΗΝ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ