ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 26 Μάη 2011
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
«AQUA HERCULES»
Συνεχίζουν τον αγώνα τους οι ναυτεργάτες

Στον καταπέλτη του ανασφάλιστου επιβατηγού - οχηματαγωγού πλοίου «AQUA HERCULES» (πρώην «ROPAX I»), της ΝΕΛ, που βρίσκεται στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη, παρέμειναν και χτες οι ναυτεργάτες, συνεχίζοντας τη μάχη ενάντια στα ανασφάλιστα πλοία της γραμμής Ελλάδα - Ιταλία. Ταυτόχρονα, οργανώνουν τις δυνάμεις τους για την κλιμάκωση του αγώνα και με απεργιακές κινητοποιήσεις ενάντια στη συνεχώς εντεινόμενη επιθετικότητα του εφοπλιστικού κεφαλαίου και των πολιτικών του εκπροσώπων.

Στα πλαίσια αυτά σήμερα στις 8.30 το πρωί στην αίθουσα συνελεύσεων της ΠΕΜΕΝ διοργανώνεται σύσκεψη από τα σωματεία Ενωση Μηχανικών, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», Ενωση Μαγείρων (ΠΕΕΜΑΓΕΝ), τα οποία και πρωτοστατούν στις κινητοποιήσεις ενάντια στα ανασφάλιστα πλοία, και μαζί τους η Ενωση Πληρωμάτων Ρυμουλκών Ναυαγοσωστικών (ΠΕΠΡΝ) και ΠΕΣ ΝΑΤ.

ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», ΠΕΕΜΑΓΕΝ, ΠΕΡΠΝΡ, ΠΕΣ ΝΑΤ σε ανακοίνωσή τους τονίζουν ότι οι ναυτεργάτες με τον αγώνα τους και την ταξική αλληλεγγύη των δυνάμεων του ΠΑΜΕ «ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική του κεφαλαίου, της ποινικοποίησης του αγώνα, της μαύρης ανασφάλιστης εργασίας έχουν επιβάλει μέχρι τώρα τη ναυτολόγηση 10άδων ναυτεργατών με συγκροτημένα δικαιώματα και συνδικαλιστική εκπροσώπηση». Απαντώντας στα ΜΜΕ του εφοπλιστή Αλαφούζου, τα οποία επιτέθηκαν με συκοφαντίες, λάσπη και ψέματα εναντίον και αυτού του ναυτεργατικού αγώνα, τονίζουν ότι «εκφράζοντας το ταξικό μίσος και υπερασπίζοντας τα συμφέροντά τους, δεν διστάζουν να προσπαθούν να εμφανίζουν τις ταξικές δυνάμεις ως "εθνικιστές", ενώ αυτοί εμφανίζονται ότι υπεραμύνονται για τα συμφέροντα των ναυτεργατών των εργαζομένων, αλλά ξεχνούν να πουν ότι αυτός ο διεθνισμός, κοσμοπολιτισμός του κεφαλαίου είναι αυτός που αυξάνει το βαθμό εκμετάλλευσης, συνθλίβει τους εργαζόμενους, μεγιστοποιεί τα κέρδη, προκαλεί την οικονομική κρίση, τη συντηρεί και την αναπαράγει. Ολοι γνωρίζουν ότι το εφοπλιστικό κεφάλαιο είναι στην πρωτοπορία της επίθεσης στα ναυτεργατικά, λαϊκά δικαιώματα».

Τα σωματεία τονίζουν ότι είναι μονόδρομος η κλιμάκωση του αγώνα των ναυτεργατών, η ενίσχυση των ταξικών δυνάμεων του ΠΑΜΕ.

ΛΙΜΕΝΕΡΓΑΤΕΣ
Συμβολική κατάληψη στα γραφεία του ΟΛΠ

Με τάχιστους ρυθμούς προχωρά η κυβέρνηση το σχεδιασμό για την ιδιωτικοποίηση του ΟΛΠ ΑΕ, μέσω του Χρηματιστηρίου, και των υπόλοιπων λιμανιών της Αττικής (Ελευσίνας, Ραφήνας, Λαυρίου), τα οποία εντάσσει στον ΟΛΠ.

Χτες κατατέθηκε από το υπουργείο στη Γενική Γραμματεία της κυβέρνησης νομοσχέδιο με τίτλο: «Θαλάσσιος και Αλιευτικός Τουρισμός και λοιπές διατάξεις» στο οποίο σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου «ενσωματώνονται και οι διατάξεις για το "Αττικό Λιμενικό Σύστημα" με την ενοποίηση των Λιμανιών της Ραφήνας, της Ελευσίνας και του Λαυρίου υπό τον ΟΛΠ ΑΕ».

Στο μεταξύ, από προχτές το βράδυ λιμενεργάτες ξεκίνησαν συμβολική κατάληψη στα κεντρικά γραφεία της διοίκησης του ΟΛΠ. Τη σχετική απόφαση πήρε η πλειοψηφία του ΔΣ του σωματείου τους, αφού πρώτα οι δυνάμεις του εργοδοτικού κυβερνητικού συνδικαλισμού (ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ, ΑΠ) είχαν απορρίψει την πρόταση των δυνάμεων του ΠΑΜΕ να ληφθεί απόφαση για απεργία στις 2 Ιούνη. Οσο για το... διεκδικητικό πλαίσιο της πλειοψηφίας, ήταν, σύμφωνα με το δελτίο Τύπου της, ο υπουργός Γ. Διαμαντίδης να...«αποσαφηνίσει τις κυβερνητικές προθέσεις και να δεσμευτεί για το μέλλον των λιμανιών και των εργαζομένων σε αυτά».

Προχτές το απόγευμα η πλειοψηφία της διοίκησης της Ομοσπονδίας των Υπαλλήλων λιμανιών, η οποία επίσης απέρριψε την πρόταση των δυνάμεων του ΠΑΜΕ για την 24ωρη απεργία, είχε συνάντηση με τον Γ. Διαμαντίδη, ο οποίος τους ανέφερε ότι διαπραγματεύεται με την κυβέρνηση το 51% του ΟΛΠ να παραμείνει στο Δημόσιο.

Οι αγωνιστικές παρατάξεις της ΔΕ Υπαλλήλων ΟΛΠ και ΔΕ Λιμενεργατών σε ανακοίνωσή τους καλούν τους εργαζόμενους να γυρίσουν τις πλάτες και να απεμπλακούν από την πολιτική των κομμάτων της πλουτοκρατίας και των δορυφόρων τους, από τον κυβερνητικό και εργοδοτικό συνδικαλισμό. Να συστρατευθούν με το ΠΑΜΕ.

Συγκεντρώσεις «αγανάκτησης» με ρηχό περιεχόμενο

Συγκεντρώσεις ενάντια στα μέτρα της κυβέρνησης που οργανώθηκαν μέσω του διαδικτύου (ιστότοπος κοινωνικής δικτύωσης - Facebook) έγιναν χτες σε αρκετές πόλεις της χώρας, στις οποίες όσοι πήγαν ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα κάποιων που αυτοπροσδιορίζονταν ως «αγανακτισμένοι πολίτες». Συγκεκριμένα, τέτοιες συγκεντρώσεις έγιναν σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Κρήτη, Πελοπόννησο, Θεσσαλία κ.ά.

Στο Σύνταγμα, συγκεντρώθηκε αρκετός κόσμος από χτες το απόγευμα και παρέμεινε εκεί μέχρι αργά χτες το βράδυ. Τα συνθήματα που κυριαρχούσαν ήταν: «Είμαστε ξύπνιοι. Τι ώρα είναι; Είναι ώρα να φύγουνε» (αυτό ήταν το σύνθημα που υπήρχε στο μοναδικό πανό της συγκέντρωσης), ενώ υπήρχαν πλακάτ με το σύνθημα: «Μη φωνάζετε δυνατά, οι Ελληνες κοιμούνται». Διάφορες ομάδες - και όχι η πλειοψηφία των συγκεντρωμένων - φώναζαν: «Κλέφτες - κλέφτες», «εεεε, οοοο, πάρτε το μνημόνιο και φύγετε από δω», «Δε σας θέλει ο λαός, ελικόπτερα και μπρος», ενώ αρκετές φορές τραγουδούσαν και τον Εθνικό Υμνο. Ανάμεσα στο πλήθος κινούνταν μέλη της «Χρυσής Αυγής», οι οποίοι προσπαθούσαν να παρέμβουν φωνάζοντας «Να καεί, να καεί το μπ....η Βουλή» και «Ο λαός απαιτεί οι προδότες στο Γουδή», χωρίς όμως να υπάρχει ιδιαίτερη ανταπόκριση από τους συγκεντρωμένους. Η πλειοψηφία των συγκεντρωμένων έλεγαν ότι ακολουθούν το παράδειγμα της Ισπανίας, πραγματοποιώντας ειρηνική διαδήλωση, μακριά από κόμματα, ενώ έλεγαν ότι γενικά δε συμμετέχουν σε συγκεντρώσεις για διάφορους λόγους.

Οι συγκεντρώσεις που έγιναν έδειξαν ένα ξέσπασμα, που, όμως, δε βασίζεται σε μια στοιχειώδη κατεύθυνση ριζικών αλλαγών, ούτε καν έθιγαν τους πραγματικούς υπαίτιους της δεινής κατάστασης του λαού, τους μεγαλοεπιχειρηματίες, την πολιτική των αστικών κομμάτων, την κρίση και τις αιτίες της. Τα ίδια τα συνθήματα που κυριαρχούσαν είναι συνθήματα αντίδρασης μεν στα άγρια αντιλαϊκά μέτρα, όμως μέσα από αυτά δε δίνεται συγκεκριμένη διέξοδος στα, πράγματι, τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζουν εργάτες, λαϊκές οικογένειες, νέα ζευγάρια, νεολαίοι κ.λπ.

Στη συγκέντρωση στο Σύνταγμα, από νωρίς το απόγευμα, βρέθηκαν και πολλά μέλη του ΠΑΜΕ, που μοίρασαν ανακοινώσεις, συζήτησαν με πολύ κόσμο και τους κάλεσαν να συμμετέχουν στο συλλαλητήριο που θα γίνει το Σάββατο το πρωί.

Ανάλογες συγκεντρώσεις έγιναν στο Λευκό Πύργο, στο Ηράκλειο, στα Χανιά, στη Λάρισα, στη Λαμία, στο Βόλο, στην Πάτρα, στον Πύργο, στην Καλαμάτα και αλλού. Και σε αυτές τις πόλεις, έγιναν εξορμήσεις του ΠΑΜΕ με το ίδιο περιεχόμενο.

ΕΡΓΑΤΟΤΕΧΝΙΤΕΣ ΖΩΝΗΣ
Νέα κινητοποίηση σήμερα

Με νέα κινητοποίηση σήμερα Πέμπτη, στις 7 μ.μ., στο υπουργείο Θαλασσίων Υποθέσεων, Αλιείας και Ναυτιλίας, οι εργατοτεχνίτες της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης Περάματος συνεχίζουν τους αγώνες τους. Κύρια αιτήματά τους είναι να περάσουν τώρα τα μεγάλα ναυπηγεία σε κρατικό έλεγχο, ώστε να ανοίξουν άμεσα και να λειτουργήσουν κάτω από ενιαίο δημόσιο φορέα οι κατασκευές νέων πλοίων που σχετίζονται με προγράμματα του ελληνικού κράτους, να σχεδιάζονται και να εκτελούνται εδώ και να ξεκινήσει τώρα η κατασκευή της πλωτής δεξαμενής από τον ΟΛΠ.

Αρχαιρεσίες στο ΣΕΤΗΠ

Συνεχίζονται οι αρχαιρεσίες, μέχρι και την Κυριακή 29 Μάη, του Συνδικάτου Εργατοϋπαλλήλων Τηλεπικοινωνιών - Πληροφορικής Νομού Αττικής (ΣΕΤΗΠ) για την ανάδειξη νέου διοικητικού συμβουλίου. Για τη συμμετοχή στις αρχαιρεσίες χρειάζεται αστυνομική ταυτότητα και βιβλιάριο υγείας. Οι αρχαιρεσίες σήμερα και αύριο θα γίνουν στην έδρα του ΣΕΤΗΠ (Γ' Σεπτεμβρίου 48β και Μάρνη) από τις 12 το μεσημέρι έως 8 μ.μ. Το Σάββατο 28 Μάη 9 π.μ.- 5 μ.μ. και την Κυριακή 29 Μάη 9 π.μ.- 1 μ.μ.

Επίσης, σήμερα θα στηθεί κάλπη στην «Ιντρακόμ» στο κτίριο Β6 στα γραφεία του επιχειρησιακού σωματείου, τις ώρες 11.30 π.μ.- 5.30 μ.μ.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΔΕΗ
Συγκέντρωση ενάντια στην ιδιωτικοποίηση

Συγκέντρωση ενάντια στην παραπέρα ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ πραγματοποιήθηκε χθες έξω από τα κεντρικά γραφεία της επιχείρησης στη Χαλκοκονδύλη. Στην κινητοποίηση συμμετείχαν εργαζόμενοι της ΔΕΗ από διάφορες περιοχές της Ελλάδας, ενώ ξεχωριστή παρουσία με δικό του μπλοκ είχε το κλαδικό Συνδικάτο Ενέργειας Αττικής - Βοιωτίας - Εύβοιας - Κορίνθου. Ακολούθησε πορεία η οποία κατέληξε στο υπουργείο Οικονομικών στο Σύνταγμα.

Ο Ηλ. Μαστρολέων, μέλος του Συνδικάτου και του ΔΣ της ΓΕΝΟΠ, μιλώντας στη συγκέντρωση είπε ότι η παραπέρα ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ είναι μέρος της γενικότερης σαρωτικής επίθεσης που έχουν εξαπολύσει η κυβέρνηση και την οποία στηρίζει η ΝΔ. Κερδισμένοι από αυτήν την πολιτική είναι τα μεγάλα μονοπώλια, είπε και πρόσθεσε ότι απαιτείται ενιαία αγωνιστική απάντηση από όλους τους εργαζόμενους και όχι μεμονωμένες ενέργειες. Αναφέρθηκε ακόμα στα ζητήματα της διεκδίκησης ουσιαστικών ΣΣΕ, την επαναφορά των αποδοχών που έχουν περικοπεί και άλλα. Κατέληξε, καλώντας στο συλλαλητήριο που οργανώνει το ΠΑΜΕ το Σάββατο.

Ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ και επικεφαλής της ΠΑΣΚΕ, Ν. Φωτόπουλος, αναλώθηκε ξανά στους γνωστούς λεονταρισμούς, για να προβάλει, τελικά, μια «λύση» κομμένη και ραμμένη στα μέτρα των μονοπωλίων. Δηλαδή, την αποδοχή της πολιτικής απελευθέρωσης της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, αναγκαίος όρος της οποίας είναι η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ.

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Υγείας

Κοινή συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Υγείας στις 11 π.μ. πραγματοποιούν σήμερα οι εργαζόμενοι του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Αττικής (ΨΝΑ) και του «Δρομοκαΐτειου».

Στην κινητοποίηση συμμετέχουν και οι εργαζόμενοι του «Θριάσιου» Νοσοκομείου, οι οποίοι έχουν εξαγγείλει στάση εργασίας 10 π.μ. - 3 μ.μ., αλλά και οι εργαζόμενοι του «Ευαγγελισμού». Οι εργαζόμενοι του «Ευαγγελισμού» σε γενική συνέλευση προχτές αποφάσισαν την κλιμάκωση των κινητοποιήσεών τους το επόμενο διάστημα με καθημερινές συγκεντρώσεις στα Επείγοντα του νοσοκομείου την ερχόμενη Δευτέρα, Τρίτη και Τετάρτη στις 8 π.μ. και κλείσιμο των ταμείων για να μην πληρώνει κανείς στο νοσοκομείο - επιχείρηση.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ