ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 26 Μάη 2011
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΝΑΥΠΗΓΟΕΠΙΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ ΖΩΝΗ
Αύριο αρχίζει η έκθεση εικαστικών - φωτογραφίας στο Πέραμα

Για πέμπτη χρονιά η εργατική τάξη και οι αγώνες της εμπνέουν την καλλιτεχνική δημιουργία

Εγκαινιάζεται, αύριο, η μεγάλη έκθεση εικαστικών και φωτογραφίας ΑΝΘΡΩΠΟΙ - ΧΡΩΜΑ + ΣΙΔΕΡΟ, που πραγματοποιείται για 5η συνεχή χρονιά, μέσα στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη Περάματος και θα διαρκέσει μέχρι 4 Ιουνίου. Την έκθεση φέτος συνδιοργανώνουν τα Σωματεία Μετάλλου Πειραιά, Πανελλήνια Ενωση Αμμοβολιστών - Καθαριστών, Σωματείο Ναυπηγοξυλουργών, Σωματείο Ηλεκτρολόγων Πλοίων και η Κίνηση Εικαστικών Καλλιτεχνών.

Καλλιτέχνες από τη Ζωγραφική, τη Γλυπτική, τη Χαρακτική, τη Φωτογραφία, το video , όπως επίσης από τη Μουσική, το Τραγούδι, το Θέατρο, παρουσιάζουν το έργο τους, στους εργαζόμενους, από τους οποίους και εμπνέονται. Στο Πέραμα, η τέχνη προσπαθεί να εμπνευστεί και να εμπνεύσει, να διαμορφώσει συμπεριφορές, στάση και δράση. Σε αυτή την αλληλεπίδραση καλλιτέχνες και εργαζόμενοι συντονίζουν το βήμα τους.

Η Εκθεση ξεκίνησε το 2005 με πρωτοβουλία ομάδας εικαστικών καλλιτεχνών. Στόχος της έκθεσης είναι να έρθει το έργο τέχνης στους τόπους δουλειάς, εκεί που βρίσκεται ο φυσικός του αποδέκτης και η κινητήρια έμπνευση της δημιουργίας του: Η εργατική τάξη. Είναι μια έκθεση χωρίς αποκλεισμούς, με γνώμονα για τη συμμετοχή την επαφή με τη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη και με τους εργαζόμενους.

Η έκθεση πλαισιώνεται από συναυλίες, παραστάσεις, συζητήσεις.

Αναλυτικά το πρόγραμμα έχει ως εξής:

Παρασκευή 27 Μάη: 8.00 μ.μ. εγκαίνια

Μουσικό πρόγραμμα:

  • Ο Νίκος Περγιάλης και ο Νίκος Τάγκας σε εργατικά και λαϊκά τραγούδια.
  • Ομάδα «Μελόδημα», από τη Δάφνη.

Σάββατο 28 Μάη: 7.00 μ.μ. Βιβλιοπαρουσίαση «ο Βασιλιάς Ανθρακας» του Α. Σίνκλερ και Συζήτηση.

  • 9.00 μ.μ. Βασίλης Βασιλάτος «Ιστορίες για κρουστά» - συμμετέχει η Καίτη Κουλλιά, συναυλία.

Κυριακή 29 Μάη: 7.00 μ.μ. Προβολή της ταινίας «Κούλε Βάμπε» (σκηνοθεσία Μπ. Μπρεχτ, μουσική Χ. Αϊσλερ), που αναφέρεται στην κρίση του 1929 και συζήτηση: «Αιτίες και συνέπειες της καπιταλιστικής κρίσης».

  • 9.00 μ.μ. «Ενα τραγούδι για τους ανέργους», συναυλία.
  • Μουσικό Σχολείο Πειραιά.
  • Γρηγόρης Νικολόπουλος.
  • Μουσικό Σχήμα «Κολλεκτίβα».

Παρασκευή 3 Ιουνίου: 8.00 μ.μ. Θεατρικό Δρώμενο πάνω σε αποσπάσματα από θεατρικά έργα του Κ. Βάρναλη.

  • 9.00 μ.μ. Αφιέρωμα στη μελοποιημένη ποίηση, από την ορχήστρα της ΚΝΕ, συναυλία με τη συμμετοχή του Βασίλη Λέκκα και της Ειρήνης Σακκαλή.

Σάββατο 4 Ιουνίου: 7.00 μ.μ. Συζήτηση: «Παγκόσμια Καπιταλιστική Κρίση και οι εξελίξεις στην Αφρική».

  • 9.00 μ.μ. Θεατρική Σκηνή «Εκτός Σχεδίου», με το έργο «Εξω από την πόρτα» του Βόλφγκανγκ Μπόρχερτ.

Κυριακή 5 Ιουνίου: 7.00 μ.μ. «Εργατική τάξη και πολιτισμός», συζήτηση.

  • 9.00 μ.μ. Συναυλία με τον Βαγγέλη Κορακάκη.

Εργαστήρια για παιδιά: Κυριακή 29 Μάη, 11.00 π.μ., φωτογραφία / βιβλιοδεσία/ ζωγραφική.

Κυριακή 5 Ιουνίου, 11.00 π.μ., ζωγραφική / γλυπτική.

Ωρες λειτουργίας: 12.00-21.00 καθημερινά.

Αντεργατικά «μπαλώματα» αντί προσλήψεων

Οι έκτακτοι αρχαιολόγοι για το διευρυμένο ωράριο λειτουργίας αρχαιολογικών χώρων και μουσείων που ανακοίνωσε το υπουργείο Πολιτισμού - Τουρισμού

Ανάδειξη μόνο των αρχαιολογικών χώρων και των μουσείων με μεγάλη επισκεψιμότητα, «αφήνοντας την υπόλοιπη πολιτισμική μας κληρονομιά εγκαταλελειμμένη στην τύχη της» θεωρεί ο Σύλλογος Εκτάκτων Αρχαιολόγων ότι σημαίνει η λειτουργία 29 χώρων και μουσείων με διευρυμένο ωράριο που ανακοίνωσε πρόσφατα το υπουργείο Πολιτισμού - Τουρισμού.

Ο ΣΕΚΑ προσθέτει ότι «για να λειτουργήσουν έστω και αυτοί οι 28 ή 29 χώροι, η ηγεσία του ΥΠΠΟΤ προχώρησε σε μετατάξεις. Την (κακή) αρχή έκανε το Νέο Μουσείο Ακρόπολης. Ο ίδιος ο Π. Γερουλάνος δήλωσε: "Είναι η πρώτη φορά που γίνεται αυτό και το εξασφαλίσαμε μέσω των μετατάξεων που έχουν πραγματοποιηθεί. Εχουμε, πλέον, το προσωπικό που χρειαζόμαστε για να μένει πάντα ανοιχτή η Ακρόπολη". Θυμίζουμε ότι ο ΟΣΕ υπήρξε σημαντικός αιμοδότης του υπουργείου Πολιτισμού στο ζήτημα των μετατάξεων. Πολλοί πρώην εργαζόμενοι στους ελληνικούς σιδηροδρόμους είναι σήμερα φύλακες αρχαιοτήτων».

Χαρακτηρίζει την παραπάνω τακτική ως «ανέξοδα "μπαλώματα", αντί για προσλήψεις μόνιμου και ειδικευμένου προσωπικού» και θυμίζει την αντίδραση των αρχαιοφυλάκων στην ανακοίνωση του ΥΠΠΟΤ για το διευρυμένο ωράριο οι οποίοι κάνουν λόγο για την επιτακτική ανάγκη προσλήψεων, αφού πολλοί συνάδελφοί τους αναγκάζονται να δουλεύουν διπλοβάρδια προκειμένου να διατηρείται ο αρχαιολογικός χώρος ανοιχτός, «την ίδια ώρα που το σύνολο σχεδόν του φυλακτικού προσωπικού υποχρεώνεται να δουλεύει χωρίς ρεπό».

Ο ΣΕΚΑ υπενθυμίζει ότι «παρά τη γενική μας ένδεια», το ΥΠΠΟΤ «μπόρεσε να εξασφαλίσει 95.000.000 ευρώ για το Μέγαρο Μουσικής, ποσό το οποίο μάλιστα χορηγήθηκε ως επιπρόσθετη ενίσχυση (πέραν δηλαδή της ετήσιας χρηματοδότησης). Αλλά και το Μουσείο Μπενάκη ευνοήθηκε από κάποιες συγκυρίες. Δωρεά ύψους 3.600.000 ευρώ θα δοθεί από τον ΟΠΑΠ ("στο πλαίσιο του προγράμματος μεγάλων δράσεων για τον πολιτισμό, το οποίο υλοποιείται σε συνεργασία με το υπουργείο Πολιτισμού") στο τυχερό Μουσείο για να διοργανώσει Εκθεση για το Βυζάντιο».

«Η υποστελέχωση του ΥΠΠΟΤ είναι παραπάνω από προφανής. Αρχαιολόγοι, συντηρητές, τεχνίτες, διοικητικοί, ακόμη και το στοιχειωδώς αναγκαίο προσωπικό φύλαξης και καθαριότητας απουσιάζει, με ευθύνη της ηγεσίας του υπουργείου» υπογραμμίζουν οι έκτακτοι αρχαιολόγοι.

Μεγάλη πολυφωνική σύναξη

Πολυφωνικά τραγούδια, σπουδαία δείγματα συλλογικής έκφρασης και δημιουργίας, με υψηλή πολιτισμική αξία, έχουν την τιμητική τους στη 12η Μεγάλη Συναυλία Πολυφωνικού Τραγουδιού, στις 4/6 (9μμ.), στο Θέατρο Πέτρας, στην Πετρούπολη. Το πρώτο Σαββατόβραδο του καλοκαιριού το Διεθνές Φεστιβάλ Πολυφωνικού Τραγουδιού επιστρέφει εκεί όπου κάθε χρόνο οι φωνές της πέτρας αντηχούν και απηχούν τον ίδιο το χώρο στο δικό του τραγούδι.

Στη φετινή, τη μεγαλύτερη, πιο γενναιόδωρη πολυφωνική σύναξη ανταμώνουν πολυφωνικοί όμιλοι από Ελλάδα, Αλβανία, Βουλγαρία, Γεωργία. Αυθεντικοί ερμηνευτές, οι τελευταίοι εναπομείναντες της παλαιότερης κι αυθεντικότερης μουσικής κληρονομιάς. Και δίπλα τους, οι νέοι ιχνηλάτες που εμπνέονται και συναντιούνται στην αλήθεια, τη συλλογικότητα, την αυθεντικότητα της πολυφωνικής έκφρασης. Θα συμμετέχουν οι πολυφωνικοί όμιλοι της Δερβιτσάνης, της Πολύτσανης και του Χλωμού Ανω Πωγωνίου, ο αντιφωνικός όμιλος και το χορευτικό της Ομοσπονδίας Μουργκάνας, ο βοσκός Ηλίας Κούρος από το Δολό, οι νέοι της «Χαονίας», της Αετόπετρας και του «Πολύφωνου». Και δίπλα στην ηπειρώτικη πολυφωνία οι υπέροχες βουλγάρικες γυναικείες φωνές των «Rodhina», η ακμαία αλβανική πολυφωνία των «Lot Kurbeti», η μελισματική πολυφωνία των «Pesvebi» από τη Γεωργία.

Η ομορφότερη πολυφωνική σύναξη του μεγάλου ταξιδιού του Διεθνούς Φεστιβάλ Πολυφωνικού Τραγουδιού, μια γιορτή εν φωναίς και οργάνοις που σμίγει τις πολύφωνες φωνές με τους πιο όμορφους ηπειρώτικους σκοπούς και χορούς από μια κορυφαία, ατόφια ηπειρώτικη κομπανία, τους περίφημους «Λαλητάδες». Με το κλαρίνο, το βιολί, το λαούτο και το ντέφι να συνοδεύουν, στο τέλος της γιορτής, το μεγάλο μας κυκλωτικό χορό. Εναν ηπειρώτικο χορό που, όπως και το πολυφωνικό τραγούδι, τους θέλει όλους συμμέτοχους. Τη συναυλία διοργανώνει η μη κερδοσκοπική εταιρεία «Απειρος» (η αρχαία, δωρική ονομασία της Ηπείρου) και αποτελεί τον πρώτο σταθμό του Πολυφωνικού Καραβανιού 2011.

Προπώληση εισιτηρίων των 15 ευρώ: βιβλιοπωλείο «Πολιτεία» (Ασκληπιού 3) και δισκοπωλείο «Λέσχη του Δίσκου» (Ακαδημίας 57).

Επιβεβαιώνεται η μικρή αναγνωσιμότητα

Το σοβαρό, όσο και διαχρονικό, πρόβλημα της χαμηλής αναγνωσιμότητας αναδεικνύουν (και) τα αποτελέσματα της έρευνας για το ελληνικό βιβλίο, η οποία πραγματοποιήθηκε για 4η συνεχόμενη χρονιά κατά τη διάρκεια του περσινού 29ου Φεστιβάλ Βιβλίου Θεσσαλονίκης 2010, για λογαριασμό του Συνδέσμου Εκδοτών Βόρειας Ελλάδας.

Να σημειωθεί ότι το «δείγμα» των 700 ερωτηθέντων αποτελείται από επισκέπτες της έκθεσης, δηλαδή από (ή από εν δυνάμει) αναγνώστες. Δηλαδή από ανθρώπους που έχουν έστω μια ελάχιστη σχέση με το βιβλίο ή και την ανάγνωση.

Τα αποτελέσματα (σ.σ. παρουσιάστηκαν χτες στη Θεσσαλονίκη) δείχνουν ότι το 60% των ερωτηθέντων δεν διαβάζει περισσότερα από 5 βιβλία το χρόνο, ενώ πάνω από 20 βιβλία διαβάζει μόλις το 11,4%. Αυξάνεται επίσης εντυπωσιακά το μερίδιο της αγοράς υπέρ των μεγάλων βιβλιοπωλείων - «αλυσίδων». Ετσι, το 61% απάντησε ότι αγοράζει βιβλία από μεγάλα βιβλιοπωλεία - «αλυσίδες», με το αντίστοιχο ποσοστό το 2009 να είναι 54%, το 2008 - 40% και το 2007 - 37%. Ακολουθούν τα βιβλιοπωλεία της «γειτονιάς μου» (σ.σ. επί το πλείστον βιβλιοχαρτοπωλεία) με 27%, τα μικρά - «αμιγή» βιβλιοπωλεία (σ.σ. εννοούνται τα βιβλιοπωλεία που πωλούν μόνο βιβλία και όχι τα βιβλιοχαρτοπωλεία) με 21%, οι εκθέσεις βιβλίων με 15%.

Το «Ιδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης» παρουσιάζει την παράσταση «Θυμάσαι πώς μύριζαν οι μανόλιες στη Νικαράγουα» με κείμενα Γιάννη Σουλιώτη, σε σκηνοθεσία Γιώργου Καραμίχου ( 27- 29/5). Φωτισμοί: Κατερίνα Μαραγκουδάκη. Σκηνικά: Μανώλης Παντελιδάκης. Κοστούμια: Ελενα Παπανικολάου. Καλλιτεχνική διεύθυνση: Λίνα Νικολακοπούλου. Ερμηνεύουν κείμενα - τραγούδια - μουσικές: Γιώργος Καραμίχος, Κλειώ-Δανάη Οθωναίου, Χάρης Ανδριανός, Παναγιώτης Τσεβάς, Δημήτρης Τίγκας, Ιβάν Σβιτάιλο.

Προβολή της κινηματογραφικής ταινίας «Ανθρώπινο Δυναμικό», ένα κοινωνικό δράμα του Λοράν Καντέ, διοργανώνει το Στέκι Εργαζομένων και Νεολαίας Πατησίων - Κυψέλης (Πατησίων 252, πλ. Κολιάτσου), αύριο Παρασκευή 27 Μάη, στις 8 μ.μ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ