Πέμπτη 26 Μάη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Επιβεβαιώνεται η μικρή αναγνωσιμότητα

Το σοβαρό, όσο και διαχρονικό, πρόβλημα της χαμηλής αναγνωσιμότητας αναδεικνύουν (και) τα αποτελέσματα της έρευνας για το ελληνικό βιβλίο, η οποία πραγματοποιήθηκε για 4η συνεχόμενη χρονιά κατά τη διάρκεια του περσινού 29ου Φεστιβάλ Βιβλίου Θεσσαλονίκης 2010, για λογαριασμό του Συνδέσμου Εκδοτών Βόρειας Ελλάδας.

Να σημειωθεί ότι το «δείγμα» των 700 ερωτηθέντων αποτελείται από επισκέπτες της έκθεσης, δηλαδή από (ή από εν δυνάμει) αναγνώστες. Δηλαδή από ανθρώπους που έχουν έστω μια ελάχιστη σχέση με το βιβλίο ή και την ανάγνωση.

Τα αποτελέσματα (σ.σ. παρουσιάστηκαν χτες στη Θεσσαλονίκη) δείχνουν ότι το 60% των ερωτηθέντων δεν διαβάζει περισσότερα από 5 βιβλία το χρόνο, ενώ πάνω από 20 βιβλία διαβάζει μόλις το 11,4%. Αυξάνεται επίσης εντυπωσιακά το μερίδιο της αγοράς υπέρ των μεγάλων βιβλιοπωλείων - «αλυσίδων». Ετσι, το 61% απάντησε ότι αγοράζει βιβλία από μεγάλα βιβλιοπωλεία - «αλυσίδες», με το αντίστοιχο ποσοστό το 2009 να είναι 54%, το 2008 - 40% και το 2007 - 37%. Ακολουθούν τα βιβλιοπωλεία της «γειτονιάς μου» (σ.σ. επί το πλείστον βιβλιοχαρτοπωλεία) με 27%, τα μικρά - «αμιγή» βιβλιοπωλεία (σ.σ. εννοούνται τα βιβλιοπωλεία που πωλούν μόνο βιβλία και όχι τα βιβλιοχαρτοπωλεία) με 21%, οι εκθέσεις βιβλίων με 15%.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ