ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 27 Μάη 2011
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΤΟΥ ΠΑΜΕ
Πλατιά σύσκεψη για τις ανατροπές στο Δημόσιο

Τη Δευτέρα 30 Μάη, στις 6 μ.μ., στο ξενοδοχείο «Imperial» στην Αθήνα

Πλατιά σύσκεψη για τις ανατροπές στο Δημόσιο, τις απολύσεις και τις ιδιωτικοποιήσεις διοργανώνει τη Δευτέρα 30 Μάη στις 6 μ.μ. το ΠΑΜΕ στο ξενοδοχείο «Imperial» (σταθμός μετρό «Μεταξουργείο»). Η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ καλεί τα συνδικάτα, τους συνδικαλιστές, τα αγωνιστικά ψηφοδέλτια, τις Επιτροπές Αγώνα, τις σωματειακές επιτροπές, τους εργαζόμενους στο Δημόσιο, τον ευρύτερο δημόσιο τομέα, πρώην ΔΕΚΟ της Αττικής να συζητήσουν για τις ανατροπές σε μισθούς, εργασιακές σχέσεις στο Δημόσιο (ενιαίο μισθολόγιο, αύξηση ωρών εργασίας, μετατάξεις κλπ), ιδιωτικοποιήσεις (ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, ΕΛΠΕ , ΛΙΜΑΝΙΑ, ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΑ κλπ) απολύσεις.

Στην πρόσκληση - κάλεσμα, η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ σημειώνει ότι «Οι εργαζόμενοι στο ΔΗΜΟΣΙΟ, στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, τα λαϊκά στρώματα πρέπει να ενωθούν, να συμπορευτούν με το ΠΑΜΕ κατά της πλουτοκρατίας, της ΕΕ και των κομμάτων τους και του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού. Τώρα, πρέπει να δείξουμε τη δύναμή μας, προκειμένου να υπερασπίσουμε αποτελεσματικά τα δικαιώματά μας».

Μονόδρομος η πάλη για λιμάνια 100% κρατική περιουσία

Περιοδεία στο ΣΕΜΠΟ έκανε χτες ο Γ. Τούσσας, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ

Λιμάνια στην υπηρεσία του λαού σημαίνει ότι τα μονοπώλια πρέπει να μην εμπλέκονται καθόλου στον έλεγχο και τη λειτουργία τους

Eurokinissi

Λιμάνια στην υπηρεσία του λαού σημαίνει ότι τα μονοπώλια πρέπει να μην εμπλέκονται καθόλου στον έλεγχο και τη λειτουργία τους
Στους λιμενεργάτες του ΟΛΠ στην προβλήτα Ι του Σταθμού Εμπορευματοκιβωτίων (ΣΕΜΠΟ) στο Ικόνιο περιόδευσε, χτες το πρωί, ο Γιώργος Τούσσας, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και ευρωβουλευτής του Κόμματος, ο οποίος εξαρχής έθεσε τους εργαζόμενους απέναντι στις ευθύνες τους, ξεκαθαρίζοντας ότι το πραγματικό δίλημμα που αναδεικνύεται στις σημερινές συνθήκες με μεγάλη ένταση είναι «με το λαό ή με τα μονοπώλια και εδώ χρειάζεται οι εργαζόμενοι να κάνουν το αποφασιστικό βήμα. Να βγάλουν τα απαραίτητα συμπεράσματα με βάση την πείρα τους, να κόψουν τον ομφάλιο λώρο με τα κόμματα του κεφαλαίου και του ευρωμονόδρομου, να κατακτήσουν ατομική και συλλογική ταξική συνείδηση, να απελευθερώσουν την τεράστια δύναμη που κατέχουν, την ταξική πάλη».

Εκανε σαφές στους λιμενεργάτες ότι τα περί 51% στο Δημόσιο των λιμανιών και 49% στους ιδιώτες για να διαφυλαχθεί δήθεν ο δημόσιος χαρακτήρας τους, είναι φληναφήματα της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, η οποία επιδιώκει να θέσει υπό τον έλεγχο του κεφαλαίου, των μονοπωλίων τομείς στρατηγικής σημασίας, όπως είναι τα λιμάνια, οι μεταφορές, με ολέθριες συνέπειες για τους εργαζόμενους, συνολικά την εργατική - λαϊκή οικογένεια.

«Βασική προϋπόθεση - είπε με έμφαση - για να γίνει πιο αποτελεσματική η δράση είναι η ενίσχυση του ΚΚΕ, του ταξικού εργατικού κινήματος, των δυνάμεων που συσπειρώνονται στη γραμμή πάλης του ΠΑΜΕ, για να ανοίξει ο δρόμος ανατροπής αυτής της πολιτικής, για λιμάνια 100% κρατική περιουσία, για να περάσει ο παραγόμενος πλούτος στα χέρια των παραγωγών, της εργατικής τάξης, για να αξιοποιηθεί για τη λαϊκή ευημερία».

Επιχείρηση αποπροσανατολισμού από ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ

Στο μεταξύ, οι συνδικαλιστικές ηγεσίες του κλάδου πρωτοστατούν στην προσπάθεια αποπροσανατολισμού των εργαζομένων από το βασικό τους αντίπαλο, ΕΕ - ΠΑΣΟΚ - ΝΔ. Ετσι, στο πρόγραμμα κινητοποιήσεων που εξήγγειλε χτες η πλειοψηφία της διοίκησης της Ομοσπονδίας Μονίμων Υπαλλήλων Λιμανιών Ελλάδας (πλειοψηφεί η ΠΑΣΚΕ), στις οποίες δήλωσε συμμετοχή και η συνδικαλιστική οργάνωση των λιμενεργατών του ΟΛΠ (ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ, ΑΠ) με το ίδιο διεκδικητικό πλαίσιο, έχουν ως κύριο αίτημα το 51% των μετοχών των οργανισμών των λιμανιών να ανήκει στο Δημόσιο και το 49% στους ιδιώτες γιατί θεωρούν ότι τάχα έτσι εξασφαλίζεται ο δημόσιος χαρακτήρας τους.

Με άλλα λόγια, αυτές οι δυνάμεις που προσυπέγραψαν πριν από μια 10ετία τη μετατροπή του ΟΛΠ σε Ανώνυμη Εταιρεία και την εισαγωγή του στο χρηματιστήριο, ανοίγοντας το δρόμο για την ιδιωτικοποίησή του και έβαλαν τη σφραγίδα τους στην παράδοση του Σταθμού Εμπορευματοκιβωτίων (ΣΕΜΠΟ), την καρδιά του ΟΛΠ, στο κινεζικό μονοπώλιο της COSCO, τώρα και σε αυτή την κρίσιμη φάση σπεύδουν να προσφέρουν ξανά τις υπηρεσίες τους στη βάρβαρη πολιτική και τους φορείς της.

Οι κινητοποιήσεις ξεκινούν σήμερα, Παρασκευή, με στάση εργασίας από την έναρξη του ωραρίου ως τις 10 το πρωί και συμβολική κατάληψη των κτιρίων διοίκησης σε όλα τα λιμάνια της χώρας.

Την ίδια ώρα αυτές οι δυνάμεις απέρριψαν το διεκδικητικό πλαίσιο των ταξικών δυνάμεων, του ΠΑΜΕ, για λιμάνια 100% κρατική περιουσία στην υπηρεσία του λαού, συντονισμό και με άλλους κλάδους εργαζομένων που τους αφορά το λιμάνι, Γενικές Συνελεύσεις παντού ώστε οι ίδιοι οι εργαζόμενοι να αποφασίσουν το διεκδικητικό πλαίσιο και το αγωνιστικό πρόγραμμα, απεργία στις 2 Ιούνη.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΑΡΙΝΟΣ
Υπάρχουν δυνατότητες για υψηλού επιπέδου δωρεάν υπηρεσίες Υγείας

Παρέμβαση σε εκδήλωση της ΚΟ Χαλκίδας

«Αυτά που τραβάνε οι εργατικές - λαϊκές οικογένειες για να αντιμετωπίσουν προβλήματα Υγείας είναι μια μεγάλη περιπέτεια που προκαλεί οργή και από αυτή την οργή πρέπει να γεννηθεί η συνειδητή δράση για την ανατροπή αυτής της αθλιότητας». Τα παραπάνω τόνισε ο Γιώργος Μαρίνος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, κατά τη διάρκεια προχτεσινής ομιλίας του σε εκδήλωση της ΚΟ Χαλκίδας του ΚΚΕ για τις εξελίξεις στην Υγεία. Η εκδήλωση έγινε στο ΕΚ της πόλης, με μαζική συμμετοχή κόσμου.

Και τόνισε: «Υπάρχουν μεγάλες αντικειμενικές δυνατότητες που επιτρέπουν να έχει ο λαός μας υψηλού επιπέδου, δωρεάν υπηρεσίες Υγείας - Πρόνοιας. Αυτό είναι αναμφισβήτητο». Τόνισε πως «η πολιτική του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ είναι επικίνδυνη, πολύ επικίνδυνη» κι επισήμανε πως «δεν πρόκειται για προχειρότητες ή λάθη», αλλά «για μια συγκεκριμένη φιλοσοφία, μια συγκεκριμένη πολιτική, που με το πρόσχημα του εξορθολογισμού επιχειρεί να λειτουργήσει νοσοκομεία και κλινικές με τα λιγότερα μέσα και δαπάνες και αυτό αφορά τόσο τα νοσοκομεία που αναλαμβάνουν την κύρια ευθύνη σε κάθε περιοχή, όσο και τα νοσοκομεία - δορυφόρους που θα απαξιώνονται σταθερά».

Για να υπογραμμίσει πως με το κλείσιμο των Νοσοκομείων Κύμης και Καρύστου δεν αναβαθμίζεται το Νοσοκομείο Χαλκίδας, που θα λειτουργεί με τις ίδιες ελλείψεις, με την ίδια ξεπερασμένη υποδομή έχοντας μεγαλύτερες υποχρεώσεις. «Επί της ουσίας η κυβέρνηση δεν στοχεύει μόνο στο κλείσιμο των δύο αυτών νοσοκομείων, αλλά και στο κλείσιμο του Νοσοκομείου της Λιβαδειάς, αφού μεταφέρονται στο Νοσοκομείο της Θήβας η Οφθαλμολογική, η Ορθοπεδική και η Ουρολογική Κλινική. Να αντισταθούμε αποφασιστικά και να πάρει μαζικό χαρακτήρα η πάλη ενάντια στο κλείσιμο των νοσοκομείων και τις συγχωνεύσεις».

Ξεκαθάρισε πως «το ΚΚΕ αντιμετωπίζει την Υγεία σαν κοινωνικό δικαίωμα και όχι σαν εμπόρευμα» και συμπλήρωσε: «Η πάλη για την υγεία του λαού, για την υγιεινή και την ασφάλεια στην εργασία έχει σημαντική θέση στη συνολική πάλη της εργατικής τάξης, των λαϊκών στρωμάτων για πλήρη - σταθερή εργασία, αύξηση του ελεύθερου χρόνου, κοινωνικά - ασφαλιστικά δικαιώματα, ανθρώπινη κατοικία, υγιεινή διατροφή, λαϊκό αθλητισμό». Για να καταλήξει: «Σ' αυτά τα πλαίσια μπορεί να εξασφαλιστεί Ενιαίο, Καθολικό, Αποκλειστικά Δημόσιο και Δωρεάν Σύστημα Υγείας - Πρόνοιας, που θα παρέχει σύγχρονες και ποιοτικές υπηρεσίες με την αξιοποίηση των δυνατοτήτων που δίνει η εξέλιξη της επιστήμης και της τεχνολογίας».

ΕΝΩΣΗ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΛΕΣΒΟΥ
Οχι στο άνοιγμα των καταστημάτων την ημέρα του Αγίου Πνεύματος

Το άνοιγμα των καταστημάτων της αγοράς την ημέρα του Αγίου Πνεύματος αποφάσισε ο Εμπορικός Σύλλογος Μυτιλήνης με το επιχείρημα ότι το άνοιγμα των καταστημάτων και τις αργίες θα βοηθήσει στην αναθέρμανση της αγοραστικής κίνησης.

«Ο εμπορικός σύλλογος φαίνεται ότι δεν έχει αντιληφθεί ότι όσο ο κόσμος δεν έχει λεφτά, τα μαγαζιά δε θα έχουν δουλειά», τονίζει σε ανακοίνωσή της η Ενωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Λέσβου και σημειώνει ότι το επιχείρημα που χρησιμοποιεί ο σύλλογος είναι σαθρό «αφού υπάρχει η πείρα από την διεύρυνση του ωραρίου. Ενώ προβαλλόταν ως μέτρο που θα οδηγούσε σε αύξηση της κίνησης και στη δημιουργία θέσεων εργασίας, στην πράξη οδήγησε σε αύξηση των εξόδων λειτουργίας των καταστημάτων και αύξηση των ωρών εργασίας, χωρίς κανένα οικονομικό όφελος». Η Ενωση εκφράζει την κάθετη αντίθεσή της στο άνοιγμα των καταστημάτων και υπογραμμίζει «ας αντιληφθούν πριν είναι αργά, ότι ο καταναλωτής είτε είναι εργαζόμενος είτε συνταξιούχος, είτε φοιτητής ή μαθητής έχει χρόνο για να ψωνίσει, χρήματα δεν έχει και αυτό είναι αποτέλεσμα της αντεργατικής αντιλαϊκής επίθεσης με τα νέα βάρβαρα μέτρα που πήραν και παίρνουν. Μιας επίθεσης που θα κλιμακωθεί στο επόμενο διάστημα και δε θα έχει τέλος».

ΕΡΓΑΤΟΤΕΧΝΙΤΕΣ ΖΩΝΗΣ ΠΕΡΑΜΑΤΟΣ
Νέα κινητοποίηση την Τρίτη

Λόγω απουσίας της αρμόδιας υφυπουργού Θαλασσίων Υποθέσεων αναβλήθηκε η προγραμματισμένη για χτες το απόγευμα κινητοποίηση των εργατοτεχνιτών της Ζώνης. Σε σύσκεψη που πραγματοποίησαν στο Εργατικό Κέντρο Πειραιά αποφάσισαν την ερχόμενη Τρίτη το πρωί να πραγματοποιήσουν συγκέντρωση των ανέργων στο Πέραμα στις 10 π.μ. και μηχανοκίνητη πορεία στο ΥΘΥΝΑΛ. Στις 2 το μεσημέρι θα πραγματοποιήσουν στάση εργασίας στη Ζώνη και συγκέντρωση και των εργαζομένων στο υπουργείο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ