ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 28 Μάη 2011
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΠΟΙΝΙΚΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΗΣ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΗΣ ΔΡΑΣΗΣ
Καταδικάστηκαν δύο συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ

Συμμετείχαν στην περιφρούρηση της πανεργατικής απεργίας στις 15 Μάρτη 2006 στη Βιομηχανική Περιοχή της Λάρισας και καταδικάστηκαν σε 6μηνη φυλάκιση με αναστολή για παρακώλυση συγκοινωνιών!

Σε έξι μήνες φυλάκιση, με αναστολή, καταδικάστηκαν χτες δύο συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ, επειδή συμμετείχαν στην περιφρούρηση της πανεργατικής απεργίας στις 15 Μάρτη 2006 στη Βιομηχανική Περιοχή της Λάρισας. Πρόκειται για τους Τ. Καφρίτσα, μέλος της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Λάρισας και τον Δ. Τζιμούλη, οι οποίοι κάθισαν στο εδώλιο του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Λάρισας, κατηγορούμενοι για παρακώλυση συγκοινωνιών.

Η απόφαση πάρθηκε κατά πλειοψηφία - υπέρ ψήφισαν η πρόεδρος κ. Λυρίτση, το μέλος κ. Οικονόμου και κατά το μέλος κ. Χήνος - ενώ η εισαγγελέας της έδρας κ. Καλαϊτζή πρότεινε τη μετατροπή του «αδικήματος» από πλημμέλημα σε πταίσμα και την απαλλαγή των κατηγορουμένων. Οι δύο συνδικαλιστές άσκησαν έφεση.

Την επιχείρηση ποινικοποίησης και καταστολής της συνδικαλιστικής δράσης καταγγέλλει σε ανακοίνωσή της η διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Λάρισας (ΕΚΛ), επισημαίνοντας ότι «αυτή η καταδικαστική απόφαση έχει προφανή στόχο τον εκφοβισμό των εργαζομένων και τον περιορισμό των αγώνων τους ενάντια στην ένταση της βάρβαρης αντιλαϊκής επίθεσης κυβέρνησης, ΕΕ, κεφαλαίου».

Και τονίζει: «Τα στελέχη του ΕΚΝΛ και του ΠΑΜΕ δεν πρόκειται να καμφθούν από δικαστικές καταδίκες και άλλες διώξεις. Θα συνεχίσουν με μεγαλύτερη μαχητικότητα την προσπάθειά τους να οργανώσουν την εργατική τάξη σε κάθε κλάδο και τόπο δουλειάς, να οργανώσουν την πάλη της και την κοινή δράση με τους φτωχούς αγρότες και ΕΒΕ, ενάντια στη βάρβαρη αντιλαϊκή πολιτική κυβέρνησης, ΕΕ και κεφαλαίου και παράλληλα για να ανοίξει ο δρόμος για ριζικές αλλαγές στο επίπεδο της εξουσίας και οικονομίας προς όφελος των εργαζομένων».

ΟΛΘ - ΕΥΑΘ
Οι εργαζόμενοι αντιδρούν στην ιδιωτικοποίηση

Ενάντια στην οριστική παράδοση των φιλέτων της δημόσιας περιουσίας στο ιδιωτικό κεφάλαιο, μέσω παραχωρήσεων σε στρατηγικούς επενδυτές, παλεύουν οι εργαζόμενοι του Οργανισμού Λιμένος Θεσσαλονίκης (ΟΛΘ) και της Εταιρείας Υδρευσης - Αποχέτευσης Θεσσαλονίκης (ΕΥΑΘ).

Οι εργαζόμενοι του ΟΛΘ χτες πραγματοποίησαν στάση εργασίας και πορεία μέχρι το Λευκό Πύργο. Δηλώνουν αποφασισμένοι να εμποδίσουν το σχέδιο της κυβέρνησης να βγάλει στο σφυρί το σύνολο των μετοχών του Δημοσίου (75%), στο όνομα της κρίσης και των χρεών. Το επόμενο διάστημα θα κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους.

Οι εργαζόμενοι της ΕΥΑΘ προχώρησαν σε στάση εργασίας, στη διάρκεια της οποίας πραγματοποίησαν Γενική Συνέλευση, μέσα από την οποία αποφάσισαν να συνεχίσουν τον αγώνα τους ενάντια στην ιδιωτικοποίηση της ΕΥΑΘ.

Ετσι, αύριο, Κυριακή, θα συγκεντρωθούν αρχικά στις 3 το μεσημέρι στο κτίριο της ΕΥΑΘ και στη συνέχεια θα πραγματοποιήσουν πορεία μέχρι το Λευκό Πύργο. Τη Δευτέρα 30 Μάη, οι εργαζόμενοι θα πραγματοποιήσουν στάση εργασίας από τις 12 μέχρι τις 2.30 το μεσημέρι και στη συνέχεια πορεία από τα γραφεία της ΕΥΑΘ προς τα γραφεία του ΠΑΣΟΚ Θεσσαλονίκης, όπου θα κάνουν συγκέντρωση διαμαρτυρίας. Η πορεία θα καταλήξει στο Δημαρχείο Θεσσαλονίκης, όπου εκείνη τη μέρα υπάρχει προγραμματισμένη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου για την ΕΥΑΘ.

  • Συγκέντρωση διαμαρτυρίας ενάντια στην πολιτική ιδιωτικοποίησης της ΕΥΔΑΠ οργανώνει τη Δευτέρα 30 Μάη, έξω από τα γραφεία της επιχείρησης στα Ιλίσια (Λαοδικείας 1), στις 8.30 π.μ., η Γραμματεία του ΠΑΜΕ στην ΕΥΔΑΠ καλώντας σε συμμετοχή τους εργαζόμενους, τους μαζικούς φορείς και το λαό τη περιοχής.
ΕΡΓΟΔΟΤΗΣ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟΥ «ΕΠΙΛΕΚΤΟΣ»
Μεθοδεύει εκ περιτροπής εργασία

Εκ περιτροπής εργασία επιχειρεί να επιβάλλει η εργοδοσία της επιχείρησης κλωστοϋφαντουργίας «Επίλεκτος» που εδρεύει στα Φάρσαλα, στους 250 εργαζόμενους του εργοστασίου, για τους επόμενους τρεις μήνες. Μάλιστα, μέσα σε μία βδομάδα, τους κάλεσε δύο φορές, αξιώνοντας, με εκβιασμούς και απειλές να συναινέσουν για να εφαρμοστεί το αντεργατικό μέτρο. Τους κάλεσε, δηλαδή, για να αποφασίσουν οι ίδιοι για το πόσο θα χάσουν.

Τις μεθοδεύσεις της εργοδοσίας καταγγέλλει σε ανακοίνωσή του το Συνδικάτο Κλωστοϋφαντουργών - Ιματισμού και Δέρματος Λάρισας, επισημαίνοντας ότι «η προσπάθεια αυτή εξελίσσεται καιρό τώρα, για το χτύπημα των εργασιακών δικαιωμάτων των εργαζομένων». Καταγγέλλει, επίσης, ότι «συνεργός της εργοδοσίας είναι η πλειοψηφία του εκεί επιχειρησιακού σωματείου (ΔΑΚΕ), που και την προηγούμενη φορά το ίδιο το σωματείο ανέλαβε εργολαβικά να ετοιμάσει το έδαφος για να υπογραφούν οι επιχειρησιακές συμβάσεις». Και προσθέτει: «Σήμερα ξαναπαίζει τον ίδιο βρώμικο ρόλο, υποδεικνύοντας στους εργαζόμενους να επιλέξουν το λιγότερο κακό και σε κάθε περίπτωση να χάσουν. Στην Γενική Συνέλευση που έγινε μες στο εργοστάσιο, με θέμα την εκ περιτροπής εργασία και μάλιστα με την παρουσία του εργοδότη, η διοίκηση του εκεί επιχειρησιακού σωματείου (ΔΑΚΕ), τρομοκρατώντας τους εργαζόμενους για να μην εκφράσουν την αντίθεσή τους, τους επέβαλλαν να ψηφίσουν φανερά - "δια βοής" και αρνήθηκαν αίτημα των εργαζομένων για μυστική ψηφοφορία.

Αυτές οι πλειοψηφίες είναι που αναδεικνύονται και στο Εργατικό Κέντρο Φαρσάλων, όπου κι εκεί παίζουν ακριβώς τον ίδιο ρόλο σε βάρος της εργατικής τάξης της περιοχής». Καταλήγοντας στην ανακοίνωση επισημαίνει: «Καλούμε τους εργαζόμενους να μη δείξουν καμία ανοχή, καμία συναίνεση στις μεθοδεύσεις της εργοδοσίας. Με μαζικές διαδικασίες, να συσπειρωθούν στο ΠΑΜΕ και στο ταξικό κλαδικό Συνδικάτο Κλωστοϋφαντουργών-Ιματισμού και Δέρματος για να οργανώσουν τον αγώνα για να περιφρουρήσουν τα δικαιώματά τους».

Με ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος (ΟΕΚΙΔΕ), σημειώνει: «Αποθρασυμένοι οι βιομήχανοι κλωστοϋφαντουργοί από την πολιτική κυβέρνησης - ΕΕ και τη συναίνεση των προθύμων που υπηρετούν την ίδια στρατηγική, ζητούν ακόμα περισσότερη ελευθερία για να τσακίσουν κάθε εργατικό δικαίωμα».

Απολύσεις στη «ΒΙΟΚΕΡΑΛ»

Σε μαζικές απολύσεις ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει η εργοδοσία της κεραμοποιίας «ΒΙΟΚΕΡΑΛ», στη Λάρισα. Σε ανακοίνωσή της, η διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Λάρισας καταγγέλλει την εργοδοσία για τις απολύσεις, αλλά και για το γεγονός ότι έχει απλήρωτους τους εργαζόμενους, που βρίσκονται σε επίσχεση εργασίας, εδώ και πολλούς μήνες.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΟΤΕ
Απεργούν στις 2 Ιούνη

Απεργία πραγματοποιούν οι εργαζόμενοι στον ΟΤΕ στις 2 Ιούνη με νέα απόφαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της Ομοσπονδίας (ΟΜΕ). Η συνεδρίαση της Εκτελεστικής έγινε στη διάρκεια της χτεσινής κατάληψης του διοικητικού μεγάρου του ΟΤΕ στο Μαρούσι και άλλαξε την απόφαση που αρχικά είχε ληφθεί για στάση εργασίας τη μέρα εκείνη. Η αλλαγή αντανακλά την τεράστια πίεση που ασκούν οι εργαζόμενοι ώστε να υπάρξουν άμεσες αγωνιστικές αντιδράσεις ενάντια στην ιδιωτικοποίηση του ΟΤΕ, που πλέον μπαίνει στη φάση ολοκλήρωσής της, όπως και άλλων πρώην ΔΕΚΟ. Τη μέρα της απεργίας στις 2 Ιούνη θα γίνει συγκέντρωση στη 1 μ.μ. στην πλατεία Κλαυθμώνος. Ακόμα έχει αποφασιστεί να γίνει απεργία στις 9 και 15 Ιούνη.

Οι αποφάσεις για τις απεργίες δεν αναιρούν το γεγονός ότι η πλειοψηφία της ΟΜΕ αποδέχεται και στηρίζει την αιτία των σημερινών εξελίξεων, δηλαδή την πολιτική απελευθέρωσης των αγορών στρατηγικών τομέων της οικονομίας και της παράδοσής τους στα μονοπώλια, μεταξύ αυτών και των τηλεπικοινωνιών. Ακόμα οι αντίστοιχες πλειοψηφίες σε άλλες Ομοσπονδίες, οι οποίες στηρίζουν την ίδια πολιτική, αρνούνται το συντονισμό και στέκονται εμπόδιο στην ανάγκη για άμεση αγωνιστική αντίδραση. Χτες, η πλειοψηφία της ΠΟΕ ΟΤΑ (δήμοι) απέρριψε την πρόταση των ταξικών δυνάμεων για απεργία στις 2 Ιούνη, ενώ η πλειοψηφία της ΟΤΟΕ (τράπεζες) αρκείται στην απεργία που έχει κηρύξει για τις 30 Μάη, στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, το Σωματείο.

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΞΟΡΜΗΣΗ ΠΑΜΕ
Σήμερα με το λαχνό στο χέρι

Με στόχο να μην επιστραφεί ούτε ένας λαχνός, δίνεται η μάχη για την επιτυχία της οικονομικής εξόρμησης του ΠΑΜΕ σε όλη τη χώρα. Σε αυτήν την κατεύθυνση, οι Τοπικές Γραμματείες σε όλη τη χώρα, στα σωματεία, οι εργαζόμενοι καλούνται να εντείνουν τις προσπάθειές τους, ώστε να πιαστεί το πανελλαδικό πλάνο της οικονομικής εξόρμησης. Θυμίζουμε ότι η οικονομική εξόρμηση του ΠΑΜΕ γίνεται με τη μορφή της λαχειοφόρου, μέσα από την οποία θα κληρωθούν 2 αυτοκίνητα. Ο κάθε λαχνός στοιχίζει 5 ευρώ.

Τα σωματεία που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ έκαναν δική τους υπόθεση την επιτυχία της οικονομικής εξόρμησης, όπως, για παράδειγμα, οι ναυτεργάτες, που βρίσκονταν σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις το προηγούμενο διάστημα, σημείωσε ο Αναγνώστης Καραμπατζάκης, στέλεχος της Τοπικής Γραμματείας Καβάλας του ΠΑΜΕ. Σημειώνεται ότι η Τοπική Γραμματεία έχει καλύψει το 80% του συνολικού της πλάνου και συνεχίζει σταθερά την προσπάθεια για την ολοκλήρωση αυτής της μάχη με επιτυχία.

Την πρόθεση των εργοδοτών στις επιχειρήσεις «ΠΕΡΚΑΣ», «ΓΕΡΜΑΝΟΣ» και «ΠΑΛΑΙΟΣ», στα Τρίκαλα, να ανοίξουν τα καταστήματά τους, σήμερα το απόγευμα και αύριο Κυριακή, με πρόσχημα την εξυπηρέτηση πελατών για την αγορά αποκωδικοποιητών ψηφιακής τηλεόρασης, καταγγέλλει σε ανακοίνωσή της η τοπική Γραμματεία του ΠΑΜΕ. «Το επιχείρημά τους - τονίζει - είναι γελοίο και εξυπηρετεί τις από καιρό επιδιώξεις επιχειρηματιών, στο χώρο του εμπορίου, για καταστρατήγηση του ωραρίου και των εργασιακών σχέσεων και την κατάργηση της κυριακάτικης αργίας».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ