ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 3 Ιούνη 2011
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Ο πολιτισμός είναι δικαίωμα, όχι εμπόρευμα!

Ελπιδοφόρο βήμα στην κατεύθυνση της κοινής πάλης των ανθρώπων του πολιτισμού αποτελεί η χτεσινή σύσκεψη σωματείων και φορέων, που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών

Ενα σημαντικό βήμα για τη συσπείρωση των εργαζομένων στο χώρο του πολιτισμού και των καλλιτεχνών, των σωματείων και των φορέων τους, ενάντια στην εμπορευματοποίηση του πολιτισμού που «συνοδεύει» την επίθεση του κεφαλαίου ενάντια στο λαό και τις κατακτήσεις του, πραγματοποιήθηκε χθες, με τη σύσκεψη εκπροσώπων δεκάδων συλλογικών φορέων και σωματείων στην έδρα του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών (ΣΕΗ), οι οποίοι ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του ΣΕΗ για κοινό αγώνα.

Η ουσία της σύσκεψης αποτυπώθηκε στη φράση της προέδρου του ΣΕΗ, Λίλας Καφαντάρη, «η κοινωνία βράζει και οι άνθρωποι του πολιτισμού δεν μπορούν να σιωπούν». Πράγματι, από όλες σχεδόν τις παρεμβάσεις αναδείχθηκε η ανάγκη συστράτευσης των ανθρώπων της τέχνης με το λαϊκό κίνημα, ανάγκη η οποία προκύπτει και από το επίσης υπογραμμισμένο από όλους γεγονός ότι ο πολιτισμός και οι άνθρωποί του αποτελούν επίσης στόχους των βάρβαρων, αντιλαϊκών μέτρων.

Από τις παρεμβάσεις αναδείχθηκε επίσης «ανάγλυφα» και από πρώτο χέρι το χάλι στο οποίο έχει περιέλθει η σύγχρονη πολιτιστική δημιουργία στη χώρα, χάλι, που μόνο με αυτό των κρατικών δομών προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς (Αρχαιολογική Υπηρεσία) μπορεί να συγκριθεί. Από τις κρατικές ορχήστρες και τα θέατρα μέχρι τους εικαστικούς, τους κινηματογραφιστές, τους χορευτές και τους λογοτέχνες, ο κόσμος του πολιτισμού βρίσκεται ήδη σε απελπιστική κατάσταση λόγω της υποχρηματοδότησης (ή της καθόλου χρηματοδότησης, όπως στην περίπτωση του Ωδείου Αθηνών, του Εικαστικού Επιμελητηρίου, του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους κ.ά.), των απολύσεων, των κενών οργανικών θέσεων (π.χ. Κρατική Ορχήστρα Αθηνών), της απαξίωσης και του κυνισμού της αστικής εξουσίας (π.χ. οι χορευτές της Εθνικής Λυρικής Σκηνής πάνω από 42 ετών προβλέπεται να ...μεταταχθούν!) κ.λπ.

Την ίδια στιγμή, περικόπτεται επιπλέον ο ήδη θλιβερός κρατικός προϋπολογισμός για τον πολιτισμό, με τις κρατικές ή και επιχορηγούμενες από το κράτος πολιτιστικές δομές να «σπρώχνονται» στους ιδιώτες «χορηγούς» ή να παραδίδονται στο κεφάλαιο (βλ. Εθνική Λυρική Σκηνή και Εθνική Βιβλιοθήκη στο «Ιδρυμα Νιάρχος»), υποστηρίζεται με κάθε τρόπο (ακόμη και με πληρωμή των χρεών του) ο αστικός «κοσμοπολιτισμός» των «Μεγάρων» και των «Ιδρυμάτων», εκτοπίζεται η καλλιτεχνική παιδεία (φυσικά και οι καλλιτέχνες - παιδαγωγοί) από την εκπαίδευση κ.λπ.

Στο αναλυτικό κείμενο - κάλεσμά του, το ΣΕΗ προσκαλεί στον αγώνα «για την κοινωνική λειτουργία της τέχνης και τον κοινωνικό ρόλο του καλλιτέχνη», «να μην περάσουν τα νέα βάρβαρα μέτρα», για να «εμποδιστεί η πολιτική που αντιμετωπίζει τον πολιτισμό ως εμπόρευμα και τους εργαζόμενους σε αυτόν σαν μέσα παραγωγής κέρδους». Αναδεικνύει τις αιτίες αυτής της κατάστασης, δηλαδή το στρατηγικό στόχο έτσι όπως τον εκφράζει η ΕΕ και οι κυβερνήσεις της για πλήρη υποταγή του πολιτισμού στην αύξηση της ανταγωνιστικότητας του κεφαλαίου και διακηρύσσει ότι «ο πολιτισμός δεν είναι εμπόρευμα, είναι δικαίωμα κοινωνικό, δεν είναι πολυτέλεια, είναι ανάγκη»!

Η μεγάλη πλειοψηφία των εκπροσώπων των φορέων αποδέχθηκε την ουσία του καλέσματος και το εμπλούτισε με γνώμες για καλύτερη και αποδοτικότερη δράση κατά την πολύωρη συζήτηση που ακολούθησε. Μοναδική - αν και αναμενόμενη από τη μέχρι τώρα στάση της - «παραφωνία» ήταν η διοίκηση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Θεάματος - Ακροάματος, η οποία, όταν δεν είναι απούσα από τους αγώνες και δεν «σιγοντάρει» την κυβερνητική πολιτική στον πολιτισμό, προσπαθεί να υπονομεύσει και να διασπάσει κάθε προσπάθεια κοινής δράσης του χώρου. Αυτό έκανε και χθες ο γγ της ΠΟΘΑ, Δ. Παλαιοχωρίτης, ο οποίος ...αποχώρησε(!) από τη σύσκεψη με προσχηματικούς λόγους, οι οποίοι ουσιαστικά συγκλίνουν στο «γιατί» τη συγκάλεσε το ΣΕΗ..!

Φυσικά, η συζήτηση συνεχίστηκε κανονικά και εντός πολύ λίγων 24ώρων θα συμφωνηθούν και κοινές πρωτοβουλίες.

Φορείς και σωματεία που συμμετείχαν: ΣΕΗ, Εταιρεία Ελλήνων Σκηνοθετών, Σωματείο Τραγουδιστών Μελοδράματος Εθνικής Λυρικής Σκηνής, Επιμελητήριο Εικαστικών Τεχνών Ελλάδας, Σωματείο Χορευτών, Πανελλήνιος Επιστημονικός Σύλλογος Θεατρολόγων (ΠΕΣΥΘ), Σωματείο Εργαζομένων Εθνικού Θεάτρου, «μικρό» σωματείο σκηνοθετών ταινιών μικρού μήκους, Εταιρεία Ελλήνων Λογοτεχνών, Πανελλήνιος Μουσικός Σύλλογος, Ενωση Τραγουδιστών Ελλάδας, Σύλλογος Διδακτικού Προσωπικού Ωδείου Αθηνών, Εταιρεία Θεατρικών Συγγραφέων, Σωματείο Χορευτών Εθνικής Λυρικής Σκηνής, μουσικοί από τα Μουσικά Σύνολα ΕΡΤ, Σύλλογος Μουσικών Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών.

ΝΑΥΠΗΓΟΕΠΙΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ ΖΩΝΗ ΠΕΡΑΜΑΤΟΣ
Η τέχνη συνοδοιπόρος στον ταξικό αγώνα

Με συμμετοχή εργαζομένων, ανέργων, κατοίκων της περιοχής και καλλιτεχνών συνεχίζεται η έκθεση εικαστικών τεχνών και φωτογραφίας ΑΝΘΡΩΠΟΙ - ΧΡΩΜΑ + ΣΙΔΕΡΟ 5, που γίνεται μέσα στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη Περάματος, για πέμπτη χρονιά, με τη συμμετοχή 172 καλλιτεχνών. Την έκθεση διοργανώνουν: το Συνδικάτο Μετάλλου Πειραιά, η Πανελλήνια Ενωση Αμμοβολιστών - Καθαριστών, το Σωματείο Ναυπηγοξυλουργών, το Σωματείο Ηλεκτρολόγων Πλοίων και Κίνηση Εικαστικών Καλλιτεχνών.

Στόχος της έκθεσης να έρθει το έργο τέχνης στους τόπους δουλειάς, εκεί που βρίσκεται ο φυσικός του αποδέκτης και η κινητήρια έμπνευση της δημιουργίας του: η εργατική τάξη. Σε αυτή την αλληλεπίδραση καλλιτέχνες και εργαζόμενοι, συντονίζουν το βήμα τους.

Η έκθεση αποτελεί πλέον ένα θεσμό, που έγινε στόχος τόσο των καλλιτεχνών όσο και των συνδικάτων στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη Περάματος. Μια πρωτοβουλία που θέλει να θέσει μια άλλη διάσταση στην προσέγγιση τέχνης και κοινού, τέχνης και εργατικής τάξης... Που επιδιώκει ο εργασιακός χώρος να γίνει πηγή έμπνευσης αλλά και προορισμός για τα έργα τέχνης. Αντλώντας από έναν εργασιακό χώρο που μάχεται μέσα στο ταξικό αγωνιστικό κίνημα για το δικαίωμα στη δουλειά, που πλήττεται από την ανεργία, που θρηνεί κάθε χρόνο θύματα εργάτες από την εφοπλιστική ασυδοσία, που είναι στο μάτι του κυκλώνα στις εξελίξεις, που ολοένα και περισσότερο ερημώνει κάτω από τις επιλογές των Κυβερνήσεων και της Ευρωπαϊκής Ενωσης...

Η έκθεση πλαισιώνεται από συναυλίες, παραστάσεις, συζητήσεις:

Σήμερα:

08.00 Θεατρικό Δρώμενο πάνω σε αποσπάσματα από θεατρικά έργα του Κ. Βάρναλη. 09.00 Αφιέρωμα στη Μελοποιημένη ποίηση, από την ορχήστρα της ΚΝΕ, συναυλία με τη συμμετοχή της Ειρήνης Σακκαλή, του Σπύρου Σαμοΐλη, του Γιώργου Κουφαλάκου και της Νατάσσας Μουσαδή.

Αύριο:

07.00 Συζήτηση: «Παγκόσμια Καπιταλιστική Κρίση και οι εξελίξεις στην Αφρική». 09.00 Θεατρική Σκηνή «Εκτός Σχεδίου», με το έργο «έξω από την πόρτα» του Βόλφγκανγκ Μπόρχερτ.

Κυρακή:

07.00 «Εργατική τάξη και πολιτισμός», συζήτηση. 09.00 Συναυλία με τον Βαγγέλη Κορακάκη. Εργαστήρια για παιδιά: Κυριακή 11.00 π.μ., ζωγραφική / γλυπτική.

Γενναιόδωρη πολυφωνική σύναξη

Από Αλβανούς μετανάστες αποτελείται τo πολυφωνικό σχήμα «Lot Kurbeti»
Από Αλβανούς μετανάστες αποτελείται τo πολυφωνικό σχήμα «Lot Kurbeti»
Πολυφωνικοί όμιλοι από Ελλάδα, Αλβανία, Βουλγαρία, Γεωργία ανταμώνουν αύριο (9μμ), στο Θέατρο Πέτρας, στην Πετρούπολη, στη 12η Μεγάλη Συναυλία Πολυφωνικού Τραγουδιού. Οπως κάθε χρόνο, πρώτο Σαββατόβραδο του καλοκαιριού, αυθεντικοί ερμηνευτές - οι τελευταίοι εναπομείναντες της παλαιότερης κι αυθεντικότερης μουσικής κληρονομιάς - και νέοι ιχνηλάτες της πολυφωνικής έκφρασης προσκαλούν στην πιο όμορφη γιορτή πολυφωνίας. Οπως αναφέρουν οι διοργανωτές, η φετινή σύναξη θα είναι η πιο γενναιόδωρη.

Θα συμμετέχουν οι πολυφωνικοί όμιλοι της Δερβιτσάνης, της Πολύτσανης και του Χλωμού Ανω Πωγωνίου, ο αντιφωνικός όμιλος και το χορευτικό της Ομοσπονδίας Μουργκάνας, ο βοσκός Ηλίας Κούρος από το Δολό, οι νέοι της «Χαονίας», της Αετόπετρας και του «Πολύφωνου». Και δίπλα στην ηπειρώτικη πολυφωνία, δίπλα στις διφωνίες από το Βώλακα Δράμας και την ελληνόφωνη Κάτω Ιταλία, οι υπέροχες βουλγάρικες γυναικείες φωνές των «Rodhina», η ακμαία αλβανική πολυφωνία των «Lot Kurbeti», η μελισματική πολυφωνία των «Pesvebi» από τη Γεωργία. Μια γιορτή εν φωναίς και οργάνοις, που σμίγει τις πολύφωνες φωνές με τους πιο όμορφους ηπειρώτικους σκοπούς και χορούς από την κομπανία των περίφημων «Λαλητάδων». Με κλαρίνο, βιολί, λαούτο και ντέφι θα συνοδεύσουν, στο τέλος της γιορτής, το μεγάλο κυκλωτικό ηπειρώτικο χορό, που όπως και το πολυφωνικό τραγούδι, μας θέλει όλους μαζί.

Τη συναυλία διοργανώνει η μη κερδοσκοπική εταιρεία «Απειρος» και αποτελεί τον πρώτο σταθμό του Πολυφωνικού Καραβανιού 2011. Εισιτήρια προπωλούνται στο βιβλιοπωλείο «Πολιτεία» (Ασκληπιού 3) προς 15 ευρώ (τα φθηνότερα των τελευταίων οκτώ χρόνων).

Οι Λαυρέντης Μαχαιρίτσας, Γιάννης Ζουγανέλης, Δημήτρης Σταρόβας, Αλκιβιάδης Κωνσταντόπουλος και Ζηνοβία Αρβανιτίδη τραγουδούν αύριο (4/6, 9μμ) στο Θέατρο Βράχων «Μελίνα Μερκούρη», για τους σκοπούς του συλλόγου ΔΟΞΑ Βύρωνα.

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος «Η Κύπρος» σε συνεργασία με το Σπίτι της Κύπρου και την Ενωση Κυπρίων Ελλάδας οργανώνουν σήμερα (3/6, 8μ.μ.), στην Κυπριακή Εστία (Κέκροπος 3 Πλάκα), μουσική βραδιά με κυπριακά παραδοσιακά και έντεχνα τραγούδια. Ερμηνεύουν: Η χορωδία «Η Κύπρος» και οι Κώστας Χατζηχριστοδούλου (τραγούδι), Βασίλης Χατζηλούκας (κιθάρα), Γρηγόρης Παπαντώνης (πιάνο), Γιώργος Τοκατλίδης (μπουζούκι).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ