ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 4 Ιούνη 2011
Σελ. /56
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ
Με τα ιδιωτικά ιατρεία ενισχύεται η επιχειρηματική δράση

Ακόμα μεγαλύτερη ενίσχυση της επιχειρηματικής δράσης στην Υγεία θα σημάνει η απόφαση της κυβέρνησης να επιτρέψει στους γιατρούς που εργάζονται στα δημόσια νοσοκομεία να ασκούν ελεύθερο επάγγελμα όπως και οι πανεπιστημιακοί γιατροί, πέρα από τα απογευματινά ιατρεία που λειτουργούν μέσα στα δημόσια νοσοκομεία και που τα χρυσοπληρώνουν οι ασθενείς.

Οπως ανακοίνωσε προχτές στη Βουλή, ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος στην αρμόδια Κοινοβουλευτική Επιτροπή η κυβέρνηση θα δώσει τη δυνατότητα «άσκησης ελευθέρου επαγγέλματος και από τους γιατρούς του ΕΣΥ». Η δυνατότητα αυτή έρχεται να προστεθεί στη συγχώνευση των πέντε νοσοκομείων του ΙΚΑ στο δημόσιο σύστημα Υγείας, όπου οι γιατροί του ΙΚΑ θα μπορούν να έχουν το δικαίωμα να διατηρούν το ιδιωτικό τους ιατρείο. Ηδη, μέσα στα δημόσια νοσοκομεία λειτουργούν τα απογευματινά ιδιωτικά ιατρεία, μια δραστηριότητα που επεκτείνεται με τη λεγόμενη ολοήμερη λειτουργία των δημόσιων νοσοκομείων. Ετσι, δηλαδή, γενικεύεται η εμπορευματοποίηση των υπηρεσιών Υγείας.

Επίσης, ο Ανδρέας Λοβέρδος ανακοίνωσε στη Βουλή πως θα δώσει τη δυνατότητα στους πανεπιστημιακούς γιατρούς όλης της Ελλάδας να έχουν ιδιωτικό ιατρείο εκτός των δημόσιων νοσοκομείων, όπως συμβαίνει με τους πανεπιστημιακούς γιατρούς της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης. Η ένταξη των πανεπιστημιακών και των στρατιωτικών γιατρών στο λεγόμενο ΕΣΥ, ήταν μια απ' τις ιδρυτικές διατάξεις του «νόμου 1397/1983 για το ΕΣΥ». Ομως, από τότε η διάταξη αυτή με αποφάσεις των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ ουδέποτε υλοποιήθηκε.

Την απόφαση της κυβέρνησης να καταργήσει την πλήρη και αποκλειστική απασχόληση των γιατρών καταγγέλλουν - για διαφορετικούς λόγους - η Ενωση Ιατρών Νοσοκομείων Αθηνών Πειραιώς, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας Δημήτρης Βαρνάβας και ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών.

Δεν εξετάζονται γιατί δεν έχουν να πληρώσουν

Συνεχίστηκε και χτες η ταλαιπωρία και η αφαίμαξη των ασφαλισμένων του ΙΚΑ που προσέρχονταν για να εξεταστούν στο 3ο Νοσοκομείο του ΙΚΑ, αφού μια μόλις μέρα μετά τη συγχώνευσή του με την Πολυκλινική, ξεκίνησε η είσπραξη του 5ευρω εισιτηρίου. Και χτες ασφαλισμένοι που είχαν κλείσει τα ραντεβού τους μήνες πριν μέσω του «184» αναγκάζονταν να φύγουν χωρίς να εξεταστούν γιατί δεν είχαν να πληρώσουν.

Στο νοσοκομείο πήγε χτες νεφροπαθής που δε γνώριζε ότι πρέπει να προσκομίσει βεβαίωση ότι είναι χρόνιος πάσχων και έτσι αναγκάστηκε να πληρώσει. Κόρη καρκινοπαθούς κλήθηκε να πληρώσει γιατί δεν είχε μαζί της βεβαίωση ότι ο πατέρας της είναι χρόνιος πάσχων. Η γυναίκα διαμαρτυρήθηκε έντονα στο γραφείο του διευθυντή του Νοσοκομείου και μετά από σειρά διαβουλεύσεων, αποφασίστηκε ότι δε χρειάζεται να πληρώσει. Χτες, ζευγάρι συνταξιούχων έφτασε στο νοσοκομείο για προγραμματισμένες εξετάσεις και επειδή δεν είχαν να πληρώσουν τα 10 ευρώ που απαιτούνταν για να εξεταστούν και οι δυο, αποφάσισαν να εξεταστεί μόνον ο ένας.

Το ΠΑΜΕ Υγείας - Πρόνοιας Αττικής οργανώνει μεθαύριο Δευτέρα 6 Ιούνη, στις 8 π.μ., στο 3ο Νοσοκομείο κινητοποίηση ενάντια στις συγχωνεύσεις - κλείσιμο νοσοκομείων, κλινικών και μονάδων, στα χαράτσια που επιβάλλονται στους ασθενείς και καλεί τους εργαζόμενους, ασφαλισμένους και συνταξιούχους να συστρατευτούν σε αυτόν τον αγώνα.

Συγκεντρώσεις σε «Ευαγγελισμό» - «Σισμανόγλειο»

Από την κινητοποίηση στον «Ευαγγελισμό»
Από την κινητοποίηση στον «Ευαγγελισμό»
Συγκέντρωση στα Επείγοντα και κλείσιμο των ταμείων για να μην πληρώνουν οι ασθενείς τα χαράτσια στο δημόσιο νοσοκομείο, πραγματοποίησαν χτες οι εργαζόμενοι του «Ευαγγελισμού» με πρωτοβουλία του σωματείου εργαζομένων του νοσοκομείου (ΣΕΝΕ).

Οι εργαζόμενοι πραγματοποίησαν δίωρο αποκλεισμό των Ταμείων, εμποδίζοντας την πληρωμή των 5 ευρώ και τις πληρωμές για εξετάσεις, καλώντας τους ασθενείς και επισκέπτες σε κοινό αγώνα για να καταργηθεί κάθε πληρωμή για την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, ενάντια στις συγχωνεύσεις - κλείσιμο νοσοκομείων, τμημάτων και κλινών, στις περικοπές στην Υγεία. Οι εργαζόμενοι απαίτησαν άμεση καταβολή των δεδουλευμένων υπερωριών, νυχτερινών, εξαιρέσιμων που τους οφείλονται απ' το Γενάρη, άμεσες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης για να καλυφθούν τα τεράστια κενά του νοσοκομείου, πλήρη χρηματοδότηση των νοσοκομείων από τον κρατικό προϋπολογισμό κ.ά. Στην κινητοποίηση συμμετείχαν οι εργαζόμενοι των χειρουργείων του νοσοκομείων που συνεχίζουν την επίσχεση εργασίας.

Το ΣΕΝΕ οργανώνει νέα συγκέντρωση διαμαρτυρίας στα Επείγοντα του Νοσοκομείου την ερχόμενη Δευτέρα στις 8 π.μ. Επίσης, καλεί σε σύσκεψη πρωτοβάθμιων σωματείων εργαζομένων των δημοσίων νοσοκομείων της Αττικής για το συντονισμό της δράσης τους την ερχόμενη Τρίτη στη 1 το μεσημέρι.

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο προαύλιο του νοσοκομείου πραγματοποίησαν χτες και οι εργαζόμενοι του «Σισμανόγλειου» που διαμαρτύρονται για τις απλήρωτες υπερωρίες, τις μεγάλες ελλείψεις προσωπικού στο νοσοκομείο και τις συγχωνεύσεις. Συγκεντρώσεις έγιναν και στα Νοσοκομεία «Αγιος Σάββας», Γενικό Κρατικό Αθηνών και «Σωτηρία» με πρωτοβουλία των ΔΣ των Σωματείων Εργαζομένων.

Κινητοποίηση ενάντια στην κατάργηση των αδειών ακτινοπροστασίας

Σε συγκέντρωση των εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα υγείας στο υπουργείο Υγείας την ερχόμενη Τετάρτη 8 Ιούνη στις 11 π.μ. καλεί η Ομοσπονδία Συλλόγων Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων Ελλάδας (ΟΣΝΙΕ) διαμαρτυρόμενη για την τροπολογία του υπουργείου Υγείας στο νομοσχέδιο για τις μεταμοσχεύσεις με την οποία καταργούνται οι άδειες ακτινοπροστασίας που παίρνουν οι εργαζόμενοι που εργάζονται με ιοντίζουσες ακτινοβολίες και συνολικά για τα αντεργατικά μέτρα. Την κινητοποίηση στο υπουργείο Υγείας οργανώνουν οι ακτινολόγοι και φυσικοί του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα.

ΒΟΝΙΤΣΑ
Θανατηφόρο εργατικό ατύχημα

Θανατηφόρο εργατικό ατύχημα έγινε το απόγευμα της Πέμπτης στο εργοτάξιο κατασκευής του δρόμου Αμβρακίας - Ακτιο έξω από τη Βόνιτσα. Νεκρός είναι ο 52χρονος Θεόδωρος Γαλανός που εργαζόταν ως οδηγός. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο άτυχος εργάτης σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια της εργασίας του όταν χτυπήθηκε από άλλο μηχάνημα του εργοταξίου και ενώ βρισκόταν πίσω από την καρότσα του φορτηγού.

Στο σημείο του ατυχήματος πήγαν υπάλληλοι του Τμήματος Τεχνικής και Υγειονομικής Επιθεώρησης Αιτωλοακαρνανίας, προκειμένου να διερευνήσουν τα ακριβή αίτια του ατυχήματος και να διαπιστώσουν ενδεχόμενες παραβάσεις της εργατικής νομοθεσίας που αφορούν τα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας.

Σε σχετική του ανακοίνωση, το Εργατικό Κέντρο Αγρινίου καταγγέλλει την ανυπαρξία μέτρων ασφαλείας στους χώρους δουλειάς που κοστίζουν στη μεγαλοεργοδοσία, τους αντεργατικούς νόμους που οδηγούν στην εντατικοποίηση της εργασίας και την καταστρατήγηση των ωραρίων. Απαιτεί από τις αρμόδιες αρχές να διερευνηθούν τα αίτια του εργατικού θανατηφόρου ατυχήματος και να αποδοθούν οι σχετικές ευθύνες.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Πάλη για αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν Υγεία

Για την τοποθέτηση του Α. Λοβέρδου για το ενδεχόμενο λειτουργίας ιδιωτικών ιατρείων από γιατρούς του ΕΣΥ, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ με σχόλιό του υπογραμμίζει:

«Ενισχύει την επιχειρηματική δράση στην Υγεία η θέση του υπουργού Υγείας στη Βουλή να επιτρέψει στους γιατρούς που εργάζονται στα δημόσια νοσοκομεία να ασκούν ελεύθερο επάγγελμα όπως και οι πανεπιστημιακοί γιατροί, πέρα από τα απογευματινά ιατρεία που λειτουργούν μέσα στα δημόσια νοσοκομεία και που τα χρυσοπληρώνουν οι ασθενείς.

Ο λαός καλείται να πληρώσει ακόμα περισσότερα για την υγεία του από το πενιχρό του εισόδημα, γιατί η κυβέρνηση, προκειμένου να εξασφαλίσει την αύξηση της κερδοφορίας της πλουτοκρατίας, υποχρηματοδοτεί τα δημόσια νοσοκομεία. Η πολιτική που στηρίζει τα κέρδη και την ανταγωνιστικότητα των μονοπωλίων είναι αδίστακτη. Ο λαός να δυναμώσει την πάλη του για αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν Υγεία. Για την ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής της κυβέρνησης και των συμμάχων της».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ