ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 4 Ιούνη 2011
Σελ. /56
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΠΑΝΑΓΡΟΤΙΚΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ (ΠΑΣΥ)
Το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα θα αποτελειώσει την αγροτιά

Ανακοίνωση - κάλεσμα της ΠΑΣΥ για δυνάμωμα του μετώπου αγώνα με ΠΑΜΕ, ΠΑΣΕΒΕ, ΜΑΣ, ΟΓΕ ενάντια στη οξυνόμενη αντιλαϊκή πολιτική κυβέρνησης - τρόικας

MotionTeam

Τα νέα μέτρα που συνοδεύουν το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα απειλούν να δώσουν το τελειωτικό χτύπημα στη μικρομεσαία αγροτιά, τονίζει, σε σχετική ανακοίνωσή της, η ΠΑΣΥ. Η ΠΑΣΥ καλεί τη μικρομεσαία αγροτιά να απαντήσει στη σφοδρή και ανελέητη επίθεση που εξαπολύουν εναντίον της κυβέρνηση - τρόικα, με την οργάνωση της πάλης και σε αγωνιστική συμμαχία με την εργατική τάξη και τα άλλα λαϊκά στρώματα.

Ολόκληρη η ανακοίνωση της ΠΑΣΥ έχει ως εξής:

«Αγρότες - Αγρότισσες

Στο γκρέμισμα όσων από τις λαϊκές κατακτήσεις έχουν απομείνει όρθιες από την περασμένη αντιλαϊκή λαίλαπα και στην ισοπέδωση όλων των λαϊκών δικαιωμάτων θα οδηγήσουν τα νέα μέτρα που λαμβάνουν κυβέρνηση - τρόικα, στο πλαίσιο του λεγόμενου μεσοπρόθεσμου προγράμματος 2011 - 2015.

Για τη μικρομεσαία αγροτιά, που, ήδη, έχει υποστεί οδυνηρά χτυπήματα και δίνει, πλέον, αγώνα επιβίωσης, αυτά τα νέα μέτρα σημαίνουν:

  • Δραστική μείωση του αγροτικού εισοδήματος.
  • Αλματώδη αύξηση του κόστους ζωής στο χωριό.
  • Μεγάλη φτώχεια και εξαθλίωση στην ύπαιθρο.
  • Καίρια πλήγματα στο αγροτικό εισόδημα θα προκαλέσουν:

-- Η νέα αύξηση στο υπέρογκο κόστος παραγωγής, με την αλλαγή, από 13% σε 23%, του συντελεστή ΦΠΑ για τα αγροτικά μέσα και εφόδια (σπόροι, λιπάσματα, φυτοφάρμακα, ζωοτροφές, μηχανήματα, αγροτικό ρεύμα, καύσιμα, αρδευτικό νερό κ.λπ.).

-- Η μείωση των τιμών παραγωγού στα αγροτικά προϊόντα που θα επιβάλουν οι εμποροβιομήχανοι, επικαλούμενοι το ενδεχόμενο μείωσης της κερδοφορίας τους και εκμεταλλευόμενοι την αγωνία για το σήμερα και το φόβο για το αύριο που προκαλεί στους φτωχούς παραγωγούς η συνεχιζόμενη και διαρκώς εντεινόμενη οικονομική κρίση.

-- Το πετσόκομμα, 35% κατά μέσο όρο, των αγροτικών επιδοτήσεων, που θα πλήξει ιδιαίτερα κάποιες καλλιέργειες - όπως, π.χ., το βαμβάκι - και πάρα πολύ τους κτηνοτρόφους, ιδίως των ορεινών και μειονεκτικών περιοχών. Χωρίς επιδοτήσεις θα μείνουν χιλιάδες αγροτοκτηνοτρόφοι που εντάσσονται στο διαχωρισμό των αγροτών σε "ενεργούς" και "ανενεργούς", σε "κατά κύριο επάγγελμα, ή μη", που αποφάσισαν και επιβάλλουν η κυβέρνηση και η ΕΕ.

Από το μειωμένο και, έτσι κι αλλιώς, πενιχρό εισόδημα των μικρομεσαίων γεωγροκτηνοτρόφων, θα αφαιρέσουν και τα διάφορα "ειδικά χαράτσια" που επιβάλλονται, όπως για την ασφάλιση στον ΕΛΓΑ, για τη δήλωση ΟΣΔΕ, για την αδειοδότηση των γεωτρήσεων, για την άρδευση από τους ΤΟΕΒ, για τις σταυλικές εγκαταστάσεις και την ηλεκτρονική σήμανση των ζώων κ.ά.

Και, βεβαίως, μαζί με όλα τα λαϊκά στρώματα, οι μικρομεσαίοι αγρότες θα υποστούν τις περικοπές που θα υπάρξουν στα διάφορα κοινωνικά επιδόματα - π.χ., για την πολύτεκνη μητέρα - καθώς και τη φοροεπιδρομή με τη μείωση του αφορολόγητου ορίου και την κατάργηση φοροελαφρύνσεων, ενώ θα πληρώσουν τις αυξήσεις για τη μεταβίβαση της γης και για τις γονικές παροχές, καθώς και για τα συμβολαιογραφικά και τα δικηγορικά έξοδα, που θα φέρει η αύξηση των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων.

Θα πληρώσουν, επίσης, την, λόγω αύξησης του ΦΠΑ, ακρίβεια στα είδη λαϊκής κατανάλωσης, τις ανατιμήσεις στους λογαριασμούς της ΔΕΗ και του ΟΤΕ, την τεράστια αύξηση στην τιμή του πετρελαίου θέρμανσης, του φυσικού αερίου και των καυσίμων κίνησης, τις αυξήσεις στην τιμή του νερού και στα δημοτικά τέλη των πρώην "καποδιστριακών" δήμων, τα "χαρατσώματα" στα διόδια, στα νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας, γενικότερα τα "δοσίματα" που επιβάλλει στο λαό η πλήρης εμπορευματοποίηση της Υγείας - Πρόνοιας, της Παιδείας, του Πολιτισμού, του Αθλητισμού.

Αγρότες - Αγρότισσες

Τα νέα μέτρα που συνοδεύουν το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα απειλούν να δώσουν το τελειωτικό χτύπημα στη μικρομεσαία αγροτιά. Συνεπώς, αποτελεί άμεση και αδήριτη ανάγκη οι μικρομεσαίοι αγρότες να απαντήσουν στη σφοδρή και ανελέητη επίθεση που εξαπολύουν εναντίον τους κυβέρνηση - τρόικα, με την οργάνωση της πάλης και σε αγωνιστική συμμαχία με την εργατική τάξη και τα άλλα λαϊκά στρώματα.

Η ΠΑΣΥ συντονίζει τα αγωνιστικά της βήματα με το ΠΑΜΕ των εργατοϋπαλλήλων, την ΠΑΣΕΒΕ των μικρών επαγγελματιών, βιοτεχνών και εμπόρων, το ΜΑΣ της σπουδάζουσας νεολαίας, την ΟΓΕ των γυναικών της λαϊκής οικογένειας.

Η σωτηρία της μικρομεσαίας αγροτιάς από το ξεκλήρισμα και η προοπτική για ένα καλύτερο μέλλον βρίσκονται στην πρόταση της ΠΑΣΥ για μια διαφορετική αγροτική ανάπτυξη στη χώρα μας. Μια αγροτική ανάπτυξη που θα υλοποιείται στο πλαίσιο του κεντρικού σχεδιασμού της οικονομίας, με κοινωνικοποίηση των συγκεντρωμένων μέσων παραγωγής και της γης, με τη συνεταιριστικοποίηση της διάσπαρτης αγροτικής γης και παραγωγής, τη δημιουργία των παραγωγικών συνεταιρισμών, που θα προωθούν κοινές καλλιεργητικές εργασίες, με κρατική στήριξη, για την παραγωγή φτηνών και ασφαλών τροφίμων για τη διατροφή του λαού και των αναγκαίων πρώτων υλών για την μεταποιητική βιομηχανία».

ICAP
Μειώνεται η ζήτηση «φρέσκου» γάλακτος

Η μείωση της κατανάλωσης του λεγόμενου φρέσκου παστεριωμένου γάλακτος με παράλληλη αύξηση των πωλήσεων για το υψηλής παστερίωσης, κάτι το οποίο συστηματικά επιδιώκουν τα μονοπώλια της γαλακτοβιομηχανίας γιατί τους αφήνει μεγαλύτερο κέρδος, καθώς και η μεγάλη συγκέντρωση αποτυπώνεται στην κλαδική έρευνα της ICAP σχετικά με τα γαλακτοκομικά προϊόντα, μέρος της οποίας δόθηκε χτες στη δημοσιότητα.

Πιο αναλυτικά, από την έρευνα διαπιστώνεται η μεγάλη συγκέντρωση στον κλάδο των γαλακτοκομικών, με απλά λόγια ότι μονοπωλείται, παρόλο που, όπως αναφέρεται, δραστηριοποιείται μεγάλος αριθμός επιχειρήσεων.

Η συνολική εγχώρια κατανάλωση γάλακτος την περίοδο 1999-2009 παρουσίασε άνοδο με μέσο ετήσιο ρυθμό αύξησης 2,5%. Στο φρέσκο παστεριωμένο γάλα καταγράφεται σημαντική μείωση του ποσοστού που κατέχει ως μερίδιο στη συνολική αγορά γάλακτος, ωστόσο εξακολουθεί να έχει τη μεγαλύτερη κατανάλωση με ποσοστό 42,9% το 2009. Την ίδια στιγμή διαπιστώνεται εντυπωσιακή αύξηση του ποσοστού συμμετοχής επί της συνολικής αγοράς του γάλακτος υψηλής παστερίωσης, χωρίς να δημοσιοποιούνται ακριβέστερα στοιχεία γι' αυτό, έφτασε πάντως το 2009 να κατέχει το 27% στην αγορά. Το ισοδύναμο του συμπυκνωμένου γάλακτος διαμορφώθηκε την ίδια χρονιά σε 27,5% και γενικά η κατανάλωσή του φαίνεται να μειώνεται.

Οσον αφορά στην αγορά γιαουρτιού, το 2009 παρουσίασε πτώση σε σχέση με το 2008 κατά 4,6%. Το μεγαλύτερο μέρος της εγχώριας κατανάλωσης καλύπτεται από τα εγχώρια προϊόντα, ενώ την τελευταία διετία οι εξαγωγές γιαουρτιού παρουσίασαν αύξηση.

Οι προβλέψεις για τη διετία 2010-2011 εμφανίζουν μείωση της κατανάλωσης γαλακτοκομικών προϊόντων της τάξης του 2%-3% το χρόνο σε όγκο. Εκτιμάται, ακόμη, ότι θα συνεχιστεί η υποκατάσταση μεταξύ των διαφόρων κατηγοριών γαλακτοκομικών προϊόντων, ενώ παραπέρα θα αυξηθεί η ζήτηση των προϊόντων ιδιωτικής ετικέτας, στοιχεία που συνδέονται άμεσα και με τη μείωση των εισοδημάτων των λαϊκών νοικοκυριών που στρέφονται στα φθηνότερα προϊόντα προκειμένου να καλύψουν ακόμα και ανάγκες διατροφής.

ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ
Ξεπέρασαν το 1 εκατ. οι ηλεκτρονικές υποβολές

Ξεπέρασαν το 1 εκατομμύριο οι ηλεκτρονικές υποβολές του εντύπου Ε1 της φορολογικής δήλωσης, με βάση τα στοιχεία που υπήρχαν μέχρι τις αρχές της προηγούμενης βδομάδας. Ο αριθμός αυτός είναι αυξημένος κατά 117% σε σχέση με την αντίστοιχη ημερομηνία του προηγούμενου έτους. Συνολικά, το 2010 είχαν υποβληθεί ηλεκτρονικά 1.126.073 έντυπα του Ε1.

Οι ηλεκτρονικές υποβολές συνυποβαλλόμενων εντύπων φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων Ε2 και Ε3 έχουν φτάσει στις 493.955 και 369.810, αντίστοιχα, παρουσιάζοντας αύξηση 272% και 433%.

Σημειώνεται ότι οι κανονικές προθεσμίες για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων φυσικών προσώπων έχουν ήδη ολοκληρωθεί. Ωστόσο, για όσους υποβάλουν τη δήλωσή τους ηλεκτρονικά, έχουν περιθώριο μέχρι τις 15 του Ιούνη. Μέχρι τις 15 του Ιούνη μπορούν να υποβάλουν τις δηλώσεις τους και ελεύθεροι επαγγελματίες και ατομικές επιχειρήσεις, που να σημειωθεί ότι από φέτος υποβάλλουν τις δηλώσεις τους υποχρεωτικά μόνον ηλεκτρονικά.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ