ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 9 Ιούνη 2011
Σελ. /64
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΕ - ΕΥΡΩΖΩΝΗ
Παζάρια για νέα δάνεια και αναδιάρθρωση

Στη λύση της εθελοντικής ανταλλαγής ομολόγων με τη συμμετοχή ιδιωτών καταλήγει η συζήτηση για την ελεγχόμενη χρεοκοπία στην Ελλάδα

Καπιταλιστικά κράτη, τράπεζες, χρηματοπιστωτικοί όμιλοι και μερίδες της πλουτοκρατίας, ανταγωνίζονται στις πλάτες του λαού για το πώς θα επιμεριστεί η ζημιά από τη δεδομένη ελεγχόμενη καταστροφή μέρους του κεφαλαίου

Eurokinissi

Καπιταλιστικά κράτη, τράπεζες, χρηματοπιστωτικοί όμιλοι και μερίδες της πλουτοκρατίας, ανταγωνίζονται στις πλάτες του λαού για το πώς θα επιμεριστεί η ζημιά από τη δεδομένη ελεγχόμενη καταστροφή μέρους του κεφαλαίου
Δεδομένο θεωρείται το νέο δανειακό πακέτο προς την Ελλάδα για τα επόμενα τρία με επτά χρόνια, ύψους μέχρι και 100 δισ. ευρώ. Σύμφωνα, εξάλλου, με στοιχεία της Γιούροστατ, το πρώτο τρίμηνο του 2011 σε σχέση με το αντίστοιχο του 2010, η Ελλάδα είχε ύφεση 4,8%, όταν στην ευρωζώνη και την ΕΕ καταγράφηκε ανάπτυξη 2,5%.

Σύμφωνα με τα ειδησεογραφικά πρακτορεία, το επικρατέστερο σενάριο για το νέο δάνειο προς την Ελλάδα, είναι ότι αυτά τα 100 δισ. θα κατανεμηθούν σε έσοδα από αποκρατικοποιήσεις (25-30 δισ. ευρώ), ανταλλαγή ελληνικών ομολόγων που λήγουν με νέα κρατικά ομόλογα (30 δισ. ευρώ) και νέο δάνειο από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και το ΔΝΤ (30-40 δισ. ευρώ).

Προς μια τέτοια κατεύθυνση πιέζει και η γερμανική κυβέρνηση, μέσω επιστολής του υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, προς τους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης και τις ηγεσίες της ΕΚΤ και του ΔΝΤ. Στην επιστολή του ο Γερμανός υπουργός επισημαίνει ότι «το μέγεθος του ισχύοντος προγράμματος δεν επαρκεί για να καλύψει τις χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας ενόσω διαρκεί το πρόγραμμα» και τονίζει: «Χωρίς την καταβολή της άλλης δόσης μέχρι τα μέσα Ιουλίου, υπάρχει πραγματικός κίνδυνος για την πρώτη μη ελεγχόμενη χρεοκοπία στην ευρωζώνη».

Ο ίδιος υπογραμμίζει «την ανάγκη να συμφωνήσουμε σε ένα νέο πρόγραμμα για την Ελλάδα, ώστε να καλύψουμε το κενό χρηματοδότησης και να αποτρέψουμε τη χρεοκοπία», τονίζοντας ότι η όποια συμφωνία θα πρέπει να περιλαμβάνει και τη συμμετοχή των ιδιωτών πιστωτών, μια πάγια θέση της γερμανικής κυβέρνησης.

Ο Β. Σόιμπλε εκτιμά ότι η συμφωνία θα υιοθετηθεί στη συνεδρίαση του Γιούρογκρουπ στις 20 Ιούνη και ξεκαθαρίζει ότι αυτή η συμφωνία «θα πρέπει να περιλαμβάνει σαφή εντολή προς την Ελλάδα, πιθανόν μαζί με το ΔΝΤ, να ξεκινήσει διαδικασία για τη συμμετοχή των κατόχων ελληνικών ομολόγων. Αυτή η διαδικασία θα πρέπει να οδηγήσει σε μια συγκεκριμένη ποσοτικά και σημαντική συνεισφορά των ομολογιούχων στις προσπάθειες στήριξης, πέραν της αμιγούς προσέγγισης της Πρωτοβουλίας της Βιέννης».

Θετικοί ΕΚΤ και μεγαλοπιστωτές

Ο Β. Σόιμπλε μιλάει ουσιαστικά για επταετή επιμήκυνση της αποπληρωμής του ελληνικού χρέους και σύμφωνα με εκπρόσωπο της γερμανικής κυβέρνησης, η καγκελάριος Μέρκελ στηρίζει τις θέσεις του υπουργού της. Μάλιστα, αύριο αναμένεται να εγκριθεί κοινό ψήφισμα των κομμάτων του γερμανικού κυβερνητικού συνασπισμού, για τη διάσωση του ευρώ και τη βοήθεια προς την Ελλάδα, που θα αποτελέσει και τις βασικές συντεταγμένες της στάσης της Α. Μέρκελ στη Σύνοδο Κορυφής.

Να θυμίσουμε ότι τη ρύθμιση της ανταλλαγής ομολόγων που λήγουν με νέα από τους ιδιώτες πιστωτές, στήριξε εσχάτως και ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Ζαν Κλοντ Τρισέ, αναδεικνύοντας ότι αυτή η «φόρμουλα» αποτελεί τη «χρυσή τομή» μεταξύ των θέσεων της Γερμανίας και της ΕΚΤ, προκειμένου να εξυπηρετήσουν τον κοινό τους σκοπό, δηλαδή την ενίσχυση της κερδοφορίας των μονοπωλίων.

Οι καπιταλιστικοί «οίκοι αξιολόγησης» έχουν διαμηνύσει ότι ακόμα και μια εθελοντική ανταλλαγή ομολόγων θα εκληφθεί από τους ίδιους ως χρεοκοπία, ωστόσο ο Διεθνής Οργανισμός Ανταλλαγών και Παραγώγων, ο οποίος ορίζει αν λαμβάνουν χώρα πιστωτικά γεγονότα, δε θεωρεί πιστωτικό γεγονός την ανταλλαγή ομολόγων με νέα ομόλογα και νέους όρους. Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της «Credit Agricole», Ζαν-Πολ Σιφλέ, η τράπεζα θα στήριζε ένα σχέδιο επέκτασης της λήξης του ελληνικού χρέους, παρόλο που η έκθεση της τράπεζας σε κρατικό χρέος είναι μικρή, συνολικού ύψους 631 εκατ. ευρώ.

Ο εκπρόσωπος του Ολι Ρεν, Αμαντέο Αλταφάζ, σημειώνει ότι η αξιολόγηση της τρόικας για την Ελλάδα θα εξεταστεί από το Γιούρογκρουπ, στις 20 Ιούνη, προκειμένου να αποφασιστεί η εκταμίευση της πέμπτης δόσης των δανείων. Σύμφωνα με τα ειδησεογραφικά πρακτορεία, την ερχόμενη Τρίτη θα πραγματοποιηθεί δείπνο εργασίας των 27 υπουργών Οικονομικών της ΕΕ, με βασικό αντικείμενο την οικονομική διακυβέρνηση στην ΕΕ.

Επιμένουν σε χρεοκοπία

Αντίθετα με τις επίσημες τοποθετήσεις της γερμανικής κυβέρνησης, ο πρώην υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Πεέρ Στάινμπρουκ, θεωρεί σχεδόν δεδομένη την αναδιάρθρωση, εκτιμώντας ότι το ερώτημα δεν είναι αν θα πρέπει να γίνει, αλλά πώς θα γίνει. Ο ίδιος προτείνει μια γαλλογερμανική πρωτοβουλία για μια «σύνοδο για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους» και επισημαίνει ότι τα κράτη μέλη της περιφέρειας χρειάζονται ένα νέο «σχέδιο Μάρσαλ».

Στο ίδιο πνεύμα, ο επικεφαλής οικονομολόγος της «Citigroup», Βίλεμ Μπουίτερ, εκτιμά ότι οποιαδήποτε μετακύλιση του ελληνικού χρέους θα ήταν απλά μια «προσωρινή λύση», καθώς «τελικά είναι αναπόφευκτη μια σοβαρή αναδιάρθρωση - διαγραφή - μεγάλου μέρους του ελληνικού δημοσίου χρέους, αλλά δεν είμαστε σε αυτό το σημείο πολιτικά».

Την ίδια στιγμή, δημοσίευμα της γερμανικής «Handelsblatt» βάζει στο τραπέζι μια ακόμα πλευρά, σχετικά με την ιδιαίτερη προβολή του ελληνικού χρέους. Η εφημερίδα υποστηρίζει ότι «όσο οι συζητήσεις περιστρέφονται γύρω από το χρεοκοπημένο κράτος στο Αιγαίο, τόσο η κοινή γνώμη δεν ασχολείται με τα δημοσιονομικά άλλων ευρωπαϊκών κρατών (...) Γαλλία και Γερμανία έθεσαν σχεδόν εκτός λειτουργίας το Σύμφωνο Σταθερότητας το 2005 μόνο και μόνο για να μην υποχρεωθούν να εφαρμόσουν τις συστάσεις εξυγίανσης της Κομισιόν. Το γεγονός ότι η Γερμανία μειώνει αυτή την εποχή το χρέος της λόγω της οικονομικής ανάπτυξης δεν σημαίνει απολύτως τίποτα. Η επόμενη οικονομική ύφεση θα δείξει αν η Γερμανία έχει τη βούληση να νοικοκυρέψει τα οικονομικά της και να προχωρήσει σε επίπονες περικοπές των δημοσίων δαπανών».


ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΕΕ - ΔΝΤ
Ανασύρουν τον εκβιασμό με την 5η δόση

Διαρροές από την έκθεση της τρόικας και δηλώσεις μετά το χθεσινό Γιούρογκρουπ μέσω τηλεδιάσκεψης

Στη διελκυστίνδα των ενδοενωσιακών ανταγωνισμών και της κλιμάκωσης του κλίματος τρομοκρατίας και εκφοβισμού των εργαζομένων κινούνται, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, οι εταίροι της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, που από τη μία πιέζουν για την επιτάχυνση των αντιλαϊκών μεταρρυθμίσεων και από την άλλη διακινούν πληροφορίες για το ενδεχόμενο μη καταβολής της πέμπτης δόσης του δανείου.

Με χτεσινή τους τηλεδιάσκεψη, οι υπουργοί Οικονομίας της Ευρωζώνης (Γιούρογκρουπ) στην ουσία επιβεβαίωσαν τη συμφωνία που έκλεισε η κυβέρνηση με τον τρόικα για το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα, βάζοντας τέλος στα σενάρια για υποτιθέμενες «προσαρμογές» που επρόκειτο να γίνουν χάριν ελιγμών απέναντι στη λαϊκή δυσαρέσκεια.

Σε κοινή δήλωσή τους οι 17 υπουργοί (μαζί και εκπρόσωπος της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ) σημειώνουν: «Το Eurogroup χαιρετίζει τη συμφωνία σε επίπεδο προσωπικού με τις ελληνικές αρχές σε ένα πακέτο οικονομικών και χρηματοπιστωτικών πολιτικών που χρειάζονται προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι του προγράμματος. Μοιραζόμαστε την άποψη που εκφράζεται από την τρόικα ότι η αυστηρή εφαρμογή θα βοηθήσει να αποκατασταθεί η δημοσιονομική βιωσιμότητα, θα διαφυλάξει τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα και θα ενισχύσει την ανταγωνιστικότητα».

Την ίδια στιγμή, πάντως, σύμφωνα με το πρακτορείο «Ρόιτερς», που επικαλείται την έκθεση της τρόικας, η διαβόητη 5η δόση από τα ληστρικά δάνεια ΕΕ - ΔΝΤ δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένη, αν προηγουμένως δεν έχει διασφαλιστεί η «χρηματοδότηση του δημοσιονομικού ελλείμματος», δηλαδή η σφοδρή κλιμάκωση με τα νέα «πακέτα μέτρων» που αποφασίζονται σήμερα στο υπουργικό συμβούλιο. Σύμφωνα με διαρροές, στην έκθεση των ιμπεριαλιστικών οργανισμών καταγράφονται τα παρακάτω:

  • Οι αστοχίες στην εκτέλεση του προϋπολογισμού και στο «δημοσιονομικό έλλειμμα» έχουν διευρυνθεί σε «επικίνδυνο βαθμό».
  • Η πτώση του ΑΕΠ είναι βαθύτερη και μακροβιότερη και από αυτή που οι ίδιοι πρόβλεπαν. Για το 2011 εκτιμούν την κατρακύλα στο 3,8%.
  • Αν δεν προχωρήσουν τα νέα μέτρα, το έλλειμμα για το 2011 θα παραμείνει στα επίπεδα του 2010, δηλαδή πάνω από 10% του παραγόμενου ΑΕΠ.
  • Τα υπάρχοντα μέτρα είναι ελλιπή.
  • Η Ελλάδα πιθανότατα δεν θα μπορέσει να βγει στις λεγόμενες «αγορές» ούτε το 2012.
  • Η «αβεβαιότητα» γύρω από τη χρηματοδότηση της Ελλάδας έχει διαταράξει τις χρηματοπιστωτικές αγορές.

Στη βάση των παραπάνω, μετά το τέλος της τηλεδιάσκεψης, ο πρόεδρος του Eurogroup, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ανέφερε με νόημα ότι «αναγνωρίζουμε την σημαντική πρόοδο που έχει επιτευχθεί μέχρι τώρα από τις ελληνικές αρχές και συγκεκριμένα σε ό,τι αφορά στη δημοσιονομική εξυγίανση αν και η αναζωογόνηση των δημοσιονομικών και των ευρύτερων διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων παραμένει απαραίτητη».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ