Πέμπτη 9 Ιούνη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΕΕ - ΔΝΤ
Ανασύρουν τον εκβιασμό με την 5η δόση

Διαρροές από την έκθεση της τρόικας και δηλώσεις μετά το χθεσινό Γιούρογκρουπ μέσω τηλεδιάσκεψης

Στη διελκυστίνδα των ενδοενωσιακών ανταγωνισμών και της κλιμάκωσης του κλίματος τρομοκρατίας και εκφοβισμού των εργαζομένων κινούνται, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, οι εταίροι της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, που από τη μία πιέζουν για την επιτάχυνση των αντιλαϊκών μεταρρυθμίσεων και από την άλλη διακινούν πληροφορίες για το ενδεχόμενο μη καταβολής της πέμπτης δόσης του δανείου.

Με χτεσινή τους τηλεδιάσκεψη, οι υπουργοί Οικονομίας της Ευρωζώνης (Γιούρογκρουπ) στην ουσία επιβεβαίωσαν τη συμφωνία που έκλεισε η κυβέρνηση με τον τρόικα για το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα, βάζοντας τέλος στα σενάρια για υποτιθέμενες «προσαρμογές» που επρόκειτο να γίνουν χάριν ελιγμών απέναντι στη λαϊκή δυσαρέσκεια.

Σε κοινή δήλωσή τους οι 17 υπουργοί (μαζί και εκπρόσωπος της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ) σημειώνουν: «Το Eurogroup χαιρετίζει τη συμφωνία σε επίπεδο προσωπικού με τις ελληνικές αρχές σε ένα πακέτο οικονομικών και χρηματοπιστωτικών πολιτικών που χρειάζονται προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι του προγράμματος. Μοιραζόμαστε την άποψη που εκφράζεται από την τρόικα ότι η αυστηρή εφαρμογή θα βοηθήσει να αποκατασταθεί η δημοσιονομική βιωσιμότητα, θα διαφυλάξει τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα και θα ενισχύσει την ανταγωνιστικότητα».

Την ίδια στιγμή, πάντως, σύμφωνα με το πρακτορείο «Ρόιτερς», που επικαλείται την έκθεση της τρόικας, η διαβόητη 5η δόση από τα ληστρικά δάνεια ΕΕ - ΔΝΤ δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένη, αν προηγουμένως δεν έχει διασφαλιστεί η «χρηματοδότηση του δημοσιονομικού ελλείμματος», δηλαδή η σφοδρή κλιμάκωση με τα νέα «πακέτα μέτρων» που αποφασίζονται σήμερα στο υπουργικό συμβούλιο. Σύμφωνα με διαρροές, στην έκθεση των ιμπεριαλιστικών οργανισμών καταγράφονται τα παρακάτω:

  • Οι αστοχίες στην εκτέλεση του προϋπολογισμού και στο «δημοσιονομικό έλλειμμα» έχουν διευρυνθεί σε «επικίνδυνο βαθμό».
  • Η πτώση του ΑΕΠ είναι βαθύτερη και μακροβιότερη και από αυτή που οι ίδιοι πρόβλεπαν. Για το 2011 εκτιμούν την κατρακύλα στο 3,8%.
  • Αν δεν προχωρήσουν τα νέα μέτρα, το έλλειμμα για το 2011 θα παραμείνει στα επίπεδα του 2010, δηλαδή πάνω από 10% του παραγόμενου ΑΕΠ.
  • Τα υπάρχοντα μέτρα είναι ελλιπή.
  • Η Ελλάδα πιθανότατα δεν θα μπορέσει να βγει στις λεγόμενες «αγορές» ούτε το 2012.
  • Η «αβεβαιότητα» γύρω από τη χρηματοδότηση της Ελλάδας έχει διαταράξει τις χρηματοπιστωτικές αγορές.

Στη βάση των παραπάνω, μετά το τέλος της τηλεδιάσκεψης, ο πρόεδρος του Eurogroup, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ανέφερε με νόημα ότι «αναγνωρίζουμε την σημαντική πρόοδο που έχει επιτευχθεί μέχρι τώρα από τις ελληνικές αρχές και συγκεκριμένα σε ό,τι αφορά στη δημοσιονομική εξυγίανση αν και η αναζωογόνηση των δημοσιονομικών και των ευρύτερων διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων παραμένει απαραίτητη».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ