Πέμπτη 9 Ιούνη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΔΙΑ ΤΟΥ ΤΥΠΟΥ
ΒΑΣΑΝΑ ΠΟΥ 'ΧΕΙ ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ...

ΤΟ ΨΕΥΤΟΔΙΛΗΜΜΑ: «Μπαίνουμε σε μία περίοδο που το δίλημμα "δημοψήφισμα ή εκλογές" θα μας απασχολήσει. Και τα δύο έχουν "ρίσκο", πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα (...) στις παρούσες συνθήκες είναι πολύ πιθανό σε ένα δημοψήφισμα ο ψηφοφόρος να απαντάει στο "δίλημμα" που έχει ο ίδιος στο μυαλό του και όχι σε αυτό του δημοψηφίσματος (...) Το σίγουρο είναι ότι ένα "μνημόνιο ΙΙ" (αυτό αναμένουμε από τη Σύνοδο Κορυφής) απαιτεί νέα πολιτική νομιμοποίηση. Θα γίνει με την ψήφισή του από 180 βουλευτές; Θα γίνει με δημοψήφισμα; 'Η θα πάμε σε εκλογές; Η απάντηση εξαρτάται από πολλές παραμέτρους. Εσωκομματικές (κυβέρνηση και ΝΔ), κοινωνικές (αγανακτισμένοι και άλλοι), στάση ΕΕ κλπ. Το πολιτικό "παιχνίδι" μόλις αρχίζει!» (ο Π. Παναγιώτου στο ΕΘΝΟΣ).

Η ΕΠΙΛΟΓΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΗ: «...αν η κυβέρνηση θεωρεί ότι δεν έχει επαρκή λαϊκή νομιμοποίηση για να συνεχίσει την πολιτική της, τότε το δημοψήφισμα είναι πρόσχημα: ας κάνει κατευθείαν εκλογές (...) Εκλογές με τις οποίες ο λαός θα κληθεί να αποφασίσει ποια κατεύθυνση επιθυμεί αλλά και ποιος θα τον οδηγήσει σε αυτή (...) αν η κυβέρνηση θεωρεί ότι δεν τίθεται θέμα λαϊκής νομιμοποίησης για να συνεχίσει την πολιτική της, τότε το δημοψήφισμα είναι κόλπο: ψάχνει απλώς να μεταθέσει τις ευθύνες των αποφάσεων σε κάποιους άλλους (...) το δημοψήφισμα δεν αποτελεί λύση. Μένει η εκδοχή της απειλής... Μόνο που στη Δημοκρατία οι απειλές είναι παιχνίδι με τη φωτιά. Διότι ακόμη κι αν δεχτώ ότι η κυβέρνηση καταφέρει (με τον έναν ή τον άλλον τρόπο) να περάσει τώρα την πολιτική της, τι θα κάνει τον Σεπτέμβριο; Τον Οκτώβριο; Τον Νοέμβριο; (...) Καλά τα δημοψηφίσματα, καλές οι λαϊκές συνελεύσεις, καλές οι συναινέσεις αλλά το βασικό ζητούμενο είναι πάντα ποιος κυβερνάει τον τόπο και με ποια αποτελέσματα» (ο Γ. Πρετεντέρης στα ΝΕΑ).

ΚΑΙ Η ΑΓΩΝΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ΤΟΥΣ: «Φανταστείτε το σκηνικό, μετά την έγκριση του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος, όταν θα πάμε σε εκλογές. Οσες πολιτικές δυνάμεις αρνούνται την υποτελή πολιτική Παπανδρέου θα είναι υποχρεωμένες πλέον να αναζητούν εθνική λύση και εκτός Ευρωζώνης» (από άρθρο στην ΑΥΓΗ).

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Δημοψηφίσματα και διλήμματα (2014-01-29 00:00:00.0)
Με ψευτοδιλήμματα εκβιάζει για συναίνεση (2011-11-03 00:00:00.0)
Αποπροσανατολισμός και ενσωμάτωση του λαού (2011-10-05 00:00:00.0)
Ακόμα πιο αντιδραστικό το τελικό νομοσχέδιο (2011-09-01 00:00:00.0)
Μοχλός αντιδραστικών αλλαγών και νόθευσης της λαϊκής βούλησης (2011-07-26 00:00:00.0)
Βαφτίζουν «πρόοδο» τη σύγχρονη δουλεία (2010-09-15 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ