Πέμπτη 3 Νοέμβρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Με ψευτοδιλήμματα εκβιάζει για συναίνεση

Το δημοψήφισμα υπηρετεί τη νομιμοποίηση μέτρων υπέρ του κεφαλαίου, που θα βυθίσουν το λαό ακόμα πιο βαθιά στη φτώχεια

Ο εκβιασμός της κυβέρνησης να γίνει μπούμερανγκ. Ο λαός μπορεί να ανατρέψει τους σχεδιασμούς κυβέρνησης και πλουτοκρατίας, την πολιτική που συνυπηρετούν με τα άλλα αστικά κόμματα
Ο εκβιασμός της κυβέρνησης να γίνει μπούμερανγκ. Ο λαός μπορεί να ανατρέψει τους σχεδιασμούς κυβέρνησης και πλουτοκρατίας, την πολιτική που συνυπηρετούν με τα άλλα αστικά κόμματα
Τα εκβιαστικά και αποπροσανατολιστικά διλήμματα, στο φόντο της εξαγγελίας για δημοψήφισμα σχετικά με τη νέα δανειακή συνθήκη, εναλλάσσει η κυβερνητική προπαγάνδα, επιδιώκοντας με κάθε τρόπο να σύρει χειροπόδαρα στην πτώχευση τα λαϊκά στρώματα για να διασφαλίσουν τα συμφέροντα της πλουτοκρατίας σε συνθήκες βαθιάς κρίσης.

Στη διάρκεια του πολύωρου προχτεσινού υπουργικού συμβουλίου, ο Γ. Παπανδρέου εμφανίστηκε αμετακίνητος στην απόφαση για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για το νέο μνημόνιο, εξασφάλισε την ομόφωνη στήριξη των υπουργών - παρά τις διαδικαστικές ενστάσεις - και προϊδέασε για τα εκβιαστικά και ψευδεπίγραφα διλήμματα που θα τεθούν στο δημοψήφισμα.

Περιγράφοντας το πλαίσιο του ερωτήματος του δημοψηφίσματος, ο πρωθυπουργός ανέφερε: «Το δίλημμα δεν είναι "αυτή ή άλλη κυβέρνηση", το δίλημμα είναι "ναι ή όχι στη σύμβαση", "ναι ή όχι στην Ευρώπη", "ναι ή όχι στο ευρώ"». Το δίλημμα «ευρώ ή δραχμή» που ουσιαστικά έθεσε ο πρωθυπουργός είναι αποπροσανατολιστικό για το λαό. Η κυβέρνηση το χρησιμοποιεί ξεκάθαρα σαν μέσο εκβιασμού, προκειμένου να υφαρπάξει συναίνεση για την κλιμάκωση της βάρβαρης πολιτικής, μπροστά στις δυσκολίες που αντιμετωπίζει - από την όξυνση της λαϊκής πάλης - στην αστική διαχείριση της κρίσης και στην επιτάχυνση των σφαγιαστικών μέτρων.

Σε αυτό το αντιδραστικό πλαίσιο, σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Ηλ. Μόσιαλο, συντάχτηκε σύσσωμο το υπουργικό συμβούλιο. Παράλληλα, σύμφωνα με τον ίδιο, «υπουργική επιτροπή θα επεξεργαστεί το χρόνο διεξαγωγής του δημοψηφίσματος και το ερώτημα και στη συνέχεια θα προβεί σε σχετική εισήγηση στο υπουργικό συμβούλιο». Κυβερνητικές πηγές σημείωναν χτες ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να υπάρξει επίσπευση της διεξαγωγής του δημοψηφίσματος.

«Επιδιώκουμε να αποφανθούν οι πολίτες στο δημοψήφισμα μέσα στο πρώτο Δεκαήμερο του Δεκέμβρη», σημείωναν χαρακτηριστικά. Στη διάρκεια του υπουργικού συμβουλίου αποφασίστηκε να συνεδριάσει και πάλι η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ, με αντικείμενο «τις πολιτικές πρωτοβουλίες που πρέπει να πάρει η κυβέρνηση ως τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος».

Απόλυτη συμφωνία σε στρατηγικές αποφάσεις

Την ίδια στιγμή, πάντως, ο Α. Λοβέρδος, η Α. Διαμαντοπούλου και ο Γ. Ραγκούσης, που έχουν συγκροτήσει άτυπη εσωκομματική ομάδα, εξέφρασαν φραστικά την αντίθεσή τους στη διενέργεια δημοψηφίσματος, παρέχοντας όμως απόλυτη στήριξη στον πρωθυπουργό. Οι Λοβέρδος και Ραγκούσης σημείωσαν ότι με την απόφαση για δημοψήφισμα οδηγείται η χώρα στην αβεβαιότητα για τη συμμετοχή της στο ευρώ. «Με την απόφαση αυτή συνομολογούμε για πρώτη φορά ότι υπάρχει ζήτημα νομιμοποίησης της πολιτικής μας. Πρέπει να μείνει ανοιχτό με ποιο ερώτημα, πότε και αν θα γίνει το δημοψήφισμα», σημείωσε χαρακτηριστικά ο Γ. Ραγκούσης, τονίζοντας ότι με τον τρόπο αυτό ανοίγει θέμα πρόωρων εκλογών.

Η αναφορά του Γ. Ραγκούση έγινε ενώ στο ΠΑΣΟΚ πυκνώνουν οι φωνές των βουλευτών που ζητούν τη διενέργεια πρόωρων εκλογών ή τη συγκρότηση κυβέρνησης συνεργασίας, που αποτυπώνουν τις έντονες διεργασίες στο εσωτερικό της κυβέρνησης, τους ανταγωνισμούς μεταξύ τμημάτων της εγχώριας άρχουσας τάξης, αλλά και τα συνολικά αδιέξοδα που υπάρχουν στα αστικά κόμματα για τη διαχείριση της καπιταλιστικής κρίσης. Επιδιώκοντας ακριβώς να συγκαλύψει αυτό το σκηνικό, ο πρωθυπουργός απέδωσε τις αντιδράσεις για το δημοψήφισμα και τις έντονες διεργασίες στους τραπεζίτες και συγκροτήματα του Τύπου, τα οποία υπηρετεί με την πολιτική της η κυβέρνηση και τα υπόλοιπα αστικά κόμματα.

«Πλην όμως, ακόμα και μετά από τις αποφάσεις της Συνόδου, ένα σημαντικό τμήμα του πολιτικού κόσμου, του πολιτικού συστήματος, μαζί με κατεστημένα συμφέροντα, έκανε κάθε προσπάθεια για να αποδομήσει το αποτέλεσμα. Αλλά αυτό είναι το λιγότερο, καθώς έκανε ταυτόχρονα ό,τι μπορούσε και για να φανατίσει με μίσος ένα μέρος του πληθυσμού, για να μην μπορεί να εφαρμοστεί το πρόγραμμα που έχουμε μπροστά μας. Να δημιουργήσει δηλαδή την αίσθηση του χάους, όπως είδαμε παραδείγματος χάρη στις πρόσφατες παρελάσεις, όπου υπήρξε και η προσπάθεια υπονόμευσης και η προσβολή του θεσμού του Προέδρου της Δημοκρατίας», ισχυρίστηκε ο πρωθυπουργός.

Στάχτη στα μάτια τα περί «αποστασίας»

Αναφερόμενος ειδικότερα στη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος, ο Γ. Παπανδρέου είπε ότι «λύσσαξαν τα άλλα κόμματα, καθώς και τα περισσότερα ΜΜΕ ενάντια στην πρόταση αυτή», γιατί, όπως ισχυρίστηκε, «μετά την συμφωνία για το νέο δάνειο, κάποιοι τραπεζίτες ανησυχούν, κάποια ΜΜΕ είναι υπερχρεωμένα, ενώ παράλληλα προχωράει η έρευνα των καταθέσεων στην Ελβετία. Οσοι έπαιξαν στη χρεοκοπία της χώρας, κατανόησαν ότι έχασαν τα χρήματά τους, το ίδιο και όσοι πόνταραν στην επιστροφή στη δραχμή. Προφανώς, αυτά είναι που άλλαξαν - και όχι μόνο - το κλίμα».

Η προσπάθεια του πρωθυπουργού να εμφανίσει την κυβέρνηση σαν «δύναμη εξυγίανσης» του σάπιου καπιταλιστικού συστήματος που υπηρετεί, αποτελεί μια οργανωμένη προσπάθεια να χειραγωγήσει τις λαϊκές συνειδήσεις ώστε να νομιμοποιήσει μέσω του δημοψηφίσματος την κλιμάκωση της βάρβαρης πολιτικής. Σε αυτή την επιχείρηση εντάσσονται και τα σενάρια που διακινεί το Μέγαρο Μαξίμου για «σκηνικό αποστασίας» που στήνουν βουλευτές του ΠΑΣΟΚ «παρακινούμενοι από ομάδες συμφερόντων», ενόψει της αυριανής ψηφοφορίας για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση. Τα περί «αποστασίας» που ανακινεί η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ και η κυβέρνηση, έρχονται να ρίξουν στάχτη στα μάτια του λαού.

Οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ που αντιτάσσονται στο δημοψήφισμα και χτες επανήλθαν με νέες δηλώσεις και τοποθετήσεις (Μ. Αποστολάκη, Εύα Καϊλή, Χ. Κεφαλίδου, Οδ. Βουδούρης, Μ. Ανδρουλάκης) ζητώντας πρόωρες εκλογές ή κυβέρνηση συνεργασίας, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο να μη δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνησης, αναπαράγουν ανάλογους εκβιασμούς και υποστηρίζοντας ότι η διενέργειά του θα οδηγήσει στη χρεοκοπία. Συνεργάτες του πρωθυπουργού σημείωναν ότι «η κυβέρνηση θα πάρει ψήφο εμπιστοσύνης την Παρασκευή».

Δημοσιογραφικές πληροφορίες έκαναν λόγο χτες για μπαράζ συναντήσεων, τηλεφωνικών επικοινωνιών μεταξύ βουλευτών του ΠΑΣΟΚ που πλέον χωρίζονται σε «στρατόπεδα». Πληροφορίες ήθελαν βουλευτές του ΠΑΣΟΚ να προσφέρουν την Παρασκευή ψήφο εμπιστοσύνης, αλλά να ετοιμάζουν «κίνηση ανατροπής» του πρωθυπουργού όταν θα έρθει για κύρωση στη Βουλή η πρόταση για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ