Πέμπτη 3 Νοέμβρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΟΣ
Η Ενέργεια στο επίκεντρο της επίσκεψης Πέρες

Μερτικό στα κυπριακά κοιτάσματα διεκδικεί το Ισραήλ για λογαριασμό των δικών του μονοπωλιακών ομίλων

ΛΕΥΚΩΣΙΑ.--

Στην Κύπρο έφτασε χθες ο Πρόεδρος του Ισραήλ Σιμόν Πέρες, με πρώτο θέμα το φυσικό αέριο και τη συνεργασία των δύο χωρών στην εκμετάλλευση και την εμπορία του, καθώς το Τελ Αβίβ επιθυμεί μερίδιο στα κυπριακά κοιτάσματα. Ο Ισραηλινός Πρόεδρος θα έχει συνάντηση με τον Δημήτρη Χριστόφια, όπου θα συζητηθούν, εκτός από τα ενεργειακά, οι τουρκικές απειλές με αφορμή τις γεωτρήσεις, το Κυπριακό και το Μεσανατολικό. Αναμένεται ακόμα να υπογραφούν τέσσερις συμφωνίες, για έρευνα και ανάπτυξη, ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, αρχαιολογία και τηλεπικοινωνίες.

Την αισιοδοξία του, όσον αφορά τις ποσότητες φυσικού αερίου που αναμένεται να βρεθούν στο «οικόπεδο 12» της κυπριακής ΑΟΖ, δήλωσε ο διευθυντής της «Noble Energy», που έχει αναλάβει τις γεωτρήσεις, Τζον Τόμιτς, σε διάλεξή του στο Πανεπιστήμιο Κύπρου. Ο ίδιος τάχθηκε υπέρ της κατασκευής μίας μονάδας υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Κύπρο, η οποία, όπως είπε, θα βάλει το νησί στον παγκόσμιο ενεργειακό χάρτη, καθιστώντας το σημαντικό ενεργειακό κόμβο στη Μεσόγειο.

Χθες, στην κατεχόμενη Κύπρο αναμενόταν ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας, Τανέρ Γιλντίζ, ο οποίος θα παραστεί στην υπογραφή της παράνομης συμφωνίας του ψευδοκράτους με την Τουρκική Ανώνυμη Εταιρεία Πετρελαίου, για τις παραχωρούμενες άδειες, ως συνέχεια της επίσης παράνομης συμφωνίας Τουρκίας - κατοχικού κράτους για τον ορισμό ΑΟΖ. Παράλληλα, η Τουρκία προσανατολίζεται στην αντικατάσταση του ερευνητικού «Πίρι Ρέις».

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, δημοσιοποιούνται οι πρώτες αντιδράσεις όσον αφορά τις συνομιλίες μεταξύ του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, του Τουρκοκύπριου ηγέτη και του ΓΓ του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν, για το Κυπριακό. Σε ανακοίνωσή του, το ΑΚΕΛ εκτιμά ότι «δυστυχώς τα αποτελέσματα της συνάντησης ήταν πολύ περιορισμένα». Αναγνωρίζοντας ότι ο μεγαλύτερος κίνδυνος και η μεγαλύτερη απειλή για την Κύπρο είναι η συνέχιση της κατοχής και της διχοτόμησης, εκφράζει την έντονη ανησυχία του κόμματος από αυτήν την εξέλιξη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ